Gran Piemonte: Na Orope dominoval Ineos, Bernal ušiel všetkým na vrchole, druhý Sosa

10.10.2019, 12:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
št 10.10. rovinata etapa ciel rovina Aglie > Santuario de Oropa 183 km Bernal
 
Piem 19 alt jpg
profil pretekov, 2132 nastúpaných metrov (© ilgranpiemonte.it)
 
 
Podujatie Gran Piemonte častokrát mení profil. Kým v predchádzajúcich edíciách triumfovali klasikári s dobrou koncovkou, tentoraz sa finišovalo na legendárnom stúpaní Oropa a to urobilo z dnešných pretekov čisto vrchársku záležitosť. Na dlhom a nepríjemnom kopci sme sa mohli tešiť najmä na Egana Bernala, ktorému chceli konkurovať jazdci z Bory, Movistaru alebo Astany a ukázať sa mohol aj Dan Martin. Aj tieto preteky si vyskúšal Juraj Sagan.
     
Do úniku sa dostali Carlos Barbero (Movistar), Enrico Battaglin (Kaťuša-Alpecin), Elie Gesbert (Arkéa-Samsic), Francesco Romano (Bardiani), Mattia Bais (Androni-Sidermec) a Stephane Rossetto (Cofidis). Do tejto spoločnosti sa chceli dostať aj farby Neri Sottoli, ktoré však premeškali svoju príležitosť. Napriek tomu pracovali na čele balíka. Brejk si vybudoval náskok päť minút a spoločne s talianskym pro-konti celkom sledoval utečencov aj tím Ineos, ktorý disponoval najväčším favoritom na víťazstvo.

Na čele pretekov sa zišla skúsená partia, ktorá už niečo odjazdila v únikoch, a v popredí sa pohybovali aj dve WT zoskupenia. Movistar zastupoval Barbero, ktorý však nie je vrchárom, ale pretekárom s rýchlym finišom, a známym menom bol aj Battaglin. Domáci jazdec nemá za sebou najlepšie obdobie, ale už sa môže pochváliť triumfom na kopci Oropa, kde bol najsilnejší v štrnástej etape na Gire v roku 2014. Presadil sa v úniku.
 
V priebehu pretekov prichádzali informácie o odstúpení cyklistov a postupne to zabalili aj silné mená ako Davide Formolo, Rafal Majka, Richard Carapaz a Warren Barguil. V pelotóne pracoval aj tím UAE Emirates a bolo zrejmé, že aj Dan Martin sa chystal na cieľový kopec a chcel si otestovať nohy pred Il Lombardia. Keď sa dostávali pretekári na dnešné prvé stúpanie Nelva (13 km; 3,5 %), náskok utečencov sa pohyboval v okolí hodnoty deväťdesiat sekúnd.
 
 
bernal 19 piemonte triumf rcsfa
Ilustračný záber počas pretekov (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Partia okolo Dana Martina bola veľmi odhodlaná a už na kopci Nelva poriadne natiahla pelotón. Na tomto stúpaní sa hlavná skupina výrazne priblížila k úniku a na čele pretekov zatiaľ ukazovali najlepšie nohy Rossetto a Bais. Potom zatlačil na súperov v kopci tím Ineos a 25 kilometrov pred páskou bol únik minulosťou. Na vrchole stúpania Nelva britský celok okresal pelotón, ale všetci hlavní favoriti zostávali v hre o víťazstvo.
 
Pelotón teda priviedol na cieľový kopec tím Ineos a na peknom výstupe sme už len čakali, kto rozbehne útočné pokusy. Na miernych sklonoch sa nechcelo nikomu zdvihnúť zo sedla a hlavná pozornosť sa sústredila len na najprudšie úseky. Necelých päť kilometrov pred vrcholom to vyskúšal Matthias Frank, ale Ineos nikoho nepúšťal dopredu. Ivan Sosa napokon rozdelil hlavnú skupinu a Egan Bernal zaútočil 1800 metrov pred vrcholom, keď sa dostali do problémov aj Buchmann, Martin a Peters. Kolumbijský jazdec dostal všetko ako na podnose a Sosa za ním ešte kontroloval Buchmanna, Petersa a Martina, ktorí mali najlepšie nohy, s výnimkou jazdcov Ineosu.
 
Egan Bernal nemohol nevyužiť túto príležitosť. Na konci cieľového kopca si vybudoval slušný náskok pred svojimi súpermi a podarilo sa mu vybojovať svoj vôbec prvý triumf na jednodňovom podujatí v kariére. Druhý ešte skončil jeho kolega Ivan Sosa a tretí finišoval Nans Peters. Potom prišli do cieľa Emanuel Buchmann a Daniel Martin.
 
 
bernal 19 piemonte triumf rcsfa
Egan Bernal v cieli (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Preteky skončili podľa očakávania vrchárskou bitkou najsilnejších cyklistov, ktorú si pripravil tím Ineos a britská zostava všetko zakončila parádnym tímovým výkonom na Orope. Vo finále najskôr zatlačil na súperov Rosa, následne rozbil hlavnú skupinu Sosa a Egan Bernal mohol vyraziť do rozhodujúceho útoku zo zdecimovaného štartového poľa. Aktuálnemu víťazovi TdF potom už nič nebránilo v tom, aby dobyl legendárny kopec.
 
Jeho dnešný triumf potvrdil, že na konci sezóny sa ešte dokázal dostať do vynikajúcej formy a pred Lombardiou sa môžeme tešiť na jeho súboje s Rogličom alebo Woodsom. V parádnom svetle sa predviedol aj Ivan Sosa, ktorý nielenže dostal pod mimoriadny tlak svojich hlavých súperov, ale ešte im dokázal utiecť pred páskou a získať pekné druhé miesto. Na takúto úderku tímu Ineos dnes nemal na trati nikto nárok.
 
Vo finále statočne bojovali Nans Peters, Emanuel Buchmann a Daniel Martin, ale ani jeden z nich nenašiel odpoveď na silné kolumbijské nohy. Martin sa držal vpredu zubami-nechtami, aj Buchmann musel napokon vo finále kapitulovať a na pódium sa tak dostal Nans Peters, ktorý si spomenul na svoj víťazný deň v sedemnástej etape na Gire. Dlho sa držal vpredu aj jeho kolega Matthias Frank, no na konci mu došla energia.
 
 
bernal 19 piemonte triumf rcsfa
Pódium (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Egana Bernala (víťaz)
"Som veľmi šťastný, že som vyhral svoje prvé preteky v Taliansku. Som rád, že sa mi to podarilo v Piemonte, kde som nejaký čas žil. Chcel som vyhrať a cítil som sa dobre, preto som požiadal kolegov, aby nasadili vysoké tempo. Ivan Sosa bol fantastický a možno aj silnejší ako ja. Keď sme zostali vpredu len my dvaja, musel som zaútočiť a išiel som naplno až do cieľa, lebo vždy sa môže niekto vrátiť. Ale Ivan to urobil skutočne výborne a nikomu sa to už nepodarilo."
 
 
Výsledky
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 4:24:16 200
2. SOSA Iván Ramiro Team Ineos link ikonka 00:06 150
3. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 00:08 125
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:10 100
5. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:11 85
6. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 00:40 70
7. VILLELLA Davide Astana Pro Team link ikonka 00:46 60
8. VISCONTI Giovanni Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 00:47 50
9. CHAMPOUSSIN Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:47 40
10. VERONA Carlos Movistar Team link ikonka 00:49 35
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 

 
 
Piem19 S02 Oropa jpg
profil záverečného kopca (© ilgranpiemonte.it)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop