BBT: Hodeg zastavil hegemóniu Bennetta, Írovi chýbali centimetre, Wellens stále vedie

16.8.2019, 12:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
5. 16.8. rovinata etapa ciel rovina Riemst > Venray 191 km Hodeg
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 193 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Piatok bola na programe previerka dlhá 191 kilometrov, takže sa jednalo o vôbec najdlhšiu etapu v tohtoročnej edícii pretekov. Profil bol veľmi jednoduchý, na ceste do cieľa cyklistov nečakala ani jedna prekážka. Problémy mohol urobiť bočný vietor, lenže jeho sila nemala byť veľká. Favoritmi na zisk etapového vavrínu boli šprintéri. Hegemóniu Sama Bennetta v hromadných dojazdov chcel zastaviť predovšetkým Dylan Groenewegen.
 
Trvalo nejaký čas, pokým sa vpredu neobjavili prví utečenci. Bolo ich šesť, menovite Verona (Movistar), Curvers (Sunweb), Hofland (EF Education), Leysen (Roompot), Sprengers (Sport Vlaanderen) a Planckaert (Wallonie). Pelotónu sa zloženie vôbec nepáčilo a preto vpredu dlho nevydržali, ani nie dvadsať kilometrov. Po nich skúsili šťastie ďalší jazdci a oni boli úspešnejší. 
 
Aj dve a pol minútový náskok si dokázali vytvoriť Jasha Sütterlin z celku Movistar, Robert Stannard z Mitcheltonu - Scott, Oscar Riesebeek z Roompot - Charles a Willie Smit z Kaťuše - Alpecin. Uniknúť sa im podarilo skoro hneď po dobehnutí predchádzajúcej skupiny a už na méte 95 kilometrov pred páskou mohli počítať s vyššie spomenutým časovým ziskom.
 
V hlavnej skupine diktovalo tempo belgické zoskupenie Deceuninck - Quick-Step, po čase im začali pomáhať členovia UAE Team Emirates, Jumbo - Visma, Bory - hansgrohe a aj Lotta Soudal. Tieto celky vyslali do čela balíka jedného zástupcu a začali pomaličky odkrajovať z odstupu. Minútu stiahli na dvadsiatich kilometroch. Medzi utečencami zatiaľ fungovala spolupráca, do cieľa bolo stále ďaleko.
 
Bola to ale iba chvíľková ukážka sily, pretože asi štyridsať kilometrov pred cieľom všetky šprintérske tímy zrazu opustili čelo pelotónu a pracovať zostali len kolegovia aktuálne vedúceho pretekára. Tim Wellens v priebehu dnešného dňa nemal zatiaľ žiadne technické a ani iné problémy, do tohto momentu prechádzal piatou etapou ako nôž maslom. S vývojom mohol byť doposiaľ maximálne spokojný.
 
Na okruhu ale už domestici najrýchlejších mužov v balíku opäť ťahali za lano. Pri prvom prechode cez cieľ kvarteto zvieralo v rukách niečo cez minútu. Stihlo si rozdeliť body na poslednej šprintérskej prémii, vyhral ju Stannard (Mitchelton). V tom istom čase defekt zadného kolesa riešil Štybar (Quick-Step), ktorý mal zas technické komplikácie v zlom momente, ale tentokrát sa nezdržal dlho a stihol sa vrátiť do skupiny hlavných favoritov.
 
Pred veľkým finále bol v hre zlatý kilometer, desať kilometrov pred cieľom. Pelotón sa snažil dotiahnuť vedúcu skupinu ešte pred ním, lenže bonifikačné sekundy si rozobrali utečenci. Záujem o ne neprejavil ani jeden z kvarteta, na celom kilometri sa pekne striedali a nikto z nich nešpurtoval. Smit (Wallonie) získal päť sekúnd, rovnako aj Riesebeek (Roompot). Pár minút po ňom sa ich púť v úniku skončila a začala sa pripravovať scéna pre šprintérske finále. 
 
Na čele balíka bola poriadna tlačenica. Vidieť boli farby Bory a Sam Bennett sa na čele ukazoval už tritisíc metrov pred páskou. Dobrú prácu odvádzali aj kolegovia Kristoffera Halvorsena a Jaspera Philipsena. Naopak, Dylan Groenewegen v koncovke nemal po ruke ani jedného domestika a využíval prácu súperov. Šprint však otvoril Edward Theuns, ale za ním sa vyviezol Álvaro Hodeg a v tesnom súboji porazil druhého Bennetta. Tretí bol práve Theuns.
 
Kolumbijský šprintér v službách belgického celku prežil slabšiu jar, ale od júna sa pomaly vracia do starých koľají. Dnešné víťazstvo bolo jedenáste v profesionálnej kariére a štvrté za posledné tri týždne. Álvaro Hodeg si v koncovke počínal na jednotku s hviezdičkou, najskôr sa spoľahol na dobrú pozičnú prácu svojho celku a v správnom čase vycítil, že treba začať ísť. Síce do posledných metrov bojoval o výhru, v jeho prospech hrali centimetre. 
 
Sam Bennett aj v piatej etape potvrdil veľkú formu, ktorá ho zdobí na tohtoročnom BinckBank Tour. Ír bol vpredu priskoro a na hranici posledného kilometru bol zase hlboko v poli. Musel sa prebíjať. O výhru tak prišiel kvôli horšej pozičnej jazde. Do šprintu sa dostali aj Arnaud Démare a Dylan Groenewegen, ale dnes ani jednému z nich kvietky nepokvitli. Démare bol štvrtý, Holanďan dokonca až siedmy. Experiment Jumbo - Visma tak celkom nevyšiel.
 
Z celkového pohľadu bol dnešok iba transportným dňom. Síce sa v závere padalo, žiadny z jazdcov z najlepšej desiatky v kolízii neskončil. Jedinou zmenou dnešného dňa je pokles Mika Teunissena, ktorý stratil osem sekúnd a prepadol sa z piateho miesta na siedme. Inak žiadne zmeny sme nesledovali. Aj zajtra ponesie najcennejšie tričko Tim Wellens, ktorý má pred druhým Marcom Hirschim náskok štyroch sekúnd. Ten by domáceho jazdca zajtra v časovke mohol vyzliecť, keďže je oveľa lepší časovkár a štyri sekundy sú nič. Tretie miesto bude v časovke obhajovať Laurens De Plus.
 
 
Výsledky etapy
1. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:54:48 50
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 20
3. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 8
4. DUPONT Timothy Wanty - Gobert Cycling Team 00:00  
5. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
6. HALVORSEN Kristoffer Team Ineos link ikonka 00:00  
7. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
8. DEWULF Stan Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. VALLÉE Boris Wanty - Gobert Cycling Team 00:00  
10. VAN POPPEL Boy Roompot - Charles 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 17:27:45 8
2. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:04  
3. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 00:14  
4. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:25  
5. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:28  
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:34  
7. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:38  
8. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:38  
9. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:38  
10. SMITH Dion Mitchelton - Scott link ikonka 00:38  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Krátke preview etapy:
Na šprintérov čaká ešte jedna príležitosť. Priamočiara trasa medzi mestami Riemst a Venray neobsahuje žiadne terénne komplikácie, ale ak začne fúkať od pobrežia silný vietor, pelotón bude vystavený nepríjemným podmienkam po veľmi dlhú dobu. Vo finále sú tradične pripravené tri okruhy, ktoré ponúkajú typický mestský finiš, ale tentoraz to bude bez ostrých zákrut v tesnej blízkosti cieľovej čiary. Organizátori sa aj tentoraz snažili osviežiť etapu umiestnením zlatého kilometra len desať kilometrov pred cieľom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop