Okolo Valencie: Na krátkom kopci úradoval Tadej Pogačar, pokoril aj Valverdeho

6.2.2020, 14:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
2. 6.2. zvlnena etapa ciel rovina Torrent > Cullera 181 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 1
profil etapy, 1772 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
 
 
Organizátori pripravili v meste v Cullera atraktívny dojazd. Posledných dvetisíc metrov vyskočilo v priemere na deväť percent, maximá sa vyšplhali až na dvanásť percent, preto sme mali pred sebou dramatický súboj o sekundy. V poradí si mohli vylepšiť pozíciu vrchári s výborným šprintom do kopca ako Valverde, Dan Martin, Teuns či Izagirre, pozadu nechcel zaostať ani Pogačar a finále mohlo sadnúť aj skúseným klasikárom Avermaetovi alebo Gilbertovi.

Ani dnes neboli s únikom veľké starosti, no pelotón pustil dopredu silnú skupinku. Rémi Cavagna (Deceunick-Quick-Step), Jos van Emden (Jumbo-Visma), Alessandro De Marchi (CCC), Álvaro Cuadros a Héctor Sáez (obaja Caja Rural) disponovali kvalitou, aby popreháňali hlavný balík až do samého konca. Vybudovali si slušný a stabilný náskok na úrovni piatich minút, preto muselo za nimi pracovať viacero celkov.
 
Pragmatické rozhodnutie urobil tím Jumbo - Visma. Keďže nedisponuje vhodným pretekárom na výbušný finiš, vyslal svojho jazdca do úniku a nemusel tak obraňovať dres pre lídra pretekov. Jos van Emden ako výborný časovkár dodal vedúcej skupinke potrebné tempo. Najväčšiu hrozbu pre balík znamenal Rémy Cavagna, ktorý je vždy veľmi nepríjemný v brejkoch, a aj na dnešnom profile mohli vyniknúť jeho univerzálne schopnosti. Takisto Alessandro de Marchi má danosti na podobný profil a taliansky jazdec mal určite veľkú motiváciu presadiť sa, keďže nepretekal od ťažkého pádu na minuloročnej TdF. Únik dopĺňali dvaja španielski borci a Álvaro Cuadros vyhral obidve horské prémie, čím získal vrchársky dres.
 
Keďže utečenci predstavovali dobrú kvalitu, v hlavnej skupine pracovalo viacero tímov. Najskôr to boli Astana, Lotto - Soudal, Bahrajn - McLaren a potom sa objavovali aj vpredu Movistar a UAE Emirates. Hlavní favoriti na etapový triumf tak nenechávali nič na náhodu. Naháňačka medzi oboma skupinami prebiehala vo vysokom tempe a únik nedával balíku nič zadarmo. Rozdiel postupne klesal, ale pelotón nemal nič vyhraté. Pomohlo mu, že dvadsať kilometrov pred páskou vypadol z brejku Cuadros, a v tom čase mal únik náskok deväťdesiat sekúnd. Desať kilometrov pred cieľom to napokon skúsil vpredu Cavagna, ale pelotón mu už dýchal na chrbát. Francúzsky pretekár sa snažil, no pred cieľovým kopcom bol chytený. Medzitým ťažko spadol Tobias Foss (Jumbo-Visma), posledný víťaz Tour de l'Avenir.
 
Na úpätí záverečného kopca atakoval Serrano (Caja Rural), ktorý sa ukázal pred kamerou, ale hlavné slovo mali favoriti. Tí čakali až do samého konca a pred páskou bol v šprinte najsilnejší Tadej Pogačar. V priamom súboji porazil Alejandra Valverdeho a Dylana Teunsa.
 
Etape určenej pre vrchárov alebo klasikárov dodala zvýšený náboj silná skupina utečencov, ktorá prinútila balík jazdiť naplno celý čas. Vo finále sa nekonalo žiadne prekvapenie a na krátkom kopci sme mohli sledovať, v akej forme dorazili na preteky jednotliví favoriti. Záverečný výstup bol krátky a veľké selekcia sa nekonala, ale aj tak len vybraní jazdci dokázali patrične zrýchliť na cieľovej páske.
 
Tradične až do samého konca vyčkával Alejandro Valverde a potom v tom správnom čase nasadil svoj povestný finiš, ale tentoraz mu nepriniesol víťazstvo. Spolu s ním sa držal Dylan Teuns, všetko sledoval Tadej Pogačar a bol to práve slovinský jazdec, ktorý dokázal prekonať skúsenejších súperov. Výborne načasoval svoj šprint a zaknihoval povzbudzujúci triumf, keďže porazil Valverdeho v jeho obľúbenej disciplíne. Španielsky borec urobil na konci všetko správne a jednoducho musel priznať porážku, lebo Pogačar bol silnejší. Dobrú formu predviedli aj Dan Martin, hoci nebol taký razantný, ako sme u neho naučení, Jack Haig alebo Ion Izagirre, takže v sobotu v kráľovskej etape sa môžeme tešiť na zaujímavý vrchársky súboj. Na podujatí sa nerozdávajú bonusové sekundy, takže v poradí medzi pretekármi zostal minimálne rozdiely.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Prvá časť etapy bola náročná, lebo na začiatku sa dostala dopredu silná skupina a bolo potrebné zorganizovať potrebnú spoluprácu. Išli sme naplno celý deň. Samotná etapa mi sedela a som prekvapený, že som vyhral. Nečakal som to, lebo po dlhej súťažnej prestávke neviete, ako ste na tom v porovnaní s ostatnými. Musím sa poďakovať kolegom, ktorí mi veľmi pomohli, a teraz urobím všetko preto, aby som líderský dres udržal až do konca."
 
 
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 4:14:26 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 10
3. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 00:00 5
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:00  
5. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
6. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:00  
7. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 00:00  
8. MOSCON Gianni Team Ineos link ikonka 00:00  
9. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:00  
10. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:05  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 8:22:09  
2. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00  
4. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 00:00  
5. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 00:00  
6. MOSCON Gianni Team Ineos link ikonka 00:00  
7. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:00  
8. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:00  
9. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:00  
10. MOHORIČ Matej Bahrain - McLaren 00:02  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

 
Krátke preview etapy:
Už druhý deň sa s veľkou pravdepodobnosťou porozdávajú karty aj v bitke o celkové víťazstvo. Počas prvých dvoch tretín etapy, kedy sa pelotón vzdiali od pobrežia, sa pretekári budú testovať v jazde do kopca a z kopca, ale táto časť ešte nebude rozhodujúcou kapitolou v príbehu tohto dňa. Kľúčovú rolu zohrá až cieľové stúpanie, ktoré začne dvetisíc metrov pred páskou. Podľa dostupných informácií, finálny kopec by mal byť najprudší na samom začiatku a ku vrcholu by sa jeho náklon mal zmenšovať. Pretekári budú stúpať až do cieľa, takže druhá etapa by mohla potešiť buď klasikárov, ale aj kvalitných vrchárov. Na konci sa bude určite útočiť.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop