Valencia: Kráľovskú etapu získal odvážnym útokom Tadej Pogačar a vedie v poradí

8.2.2020, 14:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
4. 8.2. rovinata etapa ciel rovina Calp > Bernia 170 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 1
profil etapy, 2884 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
 
 
V najťažšej etape sa mohli presadiť len najlepšie pripravení borci, pretože cieľový kopec s dĺžkou päť kilometrov a priemerným sklonom dvanásť percent bol určený len pre vrchárov vo forme. Tešili sme sa na súboj medzi Pogačarom a Valverdem, dobré výkony zatiaľ podával Haick a na túto previerku sa sústredili aj Poels, Izagirre, Martin alebo Hart.
 
Začiatok posnažila svižná jazda pelotónu. Keď sa dostali dopredu Tim Declercq (Deceuninck-Quick-Step), Nathan Van Hooydonck, Greg van Avermaet (CCC), Pello Bilbao (Bahrain Merida), Gonzalo Serrano (Caja Rural) a Giovanni Carboni (Bardiani), hlavný balík ich nechcel pustiť a najmä zásluhou Movistaru sa nevytvoril medzi skupinami potrebný rozdiel. Potom sa situácia uspokojila, v pelotóne prebral opraty Mitchelton - Scott a uvedená skupina sa vzdialila, ale nezískala k dobru viac ako tri minúty.
 
Na čele pretekov sa zišla dobrá partia. Ak by dostala nečakanú šancu na etapový triumf, najviac by bol potešený Bilbao, ktorý v minulom roku vyhral z úniku dve etapy na Gire. Pozornosť si zaslúžil aj Van Avermaet alebo výborný ťahúň Declercq, preto balík musel svedomito sledovať utečencov. Navyše, Bilbao a Avermaet mali len minimálnu stratu v klasifikácii. Na horské prémie sa zameral Serrano a darilo sa mu zbierať body, aby vrchárske tričko zostalo v celku Caja Rural. Dnes ho mal oblečený jeho kolega Álvaro Cuadros.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v1
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Vo včerajšej etape sa dostal na vedúcu priečku v poradí Jack Haig a jeho kolegovia tak museli brániť najcennejší dres. Austrálsky pretekár sa zatiaľ ukazoval v dobrom svetle a plánoval minimálne udržať stupne víťazov. Neskôr sa k nim pridal aj UAE Emirates. Po štvrtej horskej prémii zostávala strata balíka na troch minútach, ale už išla smerom nadol. Dvadsať kilometrov pred pásku to bola už len jedna minúta a žiadne prekvapenie sa teda nemalo konať. V pelotóne už ťahala aj Astana pre Izagirreho ako obhajcu prvenstva. Na čele pretekov najdlhšie vzdorovali jazdci z WT celkov a najmä Bilbao robil všetko preto, aby na cieľový kopec dorazil s čo najväčším náskokom. Na začiatku cieľového kopca bol rozdiel medzi skupinami tridsať sekúnd.
 
Na konci najlepšie odolával na prudkých sklonoch Greg van Avermaet a vyhovovalo mu, že hlavní favoriti čakali len na koniec stúpania, ale aj belgický jazdec napokon kapituloval dva kilometre pred páskou. A práve vtedy zaútočil Tadej Pogačar. Na tvrdých sklonoch sa trápili aj najlepší vrchári a vo svojej koži nebol Valverde. Za Pogačarom sa pohybovali Teuns, Poels, Haig, Hart a Martin.
 
Kopec nepoľavoval ani na chvíľu, ale Tadej Pogačar ma perfektné nohy. Získal druhý triumf na podujatí a dostal sa na čelo pretekov. Druhý skončil Wout Poels, potom finišovali Tao Hart, Dan Martin a Jack Haig. Táto skupina stratila šesť sekúnd.
 
 
pogacar 20 valencia triumf 2 uaefb
Pogačarov triumf (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
V najťažšej etape sa odohrala bitka najlepších vrchárov a na strmom záverečnom kopci sme sledovali zaujímavé predstavenie, v ktorom dominoval Tadej Pogačar. Mladý slovinský pretekár sa zdvihol zo sedla vyše dva kilometre pred vrcholom a nikto ďalší neukázal takú výbornú formu. Hoci sa za ním pohybovali skúsení vrchári, Pogačar ich jasne porazil na výkon. Ovládol druhú etapu, druhý cieľový kopec a zaslúžene sa dostal na čelo klasifikácie. Nikto nemal takú vrchársku formu na pripravených kopcoch a ani odvahu.
 
Za ním dorazila do cieľa malá skupina, kde jazdili Wout Poels, Tao Hart, Dan Martin a Jack Haig, ktorým sa síce darilo mierne znižovať manko, ale nestačilo to. Vo vyrovnanom priebehu a bez bonusových sekúnd nie sú medzi pretekármi veľké rozdiely. Dnes to nevyšlo Valverdemu, ktorý sa v závere necítil komfortne a lepší výkon sa očakával aj do Izagirreho. Zajtra je na programe už len jednoduchá šprintérska etapa a bolo by prekvapením, ak by Pogačar prišiel o malý náskok v GC.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara, (víťaz)
"Máme za sebou ťažkú etapu. V druhej časti sme začali pracovať na čele balíka a moji kolegovia boli výborní. Pripravili mi pozíciu a potom som zaútočil na cieľovom kopci. Bolo to ďaleko pred cieľom, ale podarilo sa mi udržať náskok. Na prudkých sklonoch som bol silný a tempo bolo vysoké. Cítim sa veľmi dobre po dvoch triumfoch, keď mi zakaždým výborne pomohli moji spolujazdci."
 
 
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 4:22:03 20
2. POELS Wout Bahrain - McLaren 00:06 10
3. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:06 5
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:06  
5. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
6. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 00:23  
7. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:32  
8. ARMÉE Sander Lotto Soudal link ikonka 00:42  
9. RODRÍGUEZ Óscar Astana Pro Team link ikonka 00:45  
10. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 00:49  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 16:38:28 5
2. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
3. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:06  
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:13  
5. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 00:23  
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 00:25  
7. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:32  
8. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 00:49  
9. RODRÍGUEZ Óscar Astana Pro Team link ikonka 01:11  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:14  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Sobota definitívne rozhodne o tom, kto sa stane celkovým víťazom 71. ročníka pretekov Okolo Valencie. Štvrtá etapa má prívlastok kráľovská, pretože pelotón prevedie cez štyri horské prémie. Celkovo cyklisti absolvujú skoro tritisíc výškových metrov. Vrcholy všetkých hodnotených kopcov sa nachádzajú ďaleko od cieľa, takže v nich veľa rozruchu určite ešte neuvidíme. Najsilnejší jazdci v smere do hora dostanú ideálnu šancu ukázať svoje prednosti v cieľovom kopci. Stúpanie Sierra de Bernia bude najprudším stúpaním v celom itinerári podujatia v tomto roku. Jeho náklon je v priemere skoro dvanásť percent, ale v najprudšej pasáži budú pretekári zdolávať oveľa väčšie hodnoty. Najstrmšia časť by mala byť na hranici dva a pol kilometra pred páskou. Posledný kopec meria päťtisíc metrov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop