Paríž - Tours: Klasikári opäť zastavili šprintérov, z výhry sa tešil Wallays po dlhom úniku

13.10.2019, 15:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 13.10. zvlnena etapa ciel rovina Chartres > Tours 217 km Wallays
 
pariz tours
profil pretekov, 1244 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Každý rok jednorazovka Paríž – Tours ponúka prehľad zaujímavých šprintérskych mien, ale prichádzajú sem aj klasikári. Vlani organizátori urobili zmenu, pridali úseky na štrku, a rovnako tomu bolo aj v tomto roku. Posledných 50 kilometrov tak bolo opäť poriadne prašných. Novinka priniesla úspech špecialistom na jednodňové záležitosti, aj v tomto roku sa práve pretekári z tejto skupiny radili medzi favoritov. Prišli sem Oliver Naesen, Niki Terpstra alebo Jelle Wallays. Spomedzi šprintérov treba spomenúť Maxa Walscheida, Ceesa Bola a Arnauda Démara.
 
V úvodnej, menej zaujímavej, časti sa podarilo zviditeľniť sedmičke cyklistov, ktorí sa dostali do celodenného úniku, ale vo výsledkoch veľa vody nenamútili. Boli nimi Kenny Molly a Matthijs Paasschens obaja z Wallonie-Bruxelles, Andreas Nielsen z Riwal Readynez Cycling Team, Adam De Vos z Rally UHC Cycling, Tony Hurel zo St Michel - Auber93, Tom Dernies a Samuel Leroux obaja z Natura4Ever - Roubaix Lille Métropole. Ich aktivitu kontrolovali jazdci Groupama – FDJ a Cofidis a dovolili im vytvoriť si iba trojminútový náskok.
 
Púť sedmičky vpredu skončila pomerne ďaleko pred cieľom, keď sa na vetre začal balík trhať. Najskôr na ceste vznikli tri skupiny, neskôr boli dve. Všetci favoriti moment selekcie prežili bez väčších komplikácii, vpredu boli ako Terpstra (Direct Energie), tak aj Naesen (Ag2r), Wallays (Lotto) a Démare (FDJ). Sedemdesiat kilometrov pred páskou sa z tejto skupiny odpútal Andersen (Sunweb), po krátkom čase sa ku nemu pridal Van Poppel (Roompot). V úplnom čele tak operovala dvojička, lenže na svoju stranu získala iba minútu.
 
Duo dlho spolu nezostalo, Andersen (Sunweb) využil stúpanie Côte Goguenne k tomu, aby striasol Van Poppela (Roompot) a ďalej pokračoval sám. Bolo pred ním ešte záverečných 50 kilometrov, na ktorom sa nachádzali úseky po štrku. Presne v tomto čase sa aj v skupine favoritov udiala zásadná zmena. Na jednom úseku zaútočil Wallays (Lotto) a nikto sa nedokázal zavesiť na jeho zadné koleso. Belgičan čoskoro dobehol aj vedúceho Dána, ktorého na ceste za víťazstvom zastavil defekt. Wallays od tohto okamihu pokračoval sám.
 
 
wallays 19 pariz tours asof bade
Jelle Wallays (© A.S.O. / Bruno Bade)
 
 
Jelle Wallays si v čele pretekov viedol výborne, vytvoril si náskok minúty a pol. Súperi za ním nevedeli nájsť spoločnú reč, začali si nastupovať a to bola iba voda na mlyn pre jazdca Lotta Soudal. Wallays pod bránu posledného kilometra prišiel o skoro minútu skôr ako jeho prenasledovatelia a bolo o víťazovi prakticky rozhodnuté. Na cieľovej rovinke si mohol dovoliť osláviť ďalšie víťazstvo na tomto podujatí, bolo druhé. Bitku o druhú pozíciu nakoniec vyhral Niki Terpstra. On a Oliver Naesen sa dokázali zbaviť Arnauda Démara. V takomto poradí prišli aj do cieľa. 
 
Smutní boli aj ďalší cyklisti. Na samom konci zo súboja o priečky na stupni víťazov vypadol aj Stefan Küng, ktorý nakoniec preťal cieľovú čiaru na trinástej pozícii. Do najlepšej desiatky sa nedostali ani Cees Bol alebo Tony Gallopin, druhý menovaný dokonca skončil až na začiatku tretej desiatky. Najväčším smoliarom dňa bol ale Søren Kragh Andersen, ktorý útočil na výhru a možno by sa k nej aj prehrýzol, lenže dostal defekt, a kým dostal pomocnú ruku, už bolo po jeho šanciach. Nakoniec z podujatia odstúpil. 
 
 
Výsledky
1. WALLAYS Jelle Lotto Soudal link ikonka 5:34:20 200
2. TERPSTRA Niki Team Total Direct Energie 00:29 150
3. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:30 125
4. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:36 100
5. CAPIOT Amaury Sport Vlaanderen - Baloise 00:49 85
6. DE GENDT Aimé Wanty - Gobert Cycling Team 00:49 70
7. BAK Lars Ytting Team Dimension Data link ikonka 00:51 60
8. DE BACKER Bert Vital Concept - B&B Hotels 00:53 50
9. ISTA Kevyn Wallonie - Bruxelles 00:53 40
10. VERMOTE Julien Team Dimension Data link ikonka 00:53 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop