TdF: Na konci ušiel Kragh Andersen, Bennett si postrážil Sagana a udržal vedenie

18.9.2020, 15:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
tdf2020 banner update
19. 18.9. zvlnena etapa ciel rovina Bourg-Bresse > Champagnole 166 km Kragh Andersen
 
etapa 19n
profil etapy, 2206 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Aj v treťom týždni sa mohla objaviť v programe šprintérska etapa, ale na Tour nebýva pravidlom, že to najrýchlejší jazdci aj využijú a tým sa zvyšovali šance utečencov. Hlavná pozornosť tak smerovala na tím Bora - hansgrohe, ktorý potreboval šprintérske body a v ideálnom prípade aj zbaviť Sama Bennetta pred cieľom.
 
Na podujatí sme už nevideli Andrého Greipela, ktorý skončil kvôli chorobe. Dnes sa očakávalo príjemné počasie s teplotami do tridsať stupňov. V prípade hromadného dojazdu mala hrať dôležitú úlohu ostrá zákruta nachádzajúca sa tesne pred flamme rouge. Na čele pelotónu sa striedali viacerí silní borci, dopredu chceli ísť aj Kwiatkowski alebo Alaphilippe. Podľa predpokladov sa chcel do úniku aj Deceuninck - Quick-Step. Najskôr sa dostal dopredu jeho zástupca Rémi Cavagna a potom sa chceli k nemu dostať Max Walscheid (NTT), Dylan van Baarle (Ineos), Guillaume Martin (Cofidis), Cyril Barthe (B&B) a Geoffrey Soupe (Direct Energie).
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Druhá skupina potrebovala zmazať manko deväťdesiat sekúnd na francúzskeho jazdca, ale nemali to ľahké, lebo v balíku išiel naplno Bora - hansgrohe. Nemecký celok potreboval dnes tvrdú cyklistiku a mohli na to najskôr doplatiť títo piati jazdci. Partia okolo Petra Sagana mala však smolu, lebo Lukasa Pöstlbergera poštípala osa a na pretekoch skončil. Potom si vystúpil z druhej skupiny Martin a vracal sa späť do pelotónu. Tím Bora - hansgrohe použil dvoch svojich jazdcov, aby kontrolovali únik, a pomohol im aj Sunweb. Ten sa spoliehal na konci na Ceesa Bola, ale ak by sa to vo finále delilo, stále mal k dispozícii klasikárov ako Pedersen.
 
 
Na čele pretekov predvádzal najväčšie odhodlanie Rémi Cavagna, ale ostatní sa sa postupne vracali späť do pelotónu, lebo ich odrádzalo odhodlanie Bory a Sunwebu. Napokon to vzdali aj Van Baarle, Walscheid, Soupe a pred balíkom bojoval iba Cavagna. Tím Bora - hansgrohe sa dostal do dobrej pozície, lebo vpredu musel sledovať iba jedného utečenca a mohol pri tom ušetriť väčšinu svojich jazdcov na dôležité finále, aby čo najdlhšie pomáhali Petrovi Saganovi a na zvlnenej záverečnej časti dostali pod tlak Bennetta. Na konci sa nachádzalo niekoľko menších stúpaní a ten najťažší sa objavil osemnásť kilometrov pred cieľom, kde na úzkej ceste vyskočilo päťsto metrov na desať percent, čo mohol byť rozhodujúci úsek etapy.
 
 
Francúzsky borec Rémi Cavagna však nemusel byť úplne jednoduchou prekážkou pre hlavnú skupinu. Ako výborný tempár a vhodný typ na ardenské profily v minulom roku vyhral etapu na Vuelte, kde poprel záverečný šprint pelotónu, a na začiatku tohto roka ovládol kopcovitú jednorazovku Faun-Ardèche Classic po dlhom útoku. Ostatní jazdci stratili na neho tri minúty. Na jedinej horskej prémii strácal pelotón necelé dve minúty a Bora so Sunwebom vedeli, s kým majú do činenia. Preto nedávali Cavagnovi vyšší náskok.
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 update2
- reklama -
 
 
Po stúpaní Côte de Château-Chalon sa dostali pretekári na zvlnený terén a aj rýchlostná prémia sa nachádzala na stúpnaí s priemerom necelých päť percent, čo mala byť výhoda pre Petra Sagana, aby získal väčší počet bodov ako Bennett. Hlavná skupina znížila manko na osemdesiat sekúnd a stále trvala možnosť, že pelotón chytí Cavagnu ešte pred prémiou. O tom, že sa išlo veľmi svižne, svedčila priemerná rýchlosť etapy, ktorá dosahovala 47 km/h a to sa mohlo prejaviť pod výkonom šprintérov v rozhodujúcich momentoch.
 
Pred rýchlostnou prémiou klesol náskok Rémiho Cavagnu klesol na jednu minútu, ale pelotón nepredvádzal takú aktivitu, aby ho dobehol pred šprintom o dôležité body. Keďže sa nachádzala šprintérska prémia na kopci, v balíku atakovali Cosnefroy, Rolland a Rowe, ktorí si tu chceli vybudovať základ pre možnosť zaútočiť na etapový triumf. Dvadsať bodov zobral Cavagna, potom tu bola úspešná aj spomínaná trojica a v balíku bol najrýchlejší Sam Bennett, ktorému toto stúpanie nenarobilo ťažkosti, a porazil Petra Sagana. Írsky jazdec získal jedenásť bodov, Sagan mal desať bodov.
 
 
Potom sa odohrala zaujímavá situácia. Ku Cavagnovi sa pridali Cosnefroy, Rolland, Rowe a nimi vyštartovali dopredu aj Asgreen, Morkov, Bennett, Sagan a Trentin. V balíku musel reagovať na tieto okolnosti Sunweb a podarilo sa mu zažehnať hroziace nebezpečenstvo. Útočiaci šprintéri sa vrátili späť, ale potom to vyskúšali De Clercq, Van Avermaet, Périchon, Politt a Burgaudeau a následne sa k nim pridávali ďalší jazdci. Do druhej skupiny, ktorá sa chcela dostať na čelo pretekov, sa spojilo desať cyklistov, a tentoraz musel reagovať Bora - hansgrohe. Medzitým spadol Pavel Sivakov a kolízia zdržala aj Rigoberta Urána.
 
Na čele pretekov sa pohybovali Cavagna, Rowe, Cosnefroy, Rolland a pridali sa k nim  desiati pretekári, ale ani tento pokus sa nevydaril. Všetkých jazdcov chytila aktivita tímu Bora - hansgrohe. Situácia pripomínala jarnú klasiku, kde si neustále niekto nastupoval, a zaujímavá bola aj snaha tímu Jumbo - Visma, ktorý začal chytať niektoré ataky. Vysoké tempo si vyžiadalo svoju daň a vo veľkých problémoch jazdil Caleb Ewan, ktorý vypadol z balíka, ale po nejakom čase sa vrátil späť.
 
 
- reklama -
okolo slovenska 560
- reklama -
 
 
Po ďalšom útoku zostali vpredu Sagan, Bennett, Bauer, Rowe, Van Avermaet, Andersen, Naesen, Stuyven, Trentin, Mežgec, Devenyns, Arndt a pelotón spomalil, keďže strácal dve minúty. V spoločnom úniku sa teda ocitli Sagan s Bennettom, pričom líder bodovacej súťaže mal pri sebe aj tímového kolegu Devenynsa. Nechýbal tu ani Trentin a výborní klasikári Avermaet, Stuyven alebo Naesen, čo vytváralo výbornú zápletku. V hlavnom balíku hasil situáciu Lotto - Soudal. Belgickému celku to dlho nevydržalo, pelotón spomalil a vedúca 12-členná skupina získavala rozhodujúci náskok. Pre Sama Bennetta bolo dôležité, že zostal v skupine aj po krátkom, ale prudkom stúpaní, a tým sa zvýšila jeho šanca na úspešný výsledok. Celý čas si strážil zadné koleso Petra Sagana.
 
 
Vhodný moment na zrýchlenie vystihol Kragh Andersen zo Sunwebu a pätnásť kilometrov pred cieľom sa vzdialil vedúcej skupine. Všetci v nej sledovali všetkých, ale dánsky jazdec bol jednoducho šikovnejší. V druhej skupine sa dobre nespolupracovalo a to všetko zahrávalo do kariet Andersenovi. Všetci už boli vyčerpaní, ale on sa prezentoval mimoriadnym odhodlaním.
 
Posledné kilometre si už mohol vychutnať Soren Kragh Andersen, nikto neohrozil jeho pozíciu a zaznamenal druhé víťazstvo na podujatí. V šprinte druhej skupiny sa presadili Luka Mežgec a Jasper Stuyven. S malým odstupom došli do cieľa Bennett, Sagan, Trentin a presne v takomto poradí preťali pásku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Zvlnená etapa potvrdila útočný potenciál. Tímy Bora - hansgrohe a Sunweb sa postarali o to, aby eliminovali záujem cyklistov dostať sa do úniku, a pred balíkom sa pohyboval iba Rémi Cavagna. Až do rýchlostnú prémiu sme sledovali tradičný priebeh, ale potom sa rozbehli útoky. V tom rozhodujúcom sa napokon objavili Sagan, Bennett, Trentin a aj klasikári a na vyzývavom teréne si to rozdali o etapový triumf. Útok v najlepšom momente vytiahol Soren Kragh Andersen a po druhom úspešnom sólovom nástupe ukoristil druhý etapový triumf na podujatí.

Dánsky cyklista sa dostal v správnom čase do vedúcej skupiny a potom využil taktickú bitku medzi Saganom, Bennettom, Trentinom, ktorí si nič nedarovali a zaútočil presne vtedy, keď boli všetci unavení po predchádzajúcich útokoch. Nielenže zvolil správny moment, ale bol aj dostatočne silný, aby udržal svoje vedenie až do cieľa. Sunweb oslavuje tretie víťazstvo na na Tour a všetky ukoristil po útočnej, aktívnej cyklistike.
 
 
V početnej vedúcej skupine to skúšali takmer všetci, ale šťastie sa usmialo na Kragha Andersena. Etapový triumf nezískala dvojica z tímu CCC, ktorá si na konci siahla na dno síl, ako všetci útočníci, a potrebný nástup nedokázali predviesť ani Naesen so Stuyvenom. Peter Sagan sa snažil vo finále dostať do úzkych Sama Bennetta, ale írsky jazdec bol veľmi motivovaný a mal aj potrebné nohy. Slovenskému pretekárovi nedaroval meter náskoku, z čoho bol Sagan frustrovaný, lebo si všímal iba jeho. Bennetta dnes nezaujímal etapový triumf, len Sagan. Vďaka výbornému taktickému výkonu neprišiel o svoj náskok v bodovacej súťaži, ale ešte ho zvýšil o tri body, a to je pre neho vynikajúci výsledok.
 
Aj keď finále etapy prebiehalo na zaujímavom profile, Peter Sagan mal proti sebe silného protivníka, ktorého sa nedokázal zbaviť. Uškodilo mu, že na jeho pohyb reagoval takmer každý z členov vedúcej skupiny a na konci sa ocitol v náročnej situácii. Spoločne so svojím tímom predviedli ďalšiu aktívnu jazdu, snažili sa zmeniť pomery v bodovacej súťaži, ale Sam Bennett neurobil najmenšiu chybičku. V klasifikácii zostalo všetko po starom a zajtra dostaneme jej definitívnu podobu v časovke jednotlivcov.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sorena Kragha Andersena (víťaz)
"Nemôžem tomu uveriť, že som vyhral dve etapy na Tour. Na konci som musel kričať do vysielačky, čím mám naozaj taký veľký náskok. Keď som sa ocitol v silnej skupine na čele pretekov, premýšľal som, ako porazím takýchto skvelých jazdcov. Po útoku Trentina som bol na limite, ale potom som očakával, že všetci zastanú a že to bude dobré miesto na útok."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (9. miesto)
"Snažil som sa každým spôsobom vyhrať etapu a opäť mi výborne pomáhali kolegovia. Keď sme zaútočili tridsať kilometrov pred cieľom, naša skupina sa rozrástla na dvanásť jazdcov a viaceré tímy mali v nej dvoch cyklistov. Bolo pre mňa nemožné reagovať na všetky útoky. Nechal som na trati všetko, nevzdávam sa a budem chcieť vyhrať v Paríži."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Bola to veľmi rýchla etapa a nebolo jednoduché ju kontrolovať. Po šprintérskej prémii sa rozprúdili útoky a odvtedy nebolo jednoduché ovládať etapu takým spôsobom, akým sme chceli, a museli sme chytať útoky. Po predchádzajúcich etapách naši jazdci cítili únavu. Peter zostal vo vedúcej sám a nemohol odpovedať na všetky ataky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (8. miesto)
"Vedel som, že ma čaká náročná etapa, doslova nebezpečná, a bol som nastavený, aby som zostal mentálne silný. Snažil som sa celý deň strážiť si Petra a takto presne som sa správal na trati. Musím poďakovať mojim kolegom, ktorí ma dostali na čelo pretekov v správnom čase. Teším sa, že na posledné etapy nabehnem v zelenom drese."
 
 
Výsledky
1. KRAGH ANDERSEN Soren Team Sunweb link ikonka 3:36:33 120
2. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:53 50
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:53 25
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:53 15
5. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:53 5
6. ARNDT Nikias Team Sunweb link ikonka 00:53  
7. ROWE Luke INEOS Grenadiers 00:59  
8. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:02  
9. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 01:02  
10. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 01:02  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 83:29:41  25
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:57  
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:27  
4. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:06  
5. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 03:28  
6. MAS Enric Movistar Team link ikonka 04:19  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 05:55  
8. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 06:05  
9. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 07:24  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 12:12  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

 
 
Prémie na trase etapy:
4-20 84,5 km - Côte de Château-Chalon: dĺžka 4,3 km; sklon 4,7 % (1 bod)
sprint-20 49 km - MOURNANS (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ - CHAMPAGNOLE (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Vzhľadom na charakter tretieho týždňa čaká na pretekárov jednoduchý, zvlnený profil, ale nemusí to nevyhnutne znamenať aj hromadný dojazd pelotónu. Šprintéri a šprintérske celky sú poriadne vyčerpaní a všetci najrýchlejší jazdci v balíku sa potrebujú dať maximálne dokopy pred prestížnou nedeľňajšou etapou, preto zacítia šancu utečenci. Tím Deceuninck - Quik-Step s lídrom bodovacej súťaže sa nemusí nevyhnutne hnať za bodmi v cieli a belgický celok bude spokojný, ak prémiu a etapový triumf zoberie únik. Lotto - Soudal nejazdí v plnom počte, Ewan musí byť po kopcoch unavený, preto aj táto zostava sa môže šetriť na Paríž. Zo šprintérov tak zostávajú Cees Bol a Bryan Coquard a uvidíme, či Sunweb alebo B&B Hotels budú ochotní zorganizovať stíhaciu jazdu v pelotóne. Na druhej strane Peter Sagan má predposlednú šancu vybojovať body do súťaže o zelený dres a Bora - hansgrohe si nemôže dovoliť úspech utečencov. Celý deň musí pracovať v pelotóne, pre slovenského pretekára zariadiť hromadný dojazd a počas dňa nastaviť také tempo, aby čo najviac unavila ostatných šprintérov. Ak sa nemecký celok odhodlá nasadiť totálnu cyklistiku, mohol by sa k nemu pridať tím CCC, aby Trentin šprintoval o výhru v okresanej hlavej skupine. Devätnásta etapa tak dostane zaujímavý náboj, keďže Sagan sa potrebuje dostať do cieľa bez Sama Bennetta, ale profil nie je natoľko náročný, aby írsky pretekár obklopení skúsenými spolujazdcami musel mať obavu pred nejakými náročnými úsekmi na trati. Keď budeme sledovať hromadný dojazd, budeme zvedaví, ako sa podpísali predchádzajúce horské etapy pod kondíciou jednotlivých šprintérov. Najrýchlejší sú Bennett s Ewannom a írsky cyklista má okolo seba aj dobrý lead-out. Dobrú podporu dostáva v záveroch šprintérskych etáp Bol a motivovaní do záverečného šprintu budú Coquard, Stuyven a Trentin, ktorému sa doteraz nedarilo v hromadných dojazdoch. Na podujatí zostáva bojovať aj Kristoff, ale ten prežíval náročné momenty v kopcoch. Peter Sagan na posledných rýchlostných prémiách nemal takú rýchlosť ako Bennett, preto bude musieť využiť všetku svoju šikovnosť, aby zaskočil lídra bodovacej súťaže.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Po vyčerpávajúcich alpských predstaveniach sa pelotón presunie smerom na sever a zavíta do mesta Champagnole. Zvlnený terén bez výraznejších stúpaní a prijateľná dĺžka budú motiváciou pre šprintérske celky, aby sa opäť dostali do formy pred slávnou parížskou etapou. Ak bude medzi šprintérmi prebiehať spolupráca, dostať únik pod kontrolu nebude pre ich spolujazdcov problematický, ale na konci pretekov môže aj takáto trasa podporovať skúsených útočníkov, ktorí dokážu využiť únavu v pelotóne. Koncovka neobsahuje technické úseky a bude favorizovať jazdcov s najvyššou maximálnou rýchlosťou.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Dvojke od 15:00 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Tomáš Košec
komentátori RTVS: Vladimír Genda, Marek Marušiak
spolukomentátor: Peter Velits
info texty: Jakub Andacký
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop