ME: Po skvelom priebehu a úniku triumf Vivianiho, parádny Baška napokon 21.

11.8.2019, 11:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
logo top
ne 11.8. rovinata etapa ciel rovina Alkmaar > Alkmaar 173 km Viviani
 
 
Európsky šampionát v nedeľu vyvrcholil elitnými pretekmi s veľmi dobrou konkurenciou. Vzhľadom na rovinatý profil prišli do Alkmaaru najmä šprintéri s ich pomocníkmi, ale všetky predchádzajúce kategórie ukázali, že to vôbec nebude také jednoduché ako sa na papieri zdá. Každá kategória bola poriadne nadelená a dokonca medzi U23 bolo viac cyklistov DNF ako prišli do cieľa.
 
Aj elitní muži začali mimoriadne z ostra. V pelotóne bolo 148 pretekárov a silné tímy od úvodu cítili silné poryvy vetra. Aj preto sa nevytvoril klasický obyčajný únik, ale Belgičania to držali na dištanc tak, aby sa to v jednom momente poriadne nadelilo. Stalo sa tak v druhej polovici prvej hodiny, keď to na bočnom vetre "prasklo". V tom čase však neexistoval žiadny online live timing a ani televízny prenos, a tak bolo mimoriadne obtiažne získať informácie o priebehu. Podľa našich informácií ale deliacichtivé manévre niektorých tímov väčšina favoritov predpokladala a bola v strehu, takže Groenewegen, Bennett, Viviani, Cavendish, Démare, Ackermann, Philipsen ale hlavne aj Baška sa udržali vpredu. Bola to zhruba 35-členná skupina totálne preplnená favoritmi a okrem Erika tam bol ešte jeho kolega z Bory Juraj Sagan.
 
Čelnú skupinu ťahali najmä Nemci, 35 ľudí však nemohlo držať celé opraty pretekov po zostávajúce tri hodiny, a tak bolo prirodzené, že ich zozadu dorazila ďalšia skupina zhruba 25 ľudí. Tam Slováci neboli. Ján Andrej Cully a Patrik Tybor ostávali v ďalšej skupinke, ktorú ťahali Česi so zhruba minútovou stratou. V ďalších dvoch partiách boli Čanecký s Babičom, no rozhodcovia ich neskôr odstavili, pretože ich strata presiahla osem minút.
 
 
EUROPEI MEN ELITE 2019 DAR1518
Juraj Sagan pri delení skupiny (© Courtesy UEC)
 
 
Tempo bolo vysoké a na vlastnej koži si to zažil Alexander Kristoff, ktorý dostal defekt a desať minút sa nevedel vrátiť späť. 70 kilometrov pred cieľom stúpla strata druhej skupiny už na dve minúty, takže bolo zjavné, že sa už Cully s Tyborom dopredu nedostanú. Česi, ktorí ťahali druhú skupinu, lebo vpredu im ostal iba sám Bárta a Švajčiari, ktorí tam mali iba Diliera, to začínali vzdávať. Nemali ani takú kvalitu ako čelo, kde mali prevahu Taliani s Nemcami.
 
Taliani mali ambície totálne to roztrhať už 62 km do cieľa a Matteo Trentin to na vetre roztrhal. Tempo ťahal aj Viviani. Ostalo tam trinásť ľudí a medzi nimi aj Erik Baška. Skvelý výkon od Dohňančana. Boli tam Ackermann, Viviani, Lampaert, Selig, Lawless, Mežgec, Asgreen, Consonni, Senechal, Cimolai, Trentin, Langeveld a Baška. Do cieľa ostávalo 50 kilometrov a náskok tejto partie stúpol na 30 sekúnd. Erik mal šancu na životný výsledok a zlom v kariére, ostalo nám len sa modliť, aby nemal problémy a vydržal všetky selekcie.
 
Medzi dvoma skupinami bol veľký boj. Vzadu bolo viac ľudí, ale viacerí pracovať nechceli. Bolo to najmä na Holanďanoch, ktorí tam mali Groenewegena. Vpredu sa zapájali takmer všetci vrátane Ackermanna i Vivianiho. Spomedzi tímov bolo zaujímavé, že vpredu mal prevahu Quick-Step, čo iste nikoho neprekvapilo. Boli tam štyria, troch tam mala Bora, dvoch Mitchelton. Dnes určite zásadne nespolupracovali, ale najmä taký Selig mal prečo ťahať.
 
Tridsať kilometrov pred cieľom to ešte vyzeralo na veľkú drámu. Holanďania s Nórmi pre Groenewegena s Kristoffom dotiahli druhú partiu na rozostup 18 sekúnd. Na druhej strane sa dalo čakať, že kvôli takýmto naťahovačkám nebude mať nikto veľké šance ujsť čelnej skupine a nebude sa ani príliš taktizovať.
 
 
EUROPEI MEN ELITE 2019 DAR1518
Vysoké tempo na kockách (© Courtesy UEC)
 
 
Lenže 26 kilometrov pred páskou došlo k zaujímavej udalosti, ktorá vie nastať iba v cyklistike. Elia Viviani rýchlo nadišiel do ľavotočivej zákruty, za ním šli Yves Lampaert s Pascalom Ackermannom, a tak Erik Baška, ktorý mal ale odstriedané a prepadával sa skupinou. Lenže menšiu dieru po prvej trojke vychádzalo zalepiť práve Rudigerovi Seligovi, no keďže tam mal Ackermanna, neurobil to. Zrazu tam bola desaťmetrová diera a prvá trojka do toho dupla. 20, 30, 40 metrov a boli fuč.
 
Za nimi to veľmi rýchlo rezignovalo a desiatku ľudí dobehla skupina prenasledovateľov. Tam to stále ťahali Holanďania s Nórmi, ale už toho mali plné zuby a o pár pretekárov menej. Vyzeralo to tak, že Erik Baška sa pobije o štvrtú pozíciu s Trentinom, Groenewegenom, Démarom, Mežgecom a ďalšími. Náskok rýchlo stúpol na 50 sekúnd.
 
No vpredu sa trošku začalo kalkulovať a ešte to nebolo úplne jasné. Rozostup sa dostal k pol minúte. 4000 metrov pred páskou prišlo k očakávanému ataku Lampaerta. Ackermann s tým robil čo mohol, ale nedoskočil ho a vyviezol za sebou Vivianiho, ktorý Nemca nechal vytrápiť sa, nevystriedal. Po dvadsiatich sekundách mu nastúpil a odišiel. Pridal sa ku kolegovi z Quick-Stepu a upaľovali do cieľa.
 
Lampaert to aj napriek rozdielnej štátnej prísušnosti jasne hral na Vivianiho, doviezol ho do méty tristo metrov pred páskou a pre Eliu to už bolo jednoduché. Zaznamenal veľké víťazstvo po parádnom priebehu. Ackermannovi ostala tretia pozícia. Na jednej strane ho vyškolili Quick-Stepáci, ale aj on predviedol skvelý výkon, pozičnú jazdu i odhodlanie v úniku.
 
 
EUROPEI MEN ELITE 2019 DAR1518
Vivianiho triumf (© Courtesy UEC)
 
 
Niečo ako pozostatok všetkého, čo ostalo v pretekoch, priviedol do cieľa Alexander Kristoff pred Michaelom Mörkövom a Samom Bennetom. Bohužiaľ, Erikovi Baškovi po tom enormnom výkone v samom závere logicky neostali sily proti ľuďom, ktorí sa v úniku nevyvetrali, neťahali a mali na to kolegov. Finišoval na 21. pozícii a po dojazde bol logicky naštvaný, pretože to až do posledných chvíľ vyzeralo skvelo.
 
Sledovali sme ďalší perfektný európsky šampionát, ktorý akoby priťahoval veľmi zaujímavý priebeh. Pred troma rokmi sme v Plumelecu sledovali selektívne klasikárske preteky s triumfom Petra Sagana. O rok neskôr sa v Herningu presadil Alexander Kristoff, ale ešte kilometer pred cieľom bol v sólo úniku jeho kolega Boasson Hagen. Vlani v Glasgowe po daždivom a chladnom priebehu plnom únikov, pádov i odstúpení vydržal najviac Matteo Trentin a dnes sa radoval jeho krajan. Taliani si triumf jednoznačne zaslúžili. Boli animátormi celých pretekov a jazda Vivianiho bola doslova profesorská. Mimochodom, preteky zvládol priemernou rýchlosťou 49,1 km/h. Niečo také sa stáva iba vtedy, ak sa preteky idú prudko po vetre z bodu A do bodu B, ale tu to, samozrejme, tak nebolo, pretože sa jazdilo na okruhu, ktorý bol ešte aj často uzavretý budovami.
 
Ukázalo sa to čo vždy, že tieto terény a veterné počasie perfektne zvládajú Quick-Stepáci. V Top 5 skončili traja a ešte aj šiesty Bennett má podľa kuloárnych informácií namierené k Lefeverovcom. Zaujímavé tiež je, že z najlepších piatich sa až štyria majú o päť týždňov predstaviť na Okolo Slovenska a piatym by mal byť dnes deviaty Démare. To je ďalšia z úžasných reklám našich pretekov.
 
 
EUROPEI MEN ELITE 2019 DAR1518
Vivianiho triumf (© Courtesy UEC)
 
 
Tam má namierené aj ďalší z hrdinov dnešných pretekov Erik Baška, ktorý tvrdo šiel po toľko vytúženom úspechu, udržal sa s veľkými hviezdami a dokonca medailu mal na dosah, ale napokon ostal sklamaný. No ani udržať sa medzi najlepšími až do záveru nebolo vôbec jednoduché. Keď emócie vychladnú, určite si uvedomí, že podal úžasný výkon a vidí, že má na to bojovať aj na takomto fóre. Určite budú všetci fanúšikovia veriť, že práve Bora nedonominuje na naše preteky iného šprintéra a Erik dostane šancu hoci bude paradoxne bojovať so silnejšími šprintérmi akí jazdia na niektoré kopcovité preteky World Tour.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Erika Bašku (21. miesto)
"Vedeli sme, že to bude technicky náročné, ale papier nikdy nehovorí všetko a videli sme, že v skutočnosti to bolo náročnejšie ako sme si mysleli. Šlo hlavne o to, byť stále vpredu a neurobiť žiadnu chybu, byť v kritických momentoch tam, kde treba. Cítil som sa dobre, bol v každej skupine a tú 13-člennú som bral ako obrovskú šancu na výsledok. Snažil som sa aj striedať, pracovať. Škoda toho rozhodujúceho momentu, prekvapilo ma, že práve šprintéri odišli s Lampaertom. Takí, ktorých som favorizoval, že budú chcieť klasicky špurtovať z tej skupiny, že si budú na to veriť. No a, samozrejme, škoda, že ďalší v tej našej skupine nechceli ďalej striedať. V poslednom kole som už mal kŕče, bojoval som s tým, viacerí dobrí pretekári odpadávali aj z tej našej väčšej skupiny. Nedokázal som už reálne špurtovať, nešiel som v tých kŕčoch ani zo sedla. Jasné, že 21. miesto by som pred štartom asi nebral, mal som väčšie očakávania, ale tak to dopadlo ako dopadlo."
 
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Taliansko 3:30:52 250
2. LAMPAERT Yves Belgicko 00:01 200
3. ACKERMANN Pascal Nemecko 00:09 150
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Nórsko 00:33 125
5. MÖRKÖV Michael Dánsko 00:33 100
6. BENNETT Sam Írsko 00:33 90
7. TRENTIN Matteo Taliansko 00:33 80
8. MEZGEC Luka Slovinsko 00:33 70
9. DÉMARE Arnaud Francúzsko 00:33 60
10. SELIG Rüdiger Nemecko 00:33 50
21. BAŠKA Erik link ikonka Slovensko 00:33 5
DNF TYBOR Patrik Slovensko odstúpil  
DNF BELLAN Juraj Slovensko odstúpil  
DNF ČANECKÝ Marek Slovensko odstúpil  
DNF BABIČ Adrián Slovensko odstúpil  
DNF CULLY Ján Andrej Slovensko odstúpil  
DNF SAGAN Juraj Slovensko odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Slováci na štarte:
Patrik Tybor (1987, Dukla Banská Bystrica)
Marek Čanecký (1988, Dukla Banská Bystrica)
Juraj Sagan (1988, Bora-hansgrohe)
Erik Baška (1994, Bora-hansgrohe)
Ján Andrej Cully (1995, Dukla Banská Bystrica)
Adrián Babič (1996, Cyklistický tím Firefly)
Juraj Bellan (1996, Dukla Banská Bystrica)
 
 
 
me 19 mapa
mapa pretekov, profil je absolútne rovinatý (© uec.ch)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop