Nemecko: Kristoff v šprinte porazil Colbrelliho, Nór je novým lídrom podujatia

30.8.2019, 12:50 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
2. 30.8. zvlnena etapa ciel rovina Marburg > Gottingen 202 km Kristoff
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234
 
nemecko 2
profil etapy, 2546 nastúpaných metrov (© deutschland-tour.com)
 
 
Druhý deň pretekárov na Okolo Nemecka čakal najväčší počet kilometrov a tiež výškových metrov. Dnešná etapa merala viac ako dvesto kilometrov. Profil bol náročnejší ako pri úvodnom predstavení, vo finále sa zjavilo aj menšie stúpanie, v ktorom pomalší jazdci mohli vyskúšať dostať do problémov šprintérov. Napriek tomu menoslov favoritov obsahoval rovnaké mená ako včera, teda etapového víťazstva sa mali dočkať buď Caleb Ewan, Pascal Ackermann alebo Alexander Kristoff.
 
Začiatok dnešnej etapy sprevádzalo veľké množstvo útokov. Najskôr sa vpredu ocitlo 25 pretekárov, lenže spolupráca medzi nimi nefungovala. Potom sa do úniku skúšal dostať aj Alaphilippe (Quick-Step), ale ani jemu pelotón neponúkol dostatočný priestor na manévrovanie. Rýchlosť balíka bola veľká a kontakt s ním stratil Ewan (Lotto), ktorý už včera ukázal, že momentálne nemá zrovna najlepšiu formu. O hodinu neskôr z podujatia definitívne odstúpil. 
 
Ešte predtým sa však podarilo sformovať celodenný únik. Tvorili ho aj Davide Villella z Astany, Vincenzo Nibali z Bahrainu Merida, Julian Alaphilippe, Enric Mas a Remco Evenepoel z Deceuninck - Quick-Step, Luke Rowe z Ineosu, Simon Geschke a Riccardo Zoidl z Tímu CCC, Jasper Stuyven a Julian Bernard z Treku - Segafredo, Pascal Ackermann, Emanuel Buchmann a Rüdiger Selig z Bory - hansgrohe a Diego Ulissi z UAE Team Emirates. Hlavné pole ich celý čas držalo na dostrel, na starosť si to zobrali zoskupenia Dimension Data a Kaťuše - Alpecin.
 
V tomto zložení únik vyliezol na prvú vrchársku prémiu. Na Waldecku (1,8 km - 8,7 %) sa radoval Villella (Astana), potom ale pelotón prišliapol na plyn a začal sa k utečencom približovať. Prvá skupina sa preto rozpadla, zaútočil Evenepoel (Quick-Step), za ktorým sa vydali Ulissi (UAE), Bernard (Trek) a Zoidl (CCC). Ostatní utečenci sa zaradili do hlavného poľa, až na Rowa (Ineos), ktorý odstúpil. Neskôr sa súčasťou balíka stali aj traja prenasledovatelia a vpredu tak zostal osamelý jazdec. Evenepoel si však dokázal vytvoriť až trojminútový náskok.
 
Piatok v najcennejšom drese strávil Ackermann (Bora), a boli to jeho kolegovia, ktorí si zobrali za úlohu dotiahnuť Evenepoela (Quick-Step) naspäť do pelotónu. Lenže talentovaný Belgičan na méte 50 kilometrov pred cieľom stále zvieral v rukách tri minúty. Za posledných dvadsať kilometrov tak vôbec nič nestratil zo svojho náskoku, čo mohlo znepokojiť viaceré tímy v hlavnom poli. Remco mal etapu výborne rozohranú a na pohľad stále vyzeral pri silách.
 
Situácia vyzerala čoraz ružovejšie pre Evenepoela (Quick-Step), o desať kilometrov neskôr pelotón na neho strácal tri a pol minúty, takže Remco zas niečo na súperov získal. Reakcia nenechala na seba dlho čakať, na čelo hlavnej skupiny sa posadil vlaky Bahrainu Merida a Ineosu, špicu ťahali aj Nibali a Thomas. Na zrýchlenie nevedelo nájsť odpoveď viacero dnešných utečencov, ktorí už boli v pelotóne. Za balíkom sa objavil Ackermann (Bora) alebo Alaphilippe (Quick-Step). Mimo hru tak bol druhý z troch veľkých favoritov.
 
Pelotón sa poriadne preriedil, ale ku pretekárovi v čele sa vôbec nepriblížil. Evenepoel (Quick-Step) vošiel do Göttingenu o celé štyri minúty skôr ako jazdci za ním. Neskôr sme sa však dozvedeli, že to bol odstup až tretej skupiny. Druhá, ktorú ťahali pretekári Bahrainu Merida a Ineosu mala stratu dvoch minút. Išlo o dôležitý zvrat, pretože teraz to už s belgickým cyklistom nevyzeralo tak dobre. Ten si zatiaľ prišiel po víťazstvo na prvej šprintérskej prémii v Rosdorfe, kde mu cez cestu prešiel aj nepozorný cyklista a skoro Evenepoela zhodil na zem.
 
Na prvej pozícii prišiel Evenepoel (Quick-Step) ešte aj na vrchol druhej horskej prémie, v ktorej zaútočil Lutsenko (Astana). Za ním sa vydali Asgreen (Quick-Step) a Sivakov (Ineos), ktorým očividne tento kopček chutil a pri jeho druhom výjazde to mohli predviesť v plnej kráse. Všetci traja sa po chvíli zaradili do pelotónu, v ktorom sa začalo vo veľkom útočiť. Vždy, keď sa cesta naklonila, niekto vyrazil dopredu a snažil sa odpútať. Najaktívnejším jazdcom v tejto činnosti boli opäť Sivakov.
 
Druhú šprintérsku prémiu umiestnili organizátori na cieľovú čiaru, pri predposlednom prejazde cez ňu. Evenepoel (Quick-Step) do posledného kola vstúpil na prvej pozícii, lenže pelotón bol za ním veľmi blízko a ťahal ho Thomas (Ineos), ďalší kvalitný časovkár. Toho pred stúpaním na bonusovú prémiu nahradili dvaja kolegovia Lutsenka (Astana), ktorí sa snažili rozohrať hru pre svojho lídra. Podarilo sa im to a nositeľ kazašského dresu v poslednom kopci znovu zaútočil. Tri bonusové sekundy však získal Hirschi (Sunweb), Lutsenko mal dve. Jedna sa ušla pre Ulissiho (UAE), ale ten už mal na vedúce duo stratu pár sekúnd. 
 
Marc Hirschi a Alexej Lutsenko v klesaní spojili sily a dlho sa držali pred tým, čo z pelotónu zostalo. Vrátiť ich naspäť sa snažil najviac Kasper Asgreen, ale pomáhali mu aj ďalší pretekári. Duo v čele spolupracovalo až do konca, pokým okolo nich nepreleteli zvyšky hlavného poľa. Pod bránou posledného kilometra zaútočil aj Vincenzo Nibali, no súperi rýchlo zareagovali. Nakoniec o víťazovi rozhodol šprint a v nádhernom súboji zvíťazil Alexander Kristoff, ktorý o bicykel porazil Sonnyho Colbrelliho. Tretí finišoval Yves Lampaert.
 
Včera sa Alexander Kristoff musel skloniť pred umením jedného muža, dnes po divokej etape vo finále nenašiel premožiteľa. Nórsky rýchlik prešiel všetky nástrahy dnešného dňa a tiež v koncovke sa nedopustil žiadnej chyby. Kristoff síce nebol ďaleko od toho, aby ho jeden zo súperov zavrel, stihol sa však cez neho dostať okolo bariéry a potom už bol nezastaviteľný. Na konto si pripísal 78. profesionálne víťazstvo vo svojej kariére a zároveň sa dostal aj do priebežného čela podujatia. Zajtra tak ponesie na sebe červený dres.
 
Druhé miesto Sonnyho Colbrelliho bude určite pre samotného jazdca veľkým sklamaním, pretože jeho tím dnes odviedol markantné množstvo práce a on ju nedokázal premeniť na úspech. Colbrelli sa tak môže hnevať iba sám na seba, pretože vo finále bol presne tam, kde byť mal, iba nebol dostatočne rýchly. Tretí Yves Lampaert porazil na páske Bena Swifta, pričom šprint pár metrov pred cieľom doslova vypustil. Tak či tak britský súper, ktorý sa snažil až do konca, skončil až za ním.
 
Dnes na Okolo Nemecka prebehol dramatický deň. Najskôr útočili Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali a aj Pascal Ackermann, potom kvôli pádu odstúpil Caleb Ewan a skoro sto kilometrov strávil v sólo úniku Remco Evenepoel, druhý veľký hrdina dnešného dňa. Vidieť tak boli skoro všetci zvučnejší pretekári, ktorí na podujatí štartujú. Spokojný určite nebude včerajší víťaz, pretože dnes stratil akúkoľvek šancu zabojovať o celkové víťazstvo. Ackermann dnes akoby nadviazal na výkon z Hamburgu, kde sa mu tiež jeden kopec stal osudným.
 
 
Výsledky etapy
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 4:21:04 20
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 10
3. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
4. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:00  
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
6. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:00  
7. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:00  
8. ROOSEN Timo Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
9. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. KEUKELEIRE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 8:10:18 5
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
3. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:12  
4. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:13  
5. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 00:14  
6. SLAGTER Tom-Jelte Team Dimension Data link ikonka 00:14  
7. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:15  
8. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:16  
9. VAN RENSBURG Reinardt Team Dimension Data link ikonka 00:16  
10. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:16  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Kopce na trase etapy:
135 km - Waldeck: dĺžka 1,8 km; sklon 8,7 %
21 km - Göttingen: dĺžka 1,1 km; sklon 4,6 %
 
 
Krátke preview etapy:
Druhý deň sa pôjde po zvlnenom profile, ale ani ten by nemal spôsobiť ťažkosti šprintérskym zostavám, aby vybavili hromadný dojazd pelotónu. Z mesta Marburg sa vydajú pretekári priamočiarym smerom do cieľovej destinácie Gottingen a v jej okolí sa odohrá všetko podstatné. Okolo mesta sa urobí 15-kilometrový okruh a ešte predtým príde do rany jediná horská prémia. Toto stúpanie sa pôjde ešte raz, len deväť kilometrov pred páskou, a keďže sa tu objavia bonusové sekundy, môže zohrať dôležitú úlohu. Šprintéri by mali prekonať jeho 4-percentné sklony bez problémov. Z vrcholu posledného kopca sa bude letieť do cieľa po uliciach Gottingen a aj keď posledných tisíc metrov neobsahuje žiadne nepríjemné úseky, v okolí dvoch kilometrov pred páskou spomalia cyklistov technické momenty so štyrmi zákrutami.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop