BBT: V selektívnej etape sa presadil Wellens a je lídrom, dobre išli Hirschi a De Plus

15.8.2019, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 15.8. zvlnena etapa ciel rovina Houffalize > Houffalize 96 km Wellens
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 1547 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Klasikársky profil štvrtej etapy mal prinútiť kandidátov na titul, aby útočili a využili na to niekoľko prudkých stúpaní. Bol to jeden z kľúčových dní týchto pretekov a na konci mohli opäť skomplikovať situáciu na trati dážď alebo vietor.

Štartovalo sa v dobrých podmienkach a na začiatku priniesli vzrušenie iba Iljo Keisse (Deceuninck - Quick-Step) a Stan Dewulf (Lotto-Soudal), ktorí sa odpojili od balíka a vybudovali si 2-minútový náskok. V balíku sledoval situáciu Bora - hansgrohe, ale pozorne jazdili viaceré celky. Na kopci Mur de Saint-Roch sa nič neudialo, ale na druhom a treťom kopci v poradí sa už odohrávali v pelotóne nové nástupy. V jednej chvíli sa hlavná skupina rozdelila, ale nikoho z favoritov to nezaskočilo, a keď sa dostali cyklisti na jednoduchšiu pasáž, všetko sa znovu spojilo. Pred druhým kolom mala vedúca skupinka náskok minútu a pol a situáciu v balíku ustálil tím CCC, ktorý si neželal na trati chaos.
 
V druhom kole začalo pršať a hneď na Mur de Saint-Roch zvýšil tempo Jumbo - Visma. Na čele hlavnej skupiny sa pohybovali sústredene aj Wellens, Štybar alebo Avermaet. Miestami pršalo naozaj silno a na trati sa skutočne vyžadovali klasikárske danosti. Z pelotónu postupne odpadali menej zdatní borci.  Z balíka vypadol aj Sam Bennett. Už päťdesiat kilometrov pred cieľom sa vytvorila veľká selekcia, ktorý vytvoril De Plus z Jumbo - Visma. Spolu s ním zostali na čele pretekov aj Wellens, Van Avermaet, Clarke, McCarthy, Andersen a Štybar. Pôvodný únik bol chytený a balík rozdelený na niekoľko skupiniek. Vpredu zostal aj Dewulf. Druhá skupina favoritov, kde boli Vanmarcke alebo Naesen, však strácala len dvadsať sekúnd. Na konci druhého okruhu sa vedúce skupiny spojili, ale atakoval Tim Wellens. Belgický pretekár vsadil na sólový pokus necelých štyridsať kilometrov pred cieľom, no útok napokon vzdal.
 
Do záverečného okruhu nabehlo v hlavnej skupine len okolo tridsať jazdcov, nechýbali medzi nimi hlavní favoriti na celkový titul, preto sa muselo na záverečných kopcoch atakovať. Už na Mur de Saint-Roch rozbil vedúcu partiu De Plus, za ktorým vydržali iba Tim Wellens a Marc Hirschi. Táto trojica chcela spolupracovať a čoskoro sa k nim pridal aj Cortina. Vybudovali si polminútový náskok pred prenasledovateľmi, kde jazdili Gilbert, Štybar, Avermaet, Naesen alebo Vanmarcke.
 
Zlatý kilometer priniesol zaujímavý súboj na čele pretekov a o šesť bonusových sekúnd si polepšili Hirschi s Wellensom a tri bonifikácie uchmatol De Plus. Tento belgický jazdec bol hlavným ťahúňom utečencov a stále zostával medzi nimi aj Cortina, ktorý má rýchlu koncovku. Práve preto sa mu snažili ostatní nastúpiť na akomkoľvek kopci a podarilo sa im to pätnásť kilometrov pred cieľom. Druhá skupina nedokázala znižovať svoju stratu.
 
Wellens, Hirschi a De Plus si vybudovali sľubný náskok, ale museli pracovať až do cieľa, aby pred víkendovými etapami získali čo najväčší náskok na ostatných favoritov. Za nimi ešte útočili Naesen, Cortina a Valgren, ale výraznejšie sa k nim nepribližovali.
 
O etapu sa šprintovalo v miernom stúpaní a vo vedúcej skupine bol najrýchlejší Tim Wellens, ktorý tesne zdolal Marca Hirschiho. Potom preťal pásku Laurens de Plus. So stratou 23 sekúnd finišovali Naesen, Cortina a Valgren a ostatní favoriti stratili ešte o desať sekúnd viac.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih etapy
 
 
Vo štvrtej etape sa útočilo vo veľkom a hneď od prvého kola sme videli na trati ataky. Situácia sa výrazne rozbehla pri druhom prechode cez  Mur de Saint-Roch a veľkú zásluhu mal na tom Jumbo - Visma a najmä Laurens de Plus, ktorý vytvoril definitívnu selekciu pri záverečnom prechode cez dnešný najťažší kopec. Spolu s ním vytiahli najlepšie nohy aj Tim Wellens a Marc Hirschi a všetci títo si vybudovali slušný náskok v klasifikácii.
 
Upršané a daždivé podmienky využil Tim Wellens a vybojoval svoje piate víťazstvo v sezóne. Belgický jazdec si vychutnáva takúto trasu a dnes našiel na trati rovnako silných dvoch mladých súperov. Kým Laurens de Plus bol o čosi silnejší na stúpaniach, Marc Hirschi ho poriadne vytrápil na cieľovej čiare. Švajčiarsky pretekár bol vo finále veľmi silný, ale vyrazil príliš skoro. Po veľmi dobrom výkone mal na dosah svoj prvý triumf v kariére, no po dnešnom dni bude spokojný, že môže bojovať o vysoké priečky v poradí. Výborne si počínal aj Laurens de Plus, ktorý dominoval na krátkych kopcoch, ale nedisponuje takou koncovkou, aby mohol skončiť ešte vyššie. Všetci traja sú navyše dobrí aj v krátkej časovke, ktorá je na programe v sobotu, takže po tejto dôležitej previerke by sa nemala výraznejšie ohroziť ich pozícia v GC.
 
Na konci jazdil aktívne aj Ivan Cortina, ale na uvedených troch jazdcov nestačil po lezeckej stránke. Jeho rýchlosť na páske bola pre nich veľkou hrozbou. Svoju stratu dokázali ako-tak znížiť Naesen a Valgren, no spolu s ostatnými favoritmi budú mať čo robiť v ITT a záverečnej etape, aby sa dostali na najvyššie miesta v poradí. Avermaet, Štybar, Vanmarcke alebo spomínaný Naesen dnes stratili etapu na poslednom prejazde cez Mur de Saint-Roch.
 
 
Výsledky etapy
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 2:20:41 50
2. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:00 20
3. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 00:05 8
4. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:23  
5. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
6. VALGREN Michael Team Dimension Data link ikonka 00:26  
7. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:26  
8. KRAGH ANDERSEN Soren Team Sunweb link ikonka 00:33  
9. SMITH Dion Mitchelton - Scott link ikonka 00:33  
10. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:33  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 13:32:46 8
2. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:04  
3. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 00:14  
4. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:36  
5. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:38  
6. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:39  
7. VALGREN Michael Team Dimension Data link ikonka 00:42  
8. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:49  
9. CLARKE Simon EF Education First Pro Team link ikonka 00:49  
10. KRAGH ANDERSEN Soren Team Sunweb link ikonka 00:49  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Vo štvrtej etape budeme sledovať novinku na podujatí. V okolí mesta Houffalize je pripravená netradične krátka zvlnená trasa s tromi identickými, 32-kilometrovými okruhmi. Keďže na trati sa objavia zaujímavé kopce, organizátori chcú prinútiť jazdcov, aby útočili z veľkej diaľky a aktívnym spôsobom prehovorili do celkovej klasifikácie. Najťažším momentom dňa bude kopec Mur de Saint-Roch, ktorý poznáme z L-B-L a kde nájdeme dlhé úseky s dvojciferným prevýšením. Poslednýkrát sa pôjde po jeho sklonoch necelých tridsať kilometrov pred páskou a to by malo motivovať k útokom. Po ňom nasleduje zvlnená pasáž, kde bude vyčnievať kilometrový výstup s priemerom cez sedem percent a hneď potom príde do rany zlatý kilometer. Úplne rovinatých bude len záverečných osem kilometrov, preto vo finále môžeme očakávať nástupy najlepších klasikárov či vrchárov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop