TDU: V šprinte sa dočkal aj Giacomo Nizzolo, Impey sa dostal v poradí pred Porteho

25.1.2020, 05:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I
5. 25.1. rovinata etapa ciel rovina Glenelg > Victor Harbor 149 km Nizzolo
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
etapa 4
profil etapy, 2004 nastúpaných metrov (© tourdownunder.com.au)
 
 
Ani ďalšia zvlnená etapa v ničom nezaostávala za predchádzajúcimi dramatickými previerkami. Bonusová snaha Daryla Impeyho sa vyplatila a v poradí sa už tesne dostal pred Richieho Porteho. Vo vydretej šprintérskej koncovke sa presadil Giacomo Nizzolo a obaja slovenskí cyklisti nefinišovali na čele pretekov.
 
Dnešný deň znovu poznačili rýchlostné prémie, ktoré sa nachádzali v prvej časti etapy, a Mitchelton - Scott opäť udrel na pelotón, aby nikto nedokázal vytvoriť únik. Daryl Impey tak uchmatol päť bonusových sekúnd, druhý šprint vyhral, a v poradí sa dostal na líderskú pozíciu. V drese Trek - Segafredo sa mu snažil skrížiť plány Mads Pedersen, ale podarilo sa mu to len v jednom prípade. Podobne ako včera získal jednu bonifikačnú sekundu aj Rob Power.
 
Po dramatickom začiatku sa tím Mitchelton - Scott nestiahol a stále jazdil v balíku sebavedomým spôsobom. Chytal útočné pokusy a napokon sa po dlhšom čakaní dostali pred balík iba Pedersen (Trek), Stannard (Ineos), Schelling (Bora) a Černý (CCC). Bolo zaujímavé, že ani potom silnú skupinu nekontrolovali šprintérske zoskupenia, ale naďalej pracoval Mitchelton a miestami pomohla Astana. Takto to fungovalo až do jedinej horskej prémie, kde bola vedúca štvorica chytená.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v2
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Na stúpaní Kerby Hill zabral Mitchelton - Scott naplno a rozdelil pelotón, pričom vpredu zostali iba najlepší vrchári v malej skupine. Partia nemala viac ako pätnásť jazdcov, nechýbali v nej Impey, Yates, Dennis, Ulissi, Bennett, a na vrchole kopca zobral maximum bodov Richie Porte. Do cieľa zostávalo dvadsať kilometrov. Náskok vedúcej skupinky bol malý a postupne prebiehala dramatická naháňačka, lebo šprintéri v pelotóne sa nevzdávali. Šesť kilometrov pred páskou bola vedúca skupina eliminovaná a mohli sme sledovať záverečný šprint, ale v pelotóne sa nepohybovalo viac ako šesťdesiat pretekárov. Mnohí z nich zostali pozadu po horskej prémii a už sa nevrátili späť.
 
Vo veľmi rýchlej koncovke, a miestami technickej, bolo potrebné sa pohybovať na vedúcich priečkach, a túto úlohu zvládol najlepšie Giacomo Nizzolo, ktorý porazil svojho krajana Simone Consonniho. Na stupne víťazov sa zmestil aj Sam Bennett.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečný šprint etapy
 
 
Záverečné stovky metrov prebehli vo veľkej rýchlosti a Giacomo Nizzolo ukázal veľkú motiváciu presadiť sa. Vo finále sa pohyboval výlučne na samom čele pretekov a perfektne využil prácu Klugeho z celku Lotto - Soudal, ktorý mu vytvoril ideálnu pozíciu pred páskou. Caleb Ewan to nedokázal zužitkovať, lebo sa nachádzal príliš vzadu. Nizzolo však musel staviť na pomerne dlhý šprint, cez dvesto metrov, ale jeho koncovka bola vynikajúca. Po nie veľmi úspešnom období vybojoval veľmi dôležitý triumf hneď na začiatku sezóny, čo ho povzbudí, pretože doteraz ešte nevyhral na podujatí World Tour. A to už má tridsať rokov.
 
Pekný úspech dosiahol Simone Consonni, prvý vo farbách Cofidisu, keď nahradil zraneného Vivianiho, a aj on si vybudoval na konci potrebnú pozíciu. Jazdil zavesený za Nizzollom, ale nepodarilo sa mu dostať sa pred neho. Sam Bennett sa tentoraz neobjavil v ideálnej pozícii, hoci sa Morkov veľmi snažil, ale obaja už nedokázali urobiť nič na cieľovej páske proti rozbehnutej konkurencii. Na vysokých priečkach finišovali aj Philipsen, Greipel, Halvorsen a Ewan, samé zvučné mená, ale všetci začali svoj šprint príliš zozadu. Erik Baška a Juraj Sagan dosiahli manko tri a pol minúty a v napínavej koncovke sa nepohybovali v hlavnej skupine.
 
 
Naša dvojica počas etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Daryl Impey bol odmenený za snahu celého tímu počas etapy a dostal sa na čelo klasifikácie. Dve rýchlostné prémie mu vybudovali dvojsekundový náskok pred Portem, no vzhľadom na vývoj etapy si možno želal viac. Ak by sa po horskej prémii nevrátili šprintéri späť na čelo pretekov, mal by veľkú šancu v rýchlostnej koncovke poraziť vrchárov a uchmatnúť ešte viac bonifikácii. Takto musí na Willunga Hill brániť krehký náskok pred Richiem Portem. Netreba zabúdať, že v minulom ročníku dosiahol na vrchole tohto kopca rovnaký čas ako jeho hlavný austrálsky súper.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Giacoma Nizzola (víťaz)
"Predviedli sme výborný tímový výkon. Po horskej prémii ma dostali kolegovia späť na čelo pretekov po veľkej snahe a pred etapou sme boli na túto možnosť pripravení. Výborne sme to zrealizovali. Vo finále som sa dostal do ideálnej pozície a pred páskou som vydal zo seba maximum. Som veľmi šťastný."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (3. miesto)
"V koncovke sme sa rozbehli neskoro. Keď sa po poslednej zákrute vytvorila menšia medzera, už sme nemali šancu dostať sa na potrebnú pozíciu, aby sme bojovali o výhru. Vo finále sme však skúšali nejaké nové veci, takže to bolo pre nás poučné. Som spokojný s tým, ako som sa cítil na horskej prémii a akú som ukázal formu na podujatí. Stále musíme doladiť niektoré detaily, ale som spokojný, ako sme fungovali ako tím."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daryla Impeyho (líder GC)
"Je to fantastický pocit ísť na Willunga Hill ako líder klasifikácie. Som nadšený z práce, ktorú robia pre mňa kolegovia. Na horskej prémii sme nasadili vysoké tempo a vpredu zostala len malá skupinka. Modlil som sa, aby nám to vydržalo až do cieľa, čím by moje šance na celkový titul razantne vzrástli. Teraz mám náskok dve sekundy. Neviem, či to bude stačiť, ale celý týždeň jazdíme tak, aby sme preteky vyhrali a to isté budeme robiť aj v kráľovskej etape."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richieho Porteho (2. miesto GC)
"Zajtra pôjde o všetko. Očakávali sme, že Mitchelton bude jazdiť takýmto spôsobom. Mads odviedol veľmi dobrú prácu počas týchto dní a zobral Impeymu niekoľko sekúnd. Nemám takú masívnu stratu na Impeyho, ale bude to náročné. Ak vyhrám etapu, získam aj titul. Dnes som bol na trati trochu izolovaný, preto zajtra potrebujeme podať kvalitný tímový výkon."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Erika Bašku (Bora)
"Našim plánom bolo, aby som sa pokúsiť prežiť horskú prémiu. Niektoré celky sa snažili rozdeliť pelotón, ale ja som dostal dobrú podporu od kolegov. Dali sme do toho všetko, aby sme zostali na čele pretekov, ale naša strata už bola príliš veľká a ani ja som nemal nohy, aby som dohnal jazdcov pred nami. Nanešťastie sme nemali šancu dosiahnuť dobrý výsledok."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho(DS Bora)
"Dnes sme chceli jazdiť na Erika a zároveň sme plánovali, aby aj Martin Lass prišiel na záverečný kopec čo najsviežejší. Bohužiaľ, obaja naši rýchli jazdci neboli schopní udržať sa v hlavnej skupine a tým pádom sme nemohli bojovať o víťazstvo."
 
 
Výsledky etapy
1. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 3:32:45 60
2. CONSONNI Simone Cofidis, Solutions Crédits 00:00 25
3. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 10
4. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
5. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
6. GREIPEL André link ikonka Israel Start-Up Nation 00:00  
7. HALVORSEN Kristoffer EF Pro Cycling 00:00  
8. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. FELLINE Fabio Astana Pro Team link ikonka 00:00  
10. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 17:12:15 10
2. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:02  
3. POWER Robert Team Sunweb link ikonka 00:09  
4. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:13  
5. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:16  
6. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:17  
7. GESCHKE Simon CCC Team link ikonka 00:17  
8. DENNIS Rohan link ikonka Team Ineos link ikonka 00:17  
9. VAN BAARLE Dylan Team Ineos link ikonka 00:17  
10. HAMILTON Lucas Mitchelton - Scott link ikonka 00:25  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
20 km - Kerby Hill: dĺžka 1,5 km; sklon 5,9 %
 
Krátke preview etapy:
Ani úvod piatej etapy nebude z kategórie najľahších. Prvé tri kilometre budú ideálnym miestom na vytvorenie celodenného úniku. Po trojkilometrovom stúpaní sa profil etapy preklopí na opačnú stranu, ale nie až tak dramaticky. Po dvadsiatich kilometroch, z ktorých väčšina vedie okolo mora sa cesta opäť začne zdvíhať. Od mesta Old Naorlunga až po Strathalbyn pelotón bude ako na hojdačke, stúpania budú nasledovať klesania. Po bufete sa profil opäť zmení, cyklisti prejdú do najrovinatejšej pasáže. Tá bude viesť až do cieľa, lenže bude dvakrát narušená. Iba 20 kilometrov od cieľa pretekári budú šplhať na kopec Kerby Hill s prevýšením až desať percent v najprudšej pasáži, o 14 kilometrov neskôr sa im do cesty postaví ešte jedno stúpanie s prevýšením cez štyri percentá. Tiež finále v cieľovom meste je technicky náročné, na poslednom kilometri sa nachádzajú až dve ostré zákruty a jeden kruhový objazd. Etapa pre svoj ťažší záver môže vyhovovať aj iným typom jazdcov, nielen šprintérom. Z víťazstiev sa tu tešili esá ako Ellia Viviani v roku 2018, Caleb Ewan v roku 2017, Simon Gerrans v roku 2016 a André Greipel v rokoch 2014 a 2012, lenže vyhrať tu dokázali aj jazdci z úniku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop