Giro: Jai Hindley sa nezbavil Tao Harta. Britský jazdec má etapu, ružový dres Hindley

24.10.2020, 10:45 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
giro gt visual rev
20. 24.10. rovinata etapa ciel rovina Alba > Sestriere 198 km Tao Hart
 
etapa 20 uprava
upravený profil etapy, 5319 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
 
 
V poslednej horskej previerke bolo všetko nastavené na atraktívnu zápletku, lebo prvého a tretieho muža v poradí delilo iba pätnásť sekúnd. Tím Sunweb disponoval dvomi pretekármi, ktorí mohli získať ružový dres, a proti nim stáli veľmi silní protivníci z celku Ineos na čele s Taom Hartom, ktorý sa dostal v treťom týždni do výbornej formy.

Rovinatý začiatok etapy spôsobil, že únik sa tvoril pomerne dlhú dobu. Vedúca skupina sa sformovala až po dvadsiatich kilometroch a dostalo sa do tam až 21 pretekárov. Početný brejk tvorili Serry, Ballerini, Honoré (všetci Deceuninck-Quick-Step), Vendrame, Bouchard (obaja Ag2r), Reyes, Villella (obaja Movistar), Démare, Guglielmi (obaja FDJ), Gebreigzabhier, Sobrero (obaja NTT), Bernard, Conci (obaja Trek Segafredo), McNulty (UAE Emirates), Tratnik (Bahrajn-McLaren), Malecki (CCC), Viviani (Cofidis), Kangert (EF Pro), Cimolai (Israel Start-Up), Holmes (Lotto-Soudal) a Fiorelli (Bardiani).
 

Na čele pretekov sa nenachádzal žiadny borec, ktorý by ohrozoval vedúcich jazdcov v poradí, a náskok utečencov sa vyšplhal na sedem minút. Pelotón však nezvesil nohy, lebo Astana chcela získať etapový triumf  s Jakobom Fuglsangom. Kazašský celok viedol hlavnú skupinu svižným tempom s cieľom ukoristiť poslednú horskú etapu. Na čele balíka sa pohyboval aj tím Bahrajn - McLaren, pretože Pello Bilbao ešte nezahodil šancu na stupne víťazov. Španielsky jazdec mal v úniku svojho kolegu, čo mohla byť výhoda vo finále etapy.

Vo vedúcej skupine patrili medzi najsilnejších vrchárov McNulty, ktorú dlhú dobu bojoval v GC, a Villella. Tomu nevyšlo niekoľko predchádzajúcich únikov a dnes mal poslednú šancu na etapový triumf. Boli sme zvedaví na Kangerta, ktorý na Gire nepredvádzal očakávané výkony, a prekvapiť mohli Vendrame alebo Honoré. Do brejku si vyskočil aj Arnaud Démare. Francúzsky jazdec bol najrýchlejší na prvej šprintérskej prémii a definitívne potvrdil víťazstvo v bodovacej súťaži.
 
Pretekári začali prvýkrát stúpať na Sestriere už deväťdesiat kilometrov pred cieľom a napriek snahe Astany mala vedúca skupina stále 7-minútový náskok. Pred príjazdom do lyžiarskeho strediska svietilo na trati slnko, ale bolo pomerne chladno. Tím Astana pracoval v hlavnej skupine s dvomi pretekármi a na úpätí stúpania postupne znižoval stratu balíka. Za nimi už bol zoradený Bora - hansgrohe, ktorého lídri sa nenachádzajú na želanej pozícii v GC a Majka s Konradom sa mohli pripravovať na útok z väčšej diaľky. Vo vedúcej skupine sa pretekári striedali pri udávaní tempa, ale pelotón bol rýchlejší a rozdiel sa znižoval. Ako sa pretekári zarezávali do stúpania Sestriere, bolo len otázkou času, kedy sa vysunie na čelo balíka tím Ineos.
 
 
{module [205]}
 
 
Sedemdesiat kilometrov pred cieľom už nefiguroval v pelotóne Peter Sagan, ktorý si vystúpil z tempa spoločne s viacerými pretekármi. Vedúcu skupinu opustil Démare a únik musel naďalej riešiť klesajúci náskok. Francúzsky jazdec sa dokázal vrátiť späť a na tempárskom kopci zostával únik pokope. Rozdiel medzi skupinami sa usadil na piatich minútach. Päť kilometrov pred vrcholom už prebral iniciatívu tím Ineos a začala ich snaha maximálne vyčerpať Keldermana. Britský tím pritlačil a únik mal na vrchole prvej horskej prémie náskok len štyri minúty. Najviac bodov ukoristil Fiorelli a kontakt s vedúcou skupinou definitívne stratili Démare, Cimolai alebo Viviani.
 
V klesaní ihneď atakoval na čele pretekov Ballerini, ale žiadna iná akcia sa neodohrala. Druhý prejazd cez Sestriere už mal vidieť aktívnejšiu jazdu v balíku ako aj v brejku. Davide Ballerini získal tridsať sekúnd na ostatných utečencov, keď sa vydali za ním McNulty, Bouchard a Fiorelli. Druhá skupina sa znovu rozrástla, ale Ballerini získal na svoju stranu 80-sekundový náskok. V balíku sa čakalo, čo vymyslí Ineos na predposlednom kopci. V problémoch sa ocitol Majka, ktorý už pri druhom prechode cez Sestriere vypadol z pelotónu.
 
 
Na pekný útok Davide Baleriniho dokázali zareagovať Rubio, Honore, Serry a Gebreigzabhier, ale hlavnú pozornosť si zasluhoval pelotón, lebo tridsať kilometrov pred cieľom rozbil skupinu Ineos zásluhou Rohana Dennisa. Za austrálskym jazdcom sa viezol Tao Hart, toho sledoval Hindley, ale tempo nedokázal udržať Kelderman. Líder pretekov sa ocitol za nimi v spoločnosti Almeidu, Pozzoviva a Bilbaa. Ostatní lídri tímov sa ocitli v neriešiteľných ťažkostiach. Potom sa k nim vrátil Nibali.
 
Na vrchole stúpania sa objavil ako prvý Diego Rubio, ktorý už bol silnejší ako Davide Ballerini. Trojica Dennis, Hart, Hindley strácala na vedúcich jazdcov deväťdesiat sekúnd a na ostatných favoritov ako Kelderman, Bilbao, Almeida, Pozzovivo, Nibali mali náskok tridsať sekúnd. V tejto skupine sa však nachádzalo niekoľko pomocníkov a stále mala dobrú palebnú silu, aby sa vrátila k Hartovi s Hindleym.
 
Z pôvodného úniku sa stále nachádzali na čele pretekov Rubio, Serry, Ballerini, Bouchard alebo Gebreigzabhier, no jazdci na celkové poradie nasadili totálne tempo. Kým Kelderman strácal ružový dres, jeho kolega Hindley mal pred sebou jasnú úlohu - zaútočiť na cieľovom kopci Tao Hartovi, pretože britský jazdec je silnejší časovkár.
 
 
 
V krátkom klesaní musela úderka tímu Ineos brániť 40-sekundový náskok na Keldermanovu skupinu, kde boli stále silní pretekári, aby ešte zdramatizovala finále etapy. Nesmeli sme zabúdať ani na pôvodných útečencov, ktorí sa nevzdávali etapového triumfu. Medzi dvomi kopcami predvádzal skvelý výkon Rohan Dennis. Vybudoval minútový náskok na Keldermanovu skupinu a zároveň sa výrazne priblížil k vedúcej trojici, ktorú tvorili Rubio, Ballerini a Serry.
 
Ešte pred záverečným výstupom sa spojili prvé dve skupiny a pridali sa k nim aj Bouchard s Holmesom. Dvaja kandidáti na ružový dres Hindley a Tao Hart dostali možnosť získať etapový triumf. Keldermanova skupina (Bilbao, Almeida, Nibali, Pozzovivo) zaostávala už takmer dve minúty. Na druhej rýchlostnej prémii zobral tri bonifikačné sekundy Hindley a na Harta získal jednu bonusovú sekundu navyše. Rozdiel v klasifikácii bol medzi nimi iba štyri sekundy a to nemalo stačiť austrálskemu jazdcovi pred časovkou, takže musel útočiť.
 
 
 
 
Aj na cieľovom kopci mal Dennis dostatok energie, aby ťahal vedúcu skupinu. Tao Hart sa spoliehal na to, že Hindley nenájde dostatok energie, aby predviedol silný útok. V druhej skupine odpadol Nibali, ktorý sa neukázal v treťom týždni v očakávanej forme. Hindley zaútočil tri kilometre pred vrcholom a za nimi vyrazil dopredu Almeida. Pokus austrálskeho cyklistu nebol úspešný a nezbavil sa dvojice z tímu Ineos. Hindley to vyskúšal ešte raz, oveľa dynamickejšie, ale Hart ho nikam nepustil a všetko držal vo svojich rukách.
 
Posledný útok Jaia Hindleyho prišiel 1300 metrov pred vrcholom, ale ani tentoraz si neporadill s Hartom. Obaja prišli do cieľa spoločne a na páske predviedol silnejšie zrýchlenie Tao Hart, ale ružový dres získal Hindley. Na tretej priečke finišoval Rohan Dennis a potom prišiel do cieľa Joao Almeida so stratou jednej minúty. Wilco Kelderman a Pello Bilbao zaostali 1:35.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
V poslednej horskej previerke sme sledovali podobný scenár, aký sa odohral v kráľovskej etape vedúcej cez Stelvio. Tím Ineos našiel v osobe Rohana Dennisa perfektného pomocníka, ktorý pre Tao Harta vytvoril ideálnu pozíciu v skupine favoritov. Bývalý časovkársky majster sveta sa dokázal zbaviť takmer všetkých jazdcov na celkové poradie a v súboji o ružový dres zostali iba Tao Hart a Jai Hindley. Aj dnes boli najsilnejší medzi favoritmi a na rozdiel od osemnástej etapy bol na vrchole cieľového kopca rýchlejší jazdec tímu Ineos. V celkovom poradí majú identický čas a to vytvorí dramatické vyvrcholenie talianskych pretekov. Austrálsky jazdec sa obliekol do ružového dres o desatiny sekundy získané v doterajších časovkách.
 
Tím Sunweb veľmi rýchlo zistil, že ich najsilnejším pretekárom je Jai Hindley, ktorý ako jediný prežil demolačné tempo celku Ineos. Austrálsky borec však musel na cieľovom kopci získať čas na Tao Harta, aby si vytvoril pred ním dostatočný náskok pred časovkou, ale nepodarilo sa mu to. Britský cyklista bol výborne pripravený na svoju úlohu a sebavedomie mu zdvihol aj skvelý výkon Rohana Dennisa. Tao Hart sa držal za svojím hlavným súperom, pochytal všetky Hindleyho útoky a na páske využil ušetrenú energiu na druhý etapový triumf na Gire. Svoju misiu splnil perfektne a teraz musí naplniť predpoklady aj v časovke. Hindley takisto vedel, čo má robiť na konci etapy, ale Hart bol príliš silný, aby sa ho dokázal zbaviť. Pred ITT ho môže upokojiť, že nemá čo stratiť a minimálne stupne víťazov udrží.
 
 
etapa 20 dojazd rcsfa
Špurt o triumf (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
V treťom týždni mala forma Wilca Keldermana klesajúcu tendenciu a nebol už schopný bojovať o výhru v klasifikácii. Stále má však kvalitnú časovku a zajtra bude bojovať o stupne víťazov, na ktoré sa ešte nikdy nedostal v kariére na Grand Tour. Do cieľa prišiel spoločne s Pellom Bilbaom, ktorý na neho nedokázal viac pritlačiť, podobne ako v osemnástej etape, a výborný deň prežil Joao Almeida. Vytrvalý portugalský jazdec na konci vytiahol statočný výkon a v časovke dostal možnosť posunúť sa na štvrté miesto v poradí. Záverečná etapa nesadla Nibalimu, Fuglsangovi a Konradovi, ale udržali sa v Top 10. Medzi najlepšími zostal aj Masnada, čo je veľký výsledok pre domáceho cyklistu, a dnešné výrazné zaváhanie Majku využil Pernsteiner, ktorý stojí na prahu životného výsledku. Peter Sagan stratil v etape takmer 33 minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tao Harta (víťaz)
"Máme za sebou neuveriteľný deň, ktorý sa odohral v nádhernom prostredí a ideálnom počasí. Som veľmi šťastný. Celý čas som sa cítil pohodlne. Vedel som, že to nie som ja, kto musí útočiť a získavať čas. Vedel som, že máme veľký náskok a sústredil som sa na etapový triumf. Čakal som útoky, ale už po prvom som vedel, že Hindley nemá dostatočnú energiu. Stále máme pred sebou jednu etapu. Jazdíme na GT a stať sa môže hocičo."
             

vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jaia Hindleyho (líder GC)
"Od malička som sníval, že budem lídrom na GT. Nosiť najcennejší dres je neuveriteľné privilégium. Nie je to však ideálna situácia, že som ho zobral Wilcovi, ale ružové tričko zostalo v tíme. Už pri prvom prejazde cez Sestriere som si všimol, že sa necíti najlepšie. Myslel som si, že sa zbavím Harta na cieľovom kopci, ale nemal som potrebnú silu. Skúšal som všetko, čo sa dalo, ale neuspel som. Ani v šprinte som ho neporazil, lebo bol veľmi silný. Uvidíme, ako dopadne časovka. Predvediem svoj najlepší výkon. Bez ohľadu na to, ako to dopadne v klasifikácii, som šťastný, ako sme sa prezentovali na pretekoch ako tím."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wilca Keldermana (3. miesto GC)
"Dopadlo to, ako sme očakávali. Bolo to presne ako na Stelviu, kde vpredu zostali dvaja najsilnejší jazdci. Chceli sme reagovať na tím Ineos. Jai bol dostatočne dobrý, ja nie. Som sklamaný, že som nedokončil svoju prácu, ale som hrdý na celý náš tím. Verím tomu, že Jai to zajtra zvládne. V časovke pôjdem naplno a uvidíme, čo sa stane."
 
 
Výsledky etapy
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 4:52:45 100
2. HINDLEY Jai Team Sunweb link ikonka 00:00 40
3. DENNIS Rohan link ikonka INEOS Grenadiers 00:25 20
4. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:01 12
5. VENDRAME Andrea Ag2r La Mondiale link ikonka 01:34 4
6. RUBIO Einer Augusto Movistar Team link ikonka 01:35  
7. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 01:35  
8. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:35  
9. VALTER Attila CCC Team link ikonka 01:48  
10. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:00  
104. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 32:40  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. HINDLEY Jai Team Sunweb link ikonka 85:22:07 20
2. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:00  
3. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:32  
4. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 02:51  
5. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 03:14  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:32  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 07:46  
8. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 08:05  
9. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step link ikonka 09:24  
10. PERNSTEINER Hermann Bahrain - McLaren 10:08  
92. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 4:20:58  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 233
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 184
3. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 101
4. VENDRAME Andrea Ag2r La Mondiale link ikonka 78
5. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 77
6. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 73
 
 

 
 
Prémie na trase etapy:
sprint-20 140 km - Brossasco (12-8-5-4-3-2-1)
1 20 92,4 km - Colle dell'Agnello: dĺžka 21,3 km; sklon 6,8 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
1 20 52,9 km - Col d'Izoard: dĺžka 14,2 km; sklon 7,1 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
sprint-20 32 km - Briançon (3 - 2 - 1 bonusových sekúnd)
2 20 20,7 km - Montgenèvre: dĺžka 8,4 km; sklon 6 % (15-8-6-4-2-1)
1 20 Cieľ - SESTRIERE: dĺžka 11,4 km; sklon 5,9 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
ciel Cieľ - SESTRIERE (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Napriek tomu, že posledná horská etapa bola výrazne upravená, môžeme sa tešiť na atraktívnu cyklistiku. Prevýšenie dosahuje 3700 výškových metrov a na konci striehnu tri prejazdy cez Sestriere. Sedemkilometrový kopec s prevýšením 7,2 % dosahuje v druhej časti dva dlhé úseky s priemerom desať percent, kde sa bude dať vytvoriť selekcia medzi favoritmi. Do vývoja etapy prehovorí aj počasie, lebo v obľúbenom lyžiarskom stredisku bude chladno s teplotami do sedem stupňov a môže pršať. Očakávaný súboj medzi Sunwebom a Ineosom sa môže odohrať podľa viacerých scenárov. Wilco Kelderman bude spokojný, ak udrží svoj malý náskok pred Taom Hartom pred časovkou a potom v ITT potvrdí pozíciu na čele klasifikácie. Na druhej strane líder tímu Ineos sa potrebuje zbaviť Keldermana a po mentálnej stránke mu pomôže, že v kráľovskej etape bol silnejší ako líder pretekov. Britský celok tak musí vytiahnuť tvrdú jazdu na stúpaní Sestriere a spoliehať sa na to, že Kelderman nebude stačiť motivovanému Hartovi. Tomu môže znovu veľmi pomôcť Dennis, ktorý dokáže aj na takomto kopci rozbiť skupinu favoritov a potom vytvoriť pozíciu na priamy súboj medzi Hartom a Keldermanom. V drese Sunwebu však bude pre Ineos predstavovať prekážku aj Jay Hindley. Austrálskeho jazdca nebude jednoduché striasť sa na záverečných kopcoch a jeho ostatné výkony nasvedčujú, že môže byť ešte silnejší ako Hart. Tím Sunweb sa musí pripraviť na to, že na konci etapy bude musieť urobiť kľúčové rozhodnutie, aby vybral toho pretekára, ktorý bude schopný vyhrať ružový dres. Kelderman je lepší časovkár, Hindley je silnejší v kopcoch. V kráľovskej etape sa ukázal vo výbornom svetle Pello Bilbao a takisto jeho spolujazdci Pernsteiner a Novak, čo môže motivovať tím Bahrajn - McLaren, aby zatlačil vo finále etapy a pokúsil dostať Bilbaa na stupne víťazov. Španielsky cyklista bude silný aj v prípadnom šprinte do kopca jazdcov na GC. Uvidíme, či nájde v sebe motiváciu Joao Almeida, ktorému kopec Sestriere sedí a keď vytiahne dobré nohy, na cieľovej páske môže opäť ukázať svoju dynamickú koncovku. Finále etapy bude prebiehať dynamickým spôsobom a ktorýkoľvek prejazd cez Sestriere môže poskytnúť priestor na útok na etapový triumf pre Fuglsanga, Nibaliho alebo motivovaného Masnadu, ktorí nebudú pod takým drobnohľadom. Celodenný únik má šancu na získanie etapy, ale na rovinatom začiatku sa nemusia dostať dopredu silní vrchári a tímu Ineos sa hodia v cieli bonusové sekundy.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Posledná horská etapa končí na vrchole stúpania, obsahuje štyri dlhé hodnotené kopce a prevýšenie vyše 5000 výškových metrov, čo je dostatočný priestor na to, aby v samotnom závere pretekov podlomila nohy niektorému z favoritov. Úvodných osemdesiat kilometrov bude rovinatých a zároveň nervóznych, lebo každý jazdec na GC bude chcieť dostať do úniku svojho spolujazdca. Stúpanie  Colle dell'Agnello (23,5 km; 6,5 %) je mimoriadne dlhá prekážka, ktorá odčerpá posledné zvyšky energie, a svoje zohrá aj vysoká nadmorská výška. Potom si cyklisti na chvíľu odpočinú len v klesaní, prejdu na francúzske územie a vydajú sa na vyčerpávajúci kopec Col d'Izoard (14,2 km; 7,1 %), kde sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške niekoľko kilometrov s prevýšením necelých desať percent. Následne môžu pretekári opäť obnoviť sily len v zjazde a kopec Montgenèvre (7,9 km; 7,1 %) ich preverí stabilným sklonom prevyšujúcim sedem percent. Po jeho prekonaní sa bude klesať len desať kilometrov, pelotón sa vráti na taliansku pôdu a hneď sa dostane na cieľový kopec vedúci do lyžiarskeho strediska Sestriere (10,5 km; 6,3 %). Toto stúpanie nepatrí medzi najťažšie, ale záverečných šesť kilometrov vyskočí na necelých sedem percent. Stále bude poskytovať priestor na útok a vzhľadom na mimoriadne náročný deň v kopcoch a značnú únavu v pelotóne bude pre každého z pretekárov utrpením. Finálne vrchárske predstavenie bude držať každého favorita v napätí, aby mu vydržala maximálna forma až do samého konca, lebo zlyhanie bude mať nedozerné dôsledky.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop