Poľsko: Mohorič vyhral po dlhom sólovom útoku, titul pre Sivakova, rozdiely sa nekonali

9.8.2019, 12:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 9.8. rovinata etapa ciel rovina Bukowina Tatrzanska 153 km Mohorič
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
pologne 7
profil etapy, 3110 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
Záverečný deň zaviedol pelotón do známeho strediska týchto pretekov, Tatranskej Bukoviny, a na ďalších krátkych stúpaniach mal ponúknuť aktívnu jazdu zo strany hlavných favoritov, ktorým včera utiekli traja mladí jazdci. Veľkú zodpovednosť mal na svojich pleciach najmä tím Jumbo - Visma.
 
Podobne ako včera sme videli ostrý začiatok. Početný brejk sa definitívne sformoval až po prvej horskej prémii, kde proti sebe bojovali Geschke a Marczynski, a v tomto súboji bol úspešnejší nemecký jazdec. Potom sa vytvorila na čele pretekov skupina trinástich jazdcov, do ktorej sa dostali Rojas, Betancur (obaja Movistar), Geschke, Pauwels (obaja CCC), Marczynski, Fredrik Hagen (obaja Lotto-Soudal), Mohorič (Bahrain Merida), Grmay (Mitchelton-Scott), Golaš (Ineos), Pettili (UAE Emirates), Chevrier (Ag2r), Le Tournier (Cofidis) a Rovny (Gazprom).
 
Následne sa situácia stabilizovala, keď už nové ataky neprichádzali, a brejk kontroloval v balíku tím Jumbo - Visma. Ten obraňoval žltý dres a Jonas Vingegaard mal pred sebou šancu na veľký výsledok. Ale proti sebe aj veľmi motivovaných a silných konkurentov. V úniku si to rozdávali o vrchárske body Marczynski a Geschke a po troch horských prémiách úspešne obraňoval svoj vrchársky dres jazdec tímu Lotto - Soudal. Odhodlaný tím Jumbo - Visma predvádzal dobrý výkon a vedúca skupina nedostala väčší náskok ako tri minúty. Najvyššie postaveným utečencom bol Hagen, ktorý strácal v poradí 2:06, a asi najnebezpečnejšou postavou pre celý balík bol Betancur, ktorý sa v tomto roku dostáva do veľmi dobrej formy.
 
Po bufete a pred štvrtou horskou prémiou dostali jazdci mierny úsek na zotavenie, ale pelotón nepoľavoval a náskok úniku stále klesal. Pred druhou rýchlostnou prémiou úspešne atakoval Mohorič a slovinský cyklista naskočil na druhý prejazd cez  kopec Sciana Bukovina so 45-sekundovým náskokom pred zvyšnými utečencami. Na tomto kopci sa rozbehla cyklistika. Mohorič vyhral prémiu, ale skupina za nim sa rozbila. Za ním preťali vrchol Kudus, Geschke, Pettili a Hagen. Atakovalo sa aj v hlavnej skupine a dopredu vyrazili Sivakov, Majka a Ion Izagirre. Žltý dres sa dostal do problémov, ale útočiaci favoriti to mali do cieľa ešte 45 kilometrov. Majka a spol. boli potom chytení ostatnými favoritmi, ale v tejto skupine zostávalo už len okolo pätnásť jazdcov. Jonas Vingegaard túto selekciu neprežil.
 
 
vingegaard 19 pologne trapi sa polf
Trápiaci sa Jonas Vingegaard (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Potom sa išlo druhýkrát na cieľový kopec a úspešný nástup predviedol Ion Izagirre, ktorý odišiel ostatným favoritom a dostal sa do druhej skupiny, kde na neho čakal Kudus. Keď sa dostal Mohorič na cieľovú čiaru, za ním sa sformovala silná skupina, kde sa už nachádzali všetci favoriti a aj predchádzajúci útočníci, teda aj Ion Izagirre. Situácia sa stabilizovala a v dobrej pozícii sa ocitol tím Ineos, ktorý mal k dispozícii silnú zostavu a najmä Pavla Sivakova, ktorý sa virtuálne obliekal do žltého dresu.
 
Na poslednej šprintérskej prémii mal Mohorič k dobru už jednu minútu a získal aj tri bonusové sekundy. Za ním si polepšili v poradí aj Hart a Ulissi. Po stúpaní Rzepiska zostalo Mohoričovi už len tridsať sekúnd a za ním sa favoriti stále strážili. Ako tretí preťal vrchol Geschke a práve táto jeho aktivita mu vyniesla vrchársky dres. Ešte pred cieľovým kopcom sa chceli zapojiť do bitky o etapu Poljanski, Grmay, Powless a Brambilla, ktorí sa vydali za Mohoričom, a v balíku útočili aj López a Navarro. Všetci títo jazdci mali svoje straty v klasifikácii, preto nezasahovali do súboja o celkový titul.
 
Na záverečnom klesaní si vybudoval Mohorič minútový náskok pred prenasledovateľmi a v skupine favoritov sme čakali útoky na celkový triumf, na ktorý bolo potrebné získať dôležité sekundy. S aktuálnou situáciou boli najviac spokojní Ineos a Sunweb.
 
 
mohoric 19 polsko utok polf
Matej Mohorič a jeho útok (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Matej Mohorič zakončil etapovým víťazstvom svoj vyše 50-kilometrový sólový útok a na konci pretekov predviedol vynikajúci výkon. O druhé miesto si to rozdali Gianluca Brambilla a Neilson Powless. Lepší finiš vytiahol americký cyklista. V skupine favoritov sa už nič neudialo na cieľovom kopci, všetko si postrážil tím Ineos, a Pavel Sivakov oslavoval celkový titul.
 
V poslednej etape sme sledovali snaživé predstavenie, ale pripravené kopce neboli také náročné, aby delili favoritov na titul. Najprudšie úseky sa objavili na Sciana Bukovina, čo aj využili Astana alebo Bora pri poslednom prejazde cez tento kopec, ale ich aktivitu čoskoro zmaril najmä tím Ineos. Na zvyšných kopcoch sa už nedalo príliš atakovať a toto hralo do kariet britskej zostave, ktorá dokázala výborne využiť dnešné zaváhanie lídra pretekov Jonasa Vingegaarda, keďže na jeho miesto naskočil Pavel Sivakov.
 
Veľkým hrdinom poslednej etapy bol Matej Mohorič, ktorý vytiahol jeden zo svojich povestných výkonov v brejku. Celý deň jazdil aktívne na čele pretekov, zbieral body na rýchlostných prémiách a pred tou druhou vyrazil do sólového pohybu, keďže pelotón znižoval náskok vedúcej skupiny. Slovinský jazdec potom udržal svoj výkon na vysokej úrovni až do cieľa a v podstate nikdy nestratil pôdou pod nohami, aby dal šancu svojim prenasledovateľom. Vybojoval svoju prvú výhru v ročníku, a to hneď parádnym spôsobom. Na konci sa nedočkali jeho zaváhania Powless, Brambilla, Grmay alebo Poljanski, ktorí dostali voľnosť v hlavnej skupine zabojovať o etapu, keďže medzi favoritmi sa selekcia nedala vykonať.
 
 
mohoric 19 polsko utok polf
Pavel Sivakov celkovým víťazom (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Titul vybojoval 22-ročný Pavel Sivakov, ktorý položil základ svojho úspechu vo včerajšej etape a dnes predviedol rovnako silný výkon, čo sa už nepodarilo Jonasovi Vingegaardovi. Ruský pretekár mal pri sebe kvalitnú podporu, ktorá si bola vedomá jeho schopností a náskoku v GC, preto všetko zariadila tak, aby sa nikto nedostal pred neho v poradí. Veľmi mu pomohol Tao Hart, ktorý bol jeho spoločníkom aj pri jeho aprílovom triumfe na Tour of the Alps. Len o dve sekundy finišoval za ním Jai Hindley, ale austrálsky borec musí byť veľmi spokojný so svojím výsledkom. Aj on bol schopný podať dva kvalitné výkony v rade a na tomto nepríjemnom profile sa nezľakol ani skúsenejších súperov. Na stupne víťazov sa dostal aj Diego Ulissi, ktorému k tomu pomohli aj bonusové sekundy pozbierané v priebehu pretekov.
 
Počas dvoch kľúčových dní sa hlavní favoriti koncentrovane strážili a len ťažko sa im nastupovalo zo silnej skupiny. Skúšali to Majka, Formolo alebo Ion Izagirre, ale nikdy sa im nepodarilo vytvoriť si väčší náskok. V poriadnej akcii sme nevideli ani Latoura, Higuitu alebo Pozzoviva, ktorí mali dobré nohy, ale nevedeli to predviesť na krátkych kopcoch.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mateja Mohoriča (víťaz)
"Teším sa, že som získal prvú výhru v ročníku. Niekoľkokrát som bol k nej blízko, ale až dnes sa mi podarilo vyhrať. Mal som tu ambície v poradí, ale včera som zistil, že niekoľkí jazdci sú silnejší ako ja, preto som včera ušetril nejakú energiu pre dnešný únik. Na konci som nebol spokojný s tempom vedúcej skupiny, preto som zrýchlil tempo, a keď sa nikto ku mne nepridal, išiel som sám až do cieľa. Cítil som sa veľmi dobre aj v samotnom závere."
 
 
Výsledky etapy
1. MOHORIČ Matej Bahrain Merida Pro Team link ikonka 4:04:42 50
2. POWLESS Neilson Team Jumbo - Visma link ikonka 00:55 20
3. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 01:07 8
4. GRMAY Tsgabu Mitchelton - Scott link ikonka 01:19  
5. POLJANSKI Paweł BORA - hansgrohe link ikonka 01:32  
6. NAVARRO Daniel Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:57  
7. FRANKINY Kilian Groupama - FDJ link ikonka 01:57  
8. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 02:15  
9. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 02:15  
10. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:15  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konenčé poradie pretekov
1. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 26:20:58 500
2. HINDLEY Jai Team Sunweb link ikonka 00:02 400
3. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:12 325
4. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 00:14 275
5. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:14 225
6. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:15 175
7. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:16 150
8. HAMILTON Chris Team Sunweb link ikonka 00:16 125
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:16 100
10. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:16 85
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov

 

 
 
Kopce na trase etapy:
1 20 zelene 144,4 km - Rzepiska: dĺžka 2,5 km; sklon 6,9 %
1 20 zelene 106,9 km - Sciana Bukovina: dĺžka 4,7 km; sklon 5,9 %
1 20 zelene 83,8 km - Rzepiska: dĺžka 2,5 km; sklon 6,9 %
1 20 zelene 47,1 km - Sciana Bukovina: dĺžka 4,7 km; sklon 5,9 %
1 20 zelene 23,9 km - Rzepiska: dĺžka 2,5 km; sklon 6,9 %
ciel Cieľ - Bukowina Tatrzańska: dĺžka 3,5 km; sklon 5,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Úplne posledná etapa definitívne rozhodne o najsilnejšom pretekárovi v 76. ročníku pretekov. Ďalšia kopcovitá skúška obsahuje už monumenty tohto podujatia, ktoré od roku 2010 tradične svoje uplatnenie nájdu v poslednom dni. Kopce Sciana Bukovina a Sciana Harnas netreba vôbec predstavovať. Hlavne úsek, v ktorom pretekári zdolávajú sklon až dvadsaťdva percent každoročne budí rešpekt a cyklisti v ňom zvádzajú krásne súboje. Tento rok však organizátori upravili záver. Bukovina sa pôjde, ale oproti minulému roku jej záverečný prejazd je naplánovaný o niečo skôr, vrchol je situovaný o tridsať kilometrov ďalej od cieľa ako tomu bolo vlani. Po Bukovine budú nasledovať ešte Harnas a nakoniec aj cieľové stúpanie Bukowina Tatrzańska. Posledný kopec bude veľmi prudký a je možné, že cyklisti budú čakať práve naň, pretože sa na ňom bude dať veľa stratiť, ale tiež získať. Dva a pol kilometrov pred cieľom jazdcov čaká jedenásťpercentný sklon, ktorý môže zaujímavo porozdávať karty nielen v boji o etapu, ale aj v boji o celkové víťazstvo. Bude to najnáročnejšia pasáž veľkého finále, takže v nej určite uvidíme veľké množstvo atakov. Po nej sa stúpanie o niečo zlomí, ale ťažké to bude až do cieľovej pásky. Vlani záverečnú previerku ovládol Simon Yates, toho roku by mohla sedieť niektorým z kolumbijských pretekárov. (jj)
 
 
pologne 7 mapa
mapa etapy, 3110 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
pologne 6
profil kopca (© tourdepologne.pl)
 
pologne 6
profil kopca (© tourdepologne.pl)
 
 
pologne 6
profil dojazdu etapy (© tourdepologne.pl)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop