Nemecko: Ackermann potešil domácich fanúšikov už v úvode, v šprinte bol suverénny

29.8.2019, 12:50 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
1. 29.8. rovinata etapa ciel rovina Hannover > Halberstadt 167 km Ackermann
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234
 
nemecko 1
profil etapy, 1379 nastúpaných metrov (© deutschland-tour.com)
 
 
Vo štvrtok otvorili svoje brány etapové preteky Okolo Nemecka. Na úvod čakal pretekárov rovinatý profil, ktorý narušil len kopec Sternplatz (2,8 km – 6,4 %), lenže jeho vrchol bol v polovici etapy, takže výrazne do jej deja zasiahnuť nemal. Finále nebolo jednoduché, ale nemalo narušiť plánovaný súboj najrýchlejších mužov v pelotóne. Medzi adeptov na zisk vavrínu dnes patrili hlavne Caleb Ewan, Pascal Ackermann a Alexander Kristoff, ale v balíku sa nachádzali tiež Cees Bol, Nils Politt, André Greipel a Mark Cavendish.
 
Úvodná etapa merala 167 kilometrov, ktoré sa rozhodli stráviť v úniku štyria pretekári. Akonáhle bola etapa odmávaná, dopredu vyrazili Nikodemus Holler z celku Bike Aid, Igor Bojev z Gazprom – RusVelo, Joshua Huppertzt z tímu Lotto – Kern Haus a Julien Bernard z Treku – Segafredo. Kvarteto utečencov si skoro okamžite vybudovalo náskok okolo štyroch minút a ten si udržiavalo až do jedinej horskej prémie v itenerári dnešného dňa. Do tohto momentu čelo hlavného poľa ťahali pretekári Bory - hansgrohe.
 
Organizátori na trasu prvej etapy umiestnili dve šprintérske, jednu vrchársku a jednu bonusovú prémiu. Prvou z nich bola rýchlostná v meste Seesen, kde plný počet získal Huppertzt (Lotto - Kern). Krátko po nej utečenci vyliezli aj na kopec Sternplatz, kde sa rozhodovalo aj o držiteľovi dresu pre kráľa hôr. Zajtra si ho oblečie Bernard (Trek), ktorý potvrdil, že spomedzi štyroch mužov vpredu je najkvalitnejším cyklistom. Medzičasom dieru medzi kvartetom v čele a pelotónom začali lepiť už aj ďalšie celky, UAE Team Emirates a Lotto Soudal.
 
Tie pomaly začali pripravovať scénu pre veľké divadlo na konci. Markantné penzum práce odvádzal Burghardt (Bora), ktorému pomocnú ruku podávali Kluge (Lotto) a Laengen (UAE). Iní jazdci v balíku, ako Alaphilippe (Quick-Step) a Cavendish (Dimension), si našli ešte čas na výmenu pár slov, obom nechýbal na tvári úsmev. Žiadne konverzácie medzi sebou neviedli štyria muži v úniku, ktorí poctivo spolupracovali. Ich náskok na malý čas klesol pod dve minúty, ale potom opäť narástol na dve a pol minúty. 
 
Ďalšie kilometre boli po rovine a nepriniesli žiadne dramatické udalosti, nikto nespadol a nikto nehlásil ani technické problémy. Pelotón išiel takým tempom, aby utečencov nedobehol príliš skoro. Tí tak dostali šancu pozbierať body aj na druhej rýchlostnej prémii v Osterwiecku, ktorá sa nachádzala 34 kilometrov pred cieľom. Opäť plný počet bodov získal Huppertzt (Lotto - Kern). Balík v tejto chvíli strácal už iba minútu, takže už na bonusovej prémii mohol byť celodenný únik zlikvidovaný.
 
 
ackermann 19 nemecko triumf bohfb
Domáca Bora v pelotóne (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Ešte pred ňou menšiu tragédiu zažilo zoskupenie Astany. Pri páde v záverečnej časti pelotónu na zemi skončili dvaja jazdci kazašského tímu, konkrétne Bohórquez a Contreras. Do kolízie sa zapojili ešte Van Melsen (Wanty - Gobert), Mamos (Dauner) a aj Arslanov (Gazprom). Najviac otrasený bol práve Rus, na ktorého tvári sa objavila aj krv. Všetci piati sa však ponáhľali na bicykle a snažili sa vrátiť do hlavného poľa. Nikto nejavil známky vážnejšieho zranenia.
 
Na zvlnenom profile utečenci dlho pokope nezostali. Ako prvý si vystúpil Holler (Bike Aid), ktorému došla para v čase, kedy lov na utečencov na chvíľu ustál. Práve vtedy sa do čela pelotónu dostávali iné celky, napríklad Jumbo - Visma alebo CCC, a začala v ňom panovať nervozita. V ďalšom páde skončilo duo pretekárov, Thomson (Dimension) a Thurau (Dauner). Na nich sa už nečakalo a v hlavnom pole sa začalo dokonca útočiť. Utiecť sa pokúšal aj Asgreen (Quick-Step), ale zatiaľ neúspešne. 
 
Na méte 17 kilometrov pred páskou jazdcov čakal krátky úsek po kockách a v ňom sa celodenných kolegov zbavil Bernard (Trek), ktorý tak ďalej pokračoval úplne sám. Napriek tomu, že Bora sa snažila kontrolovať rýchlosť pelotónu, z neho vyštartovali Slagter (Dimension) a Asgreen (Quick-Step), ktorí si prišli po dve, respektíve jednu bonusovú sekundu. Potom sa zaradili do balíka, ktorý presne 12 kilometrov pred cieľom dobehol aj posledného účastníka celodenného úniku.
 
Záverečné kilometre neponúkali takmer žiaden priestor na ataky, ale Pavel Sivakov a po ňom aj Alexandr Riabušenko a Mads Pedersen predviedli zaujímavé úniky, dva však zalepil Remco Evenepoel a posledný päťčlenná zostava Bory, ktorá režírovala finále úvodného dňa. Nemecký celok priviedol balík až do záverečného špurtu, ktorý ako prvý rozbalil Pascal Ackermann, a konkurenciu totálne prevalcoval. Druhý bol Alexander Kristoff, po tretie miesto si prišiel Simone Consonni.
 
 
ackermann 19 nemecko triumf bohfb
Pascal Ackermann (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Po nie príliš presvedčivom výkone na klasike v Hamburgu sa Pascal Ackermann výborne pripravil už na prvú etapu Okolo Nemecka. Počas celého dňa ho vôbec nebolo vidieť, za čo si zaslúži výbornú známku nielen on, ale aj celý jeho tím. Zoskupenie Bory - hansgrohe koncovku zvládlo na jednotku, veď ešte tristo metrov pred cieľom mal Ackermann po ruke troch kolegov, čo žiaden iný šprintér nemal. Potom už to bolo len o jeho sile, ktorá bola dneska úžasná. Ackermann tak získal na konto 18. profesionálne prvenstvo a ôsme etapové v tejto sezóne. 
 
Vo finále nechýbali ani ďalší šprintér. Alexander Kristoff sa snažil, čo mu sily stačili, ale na nemeckého šprintéra dnes nedozrel. Dobre sa prezentoval tiež Cees Bol, ktorý bojoval o pozície v najlepšej trojke, ale skončil tesne štvrtý. Ďalší kandidáti na zisk etapy prepadli. Nils Politt bol deviaty, Sonny Colbrelli uzatváral najlepšiu desiatku, hneď za ním skončil Ben Swift a za ním André Greipel. Favorit favoritov, Caleb Ewan, sa do koncovky ani nedostal, takže v tíme Lotto Soudal bude večer poriadne dusno. Kamery nezachytili, či Ewan nemal technické problémy.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pascala Ackermanna (víťaz)
"Toto víťazstvo nie je len moje, ale patrí  celému tímu. V Hamburgu sme boli sklamaní, ale teraz sme si všetko vynahradili a predviedli výborný výkon. Na posledných dvadsiatich kilometroch sa odohrali nepríjemné ataky. Potom sme prevzali kontrolu my a vo finále nikto ďalší nemohol nastúpiť. Po tomto triumfe z nás opadol tlak a teraz si môžeme užívať jazdu pred našimi fanúšikmi a pokúšať sa o ďalšie výhry. Som veľmi rád, lebo v minulom roku sa mi tu veľmi nedarilo. "
 
 
Výsledky etapy
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 3:49:30 20
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 10
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00 5
4. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:00  
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
7. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:00  
8. DENZ Nico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
10. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 3:49:20 5
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:04  
3. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:06  
4. SLAGTER Tom-Jelte Team Dimension Data link ikonka 00:08  
5. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:09  
6. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:10  
7. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
8. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:10  
9. DENZ Nico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10  
10. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 

 
 
Kopce na trase etapy:
81 km - Sternplatz: dĺžka 2,8 km; sklon 6,4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Otváracia etapa spojí mestá Hannover a Halberstadt priamym spôsobom a na rovinatom profile budú bojovať o výhru najrýchlejší jazdci v pelotóne. Najťažším bodom na trati bude jediná horská prémia, inak bude profil prijateľný pre šprintérske zoskupenia, aby si poradili s únikom. Keďže na podujatí budú rozhodovať sekundy, zaujímavým miestom môže byť šprint o tri bonifikačné sekundy, ktorý sa odohrá v kopci a striehne len šestnásť kilometrov pred páskou. Posledný kilometer sa mierne zdvihne na 1,5 percenta a približne päťsto metrov pred cieľom sa objaví pravotočivá zákruta, ktorú bude potrebné prekonať na dobrej pozícii.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop