Okolo Valencie: V nedeľu tesný triumf Jakobsena pred Groenewegenom

9.2.2020, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
5. 9.2. rovinata etapa ciel rovina Paterna > Valencia 98 km Jakobsen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 1
profil etapy, 564 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
 
 
Vo Valencii pochopili, že ak chcú v závere zaradiť už len rovinatú etapu, ktorá za normálnych okolností nebude mať veľké šance miešať celkové poradie, môže byť aj veľmi krátka a nikto o nič nepríde. Rovnako dlhý bude televízny prenos a tímy si to budú len pochvaľovať. Stalo sa. Piata etapa z Paterny de Valencie mala len 98 kilometrov.
 
Vpredu sa objavila štvorica Hugo Houle (Astana), Sergio Samitier (Movistar), Francesco Romano (Bardiani) a Jon Agirre (Kern Parma). Pelotón im, samozrejme, nemohol dovoliť väčší náskok. Dlhšie sa pohyboval len na hranici minúty. Deceuninck a Jumbo mali všetko pod kontrolou a etapa bola pokojná. Houle si prišiel po jedinú rýchlostnú prémiu na trase a už sa všetko chystalo na špurt.
 
V závere to bol veľký súboj dvoch najväčších favoritov Dylana Groenewegena (Jumbo- Visma) s Fabiom Jakobsenom (Deceuninck - Quick-Step). V holandskom súboji bol v prvých dvoch koncovkách silnejší Groenewegen. No dnes to zvládli ľudia z Quick-Stepu ideálne, keď ako posledný odstupoval z vlaku Ballerini a radoval sa Jakobsen. Bolo to mimoriadne tesné, no Groenewegenovi sa ho o pol bicykla nepodarilo prešpurtovať z nevýhodnejšej pozície za ním, keďže žltých rozbiehačov tam už v samom závere nemal. Na tretej pozícii dorazil do cieľa John Degenkolb (Lotto), ktorý si tak mohol mierne zlepšil chuť. Po treťom mieste v úvodnej etape bol tentoraz Alexander Kristoff (UAE) štvrtý.
 
 
jakobsen 20 valencia triumf dqtf
Fabio Jakobsen (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Jakobsen bol teda len tretím cyklistom, ktorému sa podarilo vyhrať etapu. Jeho sok Groenewegen získal okrem dvoch triumfov aj dres pre víťaza bodovacej súťaže. Celkovo to bola záležitosť suverénneho Tadeja Pogačara (UAE), ktorý síce Jacka Haiga (Mitchelton) zdolal len o šesť sekúnd, ale treba povedať, že sa tu neudeľovaili bonifikácie, a teda by to bolo reálne až 26 sekúnd. Pre Austrálčana je to ale krásny výsledok. Podobne ako pre tretieho Taa Harta, ktorý by sa s bonifikáciami dostal na druhú priečku, no Ineos môže byť maximálne spokojný s jeho účasťou na pódiu. Biely dres, samozrejme, získal Pogačar, vrchársky aktívny Serrano z Caja Rural. Sympatický výkon z úvodu sezóny naďalej predvádza Bahrain McLaren, ktorý vyhral súťaž tímov.
 
 
Výsledky etapy
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 2:04:32 20
2. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 10
3. DEGENKOLB John link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 5
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
5. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain - McLaren 00:00  
6. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
7. SUREDA Jaume Burgos - BH 00:00  
8. BALLERINI Davide Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
9. SANZ Enrique Equipo Kern Pharma 00:00  
10. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 18:43:00 200
2. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:06 150
3. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:06 125
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:13 100
5. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 00:23 85
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 00:25 70
7. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:32 60
8. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 00:49 50
9. RODRÍGUEZ Óscar Astana Pro Team link ikonka 01:11 40
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:14 35
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov


 
 
Krátke preview etapy:
Posledná etapa bude v porovnaní so sobotňajšou skúškou už iba prechádzka po ružovej záhrade. Na samom konci cyklisti absolvujú vôbec najjednoduchšiu previerku v 71. ročníku. Ani nie sto kilometrov, a iba niečo cez päťsto výškových metrov, to sú základné parametre nedeľňajšej etapy. Do cieľovej Valencie pelotón povedie cesta bez väčších prekážok, no úplný koniec už taký jednoduchý nebude. Šprintéri budú musieť byť vo veľkom strehu, pretože posledné kilometre etapy obsahujú niekoľko technických pasáži a nebezpečný prejazd cez kruhový objazd. Šprintovať sa bude na úzkej ulici, kde bude existovať reálna hrozba pádov. Tak či onak, koniec bude patriť najrýchlejším mužom v pelotóne.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop