TdF: Neskutočné. Tadej Pogačar vyhral žltý dres! Roglič zlyhal v najhoršom momente

19.9.2020, 16:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
tdf2020 banner update
20. 19.9. rovinata etapa ciel rovina Lure > Planche des Belles Filles 36 km Pogačar
 
etapa 20n
profil etapy, 962 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Náročná trasa časovky jednotlivcov favorizovala jazdcov na celkové poradie, aby si to ešte raz rozdali o etapový triumf. Očakával sa kvalitný výkon najmä od trojice Jumbo - Visma a mohli sme sledovať zaujímavú konfrontáciu medzi Rogličom, Dumoulinom a aj Van Aertom.

Pretekalo sa v slnečnom počasí a cyklisti museli riešiť aj praktickú otázku, či pred stúpaním La Planche zmeniť časovkársky bicykel za klasický cestný. Dnes sa mala rozhodnúť aj vrchárska súťaž, keďže šiesti najrýchlejší jazdci na záverečnom kopci dostali vrchárske body a do tohto súboja sa zarátal výlučne čas na La Planche.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 

Na začiatku štartovali najmä šprintéri, domestici a napríklad Caleb Ewan bol rýchlejší o šestnásť sekúnd ako Sam Bennett. Na trati si najlepšie viedol Chevalier (B&B Hotels), ktorý dosiahol čas 1:01:57. Potom sa prezentovali v dobrom svetle dvaja jazdci z Deceuninck - Quick-Step. Kasper Asgreen prekonal trasu za 1:00:25 a Rémi Cavagna si udržal výkonnosť aj po včerajšom úniku a ako prvý sa dostal pod hranicu jednej hodiny. Nastavil referenčný čas s hodnotou 57:54 a na záverečný kopec vyskočil za 17:53. Peter Sagan vybehol zo štartovacej rampy o 14:33 a na prvý meraný úsek dorazil s časom 18:45 a strácal takmer dve minúty na Cavagnu. Na druhom medzičase stúpla jeho strata na viac ako štyri minúty. Slovenský pretekár dokončil časovku s výkonom 1:04:55 a jeho konečné manko činilo sedem minút na priebežného lídra. Bol o rovnú minútu lepší ako Bennett.
 
 
Na priebežné druhé miesto sa dostal De Marchi (Bahrajn-McLaren) so stratou vyše dvoch minút, keď bol na cieľovom kopci výrazne rýchlejší ako Asgreen. V časovke už nemal potrebnú energiu Tony Martin (Jumbo-Visma), ktorý stratil na lídra rovných päť minút. Veľmi dobrý výkon ukázal De la Cruz (UAE Emirates), ktorý zaostal za Cavagnom 41 sekúnd a na La Planche bol od rýchlejší o trinásť sekúnd. Už na prvom meranom úseku mali väčšiu stratu De Gendt a Schachmann, takže neboli v hre o vysoké miesta v etape.
 
V náročnej časovke len máloktorí jazdci dokázali podať taký výkon, aby sa dostali na vysoké priečky v poradí, a chceli sa o to pokúsiť Juul Jensen (Mitchelton-Scott) a Kragh Andersen (Sunweb), ktorí boli silní na rovinatej pasáži. Víťaz včerajšej etapy zaostal v cieli dve minúty a zaradil sa na priebežné tretie miesto. Kragh Andersen mal skutočne výbornú formu. Potom prišiel do cieľa spomínaný Schachmann, ktorý zvládol výborne druhú časť časovky a s mankom dve minúty vyrovnal Andersenov výkon. Aj De Gendt sa napokon zmestil do Top 10. V časovke bola teda kľúčová kopcovitá časť. Po útočnej jazde v predchádzajúcich dňoch a víťazstve v šestnástej etape zaostal na rovinatom úseku Kämna, ale rovnako ako jeho tímový kolega mohol byť silný v druhej polovici a najmä na cieľovom kopci.
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 update2
- reklama -
 
 
Pred príchodom na trať najsilnejších jazdcov stále viedol Rémi Cavagna a za ním sa nachádzali v priebežnom poradí De la Cruz, Andersen a Schachmann. Následne sa spustil zo štartovacej rampy Wout van Aert a belgický jazdec mohol zamiešať poradím na najvyšších pozíciách. Na prvom medzičase stratil 39 sekúnd, čo musel dobehnúť v kopci. Richard Carapaz mal iba jeden cieľ. Byť najrýchlejší na La Planche. Doteraz v tomto smere viedol De la Cruz s časom 17:40. So stratou 2:13 sa zmestil do najlepšej desiatky Kämna a ani v časovke to nešlo Julianovi Alaphilippovi, ktorého strata prekročila päť minút. Výborne odštartoval Damiano Caruso. Na prvom meranom úseku dosiahol takmer identický čas ako Van Aert a tlačil na Valverdeho a jeho pozíciu v Top 10. Organizátor pretekov oznámil, že najbojovnejším jazdcom celých pretekov sa stal Marc Hirschi, objav podujatia, ktorý vyhral jednu etapu a dvakrát sa dostal v úniku na stupne víťazov.
 
 
Ešte lepšie využil rovinatú pasáž Tom Dumoulin a na prvom medzičase strácal len dvanásť sekúnd na Cavagnu, čiže mal to jasne rozbehnuté na prvé miesto v cieli. Pred cieľovým kopcom Van Aert ešte strácal na Cavagnu tridsať sekúnd, ale na stúpaní ho jasne prekonal. V súboji o stupne víťazov získal Porte na Lópeza na prvom medzičase trištvrte minútu a austrálsky jazdec to mal výborne rozbehnuté. Menšiu drámu vytvoril aj Pogačar, ktorý bol v tomto momente rýchlejší o trinásť sekúnd ako Pogačar.
 
Po dlhom čase sa menilo poradie na vedúcej priečke, keď Van Aert porazil Cavagnu o 28 sekúnd. Na cieľovom kopci bol výrazne silnejší a s časom 16:52 musel motivovať aj vrchárov. Ako prvý prijal výzvu Dumoulin, keďže už pred záverečným kopcom mal na svojho kolegu náskok 51 sekúnd. Lenže holandský jazdec stratil niečo zo svojho náskoku na stúpaní a medzi tímovými kolegami sa rozbehol tesný súboj o etapový triumf. Zaujímavá dráma sa chystala aj o žltý dres, lebo Pogačar zmazal na Rogliča tridsať sekúnd a to ešte neboli na kopci.
 
 
Pred stúpaním La Planche sa potešil Caruso, ktorý s prehľadom porážal Valverdeho a vymenil ho v Top 10. V podobnom rozpoložení sa nachádzal aj Porte. Na rovine išiel vynikajúco, López veľmi zle a medzi nimi sa vytvoril rozdiel dve a pol minúty, čo bola perfektná správa pre zástupcu Trek - Segafredo. Potom sa dostal do cieľa Tom Dumoulin a zaradil sa na prvé miesto. O desať sekúnd pred Van Aertom.
 
Sledovali sme perfektné vyvrcholenie pretekov a nečakane sa rozohrala bitka o žltý dres. Pred kopcom menili bicykel Pogačar a aj Roglič, ale jazdec tímu UAE Emirates to zvládol oveľa lepšie. Získal na svoju stranu dôležité sekundy, Pogačar tlačil na pílu a Roglič sa zlomil. Strácal vedenie v pretekoch a bolo to už dvadsať sekúnd! Kto by to bol povedal, že Roglič sa dostane do veľkých problémov a že vôbec môže prísť o žltý dres. Jazdec tímu Jumbo - Visma bol nepriestreľný počas dvoch mesiacov, ale práve dnes, v najhoršom momente mal zlý deň. Richie Porte sa zaradil na druhé miesto v etape a dostal sa na pódium.
 
 
Austrálsky jazdec predviedol jeden z najlepších výkonov v kariére, ale to, čo sa dialo potom, nemá obdobu, minimálne v treťom tisícročí. Tadej Pogačar bol stále silnejší, sebavedomejší a predviedol neskutočný výkon. Porazil Primoža Rogliča o necelé dve minúty a stal sa celkovým víťazom Tour de France!
 
V časovke jednotlivcov sa odohrala dráma, o akej sme nemohli ani snívať. Tadej Pogačar od začiatku tlačil na Primoža Rogliča. Na rovine získal na neho tridsať sekúnd, ale to nebolo rozhodujúce. Potom prebehla u obidvoch výmena bicykla pred cieľovým kopcom a tam sa zlomila situácia v poradí. Tím UAE Emirates zvládol výmenu výborne, Jumbo - Visma bol pomalší a práve v tom momente sa rozohrala tá pravá bitka o maillot jaune. Primož Roglič asi nebol na to pripravený, ale Tadej Pogačar predviedol nezabudnuteľný výkon a dosiahol takmer nemožné. Nepamätáme si, kedy sme naposledy videli takúto obrovskú túžbu vybojovať žltý dres, navyše proti súperovi, ktorý neukázal ani náznak slabosti v posledných týždňoch.
 
Novým víťazom Tour de France sa stane Tadej Pogačar, 21-ročný cyklista, ktorý absolvoval len svoju druhú GT v kariére. V minulom roku na Vuelte skončil tretí a vyhral tri etapy, teraz získal tri etapy na Starej dáme, ale obrovskou vôľou zvíťaziť sa dostal na ten najvyšší stupienok. Podarila sa mu takmer nemožná misia, keď v poslednom možnom momente pokoril Rogliča, a to na jeho obľúbenom teréne. Predchádzajúci majiteľ žltého dresu mal všetko vo svojich rukách a jeho dnešné zlyhanie je bezprecedentné. Toto bude tvrdý úder pre jeho ďalšiu kariéru, že prišiel o titul na Tour v časovke. V cieli však férovým spôsobom prijal svoju porážku. Môže byť spokojný aspoň s tým, že bol pri tom, keď jeho krajan vyhral žltý, biely a bodkovaný dres naraz. 
 
 
Dráma sa odohrávala aj na ďalších miestach v klasifikácii. Richie Porte sa dostal na stupne víťazov, keď využil svoje časovkárske schopnosti, aby sa dostal pred Miguela Lópeza. Austrálsky jazdec dosiahol najlepší výsledok v kariére v poradí na Grand Tour a za všetku smolu, ktorú prekonal na trojtýždňových pretekoch, si to zaslúžil. Prekvapujúce je aj to, že Mikel Landa sa posunul v klasifikácii po časovke, a štvrté miesto na Tour bude pre neho povzbudzujúce. Medzi porazených patrí aj Miguel López, ktorý prišiel o dobre rozohrané pódium, ale po ITT obsadil až šieste miesto.
 
Vo výbornom svetle sa predviedol Dumoulin a v cieli musel len neveriacky krútiť hlavou, akú stratu dostal na druhom mieste v etape od Pogačara. V poradí sa posunul o dve miesta dopredu a po dlhom zranení predviedol pekný návrat. Mas, Urán, Yates patrili medzi najsilnejších počas celých pretekov, ale na stupne víťazov nemali. V treťom týždni sa dostal do výbornej formy Caruso a Bahrajn - McLaren má tak dvoch borcov v Top 10. V časovke bol znouv výborný Van Aert a darilo sa aj Cavagnovi a De la Cruzovi, ktorým vydržala forma až do konca pretekov. Peter Sagan stratil deväť minút a zajtra bude bojovať o výhru v šprintérskej etape.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Snívam. Chcel som raz vyhrať Tour a môj sen sa stal skutočnosťou. Neviem, čo mám na to povedať. Tento úspech nie je iba môj, ale celého tímu. Prezreli sme si trasu časovky a poznal som každú zákrutu. Presne som vedel, kde mám zrýchliť, a napokon som to zvládol. Na rovinatej časti som počúval pokyny z vysielačky, ale na kopci som nič nepočul, lebo diváci boli veľmi hluční. Kopec som veľmi dobre poznal a išiel som jednoducho naplno."
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (2. miesto v GC)
"Stalo sa len to, že som nemal dostatočnú silu. Stále viac a viac som prichádzal o energiu, ktorú som potreboval. Ale bojoval som až do konca. Uvidím, ako to zvládnem. V každom prípade máme stále peknú pozíciu v GC a musíme si z toho zobrať len pozitíva."
 
 
Výsledky
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 55:55 120
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:21 50
3. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:21 25
4. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 01:31 15
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:56 5
6. CAVAGNA Rémi Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:59  
7. CARUSO Damiano Bahrain - McLaren 02:29  
8. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 02:40  
9. MAS Enric Movistar Team link ikonka 02:45  
10. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 02:54  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
tour 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 84:26:33  
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:59  
3. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:30  
4. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 05:58  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 06:07  
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 06:47  
7. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 07:48  
8. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 08:02  
9. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 09:25  
10. CARUSO Damiano Bahrain - McLaren 14:03  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 319
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 264
3. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 250
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 173
5. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 160
6. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 158
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 82
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 74
3. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 67
4. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 62
5. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 51
6. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 84:26:33
2. MAS Enric Movistar Team link ikonka 06:07
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 1:42:22
4. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 1:54:51
5. KÄMNA Lennard BORA - hansgrohe link ikonka 2:14:33
6. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 2:36:41
 
 

 
 
Prémie na trase etapy:
1 20 Cieľ - La Planche des Belles Filles: dĺžka 5,9 km; sklon 8,5 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - LA PLANCHE DES BELLES FILLES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
V klasifikácii sa už vytvorili smerodajné rozdiely a bolo by prekvapujúce, ak by časovka podkopala pozíciu Primoža Rogliča. Líder pretekov sa sústredil na túto disciplínu počas celých pretekov a teraz môžeme sledovať, koľko energie si nechal v nádrži na jazdu proti chronometru. Časovkárska trasa s prudkým stúpaním na konci nevyhovuje špecialistom na túto disciplínu, ale univerzálnym pretekárom, ktorých nájdeme najmä v radoch jazdcov na celkové poradie. Z toho dôvodu bude hlavným favoritom na etapový triumf práve Roglič, ktorý je najlepším časovkárom spomedzi favoritov a ktorý počas celých troch udržal nezlomnú vrchársku fazónu. Na žltý dres by to nemalo vydať, ale Tadej Pogačar je bojovník a ako slovinský šampión v ITT bude mať veľkú motiváciu a bude chcieť poraziť svojho krajana. Časovka na konci GT je záludná záležitosť a mladý jazdec si vyskúša, aké je to podať maximálny výkon na časovkárskom stroji na konci vyčerpávajúcich pretekov. Miguel López musí byť spokojný s tretím miestom v poradí, ale stále má pred sebou náročnú úlohu, aby mu ho nezobral lepší časovkár Richie Porte. Za iných okolností by mohla austrálskemu jazdcovi stačiť 36-kilometrová ITT, aby zmazal manko 1:39 na Lópeza, ale keďže sa finišuje na ťažkom kopci a kolumbijský cyklista sa dostal do výbornej vrchárskej formy, o niečo lepšie karty má v rukách jazdec tímu Astana. Porte dokáže eliminovať svoju stratu na tridsiatich kilometroch, ale López bude na La Planche rýchlejší, preto sa môžeme tešiť na dramatický súboj o pódium.
 
Mas a Landa sú v podstate vyrovnaní časovkári a Urán s Yatesom majú toho plné zuby, no kolumbijský pretekár by mohol ešte zabojovať svojimi skúsenosťami. Dôležitý test čaká na Toma Dumoulina, ktorý potrebuje zistiť, ako budú fungovať jeho nohy v časovke na konci GT, a po očakávanom kvalitnom výkone sa môže v poradí posunúť o dve miesta a tajne dúfať na etapový triumf. Súboj o Top 10 nevzdáva Caruso, ktorý sa dostal v Alpách do výbornej formy, a môže si to odniesť Valverde. Na takejto trati môže využiť svoj apetít a stále perfektnú výkonnosť Van Aert a v maximálnej miere sa budú chcieť predviesť Kämna so Schachmannom, ktorí sú takisto hladní po úspechu. Zaujímavá výzva čaká na De Gendta, ktorý si dokáže na nepríjemnom teréne správne rozložiť energiu, a časovku si budú chcieť vychutnať v Ineose. Prekvapiť môžu Van Baarle alebo Castroviejo a na vyzývavom teréne s tempárskymi  úsekmi a ťažkom kopci sa bude cítiť ako ryba vo vode Kwiatkowski, najmä keď sa dostal do perfektnej formy. Dôležitý deň čaká na Carapaza, ktorý bude bojovať o bodkovaný dres. Vrchárske body získa šesť najrýchlejších jazdcov na La Planche, preto bude mať výhodu oproti Pogačarovi a Rogličovi. Kým slovinskí jazdci musia ísť naplno celú časovku, Carapaz môže zvoliť na rovine pokojnejšie tempo a potom to rozbaliť len na kopci.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Pomery v klasifikácii definitívne uzatvorí až jediná časovka jednotlivcov na podujatí. Bude sa skladať z dvoch diametrálne odlišných častí. Najskôr sa pôjde po jednoduchom, miestami zvlnenom teréne, kde sa dostanú na koňa špecialisti na túto disciplínu, no finále okorení prudký kopec La Planche des Belles Filles. Najskôr je pripravených veľmi rýchlych štrnásť kilometrov, kde budú vynikať tempári. Potom sa pôjde na 2000-metrový výstup s priemerom necelé štyri percentá, bude sa pokračovať na falošnej rovine a o desať kilometrov neskôr je pripravený druhý menší výstup, ktorý má rovnakú dĺžku ako ten predchádzajúci, ale dosahuje o niečo vyššie prevýšenie. Nasledovať bude krátke klesanie, chvíľa na rovine a potom všetko vyvrcholí na La Planche des Belles Filles, kde sú nachystané 20-percentné maximá a mnoho úsekov s dvojciferným prevýšením. Pretekári odjazdia časovku na rýchlych tridsiatich kilometroch, čo bude favorizovať špecialistov, ale potom bude vytvárať časové rozdiely aj strmý kopec La Planche. Pri predchádzajúcich účastiach na Tour favoritom trvalo cez šestnásť minút, kým sa dostali na jeho vrchol, a to už je pekná lezecká porcia, aby prehovorila do výsledkov etapy a vrchárom poskytla v ITT priestor na minimalizáciu strát.
 
 
 
etapa 20 finis
profil cieľového kopca (© letour.fr)
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Dvojke od 15:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátori RTVS: Marek Marušiak
spolukomentátor: Martin Velits
info texty: Jakub Andacký
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop