Na Vuelte si Roglič pripravil cestu za triumfom, stupne víťazov zostávajú otvorené

10.9.2019, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj po druhom týždni na Vuelte zostali bojovať o stupne víťazov len štyria pretekári, ale na najvyššie poschodia sa natlačil Tadej Pogačar, ktorý odtiaľ odsunul nevýrazného Quintanu. Na vrchole klasifikácie dominuje Primož Roglič a má všetko vo svojich rukách, aby ovládol svoju prvú Grand Tour v kariére.
 
 
Kopce priali únikom, medzi favoritmi úradovala slovinská stopa
 
Druhý súťažný blok bol natiahnutý až na sedem dní a štyri profily ovplyvnili celkovú klasifikáciu. Najskôr časovka jednotlivcov výrazným spôsobom potvrdila nadradenosť Primoža Rogliča oproti ostatným kandidátom na titul a od toho momentu zvládol všetky ďalšie predstavenia bez zaváhania, hoci musel tím Jumbo - Visma obraňovať červený dres na náročnom teréne. Holandská zostava a jej slovinský líder nedali súperom šancu, aby čo i len pomysleli na nejakú drámu v kopcoch.
 
 
roglic 19 vuelta cerveny zozadu asofv
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Favoriti na titul sa vytiahli na stúpaní Los Machucos a jeho brutálne sklony zapasovali len Rogličovi s jeho krajanom Pogačarom, ktorých spolupráca na vrchole kopca bola osožná pre obidve strany. Valverde, Quintana a López sa nedostali do želanej ofenzívy a naopak museli akceptovať Rogličovu veľkú kvalitu v kopcoch, ktorá ich dokonca predčila. Líder pretekov bol veľmi silný aj v Astúrii, keď na stúpaní Puerto de Acebo poľahky chytil Valverdeho a získal čas na ostatných súperov. Roglič zbieral benefity aj na konci šestnástej etapy. Tam pre zmenu využil Lópeza s Pogačarom, aby niečo uchmatol na Valverdeho. Ak boli predpoklady, že po ITT sa budú odohrávať útoky v horách na Rogliča, opak bol pravdou. Jazdec tímu Jumbo - Visma dokázal vo všetkých troch horských etapách druhého týždňa získať pekný čas na svojich hlavných protivníkov.
 
Videli sme aj jeden hromadný dojazd, ale šprintéri by určite privítali prívetivejšiu koncovku po tak dlhom čakaní. V Oviede tesne pred páskou sa cesta nepríjemne zdvihla a po hromadnom páde bojovalo o výhru len torzo cyklistov. Sam Bennett si udržal potrebnú koncentráciu a vytiahol aj kvalitné zrýchlenie, takže v balíku predsa len nájdeme minimálne jedného motivovaného šprintéra na tretí týždeň. Írsky borec by rád vyhral ešte jednu etapu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMomentky druhého týždňa
 
 
Aj druhý blok svedčal utečencom, ktorí sa presadili až štyrikrát. V jedenástej etape vybojoval najväčšiu výhru v kariére Mikel Iturria a pretekár Euskadi - Murias tým dostal do vytrženia baskických fanúšikov. Strmú záverečnú stenu v Bilbau perfektne využil Philippe Gilbert a na jeho výkonoch na podujatí je veľmi dobre vidieť odhodlanie pred svetovým šampionátom. Postupne napreduje Sepp Kuss a tento 24-ročný americký jazdec sa stáva v plnej forme veľmi platným členom vrchárskej zostavy Jumbo - Visma. Na vrchole Santuario del Acebo by o tom vedel hovoriť taký Tao Hart. Medzi víťazov etapy sa zaradil aj Jakob Fuglsang a dánsky jazdec vybojoval svoju prvú výhru na GT. Štatistika hovorí, že na to potreboval 276 etáp na trojtýždňových podujatiach.
 
 
Červený dres aktuálne zabetónovaný, pódium a Top 5 sú stále zaujímavé 
 
V klasifikácii sme doteraz sledovali nespochybniteľnú jazdu Primoža Rogliča a v tomto bode pretekov je len ťažko predstaviteľné, že by ho niekto dokázal zosadiť z líderskej pozície. Vyzerá to tak, že jeho výkonnosť sa minimálne drží na rovnakej úrovni, ak ešte nestúpa, a spoľahlivo funguje aj tím Jumbo - Visma, ktorý mu vynahradzuje všetko, čo mu chýbalo na Gire. Slovinský pretekár musí ešte zvládnuť dve horské etapy, ale jeho výhodou bude, že v okolí Madridu sa už nenachádzajú kopce s prudkými sklonmi. Všetko to budú tempárske záležitosti, kde sa dá v prípade nečakanej krízy dobre minimalizovať strata. V treťom týždni ho môže zmoriť len mimoriadna únava, no v tomto mu pomôže jeho veľká letná prestávka, alebo nevídaná ofenzíva konkurencie.
 
 
vuelta 19 etapa 13 roglic pogacar finis asofv
Finiš 13. etapy Rogliča s Pogačarom (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
V Movistare sa prirodzene vyprofilovala pozícia lídra, keď Nairo Quintana bol v časovke oveľa slabší ako Alejandro Valverde a kolumbijský borec predvádzal svoje limity aj v horských etapách. Samotný Valverde potrebuje zmazať takmer tri minúty na Rogliča a aj sám si musí uvedomovať, že to bude poriadna fuška. Na druhej strane vyhral jednu etapu a v poradí sa nachádza na výbornom druhom mieste, so slušným náskokom na Pogačara s Lópezom, takže jeho hlavným záujmom bude obhájenie tejto pozície na stupňoch víťazov. Na La Cubilla ukázal slabosť, čo bude motivovať dvoch spomínaných mladých jazdcov, že Valverdemu predsa len môže dôjsť energia v treťom týždni. Ako sa mu to stalo v minuloročnej dvadsiate etape, keď v poradí klesol z druhej priečky na piatu. Tentoraz však záver pretekov nie je veľmi drsný a 39-ročný mazák bude chcieť ešte raz získať pódium na GT. Naposledy sa tam objavil na Gire 2016.
 
Vysokou výkonnosťou a morálkou stále disponuje Tadej Pogačar, ktorý má za sebou vydarený týždeň. Veľmi dobre zvládol časovku, pokoril kopec Los Machucos a v Astúrii zachytil Lópezove ataky. Ako najväčšie prekvapenie pretekov si už teraz urobil veľké meno, ale zostáva mu ešte jedna úloha. V posledných dvoch horských etapách zostať na stupňoch víťazov. Stále môže mať tieto vysoké ambície, ale aj sám bude určite zvedavý, ako sa prejaví na jeho výkone faktor únavy, keďže ešte nikdy nejazdil tri týždne v kuse. Miguel López nepredviedol to najlepšie zo svojho umenia v druhom týždni a teraz bude veľmi bojovať o stupne víťazov. Kolumbijský cyklista musí byť veľmi sklamaný, že nedokázal využiť takúto vrchársku ponuku a musí sa spoliehať, že v okolí Madridu ešte nájde nejakú šancu na dobrý výsledok. Na La Cubilla už pôsobil dynamickým dojmom, preto práve jeho aktivita by mala osviežiť osemnástu a dvadsiatu etapu. Pogačar je zdatný súper, ale má len malý náskok a ak López chytí druhý dych, na konci GT sa mu zvykne vyrovnať len málokto.
       
Aj o miesto v Top 5 by sa mal odohrať zaujímavý súboj. Rafal Majka si počkal na slabšie chvíľky Naira Quintanu a dostal sa na pozíciu, ktorú by bral všetkými desiatimi v Madride. Poľský pretekár sa spolieha na konzistenciu svojich výkonov, ktoré síce nestačia na tých úplne najlepších, ale stále ukazuje vysokú kvalitu na GT. Quintana počítal straty a uvidíme, akým spôsobom sa rozhodne bojovať Movistar v treťom týždni. Kolumbijský jazdec máva často na trojtýždňovom podujatí slabšie momenty, ale tie najväčšie výkony dokáže vtiahnuť práve na konci pretekov. Edet, Kelderman a Hagen sa držia pri sebe, ale s výnimkou holandského pretekára nemajú s pozíciou v najlepšej desiatke žiadne skúsenosti, takže ich ešte čaká tvrdá bitka. V popredí sa drží aj Pernsteiner a všetci títo môžu prežiť druhý voľný deň s vedomím, že na dvere Top 10 neklope takmer žiadny výrazný konkurent. S výnimkou motivovaného Knoxa.
 
    
Priebežné poradie pretekov po 2. týždni
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 62:17:52 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 02:48  
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 03:42  
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 03:59  
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 07:40  
6. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 07:43  
7. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 10:27  
8. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 10:34  
9. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 10:40  
10. PERNSTEINER Hermann Bahrain Merida Pro Team link ikonka 12:05  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Priebežné poradie bodovacej súťaže po 2. týždni
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 117
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 92
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 82
 
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 2. týždni
1. BOUCHARD Geoffrey Ag2r La Mondiale link ikonka 50
2. MADRAZO Ángel Burgos - BH 40
3. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 29
 
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 2. týždni
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 62:21:34
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:17
3. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 09:44
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop