Na BBT sa útočilo a najviac to využil Laurens de Plus, zaskočil aj skúseného Wellensa

19.8.2019, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Stávka na klasikárske profily sa vyplatila pretekom BinckBank Tour aj tentoraz a v dvoch kľúčových dynamických etapách sme mohli sledovať útočné súboje najsilnejších cyklistov. Vo všetkých podstatných okamihoch pôsobil najlepším dojmom Laurens de Plus a ešte len 23-ročný jazdec vybojoval najväčšiu výhru vo svojej kariére.
 
 
de plus 19 ilutrak rcsff
Laurens De Plus (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Presadil sa najútočnejší pretekár
 
Po TdF si nedoprial Laurens de Plus príliš dlhý odpočinok a hneď dokázal vytiahnuť jeden zo svojich najkvalitnejších výkonov v sezóne. Ako vynikajúci pomocník do kopcov dostal šancu jazdiť na vlastné tričko a perfektne to využil najmä vtedy, keď sa cesta zdvihla na krátkych stúpaniach, kde pôsobil mimoriadne dobre najmä vo štvrtej etape, kde dokázal vytvoriť dôležitú selekciu. Výborne zvládol aj časovku jednotlivcov a potom urobil kľúčový krok za celkovým triumfom na mačacích hlavách, kde takisto predviedol kvalitné nohy a dostal do veľkej defenzívy najmä Tima Wellensa.
 
Belgický jazdec doteraz nezískal žiadny triumf a bol to pre neho špeciálny moment, že ho vybojoval vo svojom rodnom regióne. "Je jednoducho neuveriteľné, že som vyhral. Nemôžem tomu uveriť. Vo štvrtej etape sme predviedli veľmi silný tímový výkon, kolegovia boli fantastickí, a potom pred záverečnou previerkou som nemal veľké oči. Musel som bojovať proti špecialistom na kocky a bol by som vďačný aj za miesto na stupňoch víťazov, ale napokon som ovládol klasifikáciu. Konečne sa mi podarilo vyhrať a veľmi sa teším z toho, že je to moja prvá výhra medzi profesionálmi. Bývam neďaleko mesta Geraardsbergen, preto bolo výnimočné, že som to mohol bezprostredne osláviť s mojou rodinou a mojimi priateľmi," povedal talentovaný pretekár, ktorý na BBT zo všetkých jazdcov najviac využil vrchárske danosti a podporil ich útočným štýlom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih siedmej etapy
 
 
Vo vyrovnanej konkurencii vybojoval povzbudivý výsledok Oliver Naesen a v tomto smere bude určite vyčnievať jeho porážka Van Avermaeta v šprinte do kopca siedmej etapy. Cyklista tímu Ag2r si tak musel zdvihnúť sebavedomie pred klasikami, že aj Avermaet je poraziteľný v takomto súboji na konci náročného dňa. "Veľmi sa teším z toho, že som vyhral poslednú etapu. Je to už moje štvrté víťazstvo v kariére, ktoré som dosiahol v auguste. Zdá sa, že keď mnohým jazdcom dochádza energia v druhej časti sezóny, ja sa cítim stále dobre. Po TdF som mal stále dobrú formu a snažím sa to využívať. Momentálne mi patrí prvé miesto vo svetovom rebríčku pre jednodňové preteky a túto pozíciu budem chcieť udržať. Viem, že nie som najlepší klasikár na svete, ale tento rebríček odzrkadľuje moju konzistenciu, na čo som hrdý,". Je jasné, že v záverečnej časti sezóny bude mieriť na jednodňové podujatia, ktoré mu najviac vyhovujú a kde bude chcieť získať čo najviac bodov do rebríčka.
 
 
Wellens nezvládol finále, Hirschi zaujal
 
Preteky mal vynikajúco rozohrané Tim Wellens, ktorý sa po víťaznej štvrtej etape obliekol do žltého dresu. Posledný deň však urobil kľúčovú chybu a v cieli musel trpko konštatovať sklamanie. "Celý týždeň išiel podľa plánu, ale naskočiť do záverečnej etapy s malým náskokom na dvoch hlavných súperov nebola jednoduchá situácia. Na konci etapy som urobil chybu, keď som sa príliš sústredil na Hirschiho, a nebol som tam, keď zaútočil De Plus. Ale aby som bol úprimný, v poslednom kole som sa už necítil tak dobre ako počas predchádzajúcich dní. Môžem byť spokojný s mojimi výkonmi, ale som veľmi sklamaný, že som nevyhral titul. Samozrejme, Laurens de Plus si zaslúžil triumfovať a ja musím nejako prehltnúť túto horskú pilulku," povedal domáci cyklista, ktorý mal na dosah historický míľnik. Ešte nikomu sa nepodarilo triumfovať trikrát na tomto podujatí a po výhrach v sezónach 2014 a 2015 musel prijať "len" tretie miesto.
 
 
wellens 18 ilustrak montrealf pete
Tim Wellens (© Pété Photographie / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Na podujatí našiel vhodné profily aj Greg van Avermaet a v záverečnej previerke mu len tesne ušiel etapový triumf. Na pretekoch tak nezískal ani etapu, ani stupne víťazov v poradí (chýbal mu na to o čosi lepší výsledok vo štvrtej etape), ale aj tak je spokojný so svojou stabilitou výkonov na vysokej úrovni. "Myslím si, že v záverečnej etape som predviedol dobrý pohyb, aby som mohol zaútočiť na etapový triumf a aj na klasifikáciu. Som však veľmi sklamaný, že som nevyhral a ani som sa nedostal na konečné pódium. Mrzí ma najmä moja prehra s Naesenom, lebo už niekoľko mesiacov naháňam víťazstvo. Na druhej strane som rád, že aj po TdF si držím dobrú výkonnosť. Najdôležitejšie sú vždy výhry, ale sebavedomie vám dodajú aj umiestnenia v Top 10."
 
Medzi najväčšie prekvapenie pretekov patril Marc Hirschi, ale výkon ešte len 20-ročného švajčiarskeho cyklistu mal dobré krytie, keďže nedávno na klasike v San Sebastiane bral tretie miesto. Aj tentoraz bol silný na krátkych stúpaniach, ale na mačacích hlavách finálneho dňa mal jednoducho smolu, že do útoku sa opreli takí skúsení borci ako Naesen alebo Avermaet, ktorí sa napokon dostali pred neho v poradí a obsadil konečné piate miesto. "V poslednej etape to bolo veľmi náročné. Na konci nám ušli traja súperi a nechával som to na Wellensa, aby bránil najcennejší dres. Napokon sme spolupracovali, ale keď prestal, skončil som aj ja. Vo finále som sa ešte snažil útočiť, ale moja skupina bola silná a ostatní ma chytili. Obsadil som konečnú piatu priečku, čo je dobrý výsledok, ale na štarte finálnej previerky sme mali vyššie ambície," vyjadril sa sympatickým spôsobom talentovaný borec, ktorý napriek výbornému výkonu výsledku a výkonu cíti nespokojnosť, lebo mohol dosiahnuť ešte viac.
 
Dobre sa prezentoval aj 23-ročný Iván Cortina a tento španielsky borec potvrdil, že nie je iba odolným šprintérom, ale ukrýva v sebe aj značné klasikárske schopnosti. Na trati bolo vidieť aj Michaela Valgrena, ktorý po prestupe Dimension Data predvádzal svoje najlepšie tohtoročné výkony. V najlepšej desiatke sa neobjavil ani jeden zástupca tímu Deceuninck - Quick-Step, keď Gilbert so Štybarom sa nedostali do rozhodujúcich útokov štvrtej a siedmej etapy. Belgickú zostavu teší aspoň triumf Álvara Hodega na konci piateho dňa, keď sa mu podarilo ako jedinému pokoriť Sama Bennetta. Ten ovládol prvé tri etapy, čo býva raritou na podujatí na World Tour, a pred Vueltou nemohol vyslať lepší signál ohľadom svojej výkonnosti. Írsky jazdec napriek tomu, že by mal meniť dres, stále si svedomito plní svoje povinnosti v Bore a vypláca sa mu to, lebo za svoju prácu je odmenený peknými výsledkami.
 
 
Konečné poradie pretekov
1. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 21:29:55 400
2. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:35 320
3. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:36 260
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:37 220
5. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:44 180
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 01:06 140
7. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:13 120
8. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 01:16 100
9. CLARKE Simon EF Education First Pro Team link ikonka 01:19 80
10. VALGREN Michael Team Dimension Data link ikonka 01:23 68
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 
    

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop