Provence: Nairo Quintana demonštroval svoje kvality a zvíťazil v najťažšej etape

15.2.2020, 14:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek, vg
3. 15.2. rovinata etapa ciel rovina Istres > Mont Ventoux 140 km Quintana
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234
 
etapa 3
profil etapy, 2636 nastúpaných metrov (© tourdelaprovence.fr)
 
 
Dnešná kráľovská etapa merala 138 kilometrov a pretekárov zaviedla na vrchol Mount Ventoux, ktorý dôverne poznajú aj účastníci Starej dámy. Po včerajšku to mali spomedzi špičkových vrchárov najlepšie rozohrané Nairo Quintana, Thibaut Pinot či Wilco Kelderman. Do boja o celkové víťazstvo sa však chceli zapojiť aj David Gaudu, Pavel Sivakov či Gorka Izagirre.
 
Od začiatku sa do úniku chceli prepracovať najmä borci z Astany a FDJ, napokon sa dopredu vydali Rémi Cavagna (Deceuninck – Quick-Step) a Timothy Dupont (Circus – Wanty Gobert). Francúz vyhral prvú šprintérsku prémiu, sto kilometrov pred páskou sa do vedúcej skupiny prepracovali aj Johan Jacobs (Movistar), Bryan Alaphillipe (St. Michel – Auber 93) a Jéremy Leveau (Natura4Ever – Roubaix Lille Métropole).
 
V balíku sa do práce pustili ľudia z FDJ, neskôr sa k ním pridala aj Astana. Za pelotónom sa na chvíľu ocitol Attila Valter (CCC). 55 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina k dobru viac ako štyri minúty. Rémi Cavagna sa snažil zbaviť svojich kolegov a víťaz etapy na vlaňajšej Vuelte si vypracoval viac ako minútu náskoku na zvyšok úniku, kde už nebol Bryan Alaphillipe.
 
Pelotón nevedel dobehnúť ani zvyšok úniku, sedemnásť kilometrov pred cieľom si Francúz vychutnával päťminútový náskok na hlavné pole, kde sa činili predovšetkým Pinotovi kolegovia. O tri kilometre neskôr boli Jacobs, Leveau a Dupont predsa len pohltení stále početným balíkom a postupne dole šiel aj náskok Cavagnu. To už všetci stúpali na Mount Ventoux.
 
FDJ vymenil na čele balíka Cofidis, dopredu sa už začali tlačiť aj zástupcovia Ineosu alebo Jumba - Visma. Desaťtisíc metrov pred cieľom mal Cavagna k dobru takmer tri minúty, ale tie najťažšie sklony mal ešte len pred sebou. Do udávania tempa sa zapojil aj vlaňajší desiaty muž TdF Warren Barguil. Hrdinský únik Francúza bol sedem kilometrov pred cieľom minulosťou.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop bidony
- ponuka z nášho eshopu -

 
Balík sa začal poriadne riediť, problémy mal aj Alexandr Vlasov a zaútočil Nairo Quintana. Za ním sa vydal jedine Sepp Kuss, no mladý Američan radšej počkal na Lutšenka a Carthyho a pokračoval s nimi. Kuss sa potom odpojil, zvyšná dvojica strácala štyridsať sekúnd. Vlasov šiel perfektne a dotiahol sa ku dvojici prenasledovateľov. Balík ťahal Kelderman, okrem neho tam bol Kuss, Pinot, Paret-Peintre, Herrera a Dunbar.
 
Dvetisícpätsto metrov pred cieľom sa zo sedla zdvihol Dunbar, no Kuss a ďalší ho nikam nepustili. Potom to vyskúšal Pinot, no pochodil podobne ako Ír. Do Pinotovej skupiny sa prepracoval aj Gaudu. To však nemuselo trápiť Quintanu, ktorý po troch hodinách a 36 minútach prišiel do cieľa a vzal aj dres pre vedúceho pretekára. Na druhom mieste skončil so stratou 1:27 Lutsenko, spolu s ním preťali pásku Carthy a Vlasov.
 
Ďalšia skupina finišovala s mankom 2:10, po piate miesto si prišiel Dunbar. Videli sme fantastickú kráľovskú etapu, ktorú jednoznačne ovládol Nairo Quintana. Ten sa nebál nasadiť na sólový únik a odmenou mu je okrem etapového víťazstva aj dres pre vedúceho pretekára. Hanbiť sa však nemusí ani Alexandr Vlasov, ktorý zo začiatku zaostával, no postupne sa prepracoval dopredu a napokon skončil na štvrtom mieste. Svoje vrchárske kvality potvrdil Hugh Carthy a Alexej Lutsenko si po včerajšku pripísal ďalšie pódiové umiestnenie.
 
 
Výsledky etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 3:36:26 20
2. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 01:28 10
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 01:28 5
4. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 01:28  
5. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 02:11  
6. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 02:12  
7. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:12  
8. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 02:12  
9. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 02:12  
10. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 02:25  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 11:24:12 5
2. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 01:04  
3. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 01:28  
4. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 01:38  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:16  
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 02:21  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 02:22  
8. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 02:26  
9. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 02:26  
10. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 02:35  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop