Vuelta rozbehla od začiatku výbornú jazdu, štyria favoriti vynikali, mnohí odstúpili

2.9.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pretekári majú za sebou ťažký prvý týždeň na španielskej Grand Tour. Nezvyčajne náročné etapy vytvorili veľké rozostupy v klasifikácii, a keďže drsné podmienky úvodných dní prinútili odstúpiť plejádu výborne pripravených pretekárov, titul môžu v podstate získať už len štyria cyklisti.
 
 
Taký náročný týždeň na začiatku GT sa vidí len málokedy
 
Až v piatich etapách museli byť v strehu jazdci na celkové poradie a museli v nich ukázať potrebnú výkonnosť, pretože Vuelta rozbehla klasifikáciu hneď od prvého dňa. Nešťastná náhoda na trati v tímovej časovke dostala do problémov najmä celky UAE Emirates a Jumbo - Visma, ktorých lídri museli riešiť nečakanú stratu na začiatku pretekov. Favoriti sa delili aj na konci druhého dňa a znovu sa medzi nimi vytvorili pekné rozdiely. Potom sa už všetci sústredili na ťažké koncovky Alto de Javalambre a Mas de la Costa a všetkému kraľovala úderná andorrská etapa. O špecifickosti tohtoročného úvodného bloku svedčí, že len štyria kandidáti na titul dokázali prekonať všetky nástrahy bez výrazných časových strát a udržali sa v hre o červený dres.
 
 
quintana 19 vuelta cerveny podium asofv
Nairo Quintana (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Medzi hlavných smoliarov patril Steven Kruijswijk, ktorý doplatil na pád v TTT. Holandský borec bude veľmi chýbať Rogličovi a môže ho veľmi mrzieť najmä to, že v takejto konštelácii mohol aj on bojovať o stupne víťazov. Doslova masaker prežil tím EF Education, ktorý stratil Rigoberta Urána, Hugha Carthyho a Tejay van Garderena. Americký celok sa prakticky rozpadol a jeho vrchárska sila bude na podujatí chýbať, pretože ako jeden z mála mohol konkurovať Movistaru, Astane a Jumbo - Visma. Významné straty museli akceptovať aj v celku Bora - hansgrohe. Davide Formolo plánoval útočiť minimálne na etapový triumf a dôležité zázemie už neposkytne svojim spoluhráčom Gregor Mühlberger. Aj nemecká zostava chcela pôsobiť na podujatí aktívne, no teraz musí zvoliť pragmatickejší prístup. Všetky spomínané odstúpenia výrazne ovplyvnili priebeh pretekov, a ešte aj budú ovplyvňovať, lebo sa dramaticky znížil počet cyklistov schopných bojovať o najvyššie pozície.
 
Na začiatku pretekov si neprišli na svoje ani šprintéri. Len dva razy sa podarilo zariadiť hromadný dojazd pelotónu a po jednej výhre získali Sam Bennett a Fabio Jakobsen. Pre oboch to boli premiérové triumfy na Vuelte a holandský borec dokonca vybojoval svoju prvú výhru na GT vôbec. V dobrej kondícii sa zatiaľ neukazuje Fernando Gaviria, ktorý dopláca na komplikovanú sezónu, ale nad vodou ho môže držať tretí týždeň, kde sa môže šprintovať až trikrát. Tri etapy si podmanili utečenci a v nich sa dokázali presadiť aj pro-konti celky. Najskôr Ángel Madrazo z Burgos-BH charizmatickým spôsobom dobyl kopec Alto de Javalambre a k tomu všetkému vlastní počas prvého voľného dňa vrchársky dres. Maximálne spokojní môžu byť aj v Cofidise. Jesús Herrada bol najsilnejší v šiestej etape a na konci ôsmeho dňa zase uchmatol červený dres Nicolas Edet. Na podujatí sa objaví ešte mnoho sľubných profilov vhodných pre útočníkov, preto očakávame, že aj v nasledujúcom priebehu budú bojovať o výhry zaujímavé mená.
 
 
quintana 19 vuelta cerveny podium asofv
Ángel Madrazo (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Preteky sa len rozbiehajú, prekvapenia môžu pokračovať
 
V klasifikácii sa vyprofilovali štyri mená, ktoré by mali bojovať o celkový titul. Na tímovú kvalitu sa budú spoliehať Nairo Quintana a Alejandro Valverde. Obaja sú na seba naučení, spolu jazdia už od roku 2012, ale na Alto de Javalambre sa zdalo, že nebudú sledovať spoločné ciele, keď tam Valverde svojím zrýchlením odpáral svojho kolegu. Potom však predviedli výbornú spoluprácu. Na Mas de la Costa pripravoval Quintana pozíciu pre Valverdeho a v Andorre sa snažili spoločne nastupovať Rogličovi. Pre hlavných súperov bude táto kolaborácia veľmi nepríjemná aj v ďalšom vývoji a raz sa môže stať, že vytrvalá snaha Movistaru zlomí aj Rogliča s Lópezom. Valverde zatiaľ jazdil bez výkonnostného zaváhania, v druhej etape nechal vyniknúť Quintanu, a kolumbijskému jazdcovi táto úspešná aktivita veľmi pomohla, lebo o čosi neskôr na Alto de Javalambre nepredviedol presvedčivý výkon. Obaja vedia, že v najbližších dňoch potrebujú udržať svoju výkonnosť na stabilnej a najvyššej úrovni. Druhý týždeň pre nich obsahuje vhodné vrchárske výzvy, ale najskôr budeme zvedaví, ako sa im podarí prebehnúť cez časovku. Je vysoko pravdepodobné, že po ITT budú musieť naháňať stratu na Rogliča, a vtedy sa budú musieť ešte viac zomknúť ako tím.
 
Primož Roglič musel hneď v prvej etape riešiť nepríjemnosti, ale časovú stratu si zobral späť na druhý deň. Na všetkých troch cieľových stúpaniach patril k najlepším, čo mu zdvihlo morálku, keďže konkuroval čistokrvným vrchárom. Nerobili mu problémy prudké sklony na Mas de la Costa a výborne si poradil aj náročnou andorrskou previerkou. Perfektne v nej eliminoval svoju stratu po páde a vo finále bol skutočne veľmi silný. Slovinský borec sa dostal na svoju najvyššiu úroveň a v ITT bude chcieť zasadiť svojim súperom tvrdý úder. Hneď v druhom týždni však na neho čakajú tri cieľové stúpania, kde môže očakávať ešte väčšiu ofenzívu od konkurencie. Zatiaľ sa prezentuje v kopcoch mimoriadne dobre, ale bude to musieť potvrdiť aj na tom úplne poslednom stúpaní celého podujatia, lebo Movistar a Astana budú tvrdo čakať na jeho zaváhanie. Jumbo - Visma doteraz pracoval spoľahlivo a Roglič sa môže cítiť na trati komfortnejšie ako na Gire.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVyrovnaná štvorica najlepších na Mas de la Costa
       
 
Šancu na titul živí aj Miguel López, ktorý prišiel ukazovať predovšetkým svoju vrchársku kvalitu. Už v druhej etape bol silný na Cumbre del Sol, ale niektorí mu ušli v klesaní, a pekný útok vytiahol na konci piateho dňa, na ktorý nikto nenašiel odpoveď. Na strmom prevýšení Mas de la Costa nedokázal zaútočiť, ale o to s väčším odhodlaním sa postavil na štart andorrskej etapy. Jeho dlhý nástup napokon skončil nešťastne, keď ho zabrzdili štrkový úsek, búrka a pád. Namiesto očakávaného časového benefitu musel to byť práve on, kto v cieli limitoval svoje straty. V poradí má stále dobrú východiskovú pozíciu, ale už pred časovkou potreboval získať oveľa viac času najmä na Rogliča. Teraz sa musí spoliehať, že vo zvyšných horských etapách ho nebude nič obmedzovať a s pomocou kolegov dokáže využívať ťažké horské profily. Iná cesta za titulom ani nevedie.
 
Výborný dojem zanecháva Tadej Pogačar, ale o jeho skutočnom potenciáli na tohtoročnej Vuelte sa dozvieme len na konci druhého týždňa. Debutant na Grand Tour vstúpil do pretekov veľmi sebavedome a dokonca ukradol Movistaru deviatu etapu, pričom v piatej a siedmej etape finišoval na výbornej siedmej priečke. Slovinský jazdec je výrazný talent a nebojí sa súperiť s veľkými menami a nechajme sa prekvapiť, ako dlho mu to vydrží. Na Top 5 si trúfa Rafal Majka a postupne by sa mali prejavovať jeho skúsenosti s náročnými predstaveniami. V doterajšom priebehu striedal lepšie momenty s horšími, ale bude mať ešte dostatok času, aby sa naplno prejavila jeho vrchárska odolnosť. Po úspechu je hladný aj Wilco Kelderman. Nevyšli mu úvodné horské previerky, ale dobrý únik v deviatej etape ho môže správne naladiť. Najmä keď mu vyjde aj ITT. V najlepšej desiatke sa nachádzajú Hagen, Edet alebo Caruso, ktorí stoja pred náročnou úlohou obhájiť túto pozíciu, keďže dopredu sa budú tlačiť Cháves, Bennett, Higuita alebo Nieve. Veľmi sa túži presadiť najmä Esteban Cháves. Aj keď stále nejazdí na svojej niekdajšej úrovni, v priebehu pretekov môžu jeho vrchárske výkony len a len stúpať.
 
 
Priebežné poradie pretekov po 1. týždni
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 35:18:18 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:06  
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:17  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:20  
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:42  
6. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 01:46  
7. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 02:21  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 03:22  
9. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 03:53  
10. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 04:46  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Priebežné poradie bodovacej súťaže po 1. týždni
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 70
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 64
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 58
 
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 1. týždni
1. MADRAZO Ángel Burgos - BH 29
2. BOUCHARD Geoffrey Ag2r La Mondiale link ikonka 21
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 18
 
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 1. týždni
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 35:18:35
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:25
3. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 06:24
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop