TDU: Na prudkom kopci vytiahol svoju kvalitu Porte, je novým lídrom, Impey bojoval

23.1.2020, 05:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I
3. 23.1. rovinata etapa ciel rovina Unley > Paracombe 131 km Porte
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 3
profil etapy, 2614 nastúpaných metrov (© tourdownunder.com.au)
 
 
Atraktívne finále obsahujúce stúpanie Torrens Hill, kde sa objavili aj 10-percentné úseky, splnilo účel. Poukázalo na najsilnejších jazdcov na podujatí a medzi nimi vyčnieval Richie Porte, ktorý sa dostal sólovou jazdou na čelo klasifikácie. Napriek včerajšiemu pádu predviedol silný výkon aj Simon Yates.
 
Etapa ponúkla pokojný priebeh. Hoci sa hneď po štarte objavilo nepríjemné stúpanie, slúžilo len na vytvorenie celodenného úniku. Žiadne divoké záležitosti sa tam neodohrali. V brejku sa prezentovali Geoffrey Bouchard (Ag2r), Guillaume Boivin (Israel Start-Up) a Miles Scotson (FDJ) a za nimi celý čas kontrolovali situáciu Trek - Segafredo a Mitchelton - Scott. Dve rýchlostné prémie si podelili Scotson a Bouchard. V prvej časti etapy bolo miestami chladno, len deväť stupňov, a občas sa objavili aj prehánky. Starosti mohol narobiť aj silný vietor, ale ani v jednom momente neudrel na balík silným spôsobom z bočnej strany, a tak bola etapa čakaním na záverečný kopec. Na jeho úpätí bol chytený posledný utečenec, Miles Scotson, a potom sa skutočne ukázali najlepšie pripravení borci.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Krátke, ale prudké stúpanie si podmanil jednoznačným štýlom Richie Porte. Na najťažšej časti zaútočil a nikto sa nedokázal zaradiť za jeho zadné koleso. Najskôr sa snažil eliminovať hroziace nebezpečenstvo tím Ineos, následne vyrazili z pelotónu Simon Yates, George Bennett a Robert Power a hlavná skupina sa rozdelila. Na vrchole stúpania mal Porte k dobru okolo desať sekúnd na prenasledovateľov, ale potom zostávalo do cieľa ešte niekoľko stoviek metrov. Austrálsky pretekár si udržal náskok až do samého záveru a za ním sa sformovala 9-členná skupinka, kde zobrali bonifikácie aj Robert Power a Simon Yates. V tejto partii sa napokon nachádzal aj Daryl Impey a stačilo mu to na druhé miesto v priebežnom poradí.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPorteho šprint na kopci
 
 
Richie Porte urobil dôležitý krok, aby získal druhý titul na TDU. Presvedčil sa, že na podobnom strmom kopci nemá na podujatí konkurenciu a na jeho akceleráciu si nikto netrúfa. Vďaka tomu získal v poradí pekný náskok, a to má ešte pred sebou obľúbený výstup na Willunga Hill. Dnešok tak skončil presne podľa jeho predstáv. Ukázal formu, dostal sa na čelo klasifikácie a etapu získal po sólovej jazde.
 
 
porte 20 tdu vitazstvo etapy trekfg
Richie Porte a jeho triumf (© Courtesy Trek - Segafredo / Tim de Waele/Getty Images)
 
 
V závere ukázali veľmi dobrú výkonnosť Simon Yates, Robert Power a George Bennett. Všetci títo vrchári sa snažili na záverečnom kopci dostihnúť Porteho, ale hoci sa im to nepodarilo, dostali povzbudenie pred kráľovskou previerkou. Najmä Simon Yates po včerajšom páde podal statočný výkon a je len škoda, že ho zastihli takéto nepríjemnosti. Možno mohol ešte viac vystrašiť Porteho. V hlavnej skupine finišoval aj jeho kolega Daryl Impey a juhoafrický jazdec sa presvedčil po dvoch úspešných dňoch, že vrchárske záležitosti majú v tomto ročníku veľkú silu. Jeho vybudovaný náskok na ostatných favoritov vyfučal, ale vďaka nemu sa dostal na druhé miesto v poradí. No teraz musí on nájsť taktiku, aby pred Willunga Hill získal na svoju stranu ďalšie bonifikácie.
 
Na čele pretekov prišiel do cieľa aj motivovaný Rohan Dennis, ale v záverečnej etape bude musieť podať ešte lepší výkon, aby sa dostal na stupne víťazov. Vpredu nechýbal Ulissi a prekvapujúco ani Van Baarle alebo Geschke. Po včerajšom nezdare zostal mierne vzadu Bardet a sklamanie bude panovať v celku Bora - hansgrohe. Jay McCarthy finišoval na samom konci štartového poľa. Austrálsky pretekár spadol už včera a na zemi sa ocitol aj dnes, tesne pred rozhodujúcim kopcom. A toto sa podpísalo pod jeho výsledok. Na konci mu robil spoločnosť Erik Baška a Juraj Sagan stratil v cieli tri minúty.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richieho Porteho (víťaz)
"Moji kolegovia odviedli skutočne výborný výkon počas celého dňa, keď kontrolovali únik. Na začiatku záverečného stúpania som sa cítil veľmi dobre a som rád, že som si vytvoril náskok. Mrzí ma však, že vo finále fúkal dosť silný protivietor, inak som mohol narobiť ešte väčšie rozdiely. Daryl Impey zostáva stále silným súperom v klasifikácii kvôli bonifikáciám, ktoré dokáže získavať počas etapy, ale nemyslím na to. Teraz si chcem vychutnať najmä dnešné víťazstvo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (3. miesto)
"Koleno bolo v poriadku a pomohlo mi, že etapa nezačala zostra. Na cieľovom kopci to bolo z mojej strany dobré. Vedel som, že za mnou bojuje Daryl, tak som myslel aj na neho a nešiel som úplne naplno. Musím pochváliť Richieho. Znovu potvrdil, že na podobných kopcoch je mimoriadne silný. Mne vyhovuje viac Willunga Hill a teším sa na kráľovskú etapu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daryla Impeyho (2. miesto v GC)
"Myslím si, že som podal dobrý výkon. Bolo výzvou udržať sa s vrchármi na záverečnom kopci. Nemal som to jednoduché, lebo väčšinu času som musel stráviť na vetre. Či už na stúpaní alebo na záverečnej rovinatej pasáži. Vždy som musel odviesť prácu práve ja. Samozrejme, chcel som líderský dres, ale stále sme vo vynikajúcej pozícii. Na trati je ešte množstvo potrebných bonusov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Georga Bennetta (9. miesto)
"Vedeli sme, že kľúčová bitka sa odohrá už na začiatku cieľového kopca. Takéto krátke stúpania nie sú mojou najsilnejšou zbraňou, ale napriek tomu som sa snažil. Čakal som však lepší výsledok. Náš tím je motivovaný a silný a dúfam, že v nasledujúcich dňoch nájdeme spôsob, ako sa posunúť v poradí."
 
 
Výsledky etapy
1. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 3:14:09 60
2. POWER Robert Team Sunweb link ikonka 00:05 25
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:05 10
4. DENNIS Rohan link ikonka Team Ineos link ikonka 00:05  
5. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:05  
6. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:05  
7. VAN BAARLE Dylan Team Ineos link ikonka 00:05  
8. GESCHKE Simon CCC Team link ikonka 00:05  
9. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:05  
10. HAMILTON Lucas Mitchelton - Scott link ikonka 00:13  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 10:10:24 10
2. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
3. POWER Robert Team Sunweb link ikonka 00:09  
4. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:11  
5. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:14  
6. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:15  
7. GESCHKE Simon CCC Team link ikonka 00:15  
8. DENNIS Rohan link ikonka Team Ineos link ikonka 00:15  
9. VAN BAARLE Dylan Team Ineos link ikonka 00:15  
10. HAMILTON Lucas Mitchelton - Scott link ikonka 00:23  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaDojazd tretej etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
Cieľ - Torrens Hill Road: dĺžka 0,6 km; sklon 9,3 %
 
Krátke preview etapy:
Tretí deň je na programe ďalšia zvlnená previerka, ktorá bude najkratšou v itinerári celého podujatia. Iba 131 kilometrov, no až 2614 výškových metrov, to sú základné parametre tretej etapy. Už jej začiatok bude poriadne drsný, keďže hneď od štartu budú cyklisti stúpať na kopec s prevýšením cez šesť percent. Na vrchole prvého kopca pelotón zmení kurz na severovýchod a zamieri do Paracombe. Po ceste na cieľový okruh ho bude čakať kopcovitý terén, prejde aj cez mesto Uraidla, kde vlani končila veľmi náročná etapa, v ktorej zvíťazil Peter Sagan. Od mesta Lobethal čaká cyklistov pomerne jednoduchšia časť dňa, a to takmer až pod cieľový brdok. Ten začína ani nie dvetisíc metrov od pásky, ale jeho prevýšenie je takmer desaťpercentné. Z jeho vrcholu to už do samého cieľa nie je ďaleko, iba päťsto metrov, takže vrchári v ňom dostanú ideálna príležitosť zbaviť sa šprintérov a zabojovať o etapu. Naposledy sa toto finále objavilo v programe podujatia v roku 2017, svoju silu vtedy demonštroval Richie Porte. Pri prvej návšteve Paracombe v roku 2015 zas zvíťazil Rohan Dennis pred Cadelom Evansom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop