Poľsko: Finiš do mierneho kopca si najviac vychutnal Mežgec, Ackermann zostal v žltom

7.8.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 7.8. zvlnena etapa ciel rovina Wieliczka > Bielsko-Biała 154 km Mežgec
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
pologne 5
profil etapy, 2080 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
Podujatie pokračovalo zaujímavou zvlnenou etapou. Finále obstaralo 2000-metrové stúpanie s priemerom cez štyri percentá, kde si to mali rozdať odolní šprintéri alebo klasikári s výbušnými schopnosťami. Ackermann, Gaviria alebo Van Popppel sú dostatočne odolní jazdci, aby si verili na takúto koncovku. Na štarte sa objavili všetci pretekári tímu Lotto - Soudal, ktorí sa mohli slobodne rozhodnúť, či budú na podujatí pokračovať po tragickej udalosti.

Do vedúcej skupiny naskočili štyria borci. Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Kamil Gradek (CCC), Charles Planet (Novo Nordisk) a Szymon Rekita (Poľská reprezentácia) sa chceli spoliehať na to, že pelotón nezvládne svoju úlohu na zvlnenom profile.

Na čele pretekov nesmel chýbať zástupca Lotto - Soudal a túto úlohu splnil Jelle Wallays, ktorý ako skúsený klasikár mohol vo finále prekvapiť. Ako v minuloročnej osemnástej etape na Vuelte, kde po celodennom brejku vyfúkol etapový triumf v balíku šprintujúcemu Petrovi Saganovi. Už vo štvrtom úniku na podujatí sa predstavil Planet a francúzsky cyklista mieril za obhajobou vrchárskeho dresu. Vedúca štvorica však bola okamžite vystavená silnej jazde Macieja Bodnara, ktorý viedol pelotón a utečencov držal na úrovni troch minút. Bolo vidno, že Pascal Ackermann si verí na dnešnú koncovku.
 
 
pologne 19 etapa 5 unik polf
Únik (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)

 
Na prvých dvoch horských prémiách sa presadil Gradek, ale to najpodstatnejšie sa odohralo na najťažšom kopci Przelecz Przegibek, kde bol únik napokon chytený. Postaral sa o to Mitchelton - Scott, ktorý zvýšil tempo v balíku. Potom sa dostal kompletný pelotón na záverečné okruhy a v jednom klesaní atakoval Matej Mohorič (Bahrain Merida), ku ktorému sa postupne pridali aj Simon Geschke (CCC) a Tsgabu Grmay (Mitchelton). Bola to nebezpečná skupina a pätnásť kilometrov pred páskou jazdila s náskokom tridsať sekúnd na balík, kde išli naplno Bora a Quick-Step.
 
V predposlednom kole sa odohrávala tvrdá cyklistika, keď nikto v pelotóne nechcel nechať veľký náskok takému nepríjemnému jazdcovi ako Mohorič. Ten si polepšil tromi bonusovými sekundami na druhej rýchlostnej prémii. Vysoké tempo mohlo oslabiť niektorého z favoritov pred tiahlym dojazdom do mierneho kopca. Na začiatku posledného kola už bola vedúca skupinka chytená a v tomto smere predvádzal výborný výkon najmä tím Bora - hansgrohe, ktorý išiel tvrdo za etapou. Na konci sa vytiahol dopredu aj Ineos, ktorému sa podarilo natiahnuť pelotón, a favoriti museli bojovať o pozície.
 
Necelých 1500 metrov pred cieľom to skúsil neúspešným útokom Miguel López a náročnú koncovku najlepšie zvládol Luka Mežgec, ktorý bol na páske jasne najsilnejší. Potom finišovali Eduard Prades a Ben Swift.
 
 
pologne 19 etapa 5 unik polf
Luka Mežgec (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Celý deň jazdil na čele balíka a kontrovala vývoj etapy tím Bora - hansgrohe, ale nemecká partia sa napokon nepresadila v tom najdôležitejšom momente. Na ťahavej cieľovej rovine. Vo finále prebral iniciatívu tím Ineos, ktorý pripravil ideálnu pozíciu pre Bena Swifta. Ten mal všetko vo svojich nohách, ale vo finále sa cez neho poľahky dostal Luka Mežgec, ktorý slávil druhú výhru na tomto podujatí, a po výbornej koncovke finišoval pred Swiftom aj Eduard Prades.
 
Luka Mežgec sa postavil na štart etapy sebavedomý a po triumfe z druhého dňa znovu vytiahol svoju aktuálne vysokú formu. Na konci mu veľmi pomohlo vysoké tempo Ineosu, ktoré dostalo do úzkych šprintérov, kým on si dokázal strážiť vedúce priečky ako odolnejší jazdec. Správne zachytil Swiftove zadné koleso, a keď bolo treba začať šprintovať, nebol pre neho problém vyraziť silným spôsobom na cieľovú čiaru. Slovinský borec získal svoj tretí triumf v tomto ročníku. Mitchelton - Scott to urobil na konci výborne, pretože po Grmayovom útoku sa muselo zvýšiť tempo, čím sa unavili šprintéri.
 
 
pologne 19 etapa 5 unik polf
Luka Mežgec (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)

 
V cieli musel byť sklamaný Ben Swift, ktorý nedokázal zužitkovať naozaj výborný výkon jeho kolegov v samotnom finále. Ako čerstvý britský šampión premárnil šancu na víťazstvo, z ktorého sa naposledy tešil na Coppi e Bartali v marci 2015. Naopak, na konci sa výborne zorientoval a pred páskou predral dopredu Eduard Prades, ktorý mal veľmi silné nohy, ale na najvyšší stupienok sa nemohol dostať, lebo mu vo finále chýbala potrebná pozícia. Zo šprintérov sa najvyššie umiestnil Ackermann, ale až na dvadsiatej pozícii, a nenadviazal tak na svoje minuloročné štvrté miesto v tejto koncovke. Pre rýchlych jazdcov to bolo dnes nad ich možnosti. Nemecký pretekár sa ešte udržal na čele klasifikácie, ale už zajtra sa začne boj o dôležité sekundy a celkový titul.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Luku Mežgeca (víťaz)
"Bol to ťažší šprint ako pri mojom predchádzajúcom triumfe, ale tento dojazd mi sedel viac. Bolo to do mierneho kopca, čo mám rád, takisto som sa dostal do formy, ale nejazdil som dlhšiu dobu, preto som si nebol istý, ako zvládnem túto nepríjemnú koncovku. Na konci boli všetci unavení a ja som mohol vyraziť dopredu na ideálnom mieste, dvesto metrov pred cieľom, keď som využil Swifta."
          
 
Výsledky etapy
1. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 3:49:55 50
2. PRADES Eduard Movistar Team link ikonka 00:00 20
3. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:00 8
4. VAKOČ Petr link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
5. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
7. BATTAGLIN Enrico Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
8. SARREAU Marc Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
9. HAMILTON Chris Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. GOGL Michael Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 18:06:30 8
2. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:04  
3. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:16  
4. PRADES Eduard Movistar Team link ikonka 00:18  
5. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:20  
6. JAUREGUI Quentin Ag2r La Mondiale link ikonka 00:22  
7. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
8. SARREAU Marc Groupama - FDJ link ikonka 00:24  
9. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24  
10. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:24  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape



 
 
Kopce na trase etapy:
2 20 zelene 75,6 km - Hucisko: dĺžka 1,5 km; sklon 4,8 %
2 20 zelene 59,2 km - Rychwald: dĺžka 1,6 km; sklon 7,3 %
1 20 zelene 35,0 km - Przelecz Przegibek: dĺžka 4,1 km; sklon 6,4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Po prvej naozaj ťažkej skúške bude na programe o niečo ľahšia etapa. V piatej etape cyklisti zdolajú opäť cez dve tisícky výškových metrov a skoro celý deň budú ako na hojdačke, raz hore, raz dole. Organizátori takmer do bodky skopírovali vlaňajšiu piatu etapu, takže dá sa v nej očakávať aj podobný, ak nie rovnaký, priebeh. Minulý rok v jej závere zviedli veľký súboj Michal Kwiatkowski, Dylan Teuns, Pascal Ackermann a Enrico Battaglin. Stredu sa dá očakávať najdivokejšie finále v tohtoročnej edícii Okolo Poľska a usporiadatelia vedeli, prečo koncovka nemôže byť technicky náročná. Posledná ťažšia zákruta sa nachádza viac ako dvetisíc kilometrov pred cieľom, od nej už pôjdu pretekári iba čisto za nosom. Budú však musieť stúpať, no bude to rýchly záver. Keďže Kwiatkowski na podujatí neštartuje, najväčším adeptom na víťazstvo bude Pascal Ackermann, pretože on už bude mať so záverečným kopčekom určité skúsenosti, čo bude môcť byť jeho veľkou výhodou. Ani John Degenkolb by nemal hrať druhé husle. Z dlhého zoznamu vrchárov sa bude môcť presadiť ktorýkoľvek z nich, ale proti vyššie spomenutým jazdcom by v koncovke nemali byť rovnocennými súpermi. Typický klasikársky profil tiež môže dopriať úspech uniknutým pretekárom. (jj)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop