BBT: V rovinatej a upršanej etape vyhral šprint Bennett, bonifikácie má aj Teunissen

12.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 12.8. rovinata etapa ciel rovina Beveren > Hulst 167 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 128 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Jednoduchú etapu na začiatku podujatia ovplyvnilo počasie. Na trati mal fúkať vietor, aj keď nie taký silný ako počas včerajších majstrovstiev Európy, a v druhej časti sa očakával silný dážď. Pomerne technické okruhy v meste Hulst sa tak stali nepríjemnou záležitosťou na mokrých cestách a na trati striehli aj kockové úseky, takže na najrýchlejších jazdcov v balíku ako Groenewegen, Bennett, Hodeg, Démare alebo Philipsen nečakalo ľahké predstavenie.
 
Predpovede počasia sa naplnili a skutočne sa jazdilo vo veľmi zlých podmienkach. Brejk sa vytvoril až po dvadsiatich kilometroch a pred balíkom sa pohybovali Lars Bak (Dimension Data), Lukasz Wisniowski (CCC), Baptiste Planckaert (Wallonie Bruxelles) a Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen). Skúsená vedúca skupina sa snažila zaskočiť pelotón a spoliehali sa, že na nebezpečnom teréne nebude balík príliš riskovať. Opak bol pravdou a únik sa nedostal ďalej ako na tri minúty.
 
V pelotóne sme však nevideli klasickú spoluprácu šprintérskych zoskupení, ale situáciu si kontrolovali aj zostavy, ktoré mali ambície v GC. Preto okrem Quick-Stepu sa objavili vpredu aj Lotto - Soudal alebo Sunweb. Hneď počas prvého dňa opustil preteky chorý Valerio Agnoli (Bahrain Merida). Dážď a kocky urobili svoje vyše päťdesiat kilometrov pred páskou, kde sa sme videli pád, po ktorom sa rozdelil pelotón a mnohí jazdci stratili s ním stratili kontakt. Vzadu zostal napríklad Arnaud Démare. Situáciu v balíku pozorne sledovali najmä Jumbo - Visma, Lotto - Soudal a Quick-Step. Za pelotónom sa ocitol aj Bob Jungels, ktorý sa tiež musel vracať, a keď sa situácia upokojila, mnohým cyklistom sa to podarilo. Vrátane Jungelsa.
 
Pretekárom robili problémy najmä dlhé úseky na kockách, ale vo finále sa už malo prechádzať len po krátkych pasážach na pavé, čo bola dobrá správa pre šprintérov. Postupne sa balík opäť spojil, pracovať začala aj Bora, a všetka pozornosť sa znovu upierala len na utečencov, ktorých náskok klesol na jednu minútu. Stále pršalo. Postupne začali pracovať v pelotóne aj ďalšie šprintérske celky, ale náskok úniku sa stále držal nad jednou minútou a dlhú dobu neklesal. Aj pätnásť kilometrov pred páskou bol rozdiel medzi skupinami šesťdesiat sekúnd a vedúca štvorica mala stále dostatok energie, aby to balíku poriadne sťažila.
 
Na zlatom kilometri boli najúspešnejší Bak a Wisniowski, ktorí získali najviac bonusových sekúnd a ich tempo poslalo zvyšných dvoch utečencov späť do balíka. Po tomto úseku už klesla strata pelotónu pod tridsať sekúnd a hneď to vyzeralo lepšie so šprintérskym dojazdom. Do toho sa dnes nezapojil Arnaud Démare, ktorý si vystúpil z balíka. Evidentne neprežíval svoj najlepší deň. Vpredu zostal najdlhšie Wisniowski a pelotón ho chytil len tri kilometre pred cieľom.
 
V upršanom dojazde a na mokrých cestách predviedol najodvážnejší výkon Sam Bennett. Na druhom mieste finišoval Edward Theuns, tretí skončil Mike Teunissen.
 
 
bennett 19 triumf binckbank bohfb
Sam Bennett a jeho triumf (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Hneď v prvej etape sme videli dramatické predstavenie, ktoré umocnili nepríjemné podmienky na trati a štyria snaživí utečenci. Tým sa podarilo vytrápiť pelotón, ale nezahralo im do kariet, že v hlavnej skupine malo veľké množstvo celkov záujem na hromadnom šprinte. A táto palebná sila sa napokon vo finále prejavila.

Posledný kilometer bol úplne priamočiary a najlepšie sa tam sformovali Trek a Jumbo, ktorí pripravovali šprint pre Theunsa a Groenewegena. Obidve zostavy však čakali príliš dlho a svojich šprintérov akoby chceli vypusťit dopredu až tesne pred páskou. Nevyplatilo sa im to, lebo Groenewegen sa do šprintu ani nedostal a ich prácu perfektne využil Sam Bennett, ktorý sa vo finále pekne vyviezol práve za holandským šprintérom.
 
Jazdec tímu Bora - hansgrohe sa na konci výborne zorientoval a nielen vďaka svojej rýchlosti, ale aj šikovnosti, keďže nemal pri sebe lead-out, vybojoval už svoje ôsme víťazstvo v ročníku a dostáva sa do potrebnej formy pred Vueltou. Do šprintu sa zapojil aj Edward Theuns, a to úspešným spôsobom, a uvidíme, či tento belgický jazdec bude mať formu aj v kľúčových etapách, aby zabojoval o vysoké miesto v poradí, keďže dnes získal šesť bonusových sekúnd. Na bonifikácie siahol aj Mike Teunissen a aj jemu to môže výrazne pomôcť z hľadiska GC. Holandskému cyklistovi by mali rozhodne sadnúť kľúčové etapy pretekov. Jeho pozícia na stupňoch víťazov nebola plánovaná, rozbiehal šprint pre Groenewegena, ale ten bol vo finále zavretý a nemohol sa poriadne rozbehnúť. Zajtra je na programe opäť rovinatá previerka, ale dojazd v meste Ardooie nie je nikdy jednoduchou záležitosťou.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Som veľmi šťastný. Je to moje prvé víťazstvo v drese národného šampióna. Na konci to bolo nebezpečné, ale mne sa podarilo zostávať na predných pozíciách. Zavesil som sa za vláčiky skúsených celkov a vďaka tomu sa mi vyhli problémy a zostal som na pozícii. Kvôli dažďu som bol nervózny, ale napokon to dopadlo dobre."
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 3:42:57 50
2. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 20
3. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 8
4. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
6. DUPONT Timothy Wanty - Gobert Cycling Team 00:00  
7. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
8. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:00  
9. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
10. CAPIOT Amaury Sport Vlaanderen - Baloise 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 3:42:47 8
2. WIŠNIOWSKI Łukasz CCC Team link ikonka 00:02  
3. BAK Lars Ytting Team Dimension Data link ikonka 00:03  
4. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:04  
5. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:06  
6. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:10  
7. BAUHAUS Phil Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
8. DUPONT Timothy Wanty - Gobert Cycling Team 00:10  
9. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
10. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Štartovať sa bude na belgickom území a na konci etapy, v holandskom meste Hulst, sa oblečie do najcennejšie dresu najrýchlejší jazdec v pelotóne. Obidve východiskové mestá sa nachádzajú tesne pri sebe, no organizátori sa rozhodli okolo nich krúžiť a na konci urobí pelotón okolo cieľovej destinácie dva 24-kilometrové okruhy. Trasa je jednoduchá a favorizuje šprintérov a hromadný dojazd by nemalo ohroziť ani šesť pasáží na kockách, ktorá sa objavia v druhej časti pretekov. Prvé tri úseky budú merať do tisíc metrov a vo finále sa prejde trikrát po úseku Sint-Gillisstraat (200 metrov), naposledy necelých sedem kilometrov pred páskou. Ale nie je to vôbec náročný povrch, ktorý by mal zásadným spôsobom ovplyvniť koncovku etapy. Keďže na podujatí budú rozhodovať sekundy, zlatý kilometer nachádzajúci sa tesne pred páskou môže lákať aj niektorých favoritov na titul. Samotný dojazd sa odohrá v meste a pelotón sa natiahne na troch ostrých zákrutách, ale na cieľovej rovinke bude dostatok priestoru na vytvorenie lead-outu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop