San Juan: V druhej etape sa ukázal Fernando Gaviria, Peter Sagan na piatej pozícii

27.1.2020, 21:30 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
2. 27.1. rovinata etapa ciel rovina Pocito > Pocito 169 km Gaviria
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 2
profil etapy, 260 nastúpaných metrov (© vueltaasanjuan.org)
 
 
Podujatie pokračovalo jednoznačnou rovinatou etapou, v ktorej dostali najväčšie šprintérske esá šancu napraviť včerajší nevydarený výsledok. Priamočiara koncovka mala skutočne vyhovovať najlepším šprintérskym vláčikom a aj dnes sa museli pretekári vysporiadať s teplotami cez tridsať stupňov Celzia.
 
V predchádzajúcej previerke sa nepresadili Fernando Gaviria, Alvaro Hodeg a ani Peter Sagan a na všetkých troch čakala nová príležitosť. Včera sme sa nedočkali ich priameho vzájomného súboja, Hodeg so Saganom sa objavili vpredu príliš skoro a Gaviriu zabrzdil pád, preto na koncovku v meste Pocito boli kladené vysoké nároky. Na štarte už nefiguroval Laporte (Cofidis), ktorý si vo včerajšom páde poranil zápästie.
 
Do úniku sa dostalo osem jazdcov a Iker Ballarin (Orbea), Robin Carpenter (Rally), Daniel Juarez, Leandro Velardez (obaja Virgen de Fatima), Royner Navarro, Hugo Ruiz (obaja Peru), Francisco Monte (Argentína) a Robin Jurado (Panama) sa presvedčili, že balík nebude chcieť v nijakom prípade ohroziť hromadný dojazd. Rozdiel medzi skupinami neprekročil tri minúty.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie motiv cyklistika
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Včerajší hromadný pád tesne pred cieľom spôsobil divák a aj tentoraz sme boli svedkami nepríjemnej kolízie, keď jazdcom v úniku skrížil cestu pes a niektorí utečenci spadli. Najznámejším borcom vo vedúcej skupine bol Robin Carpenter, ktorý v roku 2016 vyhral etapové podujatie Tour of Alberta a na jeho konte svieti aj etapový triumf na USA Pro Challenge. Prvú rýchlostnú prémiu získal Daniel Juarez a na jedinej horskej prémii, ktorá dosahovala veľmi mierne parametre, zaútočil pre body Francisco Monte. V záverečnej hodine etapy sa presadil aj na druhej rýchlostnej prémii Juarez.
 
V pelotóne kontrolovali brejk UAE Emirates, Deceuninck - Quick-Step a svoju povinnosť pri obrane dresu pre lídra klasifikácie si plnil Israel Start-Up. Týmto trom zostavám sa darilo držať manko na prijateľnej úrovni a vedúcu skupinu mať na dosah. Tím Bora - hansgrohe vyčkával len na samotné finále a Peter Sagan sa pohyboval bez problémov v balíku. Etapa mala znovu pomerne vysoké tempo a zaslúžila sa o to 8-členná skupina na čele pretekov, ktorú nemohli šprintérske celky podceniť. Približne 25 kilometrov pred cieľom sa vedúca skupina rozbila a vpredu bojovali len Jurado a Carpenter. V tom čase už pracoval v pelotóne aj Bora - hansgrohe. Poslední dvaja utečenci boli eliminovaní desať kilometrov pred páskou a balík už nasadil poriadnu rýchlosť. Peter Sagan jazdil v obklopení svojich kolegov na vedúcich priečkach.
 
Úplne priamočiary finiš poznačila snaha mnohých jazdcov zapojiť sa do koncovky a nedominovali v ňom jednotlivé šprintérske vláčiky. Na konci sa najlepšie zorientoval a ukázal najvyššiu rýchlosť Fernando Gaviria. Potom preťali pásku Nicolas Naranjo a Marco Benfatto. Peter Sagan skončil na piatej priečke.
 
 
san juan 20 etapa 2 spurt
Triumf Fernanda Gaviriu (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Aj druhý deň bol zakončený hromadným dojazdom balíka, a tentoraz bez nepríjemných kolízii, a na páske sme mohli sledovať porovnanie rýchlostí najväčších šprintérskych hviezd. Na jednoduchom profile si pelotón hravo poradil s únikom a vytvoril pozíciu pre atraktívnu koncovku. Do koncovky sa zapojilo množstvo jazdcov a viacerí bojovali o etapový triumf. Quick-Step a Bora síce predviedli lead-out, ale Hodeg sa nachádzal príliš vzadu a kolegov ani nevyužil a aj Peter Sagan stratil na konci svojich spolujazdcov.
 
Na svoju šancu si skúsene počkal Fernando Gaviria, ktorý ani nemusel využiť podporu od spolujazdcov. Zaradil sa za Petra Sagana a v správnom momente si našiel cestičku, aby vyrazil dopredu. Ocitol sa na vetre dlhšiu dobu, ale keď sa naplno oprel do pedálov, súperi nemali šancu a vyhral s pekným náskokom. Kolumbijský pretekár ukázal silný finiš a aj šikovnosť, keď sa presadil v nesúrodom finále. Je to jeho šiesta výhra na tomto podujatí a nepretržite tu vyhráva od roku 2017.
 
 
san juan 20 etapa 2 ilustrak movfb
Ilustračný záber počas etapy (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Podobne ako včera sa objavil na stupňoch víťazov domáci jazdec z kontinentálnej scény a Nicolas Naranjo dosiahol prekvapujúci výsledok. V popredí výsledkovej listiny sa nečakali ani Marco Benfatto alebo Piet Allegaert. V Israel Start-Up nepredviedli potrebný tímový výkon a najvyššie tak skončil Travis McCabe na šiestej pozícii. Alvaro Hodeg nevyťažil z práce svojich kolegov a v poradí sa pred neho dostal aj Van Lerberghe.
 
Ani dnes to nevyšlo podľa očakávaní Petrovi Saganovi. Najskôr stratil svojich kolegov, potom našiel dobrú líniu, no pred páskou čakal trochu dlhšie so svojím šprintom. Vyrazil až vtedy, keď sa už dostal do tempa Gaviria, a aj keď sa chvíľu nachádzal na jeho zadnom kolese, nemal takú rýchlosť ako kolumbijský cyklista. Na podujatí zatiaľ sledujeme veľmi zaujímavé koncovky a aj elitní šprintéri sa v nich zapotia, keďže na výsledok si trúfajú aj menej známi jazdci a vo finále býva na čele balíka veľká tlačenica.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (víťaz)
"Je to výborný pocit vyhrať na takomto podujatí, ktoré je pre nás dôležité, lebo tu prvýkrát jazdím v drese UAE Emirates s Maxim Richezem. Víťazstvo je potrebné na zvýšenie sebadôvery nielen pre tieto preteky. Líderskú pozíciu si udržím len jeden deň, ale zajtra si to chcem užiť. Teraz nás čakajú tri najťažšie etapy."
           
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (5. miesto)
"Bol to hromadný špurt po ďalšej etape vo veľmi horúcom počasí. Tím opäť urobil výbornú robotu od štartu až do cieľa pri kontrolovaní etapy aj nachystaní špurtu, no nanešťastie som sa v dôležitých momentoch ocitol v zovretí súperov a nemohol som preto zabojovať o víťazstvo. Pocity boli dobré, ale potrebujem ešte nejaký čas na to, aby som mal optimálne nohy. Rád tu pretekám v San Juane, lebo fanúšikovia sú tu fantastickí."
 
 
Výsledky etapy
1. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 3:30:06 20
2. NARANJO Nicolás Javier Agrupacion Virgen De Fatima 00:00 10
3. BENFATTO Marco Bardiani-CSF-Faizanè 00:00 5
4. ALLEGAERT Piet Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
6. McCABE Travis Israel Start-Up Nation 00:00  
7. RICHEZE Mauro Abel Transportes Puertas de Cuyo 00:00  
8. MARTINGIL Cesar Atum general / Tavira / Maria Nova Hotel 00:00  
9. VAN LERBERGHE Bert Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
10. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 7:15:10 5
2. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00  
3. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:04  
4. NARANJO Nicolás Javier Agrupacion Virgen De Fatima 00:04  
5. CONTTE Tomas Equipo Municipalidad de Pocito 00:06  
6. BENFATTO Marco Bardiani-CSF-Faizanè 00:06  
7. JURADO Cristopher Robin Panama 00:09  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
9. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
10. McCABE Travis Israel Start-Up Nation 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 65,7 km - dĺžka 0,8 km; sklon 1,3 %
 
Krátke preview etapy:
Počas druhého dňa pretekári absolvujú vôbec najjednoduchšiu etapu v tohtoročnom itinerári pretekov. Na 169 kilometroch prejdú len 260 výškových metrov, celý deň pôjdu prakticky po rovine. Do cesty sa im nepostaví žiadne náročné stúpanie, iba jeden kopček tretej kategórie. Nachádza sa na začiatku druhej polovice etapy. Od neho až do samého cieľa povedie rovinka. Podobne ako deň predtým, ani teraz cyklisti nebudú mať pred sebou ťažké finále. Záverečných tritisíc metrov neobsahuje takmer žiadnu technickú prekážku, šprintérske tímy by mali mať finále pod svojou réžiou. Podobne ako deň predtým, aj teraz by posledné slovo mali mať najrýchlejší muži v pelotóne. Úspech úniku by bol veľkým prekvapením.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop