Richie Porte ovládol TDU aj bez výhry na Willunga Hill, Impey ho už neprekvapil

28.1.2020, 13:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Na austrálskej pôde sme sledovali dramatické etapy, ale všetko napokon vyriešil Richie Porte, hoci celkový titul získal bez úspechu na Willunga Hill. O vzrušujúce momenty sa postaral najmä Daryl Impey a kvalitnú premiéru v drese Ineosu zažil Rohan Dennis.
 
 
tdu 20 etapa 3 ilustrak efefgetti
Ilustračný záber počas jednej z etáp (© EF Pro Cycling / 2020 Getty Images)
 
 
Impey sa veľmi snažil, ale Porte perfektne využil dva kopce
 
Na podujatí sledujeme rok čo rok menšie profilové variácie a tentoraz sa objavili dve krátke, ale výbušné stúpania, kde sa dala nabrať rozhodujúca časová dávka pre úspech v poradí. A to sa presne podarilo Richiemu Portovi, ktorý znovu dorazil na TDU vo vynikajúcej forme, keď sa mu nikto nevyrovnal v šprinte do kopca. Už na Torrens Hill vybojoval slušný náskok a ak by nefúkal vo finále protivietor, mohol mať v cieli ešte výraznejšiu radosť. Jeho špecialita na Willunga Hill tentoraz nesiahla na etapový triumf a je paradoxné, že napriek tomu bol jeho výkon na tomto kopci rýchlejší ako pri všetkých jeho dovtedajších víťazstvách. "Chcel by som znovu triumfovať na Willunga Hill, ale je to v poriadku, keďže som vybojoval celkový titul. Pre mňa ako Austrálčana je veľkým zážitkom ovládnuť Tour Down Under. V poslednej etape to bolo veľmi dramatické a v jednom momente som si myslel, že som všetko stratil, no vtedy mi pomohli kolegovia a v rozhodujúcom momente mi vytvorili potrebnú pozíciu," hovorí domáci pretekár, ktorému sa konečne podarilo nadviazať na celkový triumf zo sezóny 2017.

Na trati si pochvaľoval prácu svojich spolujazdcov, ktorí zabrali a pomohli mu v kľúčových momentoch, a opäť sa správne naladil na začiatku sezóny. "Je skvelé znovu vyhrať cyklistické preteky. Mám za sebou dobrý dvojmesačný tréning. Tvrdo som trénoval a som rád, že som zistil, že stále môžem vyhrávať. Dodáva mi to sebadôveru." Sám dobre vie, že výhra na TDU je iba začiatok a v predchádzajúcich ročníkoch mu to automaticky nezaručilo aj dobré výsledky na nasledujúcich pretekoch. Už 35-ročný cyklista sa stále udržuje vo výbornej forme, ale vzhľadom na jeho vek potrebuje prežiť kvalitnú sezónu, aby uspel aj na Grand Tour. V tomto roku sa sústredí na Tour de France.
 
 
porte 20 tdu triumf okrovy trekfg
Richie Porte (© Courtesy Trek - Segafredo / Tim de Waele/Getty Images)
 

Jedným z určujúcich faktorov Tour Down Under bol Daryl Impey a snaha tímu Mitchelton - Scott pri zbieraní bonusovách sekúnd. Juhoafrický pretekár mohol poraziť Porteho len cez bonifikácie a v tomto smere sa mu nármane darilo od prvého až do piateho dňa, kde stále nahlodával vrchársku nadradenosť jazdca tímu Trek - Segafredo. Povzbudil ho jeho minuloročný výkon na Willunga Hill, kde dosiahol rovnaký čas ako Porte, ale história sa nezopakovala. "Počas celého podujatia som potreboval zbierať bonusové sekundy, ak som chcel myslieť na celkový triumf a musel som podať dobrý výkon aj na Willuga Hill ako v uplynulom ročníku. Moje telo však bolo v poslednej etape unavené, akoby doplatilo za snahu v predchádzajúcich etapách" realisticky hodnotí svoje účinkovanie dvojnásobný víťaz pretekov. V austrálskej zostave sa chcel ukázať na kopcoch Simon Yates, ale nešťastne spadol v druhej etape, čo ovplyvnilo jeho výkon. Napriek tomu na Torrens Hill patril medzi najlepších a na Willunga Hill sa pokúsil sledovať Porteho útok, ale neúspešne. Britský pretekár bol však na začiatku ročníka viditeľný a to môže byť dobrým znamením. 
 
 
Ineos chýba na pódiu, dva triumfy pre Ewana
 
Darilo sa Diegovi Ulissimu, ktorého klasikárske schopnosti na krátkych kopcoch znovu vynikli. Na stupne víťazov sa dostal na TDU už v sezóne 2014 a v tohtoročnej edícii skončil ešte o jeden stupienok vyššie. Na obidvoch cieľových kopcoch finišoval na predných priečkach a počas podujatia nestrácal zbytočný čas, preto sa mohol v klasifikácii oprieť o svoju výbušnosť. "Na začiatku pretekov som mal cieľ dostať sa do najlepšej desiatky. Druhé miesto v poradí ma veľmi potešilo. V každej etape som sa cítil dobre a veľkú zásluhu mali na tom aj moji spolujazdci, ktorí ma vždy podporovali. Aj v kráľovskej etape ma dostali na čelo pretekov a potom som si len užil krátky cieľový kopec, kde som získal druhé miesto v GC," povedal taliansky borec, ktorý v tomto roku absolvuje svoj obľúbený program. Po ardenských klasikách zamieri na Giro. Na tretej priečke finišoval Simon Geschke a 33-ročný nemecký pretekár potvrdil, že ešte nepatrí do starého železa a na vybraných podujatiach môže stále bojovať o zaujímavé výsledky. Špecialista na etapové triumfy z únikov sa povzbudil pekným výsledkom v klasifikácii.  
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v1
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
V tíme Ineos sa spoliehali na Rohana Dennisa. Austrálsky jazdec nesklamal a vo všetkých dôležitých previerkach patril medzi najsilnejších, no zároveň to bolo málo, aby mohol útočiť na tie najvyššie priečky. Z jeho pohľadu však bolo najdôležitejšie, že zapasoval do tímu Ineos a v jeho radoch môže jeho výkonnosť ešte napredovať. "Na január som sa cítil veľmi dobre, ale pred mojimi hlavnými cieľmi, Girom a olympijskými hrami, sa musím zlepšiť po vrchárskej stránke. Preteky dopadli dobre. Každý deň sme tvrdo pracovali, brali sme to vážne, ale pri tom sme sa aj zabávali. Všimol som si, že keď sme narazili na nejaký problém, hneď na druhý deň sme to chceli urobiť lepšie. Nemôžeme byť dokonalí, ale snažili sme sa zlepšovať. Veľmi sa mi páči, ako funguje môj nový zamestnávateľ," hovorí Dennis, ktorý vytvoril silnú dvojičku s Dylanom van Baarlem. Holandský borec sa cítil dobre na krátkych kopcoch a to bude pre neho povzbudením pred jarnou kampaňou na mačacích hlavách.
 
Medzi šprintérmi sa najviac darilo Calebovi Ewanovi, ktorý bol najrýchlejším jazdcom na podujatí. Ak sa dostal do pozície, nikto zo súperov sa nechytal na jeho zrýchlenie. S dvomi etapovými zárezmi môže byť spokojný. Jeden triumf uchmatol Sam Bennett a ukázal, že jeho angažmán v Quick-Stepe môže byť veľmi úspešný. A keď si ešte viac zvykne na nových kolegov, bude ešte údernejší. Elia Viviani spadol v druhej etape, z toho dôvodu sa nepresadil a veľmi snaživý výkon predvádzal mladý Jasper Philipsen, ktorý sa tlačil do koncovky, kde sa len dalo. Aj bez etapového víťazstva patril k najvýraznejším jazdcom a ovládol bodovaciu súťaž. Dôležitú výhru zaknihoval Giacomo Nizzolo a talianskemu pretekárovi to veľmi pomôže po nie veľmi úspešnom období.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTretie miesto Erika Bašku
 
 
Erik Baška sa vytiahol hneď v prvej etape, kde vybojoval výborné tretie miesto, a potom sa zapojil do koncovky ešte na konci štvrtého dňa, ale v technickom dojazde sa nedostal do potrebnej pozície a skončil ôsmy. Najmä finále v meste Tanunda ho povzbudí, že môže dosiahnuť pekné výsledky aj v silnej konkurencii. Juraj Sagan prežil pokojný vstup do nového ročníka a obaja slovenskí jazdci sa ešte spoločne predstavia na dvoch austrálskych jednorazovkách.
 
 
Konečné poradie Tour Down Under 2020
1. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 20:37:08 500
2. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:25 400
3. GESCHKE Simon CCC Team link ikonka 00:25 325
4. DENNIS Rohan link ikonka Team Ineos link ikonka 00:25 275
5. VAN BAARLE Dylan Team Ineos link ikonka 00:25 225
6. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:30 175
7. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:37 150
8. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:46 125
9. HAMILTON Lucas Mitchelton - Scott link ikonka 00:52 100
10. PERNSTEINER Hermann Bahrain - McLaren 00:54 85
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop