TDU: Ewan si pekne poradil s Bennettom, Baška skončil ôsmy, Impey sťahuje sekundy

24.1.2020, 05:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I
4. 24.1. rovinata etapa ciel rovina Norwood > Murray Bridge 153 km Ewan
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 4
profil etapy, 1946 nastúpaných metrov (© tourdownunder.com.au)
 
 
Zvlnená trasa štvrtej etapy bola zakončená ďalším hromadným dojazdom a druhý triumf ukoristil domáci Caleb Ewan, ktorý v priamom súboj pokoril Sama Bennetta. Erik Baška obsadil ôsme miesto. Na podujatí sa bojuje o dôležité sekundy do klasifikácie aj na takomto profile a Daryl Impey získal potrebné tri bonifikačné sekundy.
 
Na začiatku sa pohyboval pelotón na pomerne nepríjemnom úseku, a keďže dve rýchlostné prémie poskytovali Mitcheltonu dobrú príležitosť, ako priblížiť Impeyho k Portemu v priebežnom poradí, austrálska zostava držala pelotón pokope úvodných päťdesiat kilometrov. Pomohol jej aj UAE Emirates. Na oboch prémiách sa presadil jej zástupca Jasper Philipsen, ktorý mieri za bodovacou súťažou, a samotný Impey si polepšil o tri bonusové sekundy. Na prvej prémii skončil tretí, keď sa pred neho dostal ešte Mads Pedersen z Treku ako úradujúci svetový šampión. O jednu sekundu si polepšil aj Rob Power. Ten sa chce zase dostať medzi troch najlepších jazdcov na podujatí.
 
 
sagan j 20 tdu baska bohfb
Naša dvojka počas etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Potom vytvorili brejk Rosskopf (CCC), Piccoli (Israel Start-Up), De Vreese (Astana), Arcas a Samitier (obaja Movistar) a klasicky si ich zobrali pod patronát šprintérske zostavy. Pomáhal aj Trek - Segafredo. Joey Rosskopf bol najsilnejší na jedinej horskej prémii a opäť ubránil líderstvo v tejto súťaži. V druhej časti etapy nestriehli na trati žiadne profilové prekážky, ale miestami sa objavil silný vietor, ktorý znervózňoval pelotón. V niektorých bodoch sa ocitlo za balíkom niekoľko jazdcov a do problémov sa dostal aj George Bennett (Jumbo-Visma), ale piaty muž celkového poradia si mohol vydýchnuť, že táto dramatická situácia netrvala dlho.
 
V hromadnom dojazde rozhodovala posledná zákruta, ktorá sa objavila na trati 250 metrov pred páskou. Pozíciu si postrážili Sam Bennett s Calebom Ewanom a austrálsky jazdec predviedol silnejšie záverečné zrýchlenie. Na tretej priečke finišoval Jasper Philipsen. Erik Baška sa nachádzal vo finále príliš vzadu a po kľúčovej zákrute sa dokázal ešte posunúť na ôsme miesto.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka štvrtej etapy
 
 
Aj tentoraz predviedol výborný lead-out tím Deceuninck - Quick-Step, rovnako ako v prvej etape, a Sam Bennett sa ocitol v najvýhodnejšej pozícii. Mal však smolu, že všetko urobil správne aj Caleb Ewan, ktorý sa nachádzal za jeho zadným kolesom. Írsky jazdec vyštartoval dopredu ako prvý, no domáci rýchlik bol dynamickejší, razantnejší a uchmatol už svoju deviatu výhru v kariére na TDU. Po nezvládnutej koncovke úvodného dňa si dáva Caleb Ewan veľký pozor na pozičnú jazdu a potom môže vyniknúť jeho mimoriadna rýchlosť. Najvyššia spomedzi všetkých na podujatí. V cieli to musel akceptovať aj Sam Bennett.
 
Na konci sa dobre natlačil dopredu aj Jasper Philipsen, ale po kľúčovej zákrute sa už nedokázal posunúť na najvyššiu pozíciu. Na pretekoch uchmatol druhé, tretie a štvrtú miesto a zajtra má poslednú šancu, aby zabojoval o víťazstvo. Po snahe na rýchlostných prémiách sa dostal na čelo bodovacej súťaže. André Greipel sa neobjavil na vedúcich priečkach v kľúčovom momente a skončil piaty, Elia Viviani trpí na následky pádu a do šprintu sa nezapojil. 
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
cycling kalendar boxovy novy
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Do koncovky sa tlačil Erik Baška, ale po spomínanej zákrute sa pohyboval na dvanástej-trinástej priečke a následne už nemal veľký priestor, aby svoju pozíciu v cieli vylepšil. Posunul sa ešte dopredu a pozícia v Top 10 je vždy cenná a viditeľná. Jeho kolega Martin Laas bol vo finále úspešnejší. Zákrutu prekonal na šiestej pozícii a takýto výsledok vybojoval aj na cieľovej páske. Juraj Sagan skončil etapu s mankom necelých dvoch minút. Bitka v klasifikácii neustáva a Daryl Impey dnes stiahol tri sekundy na Porteho. Juhoafrický pretekár sa výrazne priblížil k svojmu konkurentovi a aj zajtra dostane šancu, aby na prémiách ešte zamotal vývoj pretekov.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (víťaz)
"V druhej časti etapy fúkal bočný vietor, ale moji kolegovia odviedli skvelú prácu. Nedostal som sa do žiadnych problémov a som rád, že som sa im odmenil víťazstvom. Vo finále to bolo technické, ale takýto finiš mám rád. Povedal som mojim spolujazdcom, že na konci chcem jazdiť na zadnom kolese Sama Bennetta, kam ma dostali. Páči sa mi aj zajtrajšia etapa a chcem byť úspešný aj počas posledného šprintérskeho dňa na pretekoch."
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (2. miesto)
"Vo finále sme prevzali zodpovednosť a boli sme veľmi koncentrovaní, ale nanešťastie koncovka nebola taká jednoduchá, ako ukazoval roadbook. Pred flamme rouge sa objavil menší výstup a ten ma obral o potrebnú energiu. Musíme sa pozerať na dnešnú etapu zo svetlej stránky. Všetky nástrahy sme prekonali bez zaváhania a náš lead-out fungoval ešte lepšie ako na konci prvého dňa. To nás povzbudzuje."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jaspera Philipsena (3. miesto)
"Vedeli sme, že máme pred sebou technické finále, ale keď sme sa dostali na poslednú zákrutu, nachádzal som sa príliš vzadu. Mám síce ďalšie pódium, ale bude veľmi náročné získať víťazstvo v tejto konkurencii. Zajtra sa pokúsime využiť našu poslednú príležitosť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daryla Impeyho (2. miesto v GC)
"Vieme, že na Willunga Hill nedokážeme poraziť Richieho Porteho, ale urobíme všetko preto, aby sme vyhrali klasifikáciu. Potrebujeme využiť každú príležitosť a som trochu sklamaný, že som nezískal všetkých šesť bonusových sekúnd na prémiách. Bolo to komplikované, lebo Trek použil Pedersena a Philipsen zase potrebuje body do bodovačky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"V ďalšej šprintérskej etape sme chceli jazdiť na Martina, ale v priebehu dňa sa necítil dobre, preto sme zmenili plány a zamerali sa na Erika. Finále však bolo dosť hektické a neprebehlo tak, ako sme si predstavovali. Obaja naši jazdci prešli cez poslednú zákrutu na dobrej pozícii, ale nestačilo to a nazískali sme výsledok, aký sme chceli. Stále sa môžeme zlepšovať a verím, že v nasledujúcich pretekoch to predvedieme."
 
 
Výsledky etapy
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 3:29:08 60
2. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 25
3. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00 10
4. GREIPEL André link ikonka Israel Start-Up Nation 00:00  
5. DAINESE Alberto Team Sunweb link ikonka 00:00  
6. LAAS Martin BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
7. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:00  
8. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
9. SARREAU Marc Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
10. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
119. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 01:50  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 13:39:32 10
2. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:03  
3. POWER Robert Team Sunweb link ikonka 00:08  
4. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:11  
5. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:14  
6. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:15  
7. GESCHKE Simon CCC Team link ikonka 00:15  
8. DENNIS Rohan link ikonka Team Ineos link ikonka 00:15  
9. VAN BAARLE Dylan Team Ineos link ikonka 00:15  
10. HAMILTON Lucas Mitchelton - Scott link ikonka 00:23  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
76,6 km - Prospect Hill (Mount Torrens): dĺžka 1,1 km; sklon 5,4 %
 
Krátke preview etapy:
Štvrtý deň začína v predmestí Adelaide, v okolí ktorého pretekári strávili posledné dva dni. Preto hneď v samom začiatku sa pretekári budú musieť vysporiadať s poriadne náročným profilom, na prvých desiatich kilometroch zdolajú až osemsto výškových metrov. Ani v ďalšom priebehu to cyklisti nebudú mať jednoduché, preliezť budú musieť aj cez pár ďalších kopcov ako Mount Torrens, všetko sú to však kratšie prekážky, v ktorých by sme nemali vidieť zvýšenú aktivitu. Prežiť by ich mohli aj hladní šprintéri, ktorí by od prvého dňa mali čakať na ďalšiu šancu. Etapa by mala vyvrcholiť hromadným dojazdom, pretože záverečných päťdesiat kilometrov sa pôjde po rovine, takže znovu by sa mali ukázať Caleb Ewan, Elia Viviani alebo Sam Bennett. Mesto Murray Bridge slúžilo ako etapovým mestom iba raz, v roku 2001. Vtedy v ňom končila druhá etapa merajúca 142 kilometrov. Šprintérsku koncovku ovládol Fabio Sacchi.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop