Schwalbe Classic: Otvorenie sezóny najlepšie zvládol Ewan, na bedni dvojica z Cofidisu

19.1.2020, 16:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
- 19.1. rovinata etapa ciel rovina Adelaide > Adelaide 51 km Ewan
Etapy tohto ročníka pretekov Tour Down Under:
123456
 
kriterium mapa
mapa kritéria (30 kôl) (© tourdownunder.com.au)
 
 
Cyklistická sezóna odštartovala tradične v Austrálii, kde si pred úvodným etapovým podnikom Tour Down Under zmerali cyklisti sily v úvodnom kritériu, ktorý tento rok poniesol názov Schwalbe Classic. Pretekári mali pred sebou 51 kilometrov, teplota vyskočila na príjemných dvadsať stupňov Celzia.
 
Hneď v prvom kole sme na čele balíka zazreli Juraja Sagana. Dopredu sa vydali traja pretekári, ku ktorým sa blížili ďalší dvaja cyklisti. Vpredu sa usadili Josef Černý (CCC), Manuele Boaro (Astana), Domen Novak (Bahrain McLaren), Stefan de Bod (NTT) a Nick White (Austrália). V balíku sa do práce pustil Deceuninck - Quick-Step, úniku dopriali len pätnásť sekúnd k dobru.
 
 
sagan j 20 tdu balik bohfb
Juraj Sagan v pelotóne (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Zoskupeniu okolo Sama Bennetta začali pomáhať aj ľudia z Bory, ba ruky k dielu priložili aj nováčikovia na najvyššej úrovni z Cofidisu. Prvú rýchlostnú prémiu po piatich okruhoch ovládol domáci reprezentant. V ôsmom kole sa do úniku prepracoval aj Kiel Reijnen (Trek - Segafredo) Druhú prémiu vyhral Boaro, pelotón strácal dvadsať sekúnd. Na konci balíka sa prekvapujúco nachádzal Caleb Ewan (Lotto Soudal).
 
Priemerná rýchlosť pelotónu bola po polovici dnešného kritéria 42 km/h. Nick White vyhral aj tretiu prémiu, balík mal pätnásťsekundové manko. Josef Černý stavil na sólový únik a pokračoval osamote. Z úniku vypadol White, ktorý sa začal vracať späť do hlavnej skupiny. Caleb Ewan sa už zaradil na predné pozície balíka, kde bol aj Erik Baška, zatiaľ čo majster Slovenska odvádzal penzum práce na čele.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v1
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Český pretekár vyhral štvrtú prémiu a desať okruhov pred cieľom mal k dispozícií tridsať sekúnd na balík, ktorý tentoraz viedli domáci borci. Sedem kôl pred páskou sa k Černému pridalo kvarteto Novak, de Bod, Boaro Reijnen. Pelotón postupne znižoval svoju stratu. Posledný menovaný ovládol piatu dnešnú prémiu a hneď na to bol únik pohltený pelotónom, ktorý viedol Ineos.
 
Tri kolá pred cieľom došlo k pádu, zo zeme sa dvíhali Kanter (Sunweb) a Sarreau (Groupama). Záverečné metre viedla Bora a Ineos, Baška bol nalepený na zadnom kolese Sagana. Hromadný šprint otvoril Education First, najlepšiu koncovku však predviedol Caleb Ewan a pásku preťal o viac ako bicykel pred ďalším pretekárom. Druhý skončil Elia Viviani (Cofidis), stupne víťazov doplnil jeho kolega Simone Consonni. Tesne za pódiom zostal Jasper Phillipsen (UAE Team Emirates), elitnú päticu uzavrel Kristoffer Halvorsen (EF Education First).
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kola kritéria
 
 
Caleb Ewan sa zo začiatku pretekov pohyboval na konci balíka, postupne sa však posúval dopredu a napokon vytiahol perfektný šprint. Podľa očakávania bojoval o víťazstvo aj Elia Viviani, no nepodarilo sa mu zachytiť masívny nástup Austrálčana. Tretie miesto vybojoval Simone Consonni, ktorého výkon môže byť povzbudením do budúcnosti.
 
Erik Baška sa celý čas pohyboval na predných priečkach balíka, no napokon sa neprepracoval do najlepšej desiatky a nepodarilo sa to ani jeho kolegovi Martinovi Laasovi. Nebolo zo záveru úplne zrejmé, na koho v Bore šli. Pred štatom to nešpecifikovali. Neskôr sa športový riaditeľ Enrico Poitschke vyjadril, že špurtovať mali obaja, no Erik mal v závere technické problémy. Juraj Sagan sa prezentoval vo svojej tradičnej pozícií a aj jeho zásluhou sa napokon podarilo doraziť Černého a spol. Favoriti na celkové poradie Tour Down Under dnes neplytvali silami a jazdili vzadu.
 
 
Výsledky
1. EWAN Caleb
Lotto Soudal 1:04:29
2. VIVIANI Elia Cofidis, Solútions Crédits 00:00
3. CONSONI Simone
Cofidis, Solútions Crédits 00:00
4. PHILIPSEN Jasper
UAE Team Emirates 00:00
5. HALVORSEN Kristoffer
EF Pro Cycling 00:00
6. DAINESE Alberto
Team Sunweb 00:00
17. BAŠKA Erik
Bora - hasngrohe 00:04
35. SAGAN Juraj
Bora - hasngrohe 00:24
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop