Münsterland: Hodeg zdolal Ackermanna, v cieli sa Sénechal snažil zbiť Walscheida

3.10.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
št 3.10. rovinata etapa ciel rovina Emsdetten > Münster 193 km Hodeg
 
sparkassen muensterland giro 2019
profil pretekov, 1062 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Západonemecké mesto Münster po štrnásty raz hostilo profilovo jednoduchú jednorazovku, kde sa zvyčajne darí šprintérom. V Nemecku ich vyrástlo dosť a triumfy si už postupne odniesli ich najväčšie esá Greipel, Kittel i Degenkolb a vlani Max Walscheid, ktorý porazil Degenkolba, Greipela aj vychádzajúcu hviezdu Ackermanna, ktorému záver nevyšiel. Práve Pascal Ackermann bol dnes považovaný za najväčšieho favorita. V tejto sezóne mal na konte už jedenásť triumfov. Aj Max Walscheid sa ale nabudil minulotýždňovým triumfom na menšej belgickej klasike. No konkurencia bola tento rok najvyššia za posledné roky. Jumbo postavilo Groenewegena, UAE Gaviriu, Trek Degenkolba a Quick-Step poslal do boja Hodega.
 
Celý deň silno pršalo a preteky boli tak veľmi nepríjemné. Únik nedostal veľký priestor. Bolo v ňom päť ľudí, ale už dve hodiny pred dojazdom mali iba minútu a pol náskoku. 80 km pred páskou sa začali diať zaujímavé veci a dopredu vyrazil Matthieu Van der Poel (Corendon). Jeho zadné koleso si dobre vyhliadol krajan Mike Teunissen (Jumbo), skoro až akoby sa dohodli. Pozične vpredu bol vtedy aj Bryan Coquard (Vital Concept) a zavesil sa za nich. Zaujímavý únik bol na svete. Bora na čele s Jurajom Saganom a Markusom Burghardtom to nemohla nechať tak a poradne zrýchlila. Hviezdné mená vpredu priestor nedostali. Pridali sa k Bore aj iné tímy a bolo po vzrušení.
 
Z pôvodného úniku ako posledný padol Maurits Lammertink (Roompot) a chystala sa klasická šprintérska koncovka. Pelotón bol už ale v závere náročného dňa poriadne preriedený. Neboli tam už tímy v početných zloženiach. Šprintérmi tam mali po jednom až dvoch kolegoch. V predposlednom zo štvorkilometrových cieľových okruhov sa dopredu vybral skúsiť šťastie Jens Keukeleire z Lotta Soudal. Viedol si dobre, ale osemsto metrov pred páskou bol dostihnutý.
 
V prudkom lejaku sa špurtovalo a v tesnom súboji s Pascalom Ackermannom triumfoval Álvaro Hodeg. Quick-Step najlepšie rozbehol špurt, mladý Kolumbijčan tak zúžitkoval ich robotu. Rozhodla tretina kolesa. V cieli si ale nebol úplne istý a čakal ešte na potvrdenie od rozhodcov, a tak sa radoval s menším odkladom. Na tretej pozícii finišoval Belgičan Tim Merlier z Corendonu. Záver ideálne nevyšiel Gaviriovi s Walscheidom, ktorí tam už nemali kolegov, a tak sa len zavesili za súperov a finišovali na priečkach tesne pod pódiom. Video z dojazdu môžete vidieť tu.
 
Tristo metrov pred páskou došlo k pádu. Po rozbehnutí špurtu Florian Sénéchal (Quick-Step) cúval cez špurtujúcich pretekárov a dostal sa do kontaktu s Walscheidom. Putoval na zem a stiahol so sebou dvoch ďalších ľudí. Nebolo zrejmé, žeby Sénéchala vlaňajší víťaz zhodil z bicykla zámerne, za nešťastnú náhodu typickú pre špurty to označil aj Marcel Kittel v pozícii televízneho spolukomentátora. No Sénéchal bol presvedčený, že to Walscheid urobil úmyselne a v cieli to chcel riešiť ručne-stručne. Bitke zabránil Davide Martinelli a neskôr aj masér Rudy Pollet. Uvidíme, či bude mať táto záležitosť nejakú dohru. UCI v tejto sezóne tvrdo trestá, zrejme Francúz príde o pár stovák eur aj niekoľko UCI bodov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo incidentu po dojazde
 
 
Výsledky
1. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:26:39 200
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 150
3. MERLIER Tim Corendon - Circus 00:00 125
4. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 100
5. WALSCHEID Max Team Sunweb link ikonka 00:00 85
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 70
7. NOPPE Christophe Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 60
8. ALLEGAERT Piet Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 50
9. JANS Roy Corendon - Circus 00:00 40
10. BONIFAZIO Niccolò Team Total Direct Energie 00:00 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop