Giro: Heroický výkon doviedol Josefa Černého k etapovému víťazstvu, v GC bez zmien

23.10.2020, 12:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
giro gt visual rev
19. 23.10. rovinata etapa ciel rovina Abbiategrasso > Asti 124 km Černý
 
19
profil etapy, 1154 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
Dnes čakala na pretekárov najdlhšia etapa tohtoročného Gira. 251 kilometrov na rovinatej trase dávalo príležitosť pre rýchlých mužov, aby si to rozdali o ďalší etapový triumf. Bez šance ale nebol ani únik, nakoľko Arnaud Démare nemusel nevyhnutne nahánať ďalšie body a po včerajšku bol celý pelotón vyčerpaný. Na druhej strane tu boli ľudia ako Elia Viviani, Álvaro Hodeg či Rick Zabel, ktorí mali dnes poslednú šancu na etapové víťazstvo. Na štart sa už nepostavil Matteo Spreafico (Vin Zabú - KTM), ktorý neprešiel dopingovou kontrolou.
 
 
 
 
Tesne pred ostrým štartom vyskočila informácia, že dnešná etapa bude skrátená na 124 kilometrov. Cyklisti po ôsmich kilometroch jazdy nasadli do svojich tímových autobusov a neplánovane sa museli presunúť na iné miesto.  Postarali sa o to tímy AG2R a Lotto Soudal svojim protestom kvôli silnému dažďu. Prvý menovaný celok po chvíli zverejnil ďalšiu zaujímavú novinku. Víťaz sedemnástej etapy Ben O'Connor na budúcu sezónu posilní ich rady. Dnešná etapa mala opätovne odštartovať o pol druhej popoludní v meste Abbiategrasso.
 
 
 
 
Keď sa už zdalo, že etapa predsa len odštartuje, prišla informácia o technických problémoch autobusu Movistaru. Organizátori vyšli španielskému tímu v ústrety a odložili štart o ďalšiu hodinu na pol tretiu popoludní. Pretekárom na nálade nepridávalo ani daždivé počasie, od rána v Taliansku permanentne pršalo. Napokon sa cyklistickí fanúšikovia dočkali a o pol tretej sa cyklisti vybrali na dnešnú etapu.
 
Hneď po oficiálnom začiatku sa dopredu dostalo trio cyklistov. Vpredu sa ukázal Victor Campenaerts (NTT), Josef Černý (CCC) a Simon Pellaud (Androni Giocattoli). Z hlavnej skupiny sa však naďalej nastupovalo. Vytvorila sa aj skupina prenasledovateľov, kde sa otáčalo zhruba desať ľudí. Riaditeľ Gira Mauro Vegni v rozhovore pre Eurošport neskrýval rozčarovanie nad vývojom dnešného dňa. Talian sa sťažoval najmä na viaznúcu komunikáciu medzi cyklistami a organizátormi.
 
Druhá skupina mala dvadsaťsekundové manko na únik a tvoril ju Nathan Haas, Marco Mathis (2x Cofidis), Simon Clarke, Lachlan Morton (2x EF Pro Cycling), Iljo Keisse (Deceuninck - Quick-Step), Alex Dowsett (Israel - Start-Up Nation), Sander Armée (Lotto Soudal), Albert Torres (Movistar), Jacopo Mosca (Trek - Segafredo), Etienne Van Empel (Vin Zabú - KTM) a Giovanni Carboni (Bardiani CSF). Prvú rýchlostnú prémiu vyhral Pellaud. V pelotóne sa rýchlo naskladali pretekári Bory, aby náskok úniku príliš nenarastal.
 
 
 
 
Nie všetci pretekári v úniku spolupracovali. Otáčať sa odmietal napríklad Keisse, ktorého tím chcel dnes šprintovať s Hodegom a do úvahy pripadal aj Ballerini. Vpredu sme mali dvoch zástupcov Cofidisu, ktorým toto Giro a táto sezóna absolútne nevychádza. V doterajšom priebehu sezóny nazbierali ľudia okolo Vivianiho iba dve víťazstvá. 99 kilometrov pred páskou sa vedúce skupiny spojili.
 
Kolegovia Petra Sagana si svoju prácu odvádzali svedomito a úniku nedopriali k dobru ani minútu. Spomedzi pretekárov v úniku bol na tom v celkovom poradí najlepšie Jacopo Mosca. Za zástupcami Bory boli v pelotóne zoradení jazdci Groupamy - FDJ. Arnaud Démare mohol dnes zaznamenať piate víťazstvo, čím by si definitívne postrážil cyklaménový dres.
 
Napriek tvrdej práce Bory sa únik držal obstojne a svoj náskok držal na päťdesiatich sekundách. Veľký deň dnes prežíval Wilco Kelderman. Holanďan, ktorý sa na budúci rok pridá k Bore, si po prvýkrát v kariére obliekol ružový dres. Dnes nemal mať problém s jeho obranou, no zajtra a v nedeľu ho čakal poriadny test jeho schopností. Vpredu sa začal otáčať aj Keisse. Priemerná rýchlosť po hodine pretekania prekračovala 51 km/h.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
eshop tarmac sl6 v2update
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Vpredu sa začalo nastupovať a v jednom momente sa únik rozdelil na dve skupiny. Následne sa opäť spojil, no začal zaostávať Morton. Austrálčan však zobral všetky sily a vrátil sa späť. Následne nastúpil Dowsett, potom to pre zmenu skúšal Campenaerts. Vo vedúcej skupine nefungovala ideálna spolupráca, no napriek tomu sa jej darilo zvyšovať náskok na pelotón, kde nikto nechcel pomôcť pretekárom Bory. Defekt musel riešiť Simone Consonni (Cofidis).
 
56 kilometrov pred cieľom Bora zvesila nohy a keďže sa ľudia okolo Démara do čela nehrnuli, únik mal razom obrovskú šancu na etapový triumf. Cyklisti vykonávali potrebu a ľudia na celkové poradie chceli našetriť čo najviac síl na posledné dva dni nielen Gira, ale aj celej sezóny. Únik vďaka tomu navýšil svoju výhodu na takmer päť minút a jeho náskok naďalej narastal.
 
V balíku začal diktovať tempo Sunweb, no bielí muži sa nemali kam ponáhľať a ich jedinou úlohou na dnešok bolo doviesť Keldermana a Hindleyho bez problémov do cieľa. Z vedúcej skupiny zatiaľ nikto neodpadával, držali sa tam aj borci z prokontinentálnej scény. V pelotóne vládla dobrá nálada a v úniku sa začalo nastupovať. Ako prví to skúsili Campenaerts a Mathis.
 
 
 
 
Belgicko-nemecká dvojica sa ďaleko nedostala a následne sa utrhol Morton. Ani ten sa dlho nevetral. Následne to opäť skúsil Campenaerts a tentoraz sa k nemu pridal Carboni. Tento pokus dopadol, podobne ako predchádzajúce, neúspešne. Zástupca tímu NTT využil jeden z brdkov na rozdelenie skupiny a dopredu sa dostalo šesť ľudí - Pellaud, Campenaerts, Černý, Armée, Mosca a Clarke. Prvý menovaný získal rýchlostnú prémiu a tri bonifikačné sekundy. Poltucet ľudí si vybudoval dvadsať sekúnd k dobru.
 
Následne sa vpredu osamostatnil Josef Černý a Čech sa vydal na dlhú sólovú jazdu. V skupine za ním už nefiguroval Pellaud a všetka práca bola na Campenaertsovi. Videli sme tak súboj dvoch skvelých časovkárov. Český pretekár zároveň bojoval aj o svoju budúcnosť, nakoľko na budúci rok ešte nemá podpísanú zmluvu. Pellaud sa vrátil ku Dowsettovi a ostatným. Ku Campenaertsovi a jeho kolegom sa pridal Keisse.
 
Pätnásť kilometrov pred cieľom mal jazdec CCC k dobru štyridsať sekúnd a bol čoraz bližšie ku víťazstvu. Po zmene sponzora nevyhral jeho tím ani jednu etapu na Grand Tour a dnes to vyzeralo veľmi nádejne. Pätica za ním mu to ale nechcela dať zadarmo a darilo sa jej sťahovať sekundu po sekunde. Hlavnú skupinu viedol do cieľa tím Sunweb. Náskok českého cyklistu postupne klesal, štyritisíc metrov pred páskou mal k dobru dvadsať sekúnd.
 
 
 
 
Kilometer pred cieľom nastúpil zo skupiny prenasledovateľov Victor Campenaerts, no Josefa Černého už nikto nedobehol a Čech tak zaznamenal obrovský kariérny úspech. Belgičan v službách NTT prišiel do cieľa na druhom mieste so stratou osemnástich sekúnd, stupne víťazov doplnil Jacopo Mosca. Minútu a desať sekúnd stratil zvyšok úniku, siedmu pozíciu vyšprintoval Albert Torres.
 
 
 
 
Talianska Grand Tour má za sebou bláznivý deň. Niektorým pretekárom sa od začiatku nepáčili poveternostné podmienky a preto sa štart posunul na iné miesto a o tri hodiny neskôr. Keď sa už zdalo, že je všetko v poriadku, v Movistare sa pokazil autobus a preto sa štart etapy posunul o ďalšiu hodinu. Pelotón bol po brutálej včerajšej previerke značne unavený a okrem Bory sa nikto nesnažil dostihnúť únik, čo bolo vodou na mlyn pre štrnásť pretekárov.
 
Prvýkrát sa lámal chlieb nástupom Victora Campenaertsa, ktorý vzal so sebou ďalších päť ľudí a z tejto skupiny sa nebál nastúpiť Josef Černý. Majster Česka v ITT ukázal, že jeho doterajšie výsledky v časovkách neboli náhodné a napriek slušnej spolupráci v skupine prenasledovateľov uchránil drobný náskok, pričom dosiahol prvú výhru na GT nielen pre seba, ale ako sme vyššie spomínali, aj pre svoj tím. Pre samotného Černého to bola tretia výhra v tejto sezóne, okrem domáceho titulu zvíťazil v jednej etape aj na Tour - Poitou-Charentes. Zároveň sa stal štvrtým Čechom, ktorý vyhral etapu na Gire. Naposledy to bol Roman Kreuziger v roku 2012.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
Spomínaný Campenaerts podal výborný výkon, no v rozhodujúcej chvíli zaváhal a to ho napokon stále premiérové víťazstvo na Grand Tour. Na Gire to bolo pre neho už štvrté pódiové umiestnenie. Tretí v dnešnej previerke Jacopo Mosca bol dnes lepší ako množstvo skúsenejších kolegov a v rámci GT je to pre neho najlepší výsledok v kariére. Dnešná etapa nezmenila pomery v celkovom poradí. Pelotón prišiel do cieľa pohromade s jedenásťminútovým mankom a o menší rozruch sa v závere postaral len Tao Hart, ktorý chcel nenápadne ujsť hlavnej skupine. Deceuninck sa však nenechal zaskočiť a Britovi rýchlo ukázal, že dnes sa rozdiely robiť nebudú. Kelderman a spol. dnes oddychovali pred náročným víkendom, ktorý nám definitívne určí víťaza tohtoročného Gira.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaJosef Černý (víťaz)
"Na konci to bolo o tom, kto bude mať lepšie nohy. Som veľmi šťastný. Stále tomu nemôžem uveriť. Všetko sa stalo tak rýchlo. Bolo to neuveriteľné, ani to neviem popísať. Posledné tri dni boli veľmi ťažké a dnes kvôli dažďu to bolo taktiež ťažké. Mal som v úniku šťastie, pretože sme tam pracovali spoločne. Ďakujem všetkým fanúšikom. Bolo to ťažké, ale zvládol som to a som rád, že som mohol reprezentovať Českú republiku."
 
 
cerny 20 giro triumf rcsff
 (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Výsledky etapy
1. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 2:30:40 100
2. CAMPENAERTS Victor NTT Pro Cycling 00:18 40
3. MOSCA Jacopo Trek - Segafredo link ikonka 00:26 20
4. CLARKE Simon EF Pro Cycling 00:26 12
5. KEISSE Iljo Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:26 4
6. ARMÉE Sander Lotto Soudal link ikonka 00:26  
7. TORRES Albert Movistar Team link ikonka 01:10  
8. PELLAUD Simon Androni Giocattoli - Sidermec 01:10  
9. CARBONI Giovanni Bardiani-CSF-Faizanè 01:10  
10. DOWSETT Alex Israel Start-Up Nation 01:10  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 80:29:19 20
2. HINDLEY Jai Team Sunweb link ikonka 00:12  
3. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:15  
4. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 01:19  
5. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:16  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 03:59  
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 05:40  
8. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:47  
9. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step link ikonka 06:46  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 07:28  
88. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 3:48:21  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 221
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 184
3. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 94
4. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 77
5. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 73
6. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 72
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Prémie na trase etapy:
sprint-20 107,5 km - Vigevano (12-8-6-5-4-3-2-1)
sprint-20 25,8 km - Masio (3 - 2 - 1 bonusových sekúnd)
ciel Cieľ - ASTI (50-35-25-18-14-11-10-8-7-6-5-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Súboj o ružový dres preruší nepríjemná šprintérska etapa. Na konci pretekov budú všetci vyčerpaní a organizátori pripravili pre najrýchlejších jazdcov v balíku nekonečnú 258-kilometrovú previerku, ktorú nebude jednoduché dostať pod kontrolu. Z pohľadu bodovacej súťaže drží tromfy v rukách Arnaud Démare. Vyhral štyri etapy, ďalšiu výhru nemusí nevyhnutne naháňať a zahrá mu do kariet, keď sa presadia utečenci a v cieli zoberú maximálnu porciu šprintérskych bodov. Tím FDJ tak nebude kontrolovať únik, túto prácu ponechá ostatným celkom a postačí mu šetriť svojich pretekárov, aby boli pripravení na konci šprintovať. Hlavná pozornosť bude smerovať na tím Bora - hansgrohe. Peter Sagan potrebuje v cieli šprintérske body a jeho kolegovia musia eliminovať únik. Bude to však komplikovaná úloha, lebo pomocnú ruku im môžu podať jedine Deceuninck - Quick-Step, Cofidis alebo Israel Start-Up.  Ak aj Bora dokáže zariadiť hromadný dojazd pelotónu, proti nim sa postaví viac-menej čerstvý tím FDJ s mimoriadne rýchlym Démarom, ktorých zohratosť bude rozhodujúca v technickej koncovke. Peter Sagan aj vo včerajšej etape ukázal kvalitnú formu a musí vyskúšať, či náročný priebeh pretekov neobral Démara o potrebnú vytrvalosť. V šprinte na konci tretieho týždňa bude ich vzájomný súboj oveľa viac vyrovnaný. Otáznou zostáva kondícia Hodega, Vivianiho alebo Zabela, ktorí v doterajšom priebehu neukázali svoje maximálne umenie, a preto budeme zvedaví, či sa im to podarí na konci Gira. Pre Quick-Step, Cofidis, Israel Start-Up bude dôležité aj to, kto sa predstaví vo vedúcej skupine, či bude pre nich výhodné zapojiť sa do kontroly brejku. Ak  vyskočia do úniku silní tempári ako De Gendt, Campenaerts, Dowsett, Brändle, pre pelotón bude veľmi ťažké eliminovať únik.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
V záverečnom týždni svieti jedna ponuka aj pre najrýchlejších jazdcov v balíku, ale je otázne, koľkí šprintéri vydržia utrpenie v horách, aby sa predstavili v hromadnom dojazde v meste Asti. Organizátori im rozhodovanie veľmi neuľahčili, lebo aj keď sa na trati sa nenachádzajú nijaké kopce, etapa meria až 251 kilometrov a to bude veľmi náročná úloha ustrážiť vedúcu skupinu z unaveného pelotónu. Na začiatku vyrazia do útoku odhodlaní jazdci, ktorí sa budú spoliehať na to, žev balíku nebude mať kto pracovať a jazdci na GC zvolia regeneračný deň. Koncovka nie je priamočiara, po flamme rouge sú pripravené dve ostré zákruty.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop