Québec: Matthews si počkal na šprint a vyhral, Sagan nasledoval Alaphilippa a je druhý

13.9.2019, 16:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
pi 13.9. zvlnena etapa ciel rovina Québec > Québec 202 km Matthews
 
quebec 2017 profil
profil pretekov, 16 kôl, 2976 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
 
 
Jednorazovku v Québecu cyklisti veľmi dobre poznajú a hlavných favoritov nemal čím prekvapiť pripravený okruh. Na jeho konci sa objavujú krátke a útočné stúpania, ale je na nich mimoriadne ťažké vytvoriť rozhodujúci útok. Kľúčovým sa tak stáva posledný kilometer s prevýšením štyri percentá, ktorý sedí klasikárom s potrebnou výbušnosťou a rýchlosťou.
 
Mali sa jazdiť v ideálnych podmienkach s teplotami v okolí dvadsať stupňov a všetko smerovalo k tomu, že vo finále uvidíme parádny súboj hlavných favoritov. Medzi kandidátov na výhru patril aj Peter Sagan, ktorý je veľmi silný na páske v takomto šprinte do kopca, a na najvyššie priečky mierili takisto Avermaet, Matthews, Alaphilippe, Colbrelli, Vanmarcke, Naesen alebo Impey.
 
 
matthews 19 quebec triumf bohfb
Peter Sagan (© Pété Photographie / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 

Po otvorení pretekov sa pretekári chvíľu naťahovali o vytvorenie úniku a tieto pohyby chceli mať pod kontrolou tímy ako CCC, Bora, Quick-Step alebo Sunweb. Akonáhle sa začalo stúpať na prvý menší kopec, dopredu sa dostali Julien Bernard (Trek-Segafredo), Luis Mas (Movistar), Guy Sagiv (Cycling Academy), Gavin Mannion (Rally UHC Cycling), Adam Roberge a Evan Burtnik (obaja kanadská reprezentácia) a všetci boli s touto situáciu spokojní.
 
Pelotón zvolil najskôr voľný štýl jazdy, ale už v treťom kole prebrali zodpovednosť za dianím na trati celky Bora - hansgrohe, CCC a Sunweb, ktoré nedali úniku viac ako sedem minút. Najmä poľská zostava sa pohybovala na čele balíka v hojnom počte. Aj z toho bolo vidieť, že dnes sme mali na trati hneď niekoľko veľmi motivovaných favoritov.
 
 
matthews 19 quebec triumf bohfb
Únik (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Vo vedúcej skupine sa nachádzali najmä jazdci, ktorí sú dobrí na kopcovitom teréne. Luis Mas plní úlohu pomocníka v Movistare, do ktorého prestúpil len v tomto roku, a dovtedy sa pohyboval na  španielskej pro-konti scéne. Svoje jediné víťazstvo dosiahol v roku 2015, keď získal jednu etapu na Okolo Turecka v drese Caja Rural. Julien Bernard sa dokáže pohybovať aj na ardenských profiloch. Celú kariéru strávil v Treku a ešte nevybojoval žiadnu výhru. V úniku sa objavili všetci zástupcovia celkov s divokou kartou. Sagiv sa veľmi rád ukazuje v brejkoch, najmä s izraelským majstrovským dresom, Mannion je silný vrchár, keďže v minulom ročníku vyhral etapák Colorado Classic a vpredu nemohla chýbať dvojica z domácej repre. Obaja pretekajú na kontinentálnej úrovni, ale Roberge sa nedávno zúčastnil na Tour de l'Avenir a je aktuálnym kanadským časovkárskym šampiónom do 23 rokov.
 
V každom kole sa odovzdávali vrchárske body na jednom stúpaní a prvých šesť kopcov si podmanil Evan Burtnik. V šiestom kole však spadol jeho kolega Adam Roberge, ktorý si tak poranil pravé rameno, že musel skončiť. Na čele pretekov zostali len piati utečenci. Potom začal únik kontrolovať aj Bahrajn - Merida a to odkrylo ambície Sonnyho Colbrelliho, ale na výsledok mohol ísť aj Cortina.
 
 
quebec 19 clanok 3 beaudry
Ilustračný záber (© Pat Beaudry / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Peter Sagan nejazdil schovaný v balíku, ale spolu s kolegami sa pohyboval na popredných priečkach. Od začiatku predvádzal koncentrovaný výkon. Pri tímovej prezentácii povedal, že sa cíti dobre, má veľkú motiváciu a formu zistí až na cieľovej páske.
 
V polovici podujatia bol ustálený rozdiel medzi skupinami na piatich minútach. Vedúca skupina nepredstavovala pre favoritov žiadne komplikácie, ale oveľa nepríjemnejšie úniky sa mali objaviť v záverečnej časti pretekov. Maximum bodov na prémiách naďalej zbieral len Burtnik. Zatiaľ pôsobil nenápadne Deceuninck - Quick-Step, ale s takými jazdcami ako Alaphilippe, Evenepoel a Asgreen sa dali od nich očakávať útoky. Na bufete spadol Boivin (Cycling Academy) a nútene skončil. Sedemdesiat kilometrov pred cieľom sa tempo pomaly zvyšovalo, náskok brejku klesal, ale stále sme sledovali rovnaké obrázky a nič významné sa nedialo. Pokojnému priebehu prialo aj počasie, lebo nefúkalo a išlo sa vo výborných podmienkach.
 
 
banner kolekciaCI v2
 
 
Päť kôl pred koncom sa už rozbehli útoky aj v balíku. Najskôr sa snažil rozprúdiť akciu Sierry z Quick-Stepu, ale hlavná skupina, najmä zásluhou tímu Bora, tento pokus pokryl. Bol to však signál aj pre ostatných jazdcov, aby sa pokúsili odpútať od pelotónu. Skupinu natiahol aj Vincenzo Nibali a definitívne sa preteky rozbehli. Zatiaľ sa nikomu nepodarilo odskočiť, balík bol stále početný, ale päťdesiat kilometrov pred páskou klesol náskok úniku na jednu minútu. Peter Sagan sa neukazoval.
 
Vypäté momenty netrvali príliš dlho, lebo zostavy, ktoré chceli vo finále šprintovať, boli na túto situáciu pripravené a všetko držali pod kontrolou. V tejto časti predvádzali dobrý výkon Sunweb a Bahrajn - Merida. Na čele pretekov zaútočil Luis Mas a spolu s ním dokázal ešte zrýchliť Gavin Mannion. Za balíkom zostalo niekoľko cyklistov a medzi nimi figuroval aj Remco Evenepoel, ale títo borci sa vrátili späť. Šprintérskym zostavám zatiaľ taktika vychádzala a z vysokého tempa sa ťažko nastupovalo. Sagiv, Bernard a Burtnik boli chytení a energia došla aj Masovi. Dlho nevzdoroval ani Mannion a do predposledného kola sa nabehlo bez úniku. Okrem Sunwebu sa ukazoval aj tím Ineos.
 
 
matthews 19 quebec triumf bohfb
Alaphilippe to skúšal (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Tím Sunweb investoval v tomto momente veľké množstvo energie, aby vybavil Matthewsovi záverečný šprint. Peter Sagan mohol všetko sledovať s odstupom a šetriť svojich spolujazdcov na samotné finále. V stúpajúcej pasáži predposledného kola sa objavili útoky. Vyskúšali to Dewulf, Betancur, ale Sunweb a Bora sa nenechali zaskočiť a hlavná skupina sa udržala pokope napriek niekoľkým pokusom. Na krátkych kopcoch, v početnom balíku a s motivovanými zostavami sledujúcimi záverečný šprint nebolo ľahké odísť z pelotónu.
 
Na jednoduchších úsekoch finálneho okruhu sa pelotón natiahol a vedúce priečky si strážil Peter Sagan, ktorý nechcel na konci pretekov nič podceniť. Potom sa čakalo už len na záverečné kopce, či tam niekto dokáže nasadiť zdrvujúci nástup. Na konci natiahol skupinu Quick-Step a dva kilometre pred cieľom zaútočil Julian Alaphilippe. Na tento pokus bol pripravený Peter Sagan, ktorý pokryl jeho aktivitu a pripojil sa k nim aj Greg van Avermaet. Na čele sa vytvorila malá skupinka, vpredu boli aj Ulissi a Haig, a pätica favoritov mala všetko vo svojich rukách. Posledný kilometer bol však náročný a nikto z nich nechcel plytvať silami pred cieľom.
 
Balík sa napokon spojil a videli sme hromadný šprint, v ktorom sa presadil Michael Matthews. Peter Sagan skončil druhý a na pódium sa dostal aj Greg van Avermaet.
 
 
matthews 19 quebec triumf bohfb
Michael Matthews opäť zvíťazil (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V poslednej štvrtine pretekov sme sledovali svižnú cyklistiku, ale bez úspešného útoku, lebo šprintérske zostavy sa prezentovali v dominantnom prevedení. Pôvodný únik nebol pre pelotón problémom a séria krátkych kopcov na okruhu zase neposkytla vhodný priestor na výrazné okresanie pelotónu alebo zásadný útok. V samotnom závere sa síce odohral pekný atak favoritov, ale o všetkom aj tak rozhodoval šprint hlavnej skupiny a tí, ktorí predtým atakovali, už nemali toľko energie ako Michael Matthews, ktorý si počkal na svoju šancu a všetko vsadil na jednu kartu.
 
Austrálsky pretekár dokázal obhájiť prvenstvo na tomto podujatí, čo sa predtým podarilo iba Petrovi Saganovi. Na konci si udržal nervy na uzde a spoliehal sa na to, že všetko aj tak napokon skončí v šprinte hlavného balíka. Pätica silných útočiacich jazdcov si vybudovala menší náskok, ale Matthewsova taktika sa ukázala ako správna, lebo keď sa začalo šprintovať o výhru, jeho hlavní súperi boli vyčerpanejší a to mu výrazne pomohlo na cieľovej čiare, kde nemal konkurenciu. V cieli si však sypal popol na hlavu, lebo hovoril o svojej chybe, keď vyrazili dopredu Alaphilippe a spol. O jeho výhru sa zaslúžil celý tím Sunweb, ktorý odviedol výbornú prácu v kľúčových momentoch pretekov a dlhú dobu držal balík pokope. Michael Matthews akoby kopíroval minuloročnú sezónu, keď ani tentoraz nemá za sebou vydarený ročník, ale všetko to ešte môže zlomiť v jeho samotnom závere.
 
 
quebec 19 clanok 6 beaudry
Michael Matthews (© Pat Beaudry / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Peter Sagan predviedol skúsený výkon, keď sa zameriaval len na podstatné momenty, inak sa príliš neukazoval. Situáciu na trati mu uľahčili aj jeho kolegovia, ktorí urobili všetko preto, aby dostal šancu získať svoj tretí titul na tomto podujatí. Vo finále sa rozhodol sledovať Juliana Alaphilippa a musel mať naozaj veľmi dobré nohy, keď nikam nepustil francúzskeho pretekára. Toto vyprovokovalo aj ďalších jazdcov, pridal sa aj Greg van Avermaet, ale tento sľubný pokus bol eliminovaný pred páskou. Za naším pretekárom sa pohybovala stále silná hlavná skupina, kde ma kto pracovať a vedúca pätica sa zase nechcela úplne vyšťaviť pred samotným šprintom. Napokon to dopadlo lepšie pre balík a Matthewsa, ale na druhej strane ak by Sagan nevyrazil za Alaphilippom, zástupca Quick-Stepu to mohol dotiahnuť do úspešného konca osamote. V každom prípade forma Petra Sagana naberá správne kontúry a na jeho dnešnom výkone bolo niekoľko pozitív. Zachytil Alahilippa a z veľkej únavy dokázal prekonať na páske Avermaeta. Nezanedbateľný je aj fakt, že získal 400 UCI bodov, čo mu pomôže v rebríčkoch a tiež Slovensku priblížiť sa k tretej miestenke na budúcoročné OH. Kvalifikácia sa končí v októbri. Budeme Vás o nej informovať.
 
Svoje šieste miesto na stupňoch víťazov v Québecu vybojoval Greg van Avermaet, ktorému tunajšie podmienky veľmi sedia, ale vyzerá to tak, že je pre neho ťažké zvoliť ten správny moment, aby sa konečne dostal na najcennejší stupienok. Na konci to musel skúsiť Julian Alaphilippe a podarilo sa mu nielen zdramatizovať, ale aj zásadne ovplyvniť koncovku, a už teraz sa môžeme tešiť na jeho predstavenie v Montréale. Vo finále útočil aj Diego Ulissi a spolu s tým dokázal zobrať veľmi dobré štvrté miesto a vysoko finišoval aj Jasper Stuyven, ktorý ladí svoju výkonnosť na svetový šampionát. Príliš vzadu finišovali Impey alebo Naesen a dnešný deň vôbec nevyšiel Colbrellimu, ktorý obsadil až 37. miesto, hoci jeho kolegovia dlhú dobu kontrolovali dianie v pelotóne.
 
Pod výsledkami a videom nájdete aj fotogalériu...
 
 
quebec 19 clanok 6 beaudry
Peter Sagan (© Pat Beaudry / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (víťaz)
"Nie som si celkom istý, ako som to dokázal. Najskôr som vo finále urobil veľkú chybu, keď som mal zlú pozíciu na začiatku kľúčového stúpania a hlavní favoriti mi ušli. Nemohol som ísť s nimi kvôli mojej chybe a v tom momente som sa veľmi na seba hneval. Mal som šťastie, že začali taktizovať a pozerať sa po sebe. Keď sa to všetko spojilo, mal som dobré nohy na šprint. Na konci som sa nevzdával ani kvôli mojim kolegom, ktorí boli fantastickí. Som rád, že som mohol ich prácu zakončiť víťazstvom. Myslím si, že v teraz tu bola lepšia konkurencia ako pred rokom. Pred svetovým šampionátom je to pre mňa obrovská vzpruha, veď tu jazdili Alaphilippe so Saganom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (2. miesto)
"Moji kolegovia dnes pracovali veľmi dobre. Kontrolovali preteky, držali ma v bezpečí a dostali ma do dobrej pozície vo finále. Zareagoval som na Alaphilippov útok dva kilometre pred cieľom a vytvorili sme malú skupinku na čele pretekov. Balík nás dobehol na cieľovej čiare a keď začal šprint, nemal som už potrebnú energiu, aby som vyhral. Cítil som sa dobre a uvidíme, čo sa stane v nedeľu, hoci sú to ťažšie preteky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Myslím, že môžeme byť spokojní s výsledkom. Kontrolovali sme únik, ale nechceli sme pri tom minúť veľa energie, aby sme zostali silní aj na finále. Peter mal veľmi dobrú pozíciu v kľúčových momentoch, bol silný a je škoda, že mu ušla výhra na cieľovej páske. Je dobré vidieť ho jazdiť na takejto úrovni a podľa mňa môžeme byť optimistickí aj pred nedeľou."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega van Avermaeta (3. miesto)
"Som spokojný. V Quebécu sú to vždy ťažké preteky a som šťastný, ako sa to vyvíjalo. Keď zaútočil Alaphilippe, všetci sme muselí ísť nadoraz a potom som sa trchu obával môjho šprintu, lebo keď toľkokrát zrýchlite pomerne ďaleko pred cieľom, strácate silu. Myslím si, že bolo dobré rozhodnutie nasledovať Alaphilippa. Síce som nevyhral, ale miesto na pódiu je vždy pekné. Takisto bolo pre mňa dôležité, že som dokázal nasledovať takých silných jazdcov na tomto profile. Teším sa aj na Montréal, ktorý mám ešte radšej."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Diega Ulissiho (4. miesto)
"Som veľmi spokojný nielen s mojím výsledkom, ale aj výkonom, ktorý som predviedol. Atakoval som s takými favoritmi ako Alaphilippe, Sagan, Avermaet a keď sme boli chytení, bol som schopný vybojovať štvrtú priečku. Toto všetko je dôkazom mojej formy."
 
 
Výsledky
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 5:13:01 500
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 400
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:00 325
4. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 275
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 225
6. SLAGTER Tom-Jelte Team Dimension Data link ikonka 00:00 175
7. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 150
8. ROOSEN Timo Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 125
9. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:00 100
10. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre pretekov
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov (© GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
© James Startt: fotografie č. 7, 8, 9, 10, 11, 14, 18, 19 a 20;
© Pat Beaudry: fotografie č. 1, 2 a 13;
© Pété Photographie: fotografie č. 3, 4, 6, 15, 16 a 17;
© Yves Perret Media: fotografie č. 5 a 12.
 
 

 
 
Kopce na okruhu:
Cote de la Montagne (0,4 km; 10 %)
Cote de la Potasse (0,4 km; 9 %)
Montée de la Fabrique (0,2 km; 7 %)
Grande Allée (1 km; 4 %)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop