Giro: V úniku triumfoval Guerreiro, medzi favoritmi malé rozdiely, stratili Nibali s Almeidom

11.10.2020, 11:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
giro gt visual rev
9. 11.10. rovinata etapa ciel rovina San Salvo > Roccaraso 207 km Guerreiro
 
09
profil etapy, 4536 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Horská etapa bez prudkých sklonov nepredstavovala vážnu hrozbu pre jazdcov na celkové poradie a podobne ako včera sa ponúkala výborná príležitosť pre utečencov. Počas celého dňa hrozili komplikácie z nepríjemného daždivého počasia a neustály pobyt v kopcoch na konci etapy si mohol vyžiadať svoju daň aj od niektorého z favoritov.
 
Na pretekoch skončil Rudy Barbier (Israel Start-Up), šiesty muž v siedmej etape, ktorého trápili žalúdočné problémy. Hneď na začiatku etapy začalo pršať a na úvodných rovinatých úsekoch sa nedarilo vytvoriť únik. Skúšali to Ganna, Campenaerts, potom sa pohybovali pred baíkom menšie skupiny, kde sme videli aj vrchárov ako Villelal Cataldo, Haig, Narváez, ale pelotón nikomu nedával voľnosť.

Až pred prvou rýchlostnou prémiou sa vzdialili Ruben Guerreiro (EF Pro), Eduardo Sepulveda (Movistar), Ben O'Connor (NTT) a Jonathan Castroviejo (Ineos), ktorí si napokon vybudovali potrebný náskok. Na prémii  sa presadil Ruben Guerreiro a v pelotón sa odohral súboj o štyri body medzi Arnaudom Démarom a Petrom Saganom, pričom úspešnejší bol francúzsky pretekár. O malú chvíľu sa začalo stúpať na dnešný najťažší kopec Passo Lanciano a v hlavnom balíku útočili ďalší jazdci. Do vedúcej skupiny sa pridali aj Larry Warbasse (Ag2r), Kilian Frankiny (FDJ) a Giovanni Visconti (Vini Zabù). Na čele pretekov jazdilo sedem pretekárov a prestalo pršať.
 
 
V pelotóne pracoval iba Deceuninck - Quick-Step a belgický tím čakal náročná úloha. Nikto iný mu nepomáhal a Jonathan Castroviejo strácal v poradí len 6:49 a blízko bol aj Larry Warbasse s mankom 7:38. Na vrchole stúpania bol rozdiel medzi skupinami vyše sedem minút a maximum vrchárskych bodov uchmatol Giovanni Visconti a taliansky pretekár sa dostal na čelo vrchárskej súťaže. Do brejku sa chcel ešte dostať Mikkel Bjerg (UAE Emirates), ktorý absolvoval celé stúpanie sám pred balíkom a na utečencov strácal cez dve minúty, ale jeho manko klesalo rýchlo.
 
V klesaní klesol náskok pelotónu o jednu minútu, keď si postrážili tento úsek jazdci na celkové poradie. Tím Deceuninck - Quick-Step mohol cítiť ohrozenie ružového dresu, keďže nemal najsilnejšiu vrchársku zostavu a vpredu sa ocitla kvalitná skupina. Ďalšie tímy bojujúce v klasifikácii nemali dôvod stíhať utečencov, no na konci mohli zvýšiť tempo balíka, aby pritlačili na súperov. Po klesaní sa dostal na čelo pretekov Mikkel Bjerg, ktorý sám vynuloval manko takmer piatich minút. Z podujatia odstúpil Pavel Kočetkov z tímu CCC kvôli následkom pádu zo siedmej etapy.
 
 
Vo vedúcej skupine sa nachádzali dobrí vrchári ako Sepulveda, Warbasse, O'Connor, Guerreiro a práve portugalský borec sa vyznačoval aj výbušnými schopnosťami, čo sa mu malo veľmi hodiť pred samotnou cieľovou páskou. Keďže pripravené kopce neobsahovali prudké úseky, prekvapiť mohli Castroviejo, Bjerg alebo Frankiny a v prípade, že budú bojovať utečenci o výhru, mal vysoké šance aj Visconti, ktorý bol zo všetkých jazdcov najskúsenejší a finále vedúce na kopec Roccaraso si mohol podmaniť agresívnou cyklistikou.
 
Pred druhou horskou prémiou strácal balík šesť minút a naďalej v ňom pracoval jedine Deceuninck - Quick - Step. Ten podobne ako v predchádzajúcich dňom nemal záujem chytiť únik, ale postarať sa o to, aby Visconti alebo Warbasse neohrozili ružový dres. Na stúpaní Passo San Leonardo sa spustil silný dážď a rozdiel medzi skupinami sa nezmenil. Náročné podmienky na trati mali urobiť prejazd cez pripravené stúpania oveľa viac náročnejším. Lídra pretekov Joaa Almeidu podporoval celý tím a ešte v tomto bode pretekov jazdil na čele balíka Álvaro Hodeg. Na stúpaní únik dokázal trochu navýšiť svoj náskok a vyzeralo to čoraz lepšie s ich šancami na etapový triumf. Na vrchole stúpania bol najrýchlejší Giovanni Visconti, v šprinte si poradil s Guerreirom, a zvýšil svoje vedenie vo vrchárskej súťaži. Pelotón znížil odstup na päť a pol minúty.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Potom pelotón zrýchlil a náskok vedúcej skupiny klesol na štyri minúty. V zjazde si mohli pretekári na chvíľu odpočinúť, ale keďže prebiehal na mokrých cestách, všetci favoriti na titul si budovali pozíciu na čele pelotónu. Hneď na začiatku kopca Bosco di Sant'Antonio zaútočil vpredu Bjerg a natiahol únik. K dánskemu jazdcovi sa pridali Castroviejo, Frankiny, Guerreiro a Warbasse. V pelotóne zostávala situácia nezmenená a ak chcel niektorý favorit získať čas na súperov, mal by na nich pritlačiť už na tomto stúpaní. Vincenzo Nibali sa musel cítiť veľmi dobre, keď jeho kolegovia skutočne zrýchlili tempo v hlavnej skupine. Mnohí borci si vystúpili z balíka a medzi nimi figuroval aj Peter Sagan.
 
Vo vedúcej pätice získal maximum bodov na predposlednej horskej prémii Ruben Guerreiro. Snaha tímu Trek - Segafredo znížila odstup medzi skupinami na tri a pol minúty, čo stále ponúkalo utečencom dobrý priestor na etapový triumf. Po prekonaní predposledného stúpania nasledovala približne 15-kilometrová pasáž po falošnej rovine, ktorá zaviedla jazdcov pod cieľový kopec.
 
 
Potom Trek minul svoje kapacity a nezbavil sa nikoho z dôležitých jazdcov, preto znovu ťahal okresaný balík Deceuninck - Quick-Step. Na čele dobre spolupracovali Bjerg, Castroviejo, FrankinyGuerreiro, Warbasse a teraz potrebovali maximálne zabrať, aby udržali kľúčový náskok potrebný na výhru v etape. Pätnásť kilometrov pred cieľom si vybudovala vedúca skupina už 4-minútový náskok a päť utečencov už mohlo vymýšľať taktiku, ako sa presadiť v tejto vyrovnanej partii na cieľovej páske. Na druhej rýchlostnej prémii sa nebojovalo získal ju Kilian Frankiny.
 
V pelotóne stavil na aktivitu Bahrajn - McLaren, pretože Pello Bilbao mohol na posledných dvoch kilometroch získať nejaký čas na súperov. Na cieľovom kopci ukazoval tímovú kvalitu Sunweb, ktorý prišiel na koniec etapy v početnom zložení a chcel z toho vyťažiť Wilco Kelderman. Na konci znovu udrel na balík aj Trek - Segafredo. Vedúca pätica sa držala pri sebe a čakali sme, kedy sa rozbehnú prvé útoky o víťazstvo.
 
 
Šesť kilometrov pred vrcholom atakoval Castroviejo a zostal pri ňom iba Guerreiro. V hlavnej skupine sa odpútali Hamilton a Tao Hart. Vedúca dvojica získala na svoju stranu pätnásť sekúnd oproti ostatným trom utečencom a mierila na záverečnú stúpajúcu pasáž. Na tieto momenty čakali aj jazdci na GC, pričom Hamilton a Tao Hart si vybudovali pred nimi 30-sekundový odstup.
 
Súboj dvoch jazdcov o etapový triumf sa rozhodol len na cieľovej čiare a lepší šprint vytiahol Ruben Guerreiro. Jonathan Castroviejo nemal šancu proti jeho schopnostiam. Ako tretí finišoval Mikkel Bjerg. Potom prišiel do cieľa Tao Hart a získal dvadsať sekúnd na skupinu favoritov, Lucasovi Hamiltonovi došla vo finále energia. Na prudkých sklonoch sa zdvihli zo sedla aj jazdci na GC a najlepšie nohy ukázali Kelderman, Fuglsang a aj Majka. Štrnásť sekúnd stratil na najlepších favoritov Nibali a za ním preťali pásku Almeida a Kruijswijk.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
V poslednej horskej etape úvodného týždňa sa síce objavil náročný profil, ale nie príliš vhodný na selekciu a rozdiely medzi favoritmi sa vytvorili len tesne pred cieľom. Ešte predtým sa presadila pätica utečencov z pôvodného úniku, ktorá počas celého dňa tvrdo pracovala, aby si vytvorila túto možnosť. Keďže v balíku sa neprejavila snaha zaútočiť na etapový triumf, tím Deceuninck - Quick-Step len kontroloval pozíciu Joaa Almeidu, druhýkrát počas víkendu zvíťazil únik.
 
O etapový triumf bojovali výbušný jazdec Ruben Guerreiro a Jonathan Castroviejo ako časovkár, ktorý je síce čoraz lepší v horách, ale v kopci mu chýba akcelerácia a to rozhodlo o etapovom víťazovi. Portugalský pretekár si práve preto počkal na záverečný šprint a vybojoval najcennejší triumf v kariére. Predtým dosiahol dobré výsledky na TDU alebo Bretagne Classic, kde sa vyžadujú schopnosti na krátkych, ale strmých kopcoch, čo vo finále etapy jasne predviedol. Tím EF Pro získal jeho zásluhou druhý triumf na podujatí a na dnešných kopcoch ukoristil aj vrchárske tričko. Jonathan Castroviejo vytiahol na vyzývavej trati svoju odolnosť, ale na etapu to nestačilo, lebo mal proti sebe rýchlejšieho konkurenta. Na cieľovom kopci sa ho snažil vyčerpať pravidelným tempom, ale nepodarilo sa mu to. Urobil všetko, čo bolo v jeho silách, ale veľkú výhru na GT nevybojoval. Pekný výkon predviedol Mikkel Bjerg, ktorý na prvom stúpaní osamote došiel do vedúcej skupiny a potom mal ešte dostatok energie, aby ukoristil tretie miesto. Dánsky cyklista pretekal počas prvého týždňa vo výbornej forme.
 
 
Medzi favoritmi sa čakalo len na posledné úseky pred páskou. Finále obsahovalo príliš veľa rovinatých úsekov, aby mohol niektorý z nich zaútočiť skôr. Výbornú formu úvodného týždňa opäť predviedli Kelderman, ktorý sa mohol oprieť o silný tím, s Fuglsangom a s ťažkou koncovkou si poradili veľmi dobre aj Majka s Konradom, ktorí vytvárajú kvalitnú dvojičku. Výbušnejší dojazd úplne nevyšiel Pozzovivovi a nejaké sekundy stratili Bilbao s Almeidom, ktorí disponujú dobrou koncovkou, ale dnes to nepredviedli. Výbušné dojazdy neobľubujú Nibali a Kruijswijk, preto trochu zaostali, a sekundy stratil aj Vanhoucke. Medzi favoritmi to však boli len malé rozdiely a na dlhých kopcoch v nasledujúcich etapách bude vyzerať situácia medzi najlepšími úplne inak.
 
V celkovej klasifikácii zostal v ružovom drese Joao Almeida a na druhú priečku sa posunul Wilco Kelderman. O tri pozície sa prepadol Harm Vanhoucke, do Top 10 sa posunul Hindley a vypadol z nej Kruijswijk. V poradí je všetko vyrovnané a bude to ešte zaujímavý boj. Na konci etapy potvrdili záujem uspieť v GC aj Tao Hart a Hamilton, ktorí sa nevzdávajú súboja o najlepšiu desiatku. Peter Sagan stratil v cieli takmer devätnásť minút a zostal na druhom mieste v bodovacej súťaži.
 
 
guerreiro 20 giro unik rcsff
Ruben Guerreiro a Jonathan Castroviejo (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rubena Guerreira (víťaz)
"Dnes som konečne získal veľké zadosťučinenie po toľkých druhých miestach, ktoré som obsadil v predchádzajúcich pretekoch. Spoločne s tímom sme si toto víťazstvo zaslúžili. Nebolo ľahké dostať sa do úniku a je to mimoriadny pocit, že som vyhral."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonathana Castrovieja (2. miesto)
"Bol to super ťažký deň a napokon víťazstvo nebolo pre mňa v dosahu. V chladnom a daždivom počasí som sa nikdy necítil dobre. Vo finále som jazdil na hranici mojich schopností. Chcel som sa Guerreira zbaviť v klesaní, ale bol pozorný a nepodarilo sa mi to. Vedel som, že v šprinte bude najrýchlejší. Nevyhral som, ale som rád, že som bol v hre o víťazstvo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wilca Keldermana (8. miesto)
"Cítil som sa naozaj veľmi dobre, aj keď na konci mi bola veľká zima. Dostal som sebavedomie od mojich spolujazdcov, leo na konci sme zostali v balíku v plnom počte. Začal som šprintovať štyristo metrov pred cieľom, aby som zistil, či môžem vytvoriť nejakú selekciu. Najviac som spokojný s tým, že som mal na trati naozaj veľmi dobré pocity."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Joaa Almeidu (líder GC)
"Dnes mi bola zima a mal som problémy s nízkymi teplotami, ale bojoval sm za mojich kolegov, ktorí pre mňa tvrdo pracovali počas uplynulých dní. Na začiatku etapy som bol pripravený na všetky možné scenáre a aj na to, že stratím ružový dres. Veril som si, že na trati odvediem maximálny výkon napriek nepríjemným podmienkam."
 
 
Výsledky
1. GUERREIRO Ruben EF Pro Cycling 5:41:20 100
2. CASTROVIEJO Jonathan INEOS Grenadiers 00:08 40
3. BJERG Mikkel UAE Team Emirates link ikonka 00:58 20
4. FRANKINY Kilian Groupama - FDJ link ikonka 01:16 12
5. WARBASSE Larry Ag2r La Mondiale link ikonka 01:16 4
6. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:19  
7. HAMILTON Lucas Mitchelton - Scott link ikonka 01:32  
8. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:38  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:38  
10. HINDLEY Jai Team Sunweb link ikonka 01:38  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 35:35:50 20
2. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:30  
3. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 00:39  
4. POZZOVIVO Domenico link ikonka NTT Pro Cycling 00:53  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:57  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:01  
7. VANHOUCKE Harm Lotto Soudal link ikonka 01:02  
8. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 01:11  
9. HINDLEY Jai Team Sunweb link ikonka 01:15  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 01:17  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 167
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 110
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 87
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 45
5. BALLERINI Davide Deceuninck - Quick-Step link ikonka 40
6. VENDRAME Andrea Ag2r La Mondiale link ikonka 31
 
 
 

 
 
Prémie na trase etapy:
sprint-20 132,4 km - Guardiagrele (12-8-5-4-3-2-1)
1 20 107,6 km - Passo Lanciano: dĺžka 12,7 km; sklon 4,5 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
2 20 53,3 km - Passo San Leonardo: dĺžka 13,8 km; sklon 4,5 % (15-8-6-4-2-1)
2 20 26,6 km - Bosco di Sant'Antonio: dĺžka 9,9 km; sklon 5 % (15-8-6-4-2-1)
sprint-20 14 km - Rivisondoli (3 - 2 - 1 bonusových sekúnd)
ciel Cieľ - ROCCARASO (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Cieľový kopec Roccaraso nepatrí medzi náročné prekážky a nemá takú údernosť, aby medzi favoritmi vytvoril veľké rozdiely. Po ťažkom stúpaní Passo Lanciano a od bufetu sa pôjde takmer výlučne do kopca a aj keď stúpania nemajú vysoké gradienty, bude to vyčerpávajúca záležitosť. Keď sa k tomu pridá skutočnosť, že favoriti na titul nemajú pri sebe práve najsilnejšie zostavy do kopcov, vo finále môžeme uvidieť útočnú jazdu, podobne ako tomu bolo na Etne. Tím Deceuninck - Quick-Step sa musí na začiatku etapy postarať o to, aby nikto z úniku neohrozoval ružový dres, a potom môžu dostať utečenci voľnú ruku. Etapový triumf chcú získať na podujatí Conti, Narváez, Daniel Navarro, útočiť musia vrchári z Movistaru a už aj Mitchelton - Scott a v podobných etapách sa bude chcieť stále presadiť Visconti. Akonáhle sa dostane pelotón do kopcovitej časti, dianie na trati môžu ovládať Trek - Segafredo alebo Bora - hansgrohe. Na Etne sa prezentovali aktívnou jazdou a aj tentoraz by mohli pritlačiť na súperov na záverečnej časti, aby Nibali s Majkom zaútočili pred vrcholom, hoci „iba“ na 5-percentných sklonoch. Nepravidelný kopec na konci etapy veľmi neobľubuje Kruijswijk, ale bez prudkých gradientov by to mal zvládnuť. Zmenu tempa ovláda Fuglsang a v šprinte do kopca býva vždy veľmi silný. Dobrou koncovkou disponujú aj Almeida alebo Pozzivivo, takže medzi favoritmi sa môže rozhodovať len tesne pred vrcholom.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Ťažká etapa v Apeninách preverí vytrvalosť favoritov, ale cieľový kopec nie je príliš náročný, aby vytvoril medzi nimi značné rozdiely. Po štyridsiatich kilometroch na pobreží sa presunie pelotón do vnútrozemia, kde ho bude najskôr čakať šprintérska prémia na 5-percentnom stúpaní. Skutočné vrchárske predstavenie odštartuje najťažší kopec dňa Passo Lanciano (12,4 km; 7 %), ktorý obsahuje aj dvojciferné sklony, ale nachádza sa príliš ďaleko pred cieľom, aby rozprúdil akciu medzi favoritmi. Po prudkom zjazde nasleduje druhá horská prémia Passo San Leonardo (14,4 km; 4,3 %), no ešte pred ňou striehne nehodnotený výstup s priemerným sklonom päť percent. Ani predposledná horská prémia Bosco di Sant'Antonio (9,4 km; 5,1 %) neponúkne prudké sklony a keďže z jej vrcholu zostáva do cieľa ešte 26 kilometrov, nebude ani vhodná na útok z veľkej diaľky. Na cieľový kopec sa dostanú pretekári po falošnej rovine. Stúpanie Roccaraso (9,5 km; 4,5 %) je nepravidelnou záležitosťou. Úvodných päť kilometrov vyskočí v priemere na päť percent, ale hneď na začiatku sa objaví úsek s prevýšením až jedenásť percent. Potom budú nasledovať krátky zjazd, menšia rovina a cesta sa opäť zdvihne len posledných dvetisíc metrov pred páskou. Finálna pasáž obsahuje priemerný sklon osem percent a pred vrcholom dosiahnu stovky metrov prevýšenie jedenásť percent. Etapa by mohla skončiť v rukách utečencov. Kandidáti na titul potrebujú náročnejší dojazd a rozdiely sa medzi nimi vytvoria len tesne pred cieľom.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop