San Juan: Štybar prekvapil šprintérov, na konci zaútočil a vyhral, Sagan šiesty

1.2.2020, 21:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
6. 1.2. zvlnena etapa ciel rovina Villicum > Villicum 174 km Štybar
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 6
profil etapy, 657 nastúpaných metrov (© vueltaasanjuan.org)
 
 
Deň po výstupe na Alto Colorado bola na programe jednoduchšia previerka. Ani tisíc výškových metrov a o jeden kilometer menej ako v piatok, tomu dnes čelili cyklisti v šiestej etape na podujatí Vuelta a San Juan Internacional. Keďže od bufetu, teda skoro od polovice etapy, sa išlo prakticky po rovine, na jej konci sme mali vidieť ďalší súboj najrýchlejších mužov v pelotóne. Prvé víťazstvo v sezóne mohol získať Peter Sagan, ktorý dnes patril k užšej skupine favoritov. K nim patrili aj Fernando Gaviria, Álvaro Hodeg alebo niektorí z ďalších rýchlych mužov v pelotóne.   
 
Šanca získať etapu bola prakticky nulová pre celodenný únik, ale ani to neodradilo niektorých jazdcov, aby sa oň pobili. Najskôr sa snažili ujsť Leandro Velardez z ACA Virgen de Fátima, Peio Goikoetxea z Fundación - Orbea, André Gohr z reprezentácie Brazília a Alexander Jevtušenko z reprezentácie Ruska. Kvarteto však nedokázalo získať ani pol minútu, takže po chvíli vetrania sa utečenci vrátili do balíka. Jeho následné spomalenie využili Jokin Aranburu z Fundación - Orbea, Cristofer Jurado z reprezentácie Panamy a Veljko Stojnić z Vini Zabú KTM. Oni už boli úspešnejší.
 
Novovzniknutá trojica si rýchlo vytvorila minútový náskok, čo bol znak, že tímy v pelotóne ich nemienia naháňať. O dvadsať kilometrov neskôr bol ich náskok už štyri a pol minúty, potom už začali zaberať hlavne jazdci Deceuninck - Quick-Step. Medzitým sa utečenci dostali na prvú šprintérsku prémiu v meste Caucete, kde nezviedli žiaden súboj. Ako prvý cez ňu prešiel Jurado (Panama), Stojnić (Vini Zabú) a Aranburu (Fundación) ani nenaznačili nejaké pokusy. Situácia na ceste tak zostávala nezmenená, aj keď cyklisti v balíku už neleňošili.
 
Ešte pred prvou horskou prémiou pelotón znížil svoju stratu na dve minúty. Pri prvom výjazde na Alto de Las Vacas (2 km - 4,2 %) Jurado (Panama) dostal defekt, takže na chvíľu sa z čela vytratil. Ešte pred vrcholom prémie sa pripojil ku ďalším dvom utečencom a nakoniec aj tu získal plný počet bodov, opäť bez boja. Tentokrát bol druhý Aranburu (Fundación), Stojnić (Vini Zabú) sa uspokojil s treťou priečkou. Poslední dvaja menovaní zatiaľ veľa zo svojho umenia neukázali, a na méte 86 kilometrov pred páskou sa zdalo, že už šancu predviesť sa ani nedostanú. 
 
Stalo sa. Jurado (Panama), Aranburu (Fundación) a Stojnić (Vini Zabú) sa vrátili do pelotónu ešte pred druhým výstupom na Alto de Las Vacas. Rýchlosť balíka bola vtedy obrovská a Quick-Step mal v rukách veľa práce, aby Remco Evenepoel nespadol. Tlačenica bola miestami veľká, ale nikto na zemi neskončil. Situácia sa neupokojila ani na druhej horskej prémií, kde už sa bojovalo o body. Pár metrov pred vrcholom sa vzdialili  Óscar Sevilla z Medellínu, Guillaume Martin z Cofidisu a Juan Pablo Dotti zo SEP de San Juan, a v takomto poradí prišli na prémiu. Potom sa vrátili do pelotónu, Martin už v pozícii celkového víťaza horskej súťaže.
 
Do cieľa bolo treba prejsť ešte kopec kilometrov, takže v balíku sa rozohrali ďalšie hry. Pred pelotónom sa začala pohybovať ďalšia skupina zložená zo štyroch cyklistov. Menovite to boli Mirco Maestri z Bardiani CSF Faizane, Andrea Di Renzo z Vini Zabú KTM, Laureano Rosas z celku Transporte Puertas de Cuyo a Agustin Fraysse z reprezentácie Argentína. Oni sa už ďaleko nedostali, zásluhu na tom mali hlavne Deceuninck - Quick-Step a Bora - hansgrohe, oba tieto celky mali svojich jazdcov vpredu balíku. Peter Sagan bol v dobrej pozícii. Kvarteto tak operovalo maximálne s minútou, čo nebolo veľa.
 
Počet kilometrov pomaly ubúdal a cieľ sa rovnakým tempom blížil. Na ceste sa nič nemenilo. Štvorica cyklistov vpredu ukážkovo spolupracovala a udržovala si svoj náskok, na méte 35 kilometrov pred cieľom balík strácal minútu. V ňom Peter Sagan ako prilepený si držal zadné koleso Remca Evenepoela, obaja vyzerali vo veľkej pohode. Tempo pelotónu diktovali Bodnar (Bora), Bohli (UAE), Pellaud (Androni), všetci traja sa poctivo striedali a držali utečencov na uzde. Medzera medzi oboma skupina sa za posledných dvadsať kilometrov zmenila len minimálne. 
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie motiv cyklistika
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Na druhej šprintérskej prémií svoju rýchlosť predviedol Fraysse (Argentína), na jeho nástup zareagoval iba Di Renzo (Vini Zabú), Maestri (Bardiani) sa síce zdvihol, ale už bol bez šance zapojiť sa do bitky o plný počet bodov. Tie získal prvý menovaný, a to viac-menej vo veľkej pohode. Po prémii účastníci úniku opäť našli spoločnú reč, vo vedúcej skupine nepanovala žiadna nevraživosť, zatiaľ. Lenže pelotón sa ku ním každým metrom blížil, pretože Bodnar (Bora), Bohli (UAE) a Pellaud (Androni) pristupovali k svojimi povinnostiam zodpovedne.
 
Presne na méte 21 kilometrov od cieľa sa v balíku začalo padať, a to na jeho oboch stranách. Na zemi skončili dvaja cyklisti. Za pelotónom sa začal pohybovať aj Paredes (Medellín), do dnešnej etapy najlepší vrchár na podujatí, ale žiadne odreniny na ňom neboli vidieť. O tritisíc metrov neskôr hlavné pole pohltilo trio utečencov, pretože Di Renzo (Vini Zabú) sa nechcel vzdať tak ľahko. Talian však bojoval proti veterným mlynom, takže dlho vpredu nevydržal. Jeho púť v čele etapy skončila o kilometer neskôr ako púť jeho spolujazdcov v úniku.
 
Potom už čelo pelotónu ovládli šprintérske celky, takže predná časť hlavného poľa pripomínala dúhu. Hrali v nej skoro všetky farby. Všetko sa tak pripravovalo na hromadný dojazd, pretože rýchlosť pelotónu bola obrovská. Nikto nemal žiadnu šancu na útok. Najlepšie pozície ešte pred nájazdom na autodróm mali pretekári z Movistaru, Bardiani CSF Faizane alebo duo z reprezentácie Ruska. Jazdci Bory - hansgrohe, Deceuninck - Quick-Stepu alebo UAE Team Emirates vpredu nechýbali, ale zatiaľ sa schovávali v závetrí a na ešte sa viezli za súpermi.
 
Až v nájazde na autodróm sa cez ruské duo presypali najlepšie celky na podujatí. Ako prvý sa dopredu vytiahol Cofidis, pekne poskladaný. Hneď v prvej zákrute na autodróme sa na prvé miesto dostali dvaja pretekári z Medellínu, neskôr ich vymenilo zoskupenie Israel Start-Up Nation, takmer v plnom zložení. Lenže ich pretekári sa rýchlo vystrieľali a menšie spomalenie pelotónu využil Zdeněk Štybar, ktorý zaútočil v poslednom kilometri. Za ním sa ako besní hnali Juan Molano a ďalší šprintéri, ale českého pretekára už nedobehli. Peter Sagan bol šiesty.
 
 
stybar 20 san juan triumf dqtf
Triumf Zdeňka Štybara (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Famózny útok v technickej pasáži, ktorá bola navyše trochu do kopca, priniesla víťazstvo pre českého cyklistu. Zdeněk Štybar v dnešnej koncovke nechal naplno prehovoriť svoje skúsenosti, zaútočil v ideálnom okamihu a potom sa už za seba neobzeral. Štybar presne odhadol svoje možnosti a vyčkal na správny okamih. Hneď na prvom podujatí v sezóne sa dočkal prvého víťazstva, takže po argentínskom dobrodružstve môže byť viac ako spokojný. Dnes nachytal na hruškách všetkých šprintérov. Peter Sagan sa tak ani dnes nedočkal prvého víťazstva v sezóne.
 
Dnešná etapa bola jednoduchá na to, aby sa v nej udiali nejaké väčšie zmeny v celkovej klasifikácii. Remco Evenepoel počas celého dňa nemal žiadne problémy a udržal sa v najcennejšom drese. Takže v celku Deceuninck - Quick-Step dnes večer môžu oslavovať, a to naplno. Filippo Ganna a Óscar Sevilla nastúpia do posledného dňa s rovnakou stratou s akou nastupovali do dnešného dňa. V sobotu ich príliš nebolo vidieť, Gannu vôbec a Sevillu iba na druhej horskej prémii, ktorú vyhral. Rovnako neviditeľní boli aj ďalší pretekári z najlepšej desiatky. Z tej sa dnes porúčal Nelson Oliveira. Namiesto neho sa do desiatky dostal German Tivani.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Zdeněka Štybara (víťaz)
"Dnes som mal voľné ruky, tak som skúsil zaútočiť v poslednom kilometri, ale mojim atakom som mohol pomôcť vytvoriť aj dobrú pozíciu pre Álvara. Minulý týždeň sme sem prišli trénovať, bola to zábava a vyskúšali sme si urobiť veľký útok na poslednom kilometri. Dnes sme sa teda na sústredení tímu rozhodli, že to skúsim."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (6. miesto)
"Bol to veľmi horúci deň. Chlapci opäť vynaložili veľké úsilie, najmä Maciej Bodnar, ktorý trávil vpredu veľa času. Robil dobrú prácu, udržoval tempo. Keď sme sa dostali na okruh, tak všetko nasvedčovalo, že v závere bude šprint, ale Štybar zaútočil dosť ďaleko. V tom okamihu som bol za vláčikom UAE Team Emirates a myslel som si, že ho chytia, ale Štybar sa udržal vpredu a vyhral."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maxa Richezeho (UAE Emirates)
"Na finále sme mali vytvorené dve alternatívy, keďže sa konci sa mohli objaviť ataky. Boli sme pripravení urobiť lead-out pre Fernanda Gaviriu a zároveň Juan Molano mal za úlohu nasledovať nástupy. Na konci skutočne zaútočil Štybar, Molano zvládol svoju úlohu dobre a nechýbalo mu veľa, aby vyhral."
 
 
Výsledky etapy
1. ŠTYBAR Zdeněk Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:56:51 20
2. MOLANO Juan Sebastián UAE Team Emirates link ikonka 00:00 10
3. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00 5
4. BELLETTI Manuel Androni Giocattoli - Sidermec 00:00  
5. OSS Daniel BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
6. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
7. HODEG Álvaro José Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
8. NARANJO Nicolás Javier Agrupacion Virgen De Fatima 00:00  
9. SOTO Nelson Andrés Colombia Tierra de Atletas - GW Bicicletas 00:00  
10. JOYCE Colin Rally Cycling 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 20:15:56 5
2. GANNA Filippo Taliansko 00:33  
3. SEVILLA Óscar Team Medellin 01:01  
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 01:21  
5. FLÓREZ Miguel Eduardo Androni Giocattoli - Sidermec 02:11  
6. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 02:27  
7. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 02:28  
8. PAREDES César Nicolás Team Medellin 02:36  
9. MANNION Gavin Rally Cycling 02:53  
10. DOTTI Juan Pablo Sindicato Empleados Públicos of San Juan 03:05  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
94 km - Alto de Las Vacas: dĺžka 2 km; sklon 4,2 %
80 km - Alto de Las Vacas: dĺžka 1 km; sklon 2,7 %
 
 
Krátke preview etapy:
Šiesta etapa by profilovo mala vyhovovať najrýchlejším mužom v pelotóne, lenže v závere sa môže zohrať veľa zaujímavých udalostí. Takmer celý deň nebude ničím zaujímavý, zvlnený profil sa v druhej polovici etapy zmení na rovinatý. Lenže pár kilometrov pred cieľom sa cyklistom postaví do cesty kratšie stúpanie, ktorého prevýšenie vo svojej druhej polovici presiahne sedem percent. Je to tak ideálne miesto pre pomalších jazdcov zbaviť sa šprintérov. Z jeho vrcholu do cieľa nevedie dlhá cesta, ale bude poriadne náročná. Záverečných tritisíc metrov obsahuje až trinásť zákrut, pretekári budú neustále zatáčať a to prakticky až to méty dvesto metrov od pásky. Šancu vyhrať tak budú mať okrem šprintérov aj klasikári, napríklad Zdeněk Štybar. Favoritom dňa by mal byť Peter Sagan, aspoň na papieri.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop