TdF: V Paríži vyhral Sam Bennett, Sagan tretí, Tadej Pogačar oslavuje žltý dres

20.9.2020, 14:30 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
tdf2020 banner update
21. 20.9. rovinata etapa ciel rovina Mantes-Jolie > Champs-Élysées 122 km Bennett
 
etapa 21n
profil etapy, 779 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
Najkratšia etapa na podujatí opäť vyzvala do hry šprintérov a mohli sme sa tešiť na ďalší súboj medzi Samom Bennettom a Calebom Ewanom. Koncovku mal osviežiť aj Peter Sagan, ktorý chcel veľmi vyhrať túto prestížnu etapu, a mali mu k tomu pomôcť jeho skúsenosti s parížskym okruhom a nepríjemnou zákrutou nachádzajúcou sa tesne pred cieľom.
 
Posledný deň na pretekoch bol oslavou najsilnejších pretekárov a na začiatku si užíval najväčšiu porciu pozornosti Tadej Pogačar, ktorý bude mať zajtra 22 rokov a ziskom žltého, vrchárskeho a bieleho dresu napodobnil ako jediný v histórii Eddyho Merckxa. Po včerajšej neskutočnej časovke mu na ceste blahoželal aj Primož Roglič, ktorý senzačne nevybojoval žltý dres, a vyzeralo to tak, že tento úspech doprial svojmu mladšiemu krajanovi.
 
 
Pelotón tradične nepretekal na úvodných kilometroch a tempo sa malo rozbehnúť len po príchode do Paríža. Takmer každý sa chcel pozdraviť s víťazom Tour de France a na všetkých cyklistoch bolo vidno úľavu, že prekonali trojtýždňovú zaberačku. Krátko po štarte sa nachádzala na trati horská prémia a jeden bod ukoristil Clément Russo (Arkéa-Samsic). Na čele balíka sa pohybovali francúzske celky, ktoré nasadili pokojné tempo,a pretekári pokračovali vo vzájomných rozhovoroch.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Fanúšikovia stáli a povzbudzovali popri ceste a žiadne dramatickejšie momenty sa neodohrávali. Na parížskych okruhoch je vždy veľký záujem o vytvorenie úniku a potom sa mali dostať do pohotovosti šprintérske zoskupenia. V hlavnom meste francúzska sa najskôr dostali na čelo pelotónu pretekári tímu UAE Emirates a obraňovali žltý dres. Spolujazdci Tadeja Pogačara sa už ukázali na Tour na takejto pozícii, keď v horskej etape počas druhého dňa držali v žltom Alexandra Kristoffa.
 
Do brejku sa chcela dostať pomerne početná skupina cyklistov a nebolo ľahké oddeliť sa od pelotónu. Aktivitu predvádzali aj Alaphilippe alebo Van Avermaet. Dopredu sa dostala aj 8-členná skupina, ktorú ťahal Kwiatkowski, ale ani tejto partii sa nepodarilo vytvoriť si potrebný náskok. V uliciach Paríža sa nenachádzali početné davy fanúšikov, ako sme boli naučení z uplynulých edícii. Prvý únik napokon vytvorili Greg van Avermaet (CCC), Max Schachmann (Bora-hansgrohe), Connor Swift (Arkéa) a Pierre-Luc Périchon (Cofidis).
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 update2
- reklama -
 
 
Táto štvorica ovládla aj rýchlostnú prémiu, najviac bodov získal Schachmann a v pelotóne sme nesledovali žiadny súboj. Pre jedenásť bodov vyskočil iba Sam Bennett a potvrdil zisk zeleného dresu. Hlavnú skupinu viedli Deceuninck - Quick-Step, Lotto - Soudal, Sunweb, B&B Hotels a vedúcej skupine nedali viac ako 20-sekundový náskok. Na čele pretekov sa nachádzali kvalitní tempári Schachmann s Avermaetom a nikto ich nemohol podceniť. Nepríjemne spadol Edward Theuns a to mohlo výrazne oslabiť tím Trek - Segafredo v dnešnom dojazde.
 
Na krátkych okruhoch prebiehala intenzívna cyklistika a pomerne technická trasa s úsekmi na kockách nebola žiadna šprintérska selanka. Rozdiel medzi skupinami sa stále pohyboval na úrovni dvadsať sekúnd, čo bola prijateľná strata pre pelotón, no štvorica utečencov pôsobila odolným spôsobom. Dve kolá pred koncom hlavná skupina zabrala a ešte viac zatlačila na brejk. Potom prebral iniciatívu tím Jumbo - Visma a tentoraz pracoval pre Van Aerta, ktorý sa išiel zapojiť do šprintu. Na začiatku posledného kola mala vedúca skupina náskok štrnásť sekúnd a už v nej nefiguroval Connor Swift.Únik bol chytený necelé štyri kilometre pred cieľom a až na pásku sa pokračovalo vo vysokej rýchlosti.
 
Vo finále sme sledovali vynikajúci výkon Sama Bennetta, ktorý bol na cieľovej čiare jasne najrýchlejší. Druhý skončil Mads Pedersen a ako tretí prišiel do cieľa Peter Sagan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Posledný kilometer ovládli pretekári tímu Deceuninck - Quick-Step. Michael Morkov previedol balík cez poslednú zákrutu, Sam Bennett sa nachádzal na jeho zadnom kolese a mal vytvorenú ideálnu pozíciu. Potom sa ich snažil rozhodiť Trek - Segafredo, ktorý dostal na čelo Madsa Pedersena, ale aj s touto situáciou si poradil Bennett. Začal sebavedome šprintovať ako prvý a nikto nedokázal odpovedať na jeho rýchle nohy. Snažil sa o to Pedersen, ale nemal dostatočnú rýchlosť, a pred írskeho jazdca sa nedostal ani Peter Sagan, ktorý sa pohyboval za ním, ale nemal také zrýchlenie.
 
Sam Bennett vyhral druhú etapu na Tour a v treťom týždni sa dostal  do parádnej formy. Po takých ťažkých horských etapách nestratil nič zo svojej rýchlosti a v Paríži nemal konkurenciu. Posledné preteky v dúhovom drese absolvoval Mads Pedersen a svoju majstrovský rok zakončil pekným výsledkom. Dopredu sa tlačili Alexander Kristoff a Elia Viviani, ale na výhru to nestačilo, a hektický finiš nezvládol podľa svojich želaní ani Van Aert. Minuloročný parížsky triumf neobhájil Ewan, keď prehral pozičnú bitku pred páskou.
 
 
V poslednej etape sa pohyboval Peter Sagan za lead-outom Deceuninck - Quick-Step a vo finále si udržal zadné koleso Sama Bennetta, ale ani to mu nestačilo na etapový triumf. Írsky jazdec bol jednoducho rýchlejší, ako počas celých pretekov. Druhýkrát obsadil tretie miesto a tretíkrát kariére odchádza z Tour bez etapového triumfu. V bodovacej súťaži skončil 96 bodov za Bennettom, keď sa mu ho nepodarilo zlomiť v tých ťažších etapách.
 
Tour de France skončila senzačným spôsobom a výhra Tadeja Pogačara sa natrvalo zapíše do histórie, ako vyzliekol zo žltého dresu v časovke dovtedy suverénneho Primoža Rogliča. Jazdec tímu UAE Emirates predviedol mentálnu odolnosť, keď veternú stratu zo siedmej etapy zlikvidoval útokmi v kopcoch a bol to práve on, kto bol najviac aktívny spomedzi favoritov počas pretekov. Bol silný v horách, s kvalitnou koncovkou do kopca, a neskutočný v časovke, preto získal tri etapové triumfy a celkový titul.
 
 
pogacar 20 tour zlty vlajka asofpb
Tadej Pogačar na pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 

Tím Jumbo - Visma vynaložil počas troch týždňov príliš veľa energie, aby sa mohol uspokojiť s druhým miestom v poradí Primoža Rogliča. Bolo prekvapujúce a nečakané, že zlyhal v ITT, ktorá mala byť jeho najväčšou zbraňou. Najlepší výsledok v kariére na GT vybojoval Richie Porte a na stupne víťazov sa dostal parádnymi výkonmi v treťom týždni, a to najmä v časovke. Konzistentnú výkonnosť držal Mikel Landa a podobne ako v roku 2017 obsadil na Tour štvrtú priečku. Pri premiére na Starej dáme musel mať zmiešané pocity Miguel López, ktorý ovládol najťažší horský dojazd, v horách jeho forma gradovala, ale všetko si to pokazil slabou časovkou.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Nedokážem opísať slovami, aký som šťastný. Mám zelený dres a výhru v Paríži. Nikdy som ani nepomyslel, že môžem v zelenom drese vyhrať parížsku etapu. Podarilo sa mi to v mojom vysnívanom tíme a moji kolegovia aj dnes predviedli perfektný výkon."
 
 
Výsledky
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 2:53:32 120
2. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:00 50
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 15
5. VIVIANI Elia link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 5
6. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
7. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. HOFSTETTER Hugo Israel Start-Up Nation 00:00  
9. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 00:00  
10. WALSCHEID Max NTT Pro Cycling 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
tour 1
Konečné poradie pretekov
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 87:20:05 1000
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:59 800
3. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:30 675
4. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 05:58 575
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 06:07 475
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 06:47 400
7. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 07:48 325
8. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 08:02 275
9. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 09:25 225
10. CARUSO Damiano Bahrain - McLaren 14:03 175
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 380
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 284
3. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 260
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 181
5. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 174
6. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 170
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 82
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 74
3. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 67
4. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 62
5. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 51
6. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 84:26:33
2. MAS Enric Movistar Team link ikonka 06:07
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 1:42:22
4. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 1:54:51
5. KÄMNA Lennard BORA - hansgrohe link ikonka 2:14:33
6. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 2:36:41
 
 

 
 
Prémie na trase etapy:
4-20 108,5 km - Côte de Beulle: dĺžka 2,3 km; sklon 3,6 % (1 bod)
sprint-20 40 km - PARIS - HAUT DES CHAMPS-ÉLYSÉES (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ - PARIS CHAMPS-ÉLYSÉES (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
V poslednom šprinte budeme znovu sledovať tie obrázky, ktoré sme videli na začiatku pretekov. Najrýchlejšími jazdcami zostávajú Sam Bennett a Caleb Ewan a obaja zostali na pretekoch najmä kvôli prestížnej parížskej etape. Na výsledok írskeho pretekára bude mať tradične veľký dopad výkon Michaela Morkova. Keď ho Morkov dostane na pozíciu na poslednej zákrute, Bennett pôjde za etapovým triumfom. Caleb Ewan sa môže pochváliť najsilnejším zrýchlením, ale aby ho využil naplno, nesmie zaváhať v pozičnej bitke na poslednom kilometri. Pri dvoch predchádzajúcich výhrach sa presadil práve vtedy, keď sa prepracoval na čelo pretekov v poslednej chvíli a využil závetrie svojich súperov. Vždy je to riziko bojovať v šprintoch takýmto spôsobom, ale austrálsky jazdec je v tom majster. Dôležitý deň čaká na Ceesa Bola, ktorý sa môže ešte raz oprieť o motivovaný lead-out. Ak bude Sunweb perfektne zohratý, Bol môže bojovať minimálne o pódium. Parížska etapa vábila aj Bryana Coquarda, aby vydržal bojovať v kopcoch, ale teraz musí vytiahnuť svoj najlepší šprint, ak chce potrápiť rýchlejších konkurentov. Bolo by prekvapením, ak by v poslednej etape prekvapil Viviani, pred dvomi rokmi dokázal vyhrať v Paríži Kristoff a uvidíme, či bude stále hladný po úspechu Van Aert, ktorý sa môže v šprintoch rovnať hlavným favoritom. Peter Sagan má bohaté skúsenosti s parížskou koncovkou, ale ešte ju nevyhral ani raz. Veľmi dobre vie, ako si treba počínať v okolí záverečnej zákruty a nepochybujeme, že jeho motivácia bude mimoriadne vysoká. Prvýkrát v kariére nedorazí do Paríža v zelenom drese a na Tour v tomto ročníku ešte nezískal víťazstvo.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Preteky nemôžu končiť inde ako na Champs-Élysées. Oslava žltého dresu a iných úspechov skončí tesne pred príchodom do Paríža, ale ešte predtým sa objaví na trati jedna horská prémia. V samotnom hlavnom meste Francúzska bude pripravených osem tradičných okruhov, na ktoré sa budú špeciálne sústrediť najrýchlejší šprintéri. Triumf na Elyzejských poliach je mimoriadne prestížnou záležitosťou. Úspech v poslednej etape vedie cez potrebnú pozičnú jazdu a prechod cez známu záverečnú zákrutu nachádzajúcu sa tesne pred páskou.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Dvojke od 17:15 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátori RTVS: Vladimír Genda, Marek Marušiak
spolukomentátor: Martin Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop