EuroEyes: Viviani nedal Ewanovi žiadnu šancu a vyhral, Sagan obsadil šiestu pozíciu

25.8.2019, 13:10 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 25.8. zvlnena etapa ciel rovina Hamburg > Hamburg 217 km Viviani
 
euroeyes cyclassics 2018
profil pretekov, 2255 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Nedeľu poobede sa cyklisti preháňali aj po nemeckých cestách. Na podujatí EuroEyes Cyclassics v okolí Hamburgu na nich čakal nie zrovna najľahší profil. Viac ako dvetisíc výškových metrov a hlavne zvlnená druhá polovica predznamenali ťažký deň na bicykli pre všetkých zúčastnených. Favoritmi na víťazstvo však boli šprintéri, ktorých sa v Nemecku zišlo veľké množstvo. Na konci dňa mali byť vidieť Elia Viviani, Pascal Ackermann, Caleb Ewan, Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Matteo Trentin a samozrejme v hre bol tiež Peter Sagan
 
Podľa papierových predpokladov celé podujatie malo byť v réžii šprintérskych tímov. Preto sa očakávalo, že dopredu nepustia veľkú skupinu. Celodenný únik sa tvoril pomerne dlhý čas, až na päťdesiatom kilometri sa odpútala štvorica jazdcov. Alex Frame z Treku – Segafredo, Gijs Van Hoecke z Tímu CCC, José Goncalves z Kaťuše – Alpecin a Igor Bojev z Gazprom – RusVelo dostali od pelotónu pomerne luxusný náskok, ktorý presiahol až desať minút. Potom ale už v balíku začali pracovať pretekári Lotta Soudal.
 
Rovnováha síl sa zmenila pri druhom výstupe na Waseberg (0,7 km - 9,7 %), v ktorom svoju bodku v úniku dopísal Frame (Trek). Ostatní traja pretekári pokračovali ďalej, ale hlavné pole za nimi už poriadne zrýchlilo. Prsty v tom už mali aj domestici z ďalších celkov. Vidieť bolo modré dresy Deceunincku - Quick-Stepu, Bory - hansgrohe a UAE Team Emirates. Na vrchole Wasebergu strácal pelotón na trio vpredu iba sedem minút. Všetci šprintéri už okupovali pozície v prvej tretine balíka. 
 
Odstup neustále klesal rýchlosťou blesku. Keď Van Hoecke (CCC), Goncalves (Kaťuša) a Bojev (Gazprom) vstupovali do posledného väčšieho okruhu, teda na méte 55 kilometrov pred koncom, v rukách zvierali ani nie šesť minút. Napriek tomu, že stále spolupracovali, o desať kilometrov neskôr už bol pelotón bližšie o ďalšie dve minúty. Najväčšie zásluhy na tom mali Sénechal (Quick-Step), Benedetti (Bora) a Monfort (Lotto). Pripravený pomôcť bol aj Vakoč.
 
Do cieľa bolo stále ešte pomerne ďaleko, ale dianie na ceste sa vyvíjalo pre šprintérov na jednotku. Zatiaľ ani jeden z najväčších favoritov nemal technické, ani iné problémy. Ackermann (Bora) mal po ruke celý tím, Sagana si kamera príliš nevšímala. V mierne naklonených pasážach smerom dohora sa na čele hlavného poľa ukazovali aj červené dresy Sunwebu alebo belasé Astany. Presne 35 kilometrov pred páskou sa zjavili aj jazdci Jumbo - Visma. Pestrofarebné pole sa blížilo k Wasebergu. 
 
Pod neho trio prišlo o minútu skôr ako pelotón, v ktorého čele sa ukazoval už aj Peter Sagan (Bora). Trojnásobný majster sveta bol dokonca pred hlavným poľom, pretože reagoval na atak Honorého (Quick-Step). S nimi udržal krok ešte jeden pretekár Sunwebu, lenže spolupráca nefungovala a po chvíľke sa zaradili do vyselektovaného balíka. V tom istom čase Goncalves (Kaťuša) v úniku mal tráviace problémy a z čela si vystúpil. 
 
 
sagan 19 hamburg ilustrak bohfb
Peter Sagan prvý raz v tejto farebnej kombinácii (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Van Hoecke (CCC) a Bojev (Gazprom) vydržali pred hladným pelotónom iba o niečo dlhšie, ale aj oni svoju púť ukončili ešte pred posledným výstupom na Waseberg. Tento kopec bol posledným miestom, kde mohli pomalší cyklisti dostať do problémov šprintérov. Haas (Kaťuša) ešte pred ním skúšal čo-to vymyslieť, ale bezúspešne. Potom sa taktovky ujali muži z Quick-Stepu, ktorí priviedli hlavné pole opäť pod Waseberg, ktorý sa išiel už poslednýkrát. 
 
V ňom sa zas driapal na výbornú Peter Sagan (Bora), ktorý opäť vyliezol na kopec medzi prvými. Okolo neho boli dvaja muži, lenže ani tentokrát nepanovala medzi nimi harmónia. Všetko sa zmenilo, keď zozadu prišli Viviani (Quick-Step) a ďalších okolo jedenásť pretekárov. Naopak, druhý líder Bory, Ackermann, vyliezol na vrchol Wasebergu o tri minúty neskôr ako Sagan, bol úplne vyčerpaný. Z hry boli zatiaľ aj iní šprintéri, napríklad Démare (FDJ), ktorý chýbal v čelnej skupine.
 
Napriek veľkej prevahe, ktorú mal Quick-Step, sa vpredu stále útočilo. Raz sa ocitol v úniku aj Peter Sagan (Bora), ktorý akoby hlásil návrat do starých koľají. Keďže v dvanásť člennej skupine chýbal Ewan (Lotto), jeho kolegovia sa ho snažili vrátiť naspäť do boja. Podarilo sa im to, pretože dve vedúce skupiny sa spojili. Momentálne čelo obsahovalo okolo tridsať pretekárov. Boli medzi nimi aj Démare (FDJ), Kristoff (UAE) a Trentin (Mitchelton). 
 
Napriek menšej dráme nakoniec nasledovalo očakávané finále, tých najrýchlejších. Posledné kilometre odtiahlo niekoľko celkov, ale v správny čas prišli do čela kolegovia Mika Teunissena. Dobrú podporu maj al Arnaud Démare, za ktorým sa držal Alexander Kristoff a Peter Sagan. Na posledných metroch sa však cez nich presypali Elia Viviani a Caleb Ewan, a víťaz vzišiel práve zo súboja ich dvoch. Nakoniec vyhral Viviani, druhý bol Ewan a tretí bol Giacomo Nizzolo.
 
 
viviani 19 hamburg triumf bohfb
Elia Viviani a jeho triumf (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Fantastická forma momentálne zdobí talianskeho šprintéra. Elia Viviani prvýkrát na seba obliekol dres pre európskeho majstra a jeho debut v ňom mu vyšiel podľa jeho predstáv. Viviani dnes dostiahol tretie víťazstvo v rade, po klasike v Londýne, európskom šampionáte v Alkmaare, nenašiel premožiteľa ani v Hamburgu. Jeho víťazstvo bolo viac ako domimantné. Treba však dodať, že polovicu z jeho úspechu urobil jeho kolega Michael Mörköv
 
Druhý Caleb Ewan bude určite nespokojný. Austrálsky šprintér nezvládol dobre pozičnú jazdu, ešte pod bránou označujúcou posledný kilometer okupoval pozície na chvoste skupiny. Na konci sa síce objavil na dobrej pozícii, nebol ale nalepený za zadnom kolese Vivianiho a to sa mu stalo osudným. Naopak, tretí Giacomo Nizzolo bude dnešný výsledok brať za veľký úspech. Podarilo sa mu pokoriť napríklad Alexandra Kristoffa a Arnauda Démara, čo sú pre neho cenné skalpy.  
 
Do najlepšej desiatky sa zmestil aj Peter Sagan, ktorý na Wasebergu ukázal dobré momenty. Na konci už nemal veľkú tímovú podporu a možno neočakávane musel brániť záujmy svojho celku, pretože Pascal Ackermann, líder Nemcov, dnes totálne vybuchol. Sagan spočiatku vyzeral, že by mohol dokonca zabojovať aj o víťazstvo, pozične si viedol dobre, lenže sledoval zadné koleso Kristoffa a ten Démara, a cez nich sa to na posledných metroch prevalilo. Potom sa snažil ešte získať čo najlepší výsledok, nakoniec bol šiesty. Pre Sagana boli dnešné preteky prvé po Tour de France, ktorými otvoril záverečnú časť sezóny.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eliu Vivianiho (víťaz)
"Som veľmi šťastný, ale nebolo to jednoduché. Brejk si vybudoval veľký náskok a bolo veľmi teplo. Po poslednom prejazde cez Waseberg nás zostalo v skupine len okolo 25 a požiadal som kolegov, aby strážili ďalšie útoky. Vo finále som zase dostal skvelú podporu od Michaela Morkova. Teším sa, že som vyhral v drese európskeho šampióna a že som vytvoril víťazný rekord v Hamburgu. Po TdF som vyhral všetky preteky, na ktorých som štartoval, a verím, že pridám ešte nejaký triumf."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (6. miesto)
"V mojich prvých pretekoch po Tour de France som sa cítil dobre. Chlapci vynaložili veľké úsilie pri kontrolovaní priebehu, špeciálne by som sa chcel poďakovať Cesare Benedettimu, ktorý na posledných kilometroch odviedol skvelú prácu. Robil všetko pre to, aby som zostal v bezpečí a dobre umiestnený vo vyselektovanej skupine. Vo finále to bolo trochu komplikované. V krátkych a prudkých stúpaniach som sa cítil dobre, čo mi určite pomôže v nadchádzajúcich pretekoch."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jensa Zemkeho (DS Bora)
"Počas pretekov sme prevzali iniciatívu a kontrolovali únik. Na finále sme sa zameriavali s Petrom Saganom a Pascalom Ackermannom, ale Pascal nemal svoj najlepší deň. Boli to ťažké preteky, ktoré sa odohrávali v rýchlom tempe a vo vysokých teplotách. Napokon Peter šprintoval v okresanom balíku a skončil šiesty. Je pravda, že sme chceli získať lepší výsledok, ale toto boli jeho prvé preteky po Tour a máme toho ešte veľa pred sebou v tomto ročníku."
 
 
Výsledky
1. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:47:26 400
2. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 320
3. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00 260
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 220
5. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 180
6. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 140
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 120
8. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00 100
9. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 80
10. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 68
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop