Provence: V šprinte bol najrýchlejší Nacer Bouhanni, na začiatku sezóny sa mu darí

13.2.2020, 14:50 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
1. 13.2. rovinata etapa ciel rovina Châteaurenard > St-Maries-Mer 149 km Bouhanni
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234
 
etapa 1
profil etapy, 711 nastúpaných metrov (© tourdelaprovence.fr)
 
 
Francúzske podujatie vytvorilo útočnú edíciu, ktorá mala jasne vyhovovať vrchárom. Druhý deň bol zakončený na výbušnom stúpaní, vrcholom pretekov mala byť sobotňajšia návšteva Mt. Ventoux, hoci sa tento legendárny kopec nešiel v plne dĺžke, a počas poslednej etapy sme mohli vidieť pekné útoky. V klasifikácii sa očakával hlavný súboj medzi tímami FDJ, Arkéa a pridať sa mohol aj Ineos. Pinot a Gaudu mali tvoriť veľmi silnú dvojicu, ktorej sa mohli vyrovnať Quintana s Barguillom a do popredia sa mohol natlačiť talentovaný Sivakov. Vrchárskymi kvalitami disponovali aj Kelderman, Carthy, Pozzovivo alebo Gesink, takže v kopcoch sa bolo na čo pozerať.

Úvodný deň bola na programe zahrievacia a najľahšia etapa podujatia, ktorá sa nemala skončiť inak ako hromadným dojazdom balíka. Z rýchlych jazdcov sa chcel predviesť domáci Nacer Bouhanni a do Francúzska merali cestu aj Giacomo Nizzolo, Magnus Cort a svoje šprintérske vlohy mohol vytiahnuť aj Mareczko.
 
Celý čas jazdili v úniku Charlie Quarterman (Trek-Segafredo), Johan Jacobs (Movistar), Romain Combaud (Nippo Delko) a Louis Louvet (St. Michel). S touto malou partiou nemali problémy šprintérske celky a rozdiel medzi skupinami osciloval medzi dvomi až tromi minútami. Všetci netrpezlivo očakávali, či sa na trati objaví nepríjemný vietor, ale počasie bolo dnes vľúdne k pretekárom. Obidva WT celky poslali do úniku mladých pretekárov, ktorí len začínajú kariéru, a v pelotóne za nimi pracovali najmä tímy NTT, Arkéa a Israel Start-Up.
 
Vďaka týmto zostávam prebiehal dnešný deň vo svižnom tempe. Na konci sa nachádzali cyklisti na úplnej rovine a otvorenom priestranstve a všetci mohli byť naozaj spokojní, že nefúkalo. Vo finále už neklesal náskok vedúcej skupiny tak, ako sa očakávalo, preto zasiahol aj Quick-Step, hoci nemal na podujatí svojich najrýchlejších jazdcov. Pridal sa aj Ineos a utečenci boli eliminovaní tri kilometre pred cieľom.
 
V poslednom kilometri jazdili najaktívnejšie Ineos a Istrael Start-Up, pričom Chris Lowless z britskej zostavy sa pokúsil zaskočiť šprintérov ďaleko pred páskou, ale neúspešne. Najrýchlejší jazdci sa zoradili za ním a najsilnejšiu koncovku predviedol Nacer Bouhanni, keď nechal za sebou Jakuba Mareczka a Giacoma Nizzola.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 
V hromadnom šprinte mali viacerí borci vysoké ambície a vo finále urobil všetko správne Nacer Bouhanni. Šprintérov mohol pred páskou vystrašiť Lowlessov nástup, po ktorom sa ocitli príliš skoro vpredu najmä Mareczko a Nizzolo. Bouhanni sa nenechal vylákať, ale skoro na to doplatil, lebo potom sa musel predierať dopredu s poriadnou gurážou. Keďže sa mu to podarilo, mohol začať šprintovať v ideálnom čase a navyše jeho hlavní konkurenti už boli vyčerpaní. Francúzky pretekár získal druhý triumf v ročníku a výborným spôsobom odštartoval pôsobenie v celku Arkéa - Samsic. Po takýchto výkonoch jeho sebavedomie porastie, čo presne potreboval. V najľahšej etape na podujatí sa nepresadili Mareczko s Nizzolom, ktorí sa ocitli príliš skoro vpredu, a tím Israel Start-Up za celodennú prácu vybojoval len piatu priečku.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nacera Bouhanniho (víťaz)
"Na konci som nemal dobrú pozíciu a ešte tristo metrov pred cieľom som sa musel predierať dopredu. Vynaložil som množstvo energie, aby som sa dostal do šprintu. Potom som sa zaradil za Nizzola a po poslednej zákrute som vyrazil naplno dopredu. Je to už dlhá doba, čom som takto na začiatku sezóny vyhral dvakrát. Teraz myslím na to, aby som pomohol našim lídrom na GC, ale stále je tu aj nedeľňajšia etapa."
 
 
Výsledky etapy
1. BOUHANNI Nacer link ikonka Team Arkéa Samsic 3:16:35 20
2. MARECZKO Jakub CCC Team link ikonka 00:00 10
3. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:00 5
4. BARBIER Pierre NIPPO DELKO One Provence 00:00  
5. HOFSTETTER Hugo Israel Start-Up Nation 00:00  
6. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 00:00  
7. DUPONT Timothy Circus - Wanty Gobert 00:00  
8. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
9. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. SIMMONS Quinn Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BOUHANNI Nacer link ikonka Team Arkéa Samsic 3:16:25 5
2. MARECZKO Jakub CCC Team link ikonka 00:04  
3. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:06  
4. QUARTERMAN Charlie Trek - Segafredo link ikonka 00:06  
5. JACOBS Johan Movistar Team link ikonka 00:06  
6. LOUVET Louis St Michel - Auber93 00:07  
7. COMBAUD Romain NIPPO DELKO One Provence 00:09  
8. BARBIER Pierre NIPPO DELKO One Provence 00:10  
9. HOFSTETTER Hugo Israel Start-Up Nation 00:10  
10. LAWLESS Christopher Team Ineos link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop