Na ťažké pády doplatili Froome s Dumoulinom, Pozzovivo sa zrazil s autom

19.11.2019, 15:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V tomto ročníku postihli zranenia aj tie najväčšie mená a zdravotné komplikácie dostali na dlhý čas mimo hru najmä Chrisa Frooma a Toma Dumoulina. Ťažký pád ohrozujúci kariéru utrpel Domenico Pozzovivo.
 
 
Kvôli pádom chýbali na Grand Tour
 
Chris Froome mal v júli útočiť na legendárnu métu piatich triumfov na TdF, ale počas prehliadky časovkárskej trate na Critérium du Dauphiné spadol v jednej klesajúcej pasáži a vo veľkej rýchlosti narazil do betónovej steny. Pri hrozivom páde utrpel otvorenú zlomeninu stehennej kosti, zlomil si panvu, lakte, prst na ruke, poranil si krk a stratil takmer štyri litre krvi. Mal šťastie v nešťastí. Okamžite mu bola poskytnutá prvá pomoc, lebo sa nachádzala v blízkosti incidentu sanitka, a mohol byť ihneď prevezený do špičkovej nemocnice v Saint-Etienne, v blízkosti ktorej sa pád odohral.
 
 
froome 18 zozadu ilustrak rcsf
Chris Froome (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Britský jazdec musel v júli predčasne ukončiť sezónu a nabehnúť na dlhú rehabilitáciu, ktorú spôsobovala najmä zlomená stehenná kosť, a na jej konci by mal byť znovu útok na piaty maillot jaune v roku 2020. Kvôli tomu už veľmi rýchlo vybehol na stacionárny bicykel a dokonca sa predstavil na exhibícii v Japonsku na konci októbra. Táto účasť mala pre neho predovšetkým motivačný charakter, lebo jeho fyzický stav ešte zďaleka nie je uspokojivý.
 
Kvôli zdravotným problémom chýbala v tomto roku na Grand Tour aj ďalšia hviezda. Tom Dumoulin spadol v piatej etape na Gire a poškodil si pravé koleno tak smoliarsky, že už nedokázal byť konkurencieschopný až do konca sezóny. Musel podstúpiť dve operácie a komplikácie mu spôsobovala najmä šľacha v kolene, ktorá sa veľmi pomaly hojila. Na začiatku nemohol kvôli tomu ani chodiť a aj keď postupne vyskočil na bicykel, nedostal sa na potrebnú úroveň, aby sa mohol predstaviť na Vuelte či svetovom šampionáte. Podľa vyjadrení holandského cyklistu, takéto zranenie potrebuje len čas a verí, že má pred sebou ešte niekoľko ročníkov, počas ktorých bude jazdiť vo svojej najlepšej forme.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop dres slovakia sutaz
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Odstúpenie zdrveného Thibauta Pinota z devätnástej etapy na TdF patrilo k najemocionálnejším momentom sezóny 2019. Francúzsky jazdec mal v posledných alpských etapách bojovať o žltý dres, ale namiesto toho nečakane zosadol z bicykla ešte pred rozhodujúcimi kopcami. Zastavil ho poškodený stehenný sval na ľavej nohe, kvôli ktorému nemohol šliapať do pedálov. Zranenie utrpel deň predtým, večer nedokázal poriadne chodiť a jeho stav sa cez noc nezlepšil. Prvé indície hovorili o tom, že počas osemnástej etapy pri nečakanom brzdení narazil ľavým stehnom do riadidiel, čo poškodilo sval, ale Pinot na konci sezóny priznal, že stále nepoznajú presnú príčinu jeho komplikácii, čo je pre neho frustrujúce. Musel to byť nejaký malý incident, ktorých sa odohrá množstvo počas pretekov, ale jemu spôsobil obrovské problémy.
 
Jednou z obetí nepríjemných kolízii s autom počas tréningu bol Domenico Pozzovivo. Taliansky pretekár sa pripravoval na Vueltu v blízkosti svojho bydliska, keď do neho narazil na križovatke nepozorný mladý šofér. Kolízia bola taká silná, že Pozzovivo utrpel otvorené zlomeniny na ľavej ruke, otvorenú zlomeninu holennej kosti na pravej nohe, plus si poranil panvu a mal prepichnuté pľúca. Okamžite sa mu snažil pomôcť šofér, ktorý spôsobil nehodu, a rýchlo sa k Pozzovivovi dostal aj jeho kamarát, takže rýchla zdravotná pomoc dorazila veľmi skoro. Operácia trvala šesť hodín, a aj keď bol jeho stav veľmi vážny z hľadiska rozsahu zranení, bol mimo ohrozenia života. Domenico Pozzovivo sa vyjadril, že celý čas po nehode bol pri vedomí a pamätá si, ako kričal na šoféra. V prvom momente si myslel, že zničil jeho kariéru, ale bude pokračovať ďalej, lebo nechce skončiť s cyklistikou takýmto spôsobom.
         
 
pozzovivo 18 giro ilustrak rcsf
Domenico Pozzovivo (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Urán s dvomi zlomeninami, Rossetta zastavila mačka
 
Z pohľadu pádov prežil smoliarsku sezónu Rigoberto Urán. Najskôr  spadol v druhej, veternej etape na Paríž - Nice a zlomil si kľúčnu kosť. Svoju najlepšiu formu mal potom ukázať na Vuelte, ale tam sa zaplietol do ťažkej hromadnej kolízie počas šiesteho dňa a rovnako si zlomil kľúčnu kosť, lopatku a takisto niekoľko rebier. V tejto šiestej etape na španielskej GT sa odohral skutočne nepríjemný hromadný pád v rýchlom zjazde a okrem  Urána si zlomil kľúčnu kosť aj jeho kolega Hugh Carthy a z pretekov musel odstúpiť takisto Davide Formolo s poškodenou panvou. Jednou z obetí bol aj Nicolas Roche a ten si zase dorezal predlaktie, ktoré bolo treba zašiť dvanástimi stehmi, pomliaždil si stehenný sval a zlomil si ľavé jabĺčko, čo výrazne skomplikovalo jeho zotavenie.
 
Zdravotné problémy musel riešiť Wilco Kelderman. Jazdec tímu Sunweb sa ocitol na zemi v piatej etape na Okolo Katalánska, zlomil si kľúčnu kosť a poškodil stavec. Stihol sa predstaviť na TdF, ale tam ho zastavili bolesti chrbta, ktoré ešte pramenili z boľavého stavca. Tri mesiace musel odpočívať Robert Gesink, ktorý si na LBL zlomil kľúčnu kosť a rebrá. Najtradičnejšie cyklistické zranenie, zlomená kľúčna kosť, zastavilo aj Mikela Landu na konci januára, hneď pri jeho prvých pretekoch sezóny, a toto nečakané súťažné manko musel dobiehať až do Gira. Rovnaké zranenie postihlo Egana Bernala a ten musel kvôli tomu vynechať štart na talianskej GT. Ale vďaka tomu dokázal vyhrať na TdF.                                 
 
Ťažké momenty prežil počas jedinej časovky na Starej dáme Wout van Aert, ktorý tesne pred cieľovou čiarou zachytil ochrannú bariéru v jednej zákrute vo vysokej rýchlosti a okamžite spadol. Televízne zábery zachytili túto hrozivú kolíziu a aj keď podrobné vyšetrenia neukázali žiadne zlomeniny, museli mu byť vyčistené a zošívané hlboké rany. Belgický jazdec zostal bez bicykla dva mesiace. V marci, tesne pred štartom na Tirreno - Adriatico, spadol počas tréningu Stéphane Rossetto z Cofidisu a zlomil si panvu, po čom nasledovala dlhá rehabilitácia. Príčinou pádu bola mačka na ceste počas klesania. Počas tréningu mal kolíziu aj Sean de Bie (Roompot) -  zrazilo ho auto, ktoré sa nachádzalo na zlej strane cesty. Belgický cyklista si zlomil rebrá a hrudnú kosť. Na samom konci ročníka, na Tour de l’Eurometropole, spadol v cieľovej rovinke Alvaro Hodeg, keď zachytil nožičky ochrannej bariéry.  Kolumbijský jazdec si zlomil predlaktie, pravé rameno a dve rebrá a jeho pád opäť zdvihol hlasy o bezpečnosti dojazdov jednotlivých pretekov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop