Na Malorke zarezonovali triumfy Moschettiho, v najťažší deň bol najsilnejší Soler

3.2.2020, 12:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek, lt
Tieto dni odštartovala cyklistická sezóna aj na európskom kontinente, hoci nie doslova na pevnine. Šprintéri, ale aj vrchári mali možnosť otestovať svoju kondíciu po zimnej príprave na štyroch jednorazových pretekoch na Malorke. Prvý a posledný deň patril rýchlym mužom, druhý a tretí deň si prišli na svoje milovníci kopcov.
 
 
V úvodnom dni pre šprintérov bol najrýchlejší Moschetti, zdolal Ackermanna
 
Úvodná španielska jednorázovka začala v Seo Salines, odkiaľ sa pretekári vydali na cestu do mesta Felanitx. Profil trasy bol pomerne rovinatý, finišovalo sa však do mierneho kopca. Medzi favoritov sa tak radili Jasper Stuyen, Pascal Ackermann či Nacer Bouhanni. Prekvapiť však mohli aj šprintéri druhého sledu, napríklad Andrea Pasqualon alebo Tom Van Asbroeck.
 
Do úniku dňa sa prepracovali Rémy Mertz (Lotto Soudal), Aaron van Poucke (Sport Vlaanderen - Baloise), Riccardo Verza (Kometa Xstra) a Claudio Imhof (Švajčiarsko). Prvý menovaný bol úspešný na prvej šprintérskej prémií, na horskej prémií sa zas presadil reprezentant Helvétov. Kvarteto si spoločnými silami vypracovalo náskok viac ako päť minút.
 
Imhof vyhral aj druhú horskú prémiu, v balíku sa do práce pustil Trek spoločne s Borou. Neskôr sa k ním pridal aj prokontinentálna zostava Fundácion - Orbea. Medzera medzi únikom a pelotónom sa začala zmenšovať, 62 kilometrov pred páskou bola na úrovni štyroch a pol minút. Claudio Imhof si na svoje konto pripísal aj predposlednú šprintérsku prémiu dňa.
 
Nervozita v pelotóne vyústila do pádu, v ktorom sa ocitol jeden z favoritov na víťazstvo Matteo Pelucchi (Bardiani) či Frank Bonnamour (Arkéa - Samsic), obidvaja, našťastie, pokračovali ďalej. Balík, do ktorého sa vrátil Riccardo Verza, strácal menej ako štyri minúty. Za Trek pracovala na čele pelotónu ich nová posila Alexander Kamp. Do hlavnej skupiny sa vrátil aj Van Poucke.
 
Do cieľa zostávalo 33 kilometrov a vedúca dvojica mala stále k dispozícií viac ako dvojminútový náskok. O čosi neskôr to už neplatilo, najmä vďaka zoskupeniu okolo Pascala Ackermanna a mužom z Israel Start-Upu šiel náskok úniku rapídne nadol. Asi dvadsať kilometrov pred cieľom sa odohral ďalší pád. Na zemi skončilo šesť pretekárov, opäť tam bol dnešný smoliar Pelucchi či Hector Carretero (Movistar).
 
Šestnásť kilometrov pred páskou musel riešiť defekt Matthias Brändle (Israel Start-Up), medzitým klesol náskok vedúceho dua na polminútu. Claudio Imhof vyhral aj poslednú horskú prémiu, zatiaľ čo v balíku sa odohrala ďalšia kolízia, chuť asfaltu ochutnal Pieter Vanspreybrouck (Circus - Wanty Gobert). Päť kilometrov pred páskou bol únik definitívne minulosťou.
 
Do hromadného šprintu priviedol pelotón tím Trek - Segafredo a najlepšie nohy mal v závere ich zástupca Matteo Moschetti! Za ním preťal pásku Pascal Ackermann, stupne víťazov doplnil Jon Aberasturi (Caja Rural). Za nimi finišovali Enrique Sanz (Kern Pharma) a Andrea Pasqualon (Circus - Wanty Gobert).
 
 
malorka 1 podium bohfb
Pódium (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Výsledky Trofeo Felanitx (30.1.)
1. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo link ikonka 3:41:29 125
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 85
3. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00 70
4. SANZ Enrique Equipo Kern Pharma 00:00 60
5. PASQUALON Andrea Circus - Wanty Gobert 00:00 50
6. LIEPINŠ Emils Trek - Segafredo link ikonka 00:00 40
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
So španielskymi vrchmi si najlepšie poradil Buchmann, na pódiu aj Valverde
 
Posledný deň prvého mesiaca v roku priniesol šancu na dobrý výsledok najmä pre vrchárov. Solídnou zostavou disponovala Bora. Rafal Majka aj Emanuel Buchmann si trúfali na dobrý výsledok. Sekundovať im mali borci z Movistaru Alejandro Valverde či nová posila Enric Mas. Prekvapiť mohol Carl Fredrik Hagen, ôsmy muž vlaňajšej Vuelty.
 
Hneď na začiatku sa k zemi porúčali Matis Louvel (Arkéa Samsic) a Cédric Beullens (Sport Vlaanderen - Baloise), obidvaja pokračovali ďalej. Do úniku sa snažil dostať aj minuloročný druhý muž Pekla severu Nils Politt (Israel - Start-Up). Nemcovi sa to podarilo a okrem neho sa dopredu vydali aj Diego Pablo Sevilla (Kometa Xstra), Juan Fernando Calle (Caja Rural), Issac Cantón (Burgos - BH), Damian Luscher (Swiss Racing Academy), Joan Bou (Fundácion - Orbea) a Robert Scott (Canyon dhb p/b Soreen).
 
Prvú horskú prémiu ovládol Luscher, v balíku sa do práce pustil Movistar. Po Švajčiarovi  na horskej prémií ukázal svoje kvality aj Calle, na šprintérskej prémií sa pre zmenu presadil Sevilla. Ku zoskupeniu okolo Valverdeho sa pridali aj borci z Bory. Druhú šprintérsku prémiu uchmatol Calle, 83 kilometrov pred páskou sa náskok vedúcej skupiny blížil k trom minútam.
 
Pretekárov dnes sprevádzalo príjemné počasie, teploty sa vyšplhali na sedemnásť stupňov. 48 kilometrov pred páskou mal únik k dobru už len tridsať sekúnd. Vrchársku prémiu Coll de Femenias ovládol Calle. V tom čase už vpredu nebol Cantón, Sevilla ani Scott, naopak, dopredu sa prepracoval Lennard Kämna (Bora - hansgrohe). Bývalý pretekára Sunwebu sa pri zvyšných členoch úniku nezdržal a vydal sa na sólovú jazdu, pri ktorej ho doplnil Bou. Medzitým sa Politt odpojil z vedúcej skupiny a začal sa vracať do balíka, kde diktoval tempo Movistar.
 
Kämna sa na čele osamostatnil, zhruba dvadsať sekúnd za ním jazdil Bou a ďalších dvadsať sekúnd strácal pelotón, kde zostalo približne päťdesiat ľudí. Tridsaťdva kilometrov pred páskou zaútočili Marc Soler (Movistar), Simone Petilli (Circus - Wanty Gobert), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Julien Bernard (Trek - Segafredo) a Joab Schneiter (Swiss Racing Academy). Pelotón ich však nikam nepustil a za chvíľu sa všetci zaradili späť. Medzitým musel riešiť defekt Rafal Majka (Bora).
 
Poliak musel čakať na druhý bicykel a stratil množstvo času, zatiaľ čo Kämna si stále udržiaval drobný náskok. Z pelotónu sa snažil ujsť Ivan Rovny (Gazprom - RusVelo), no jeho snaha vyšla navnivoč. Cyklisti už stúpali na najvyšší bod dnešnej "etapy" Coll de Puig Maior. Dvadsaťštyri kilometrov pred cieľom sa z balíka utrhli Marc Soler Emanuel Buchmann. Dvojica sa rýchlo pripojila ku Kämnovi, Bora to mala výborne rozohrané.
 
Útoky z pelotónu pokračovali, tentoraz sa zdvihli zo sedla Alejandro Valverde, Enric Mas, Harm Vanhoucke, Gregor Mühlberger (Bora) a aj im sa podarilo dostať dopredu. Opačným smerom putoval Kämna. Mas a Mühlberger sa tam takisto dlho nezdržali, vpredu tak zostali len Buchmann, Valverde, Soler a Vanhoucke. V pelotóne zostalo zhruba pätnásť pretekárov. Silné vedúce kvarteto malo na Coll de Puig Maior štrnásť sekúnd k dobru.
 
Medzitým sa na zemi ocitol Lukasz Owsian (Arkéa Samsic) a poľský pretekár musel odstúpiť. Približne pätnásť kilometrov pred páskou zaútočil Buchmann, ktorý si dokázal vybudovať desaťsekundový náskok pred skupinou Valverdeho, ktorá bola o čosi neskôr dobehnutá pelotónom. Minuloročný štvrtý pretekár Starej dámy si vybudoval tridsaťsekundový náskok.
 
Emanuel Buchmann už o svoj náskok neprišiel a po druhom mieste z minulého roka sa mohol radovať z víťazstva. Hlavná skupina prišla do cieľa s mankom 38 sekúnd a druhé miesto vyšprintoval Alejandro Valverde. Skvelý deň pre Boru podčiarkol tretím miestom Gregor Mühlberger. Tesne za pódiom zostal Diego Rosa (Arkéa Samsic) a do najlepšej pätice sa prebojoval aj Sander Armée (Lotto Soudal).
 
 
buchmann 20 malorka 2 podium bohfb
Emanuel Buchmann v cieli (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Výsledky Trofeo Serra de Tramuntana (31.1.)
1. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 3:55:53 125
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:38 85
3. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:38 70
4. ROSA Diego Team Arkéa Samsic 00:38 60
5. ARMÉE Sander Lotto Soudal link ikonka 00:38 50
6. VLIEGEN Loic Circus - Wanty Gobert 00:38 40
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
V sobotu pelotón neukontroloval únik, prvé víťazstvo pre Movistar vybojoval Soler
 
Tretí deň dobrodružstva na Mallorce ponúkol šancu na dobrý výsledok opäť pre kvalitných vrchárov. Tým pádom bol okruh favoritov prakticky totožný s predchádzajúcim dňom. Cyklisti sa vybrali z mesta Pollenca, cieľovým miestom bol prístav v Andratxe, teda mesto, kde finišovala aj úvodná previerka.
 
Pár minút pred dvanástou bol odmávaný ostrý štart a dopredu sa začali tlačiť viacerí pretekári. Dopredu sa chcel dostať aj Claudio Imhof (Švajčiarsko), najaktívnejší pretekár spred dvoch dní. Balík však od samého začiatku nasadil vysoké tempo a preto nebolo jednoduché, aby sa niekto utrhol. O únik sa pokúsil aj Emils Liepins (Trek - Segafredo), spoločne s ním to skúšali aj ľudia z Israel Start-Upu či jednotlivci z kontinentálnej scény.
 
Ani po 33 kilometroch sa nevytvoril žiaden únik a cyklisti už začali stúpať na Coll de Femenias (7,6 km, 5%). Napokon sa z pelotónu oddelilo iba duo Mads Würtz (Isreal Start-Up) a už spomínaný Claudio Imhof. Balík potom zastal a dvojica si začala budovať náskok. Dánsky pretekár si podmanil aj úvodnú šprintérsku prémiu. V pelotóne sa do práce, podobne ako včera, pustil Movistar a Bora.
 
Za vedúcou skupinou sa však vytvorila skupina prenasledovateľov, ktorú tvorili Carmelo Urbano (Caja Rural), Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen - Baloise), Julen Irizar (Fundácion - Orbea), Etienne van Empel (Vin Zabu - KTM), Giacomo Garavaglia (Kometa Xstra), Ivan Moreno (Equipo Kern Pharma), Joab Schneiter (Swiss Racing Academy) a Franklin Chacón (Gios Kiwi Atlantico).
 
Po päťdesiatich kilometroch strácala táto partia štyridsať sekúnd na čelo pretekov. Balík už strácal viac ako tri minúty. Mads Würtz ovládol aj prvú horskú prémiu, po ktorej sa začali pretekári šplhať na ďalší kopec Coll de Puig Major (4,4km, 5%). Druhej skupine sa predbežne nedarilo doplniť vedúce duo, dokonca ich manko vzrástlo na viac ako minútu. Jej účastníci sa skôr blížili naspäť k pelotónu, kde sa do práce pustili aj borci z Lotta Soudal.
 
Druhá horská prémia bola zároveň najvyššie položeným bodom dnešného dňa, opäť tu zabodoval Würtz a prenasledovatelia strácali čoraz viac. Tentoraz to boli dve minúty a dvadsať sekúnd. Nasledoval dlhý zjazd a ďalšia šprintérska prémia. Tam bol pre zmenu rýchlejší švajčiarsky reprezentant. 78 kilometrov pred cieľom bola druhá skupina dorazená pelotónom. Z nej sa Julen Irizar vybral osamote naháňať vedúce duo.
 
 
banner kolekciaCI v2
 
 
Cyklisti začali stúpať na ďalšiu horskú prémiu, tentoraz pred nimi stál Coll den Bleda (3,6km, 5%). Práve na tomto stúpaní z pelotónu zaútočili Marc Soler (Movistar) a Lennard Kämna (Bora - hansgrohe). O chvíľu ich doplnili Davide Villela (Movistar), Gregor Mühlberger (Bora - hansgrohe), Julien Bernard (Trek - Segrafredo), Tomáš Marczynski (Lotto Soudal), Diego Rosa, Elie Gesbert (2x Arkéa Samsic), Gonzalo Serrano (Caja Rural), Loic Vliegen (Circus - Wanty Gobert) a Rubén Fernández (Fundácion - Orbea). Táto partia čoskoro dobehla Irizara.
 
Do druhej skupiny sa dotiahli ďalší pretekári - Kévin Ledanois (Arkéa Samsic), Daniel Savini (Bardiani), Jacob Scott (Canyon dhb p/b Sooren), Urko Berrarde (Equipo Kerm Pharma) a Mathias Reutimann (Swiss Racing Academy). Nelenilo sa ani na čele pretekov. Würtz sa chcel zbaviť svojho súpera, no nevyšlo mu to. Dán aspoň vyhral ďalšiu šprintérsku prémiu. Do cieľa zostávalo 64 kilometrov. Na predposlednej horskej prémií Coll de sa Pedrisa (5,9km, 4%) sa opäť presadil bývalý pretekár Kaťuše. Druhá skupina sa k ním postupne blížila, ale stále mala zhruba štyridsaťsekundové manko.
 
Würtzovi vpredu došli sily, prepadol sa do skupiny prenasledovateľov a Imhof pokračoval osamote. Švajčiarsky cyklista uchmatol poslednú horskú prémiu a Solerova partia naňho strácala menej ako dvadsať sekúnd. Balík strácal tri minúty. Štyridsať kilometrov pred páskou sa na zemi ocitol v druhej skupine jazdiaci Elie Gesbert a musel odstúpiť.
 
Pelotón sa k druhej skupine výraznejšie nepribližoval a bolo čoraz viac pravdepodobné, že Buchmann a spol. sa dnes do boja o triumf nezapoja. To chceli zmeniť tímy Kometa XtraBurgos - BH, ktoré sa poskladali na čelo balíka. Imhof bol dorazený, vedúca skupina sa oklieštila a vpredu zostali len Villela, Soler, Kämna, Mühlberger, Marczynski, Rosa, Vliegen Fernández. Balík dokázal znížiť svoju stratu na menej ako minútu. Medzi týmito dvoma skupina ešte bojovalo trio Berrarde, SerranoReutimann.
 
Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom sa na sólový pokus vydal Lennard Kämna. Nemecký cyklista si vybudoval pätnásťsekundový náskok. Po ňom atakoval Soler, ku ktorému sa pridal Mühlberger a spoločnými silami dorazili ku bývalému pretekárovi Sunwebu. Ten vyhral poslednú šprintérsku prémiu. Pelotón už vzdal svoju snahu, pätnásť kilometrov pred páskou strácal sto sekúnd.
 
 
buchmann 20 malorka 2 podium bohfb
Marc Soler a Gregor Mühlberger (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Kämna šiel k zemi, ale rýchlo sa pozviechal a vysadol späť na bicykel. Bohužiaľ sa prepadol do druhej skupiny, vpredu tak zostalo iba španielsko-rakúske duo, ktoré malo k dispozícií dvadsaťdva sekúnd a svoj náskok naďalej navyšovalo. Rakúšan sa v jednom momente snažil zbaviť svojho súpera, ale ten sa ho dokázal udržať. Za nimi sa mali pohybovať Rosa, Fernández Marczynski.
 
Vedúcu dvojicu na ceste do cieľa nikto nezastavil a v prudkom kopci s prevýšením 8 % sa napokon radoval Marc Soler a prvého triumfu v sezóne sa dočkal Movistar. Gregor Mühlberger si pripísal ďalšie umiestnenie na pódiu, tentoraz bral druhé miesto. Stupne víťazov doplnil Davide Villella, ten prišiel do cieľa s viac ako minútovým mankom. Tesne za pódiom finišoval dnešný smoliar Lennard Kämna a do najlepšej pätice sa opäť dostal aj Diego Rosa.
 
 
Výsledky Pollenca - Andratx (1.2.)
1. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 4:17:56 125
2. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:11 85
3. VILLELLA Davide Movistar Team link ikonka 01:04 70
4. KÄMNA Lennard BORA - hansgrohe link ikonka 01:04 60
5. ROSA Diego Team Arkéa Samsic 01:10 50
6. MARCZYNSKI Tomasz Lotto Soudal link ikonka 01:22 40
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Záver dobrodružstva na Malorke priniesol druhé víťazstvo pre Moschettiho
 
Posledná jednorazovka štartovala aj finišovala v meste Palma. Na ceste ich čakala len jedna horská prémia, preto sa o ďalší triumf mali pobiť najrýchlejší muži v pelotóne. Matteo Moschetti sa už raz radoval a dnes si chcel pripísať ďalší víťazný zárez. Proti boli Pascal Ackermann, Tom van Asbroeck a ďalší.
 
Slnečné počasie vyhnalo do úniku trio pretekárov, pred pelotónom sa usadili Álvaro Cuadros (Caja Rural), Brian van Goethem (Lotto Soudal) a Lluís Mas (Movistar). Ich náskok pred balíkom sa vyšplhal na viac ako tri minúty. Prvú šprintérsku prémiu ovládol posledný menovaný. V pelotóne sa do práce pustili zástupcovia Bory a Treku.
 
Za americký celok odvádzal penzum práce Jacopo Mosca, ktorý v roku 2018 vybojoval na Tirreno - Adriatico zelený dres vďaka únikom. Španielsky borec v službách Movistaru bodoval aj na ďalšej rýchlostnej prémií. Štyridsať kilometrov pred páskou začali cyklisti stúpať na jedinú horskú prémiu Col de Sa Creu (6,7 km, 3%).
 
Najťažší úsek dnešnej previerky využil Enric Mas (Movistar) k útoku. Strieborného medailistu Vuelty spred dvoch rokov nasledovali Rasmus Iversen, Stefano Oldani (2x Lotto Soudal), Loic Vliegen (Circus - Wanty Gobert) a Joab Schneiter (Swiss Racing Academy). Najviac bodov na horskej prémií vybojoval Oldani.
 
V nasledujúcom zjazde sa dopredu vydali aj Jasper Stuyven (Trek) a Jean - Pierre Drucker (Bora). Táto dvojica, Oldani a Vliegen vytvorila novú vedúcu skupinu a vytvorila si drobný náskok. Medzitým sa v balíku vedenom pretekármi tímom Israel Start-Up porúčal na zem Alfdan de Decker (Circus - Wanty Gobert).
 
Pätnásť kilometrov pred páskou bol únik minulosťou, o čosi neskôr odstúpil aj Mikel Iturria (Fundácion - Orbea) a ostatní sa začali pripravovať na hromadný šprint. Ten si opäť podmanil Matteo Moschetti! Na Pascala Ackermanna zostalo len druhé miesto, na pódium sa postavil aj Andrea Pasqualon (Circus - Wanty Gobert). Nepopulárnu štvrtú priečku si vyjazdil Amaury Capiot (Sport Vlaanderen - Baloise), elitnú päticu uzavrel už spomínaný Stefano Oldani.
 
23-ročný Talian z Treku napísal na Malorke veľmi zaujímavý príbeh. Od príchodu k profesionálom ani raz nevyhral a aj keď vlani na Gire tvrdo bojoval, v šprintérskych koncovkách boli rýchlejší. V týchto dňoch ale dostal od tímu šancu, keďže zostavu opustil John Degenkolb a Moschetti sa odvďačil peknými víťazstvami. Najmä skalpy Ackermanna sú zaujímavé. To je určite predpoklad na to, že bude lídrom aj na ďalších pretekoch.
 
 
malorka 4 20 spurt moschetti asckermann bohfb
Špurt záverečného dňa (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Výsledky Trofeo Playa de Palma (2.2.)
1. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo link ikonka 3:46:29 125
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 85
3. PASQUALON Andrea Circus - Wanty Gobert 00:00 70
4. CAPIOT Amaury Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 60
5. OLDANI Stefano Lotto Soudal link ikonka 00:00 50
6. BEULLENS Cédric Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 40
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop