San Juan: V rýchlej etape vyhral po kvalitnej koncovke Gaviria, Sagan na štvrtej priečke

29.1.2020, 21:25 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
4. 29.1. rovinata etapa ciel rovina Jáchal > Valle Fértil 185 km Gaviria
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 4
profil etapy, 1236 nastúpaných metrov (© vueltaasanjuan.org)
 
 
Aj keď sa v polovici štvrtej etapy nachádzali tri horské prémie, neobsahovali nepríjemné sklony, aby mohli vystrašiť šprintérov. Najrýchlejší jazdci v balíku si však museli dať pozor na ostrú zákrutu v poslednom kilometri, ktorá kládla veľký dôraz na pozičnú jazdu. Medzi hlavných favoritov znovu patrili Gaviria, Hodeg a aj Peter Sagan.

Začalo sa veľmi zostra, ale únik sa nedarilo vytvoriť. Na prvú rýchlostnú prémiu dorazil balík pokope a presadil sa Zdeněk Štybar. Aj potom sa išlo veľmi rýchlo a až po šesťdesiatich kilometroch sa oddelila početnejšia skupina. Pelotón jej však nenechal voľnosť, lebo následne sa do nej dostal aj Filippo Ganna a druhý muž priebežného poradia jednoducho nemohol dostať takýto priestor.

Preto bol únik chytený ešte pred horskými prémiami a na nich sa postupne presadili Carpenter, Paredes a Guillaume Martin. Francúzsky jazdec zaútočil pred vrcholom a pridal sa k nemu aj samotný Remco Evenepoel, ktorý skončil na prémii druhý, ale čoskoro sa situácia upokojila. Do cieľa zostávalo takmer deväťdesiat kilometrov a stále sme nemali vytvorený únik. A tím Cofidis ani nechcel nikoho pustiť dopredu a nasadil vysokú rýchlosť, z ktorej sa nedalo nastúpiť.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v2
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Francúzsky celok zobral sebavedome do svojich rúk osud etapy a vyzeralo to tak, že bol povzbudený štvrtým miestom Pieta Allegaerta z koncovky druhého dňa. Na čele sa pohyboval aj UAE Emirates, keďže Fernando Gaviria v meste Valle Fértil vyhral pred rokom, a za nimi bol zoradený tím Deceuninck - Quick-Step s lídrom pretekov Remcom Evenepoelom. Priemerná rýchlosť dosahovala úroveň 45 km/h. V jednom momente sa pelotón rozdelil, ale nie nadlho a nikto z dôležitých jazdcov sa nechytil do tejto pasce. Peter Sagan si celý čas bez problémov strážil pozíciu v balíku.
 
Päťdesiat kilometrov pred páskou úspešne zaútočili Peio Goikoetxea (Orbea) a Robin Carpenter (Rally) a dokázali aj udržať svoj náskok pred hlavnou skupinou. Tím Cofidis sa stiahol a všetku prácu odvádzal UAE Emirates. Druhú rýchlostnú prémiu získal Carpenter a pre zvyšnú bonusovú sekundu vybehol v balíku Evenepoel. Vedúca dvojica získala k dobru vyše tridsať sekúnd a aj to prispelo k tomu, že do cieľa sa už nemalo spomaliť. UAE Emirates zostával sám pri chytaní utečencov a nedarilo sa mu okresávať z náskoku vedúcej dvojice. Navyše sa spustil na trati dážď. Goikoetxea a Carpenter jazdili na čele pretekov ešte päť kilometrov pred páskou a trápili pelotón až do samého konca. Aj Bora - hansgrohe tak vyslal jedného svojho muža, aby chytal únik, a dva kilometre pred páskou bola útočná dvojica minulosťou.
 
V hromadnom šprinte rozhodovali dve zákruty nachádzajúce sa tesne pred cieľovou páskou. Druhý etapový triumf vybojoval Fernando Gaviria. Potom finišovali Rudy Barbier a Alvaro Hodeg. Peter Sagan skončil štvrtý.
 
 
san juan 20 etapa 4
Dojazd etapy (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Etapa prebiehala vo veľmi vysokom tempe a väčšinu dňa sa jazdilo bez úniku. Na konci sa snažila prekaziť hromadný dojazd dvojica statočných pretekárov, ale aj tak sme sledovali tretí hromadný šprint pelotónu. A konečne sa presadili najväčší favoriti, ktorí sa pred páskou natlačili dopredu. Na konci sa najviac snažili Bora a UAE Emirates a práve tento celok ponúkol perfektný lead-out pre Fernanda Gaviriu, ktorý neodmietol ponuku na druhý etapový triumf. Jeho kolegovia mu vytvorili ideálnu pozíciu, mohol začať šprintovať z prvého miesta a s jeho aktuálnou formou ho už nedokázal nikto prekonať.
 
Gaviriove kvality sa snažil využiť Peter Sagan, ktorý sa pohyboval za ním a vyštartoval dopredu spoza jeho zadného kolesa. Túto výhodu sa mu nepodarilo zúročiť, lebo sa nedokázal dostať cez neho, keďže kolumbijský jazdec bol rýchlejší. Navyše, po pravej strane predviedli silnejší finiš aj Rudi Barbier a Alvaro Hodeg. Ten ukázal dobrý šprint, mal silnú akceleráciu, ale nemal vytvorenú takú dobrú pozíciu ako Gaviria so Saganom. Ocitol sa dlhšie na vetre a prišiel o možnosť siahnuť na víťazstvo. V cieli dával najavo svoju frustráciu. Jeho pohyb ešte využil Rudy Barbier a francúzsky borec zaknihoval ďalší pekný výsledok. V celkovom poradí nenastali žiadne zmeny a počas voľného dňa môžu súperi Remca Evenepoela rozmýšľať, ako ho dostať do úzkych počas kráľovskej etapy.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (víťaz)
"Etapu trochu skomplikovali horské prémie, ale môj tím pracoval perfektne od začiatku do konca. Chytili sme únik a vo finále mi kolegovia pekne pripravili šprint, čo ma veľmi teší. Molano a Richeze ma vypustili dopredu presne vtedy, keď som to potreboval. Som spokojný s mojou formou a teším sa na druhú časť pretekov."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (líder GC)
"V priebehu etapy sa atakovalo a ja som chcel byť zainteresovaný v každom takomto pohybe. Nemal som problém nasledovať tieto pokusy, čo svedčí o mojej dobrej forme. Jazdili sme koncentrovane, ak by sa objavil bočný vietor. Vo finále som sa len potreboval dostať do ochrannej zóny, potom som nechcel riskovať a zapojiť sa do lead-outu. Alto Colorado ani nevyzerá ako stúpanie, do kopca sa ide v podstate osemdesiat kilometrov. Malo by mi to vyhovovať a mojou výhodou bude, že s veľkým náskokom v GC nemusím útočiť, ale čakať, čo urobia súperi."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (4. miesto)
"Podľa očakávania to bol ďalší deň pre šprintérov. Ďakujem za podporu mojim kolegom, najmä vo finále mi vytvorili skvelý lead-out. Moje nohy stále nie sú na potrebnej úrovni, aby som mohol rovnocenne šprintovať v takej dlhej koncovke, takže som skončil štvrtý. Na horskej prémii, v jednom z tunelov, som spadol, ale vrátil som sa na bicykel a zostal som v balíku."
 
 
Výsledky etapy
1. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 4:08:03 20
2. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00 10
3. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
5. ALLEGAERT Piet Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
6. VAN LERBERGHE Bert Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
7. BENFATTO Marco Bardiani-CSF-Faizanè 00:00  
8. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:00  
9. NARANJO Nicolás Javier Agrupacion Virgen De Fatima 00:00  
10. RICHEZE Maximiliano UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 11:42:38 5
2. GANNA Filippo Taliansko 00:33  
3. SEVILLA Óscar Team Medellin 01:09  
4. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 01:26  
5. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 01:27  
6. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe link ikonka 01:28  
7. JEVTUŠENKO Alexander Rusko 01:29  
8. JOYCE Colin Rally Cycling 01:41  
9. FABBRO Matteo BORA - hansgrohe link ikonka 01:42  
10. MANNION Gavin Rally Cycling 01:44  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 95 km - dĺžka 1 km; sklon 7,5 %
1 20 89 km - dĺžka 3,5 km; sklon 4,5 %
1 20 80,5 km - dĺžka 3,8 km; sklon 4,3 %
 
 
Krátke preview etapy:
Ešte pred dňom voľna pretekári prejdú štvrtú etapu, ktorá je vôbec najdlhšou v tohtoročnom programe. Merať bude 185 kilometrov a privedie pelotón z mesta Jáchal do mesta Valle Fértil. Prvá polovica etapy bude jednoduchšia, jej profil je viac-menej rovinatý, lenže práve v polovici etapy cyklistov bude čakať najnáročnejšia časť dňa. Tri stúpania zlepené do pätnástich kilometrov a prejazd cez šesť tunelov budú veľkou výzvou. Vrchol posledného z nich je však veľmi ďaleko od cieľa, takže pravdepodobne ich pelotón prežije bez selekcie. Potom už je profil veľmi jednoduchý, a to až do cieľa. Finále štvrtého dňa bude však o dosť technicky náročnejšie ako tie predchádzajúce, dve pravotočivé zákruty v poslednom kilometri určite zohrajú určitú úlohu. Na konci rozhodnú aj detaily.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop