San Juan: V prvom šprinte sa nepresadili favoriti. Vyhral Barbier, Sagan skončil šiesty

26.1.2020, 21:30 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
1. 26.1. zvlnena etapa ciel rovina San Juan > San Juan 163 km Barbier
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 1081 nastúpaných metrov (© vueltaasanjuan.org)
 
 
Otváracia etapa odohrávajúca sa v okolí mesta San Juan odštartovala ponuku niekoľkých príležitostí pre najrýchlejších jazdcov na podujatí. Medzi hlavných favoritov patrili Fernando Gaviria, ktorý na domácich pretekoch vyhral už štyri etapy, a Peter Sagan. Slovenský jazdec sa postavil na štart so zvýšenou motiváciou, lebo dnes oslavoval tridsiate narodeniny. Dobrú šprintérsku konkurenciu dopĺňali najmä Hodeg, Laporte a McCabe.
 
Očakávala sa pomerne nervózna etapa, lebo v priebehu sa mal objaviť na trati aj bočný vietor, ktorý mal doplniť vysoké teploty blížiace sa k 35 stupňom Celzia. Najskôr sa dostalo do úniku až dvanásť pretekárov, ale postupne sa tento počet znížil na sedem. Pred balíkom sa usadili Andrea Di Renzo (Vini Zabú), Iker Ballarin (Orbea), Mattia Bais (Androni), Filippo Zaccanti (Bardiani), Daniel Juarez (Agrupacion Virgen), Cesar Paredes (Medellin) a Rangel Costa (brazílska reprezentácia), ale nedostávali veľký priestor. Šprintérske celky si plnili svedomito svoju povinnosť.
 
 
san juan 20 etapa 1 start movfb
Štart pretekov (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Vedúcu skupinu si zobrali pod patronát tímy Bora - hansgrohe, UAE Emirates, Deceuninck - Quick-Step a miestami im pomohol aj Israel Start-Up. Skúsenosti World Tour celkov nedávali veľkú šancu jazdcom na čele pretekov a obidve partie sa postarali o to, že tempo etapy bolo celkom  vysoké. Utečenci si aspoň podelili jednotlivé prémie. Tie rýchlostné si podmanil  Daniel Juarez a na kopci Alto Punta Negra dominoval výlučne Cesar Paredes. Kolumbijský jazdec tak doniesol do tímu Medellin vrchársky dres.
 
Pelotón nenechával brejku viac ako jednu minútu a situáciu mal pod kontrolou, aby vo finále všetko nastavil na hromadný šprint. Na čele pretekov sme mohli sledovať aj známe oranžové farby niekdajšieho baskického tímu Euskadi, ktorý po niekoľkých rokoch našiel svojho pokračovateľa a Fundación - Orbea bude chcieť nadviazať na úspechy baskických vrchárov.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v1
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Trojnásobný majster sveta Peter Sagan odštartoval novú sezónu podobne ako v minulom ročníku a v predchádzajúcej edícii sa dvakrát dostal na stupne víťazov, ale etapový triumf nezískal. Aj tentoraz mal pred sebou niekoľko príležitostí, aby zabojoval o výhru a v šprintérskych koncovkách sa mohol spoľahnúť na kvalitných pomocníkov Ossa s Gattom.
 
Na kopec Alto Punta Negra sa vybehlo ešte raz, 35 kilometrov pred cieľom, ale bez vrchárskych bodov, a na tomto mieste bol chytený pôvodný únik. Vpredu najdlhšie bojoval Mattia Bais. Balík sa natiahol a niekoľko menej odolných cyklistov stratilo kontakt. Peter Sagan strážil vedúce pozície. Potom už nikto ďalší neútočil, pelotón jazdil pohromade a najväčšie penzum práce odvádzal Deceuninck - Quick-Step. Tempo nepoľavovalo a keďže posledné kilometre etapy boli priamočiare, očakávali sme razantný finiš. Do pozičnej bitky sa zapojil značný počet zostáv a aj tie najskúsenejšie ako Bora, Quick-Step a UAE Emirates museli zostať koncentrované až do samého konca.
 
Vyše tri kilometre pred cieľom sa odohral hromadný pád, ktorý zastavil množstvo jazdcov. Prvý pretekár spadol tesne vedľa Petra Sagana, ale slovenskému cyklistovi sa kolízia úspešne vyhla. V tesnom súboji sa prekvapujúco presadil Rudy Barbier (Israel Start-Up). Za ním finišovali Manuel Belletti a Tomas Contte. Peter Sagan skončil šiesty.
 
 
san juan 20 etapa 1 spourt movfb
Špurt etapy (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Etapa splnila predpoklady a na konci sme sledovali súboj hlavných šprintérskych favoritov. Pelotón si poradil s únikom bez problémov, v dostatočnej vzdialenosti pred cieľom a do priebehu nezasiahol vietor. Finále však ovplyvnil hromadný pád a o víťazovi rozhodlo aj to, že posledné desiatky metrov sa mierne točili doľava a nebolo dobre vidieť na pásku. Na konci sa pretláčali celky Bora s Quick-Stepom a belgický celok dostal Alvara Hodega na vedúcu pozíciu. Za kolumbijským jazdcom sa držal Peter Sagan. Hodeg sa napokon ocitol na čele príliš skoro a dlho a slovenský borec sa nedostal pred neho, lebo sa pohyboval v blízkosti bariéry a svoje mohlo zohrať aj to, že v samotnom závere prechádzal po konfetách, ktoré boli rozsypané na ceste. Chaotický šprint tak využili vo svoj prospech nečakané mená.
 
Rudy Barbier získal veľmi cenné skalpy a francúzsky cyklista využil na konci svoju šikovnosť, keď vyrazil dopredu len tesne pred páskou a predviedol veľmi dobrú akceleráciu. Na konci etapy sa snažil tím Androni Giocatolli a Manuel Belletti patril k tým jazdcom, ktorí prekvapili, a najmenej očakávaný výsledok dosiahol Tomas Contte, len 21-ročný argentínsky borec, ktorý absolvoval premiérové preteky medzi profesionálmi. O všetkých týchto troch jazdcoch platilo, že zabrali v pravom čase, keď hlavným favoritom už klesala rýchlosť.
 
Trom najväčším kandidátom na etapový triumf koncovka nevyšla. Bora a Quick-Step predviedli dobrý lead-out, tesne za nimi sa držal UAE Emirates, ale vo finále napokon všetko dopadlo úplne inak. Alvaro Hodeg skončil len piaty a nevyužil podporu svojich kolegov, Peter Sagan finišoval hneď za ním a Fernando Gaviria musel prijať až deviatu priečku, keď lepší výsledok dosiahol aj Molano, ktorý mu rozbiehal šprint. Argentínske podujatie odštartovalo zvláštnym hromadným šprintom.
 
Aj keď sa hromadný pád odohral 3500 metrov pred páskou, teda mimo ochrannej zóny, organizátori sa rozhodli všetkým jazdcom udeliť rovnaký čas. Po analýze zistili, že kolíziu spôsobil divák, keď narazil do riadidiel jedného pretekára a spustil reťazovú reakciu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rudyho Barbiera (víťaz)
"Som veľmi šťastný. Na podujatie som dorazil motivovaný a s vysokými ambíciami. Dnes mi to vyšlo perfektne a zajtra mám ďalšiu príležitosť. Opäť požiadam môj tím o podporu, pretože tu máme silnú zostavu. Som rád, že som získal výhru takmer okamžite po zmene názvu nášho zoskupenia. Je skvelé začať sezónu víťazstvom vo veľmi silnej konkurencii."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (6. miesto)
"Dnešok bol ťažký, najmä kvôli horúcemu počasiu. Vďaka mojím kolegom som bol vo veľmi dobrej pozícii v posledných kilometroch, ale šprint som začal príliš skoro. Preto viacerí pretekári, ktorí prišli zozadu dokázali na páske dosiahnuť vyššiu rýchlosť. Dobrou správou je, že moje nohy sa cítili veľmi dobre celý deň, takže teším sa na ďalšiu šancu zajtra."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (9. miesto)
"Etapa prebehla dobre, nikto z nášho tímu nespadol. Vo finále sme pracovali, aby sme získali víťazstvo, ale po hromadnom páde sme zostali dezorientovaní. Zajtra budeme mať novú šancu, aby sme zabojovali o výsledok, teda etapový triumf."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Berta van Lerbegreha (Deceuninck - Quick-Step)
"Záverečný pád nás pripravil o pozíciu a boli sme rozhádzaní, ale Štyby odviedol výbornú prácu a všetkých nás vrátil späť dopredu. Posledný kilometer sme už ovládali a dostali Alvara do potrebnej pozície. V šprinte ukázal nohy, ale na posledných päťdesiatich metroch už vytuhol. Svoje zohral aj nepríjemný vietor. Nevyhrali sme, ale preteky sa len začali a dostaneme ďalšie príležitosti."
 
 
Výsledky etapy
1. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 3:45:14 20
2. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:00 10
3. CONTTE Tomas Equipo Municipalidad de Pocito 00:00 5
4. MOLANO Juan Sebastián UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
6. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
7. MAIKIN Roman Rusko 00:00  
8. WACKERMANN Luca Vini Zabù - KTM 00:00  
9. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
10. LEMOINE Cyril Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 3:45:04  
2. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:04  
3. CONTTE Tomas Equipo Municipalidad de Pocito 00:06  
4. MOLANO Juan Sebastián UAE Team Emirates link ikonka 00:10  
5. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
6. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
7. MAIKIN Roman Rusko 00:10  
8. WACKERMANN Luca Vini Zabù - KTM 00:10  
9. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:10  
10. LEMOINE Cyril Cofidis, Solutions Crédits 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


video v clanku ikonka ciernaVideosumár prvej etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 119,4 km - Alto Punta Negra: dĺžka 1 km; sklon 7,3 %
3 20 91,5 km - Alto Punta Negra: dĺžka 1 km; sklon 7,3 %
3 20 63,8 km - Alto Punta Negra: dĺžka 1 km; sklon 7,3 %
 
Krátke preview etapy:
Na úvod pretekárov bude čakať zvlnená etapa. Štartovať a aj končiť bude v San Juane. Po odchode z neho prejdú pretekári na okruh, na ktorom urobia tri kolá. Jeho dominantou bude Alto Punta Negra, prudké, ale krátke stúpanie. Poslednýkrát sa naň dostanú ešte veľmi ďaleko od cieľa, takže v príbehu etapy zohrá iba minimálnu dôležitosť. Záverečné tri desiatky kilometrov budú prakticky rovinaté, takže do San Juanu by mal prísť balík pokope. Ani záverečné finále nie je technicky náročné. Pelotón na posledných troch kilometroch nebude musieť ani raz zatočiť, takže šprintérske tímy budú mať o dosť ľahšiu úlohu. Víťaza etapy by sme mali spoznať zo štvorlístka Peter Sagan, Fernando Gaviria, Álvaro Hodeg alebo Christophe Laporte.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop