Okolo Andalúzie: Už prvá etapa delila favoritov, jasne dominovali Fuglsang s Landom

19.2.2020, 14:10 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
1. 19.2. rovinata etapa ciel rovina Alhaurín Torre - Grazalema 174 km Fuglsang
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 1
profil etapy, 3898 nastúpaných metrov (© vueltaandalucia.es)
 
 
Na španielskom podujatí sa hneď od začiatku bojovalo o celkovú klasifikáciu. Vo finále striehlo dlhé stúpanie prvej kategórie Puerto de las Palomas a na cieľovú pásku viedla krátka, úzka a prudká stena, kde mohli vyniknúť len vrchári vo forme. Preto smerovala hlavná pozornosť na také mená ako Fuglsang, Landa, Mas, Soler, Teuns, Izagirre alebo Bilbao.  
 
Do úniku sa vydalo až jedenásť jazdcov a to právom spôsobilo v balíku istú nervozitu. Početnú skupinu najskôr kontrolovali Movistar a Jumbo - Visma a darilo sa im držať nepríjemný brejk pod kontrolou. Rozdiel nepresiahol viac ako tri minúty. Na prvých dvoch horských prémiách sa presadil Carmelo Urbano (Caja Rural).
 
Na čele pretekov sa pohybovali Goossens (Lotto-Soudal), Gougeard (Ag2r), Vliegen, Lammertink (obaja Circus Wanty), Smit, Osorio (obaja Burgos), Urbano, Nicolau (obaja Caja Rural), Juaristi, Azurmendi (obaja Orbea), Agirre a Sánchez (obaja Kern). Na predposlednom kopci už naplno zarezávali v balíku Movistar, Bahrajn - Merida a Mitchelton - Scott a náskok vedúcej skupiny klesol na deväťdesiat sekúnd.
 
Pelotón však onedlho spomalil a na čele pretekov atakovali Smit, Lammertink, Goossens a získali opäť pekný náskok pred hlavnou skupinou. Stúpanie Puerto del Gastor ovládol Willie Smit. Potom sa ešte vrátili do vedúcej skupiny Osorio, Gougeard, Azurmedi a Juaristi, ale na začiatku stúpania prvej kategórie mali utečenci k dobru len necelé dve minúty, čo bolo málo.
 
Najdlhšie vpredu bojoval Vliegen a postupne si dokonca vybudoval 30-sekundový náskok. Belgický jazdec bol chytený len pred vrcholom, keď sa testovali aj favoriti. Skúšal to Ion Izagirre a na konci stúpania atakoval aj Landa. Zachytil sa ho Fuglsang a obaja získali menší náskok na čele pretekov. Vedúca dvojica bola veľmi silná a dostávala súperov pod tlak. Za nimi sa snažili len De la Cruz alebo Fernandez, ostatní favoriti nemali potrebné nohy. Na vrchole stúpania si vybudovali Fuglsang s Landom vyše päťdesiat sekúnd na prenasledovateľov, kde jazdili De la Cruz, Fernandez, Haig, Bilbao, Ion Izagirre, Tuens, Bilbao a Soler. Horskú prémiu uchmatol Fuglsang a v druhej skupine sa najviac snažil Mitchelton - Scott pre Haiga a austrálsky jazdec si potom musel všetko odrobiť sám.
 
Na finálnu krátku stenu dobehla vedúca dvojica s vyše minútovým náskokom a na prudkých sklonoch ukázal silnejšie nohy Jakob Fuglsang, ktorý získal etapový triumf na úkor Mikela Landu. Potom preťala pásku menšia skupinka, ktorej sa podarilo znížiť manko na 25 sekúnd, a na tretej pozícii finišoval Dylan Teuns. Spolu s ním ešte skončili etapu Bilbao, Haig a Ion Izagirre.
 
Hneď v prvej etape sme sledovali zaujímavú jazdu, keď kľúčový kopec Puerto de las Palomas preveril favoritov viac, ako sa očakávalo. Rozbil pelotón a úplne najlepšiu formu predviedli Jakob Fuglsang a Mikel Landa. Ich spoločný útok načal španielsky jazdec a nikto ďalší sa k nim už nepridal. Na vrchole stúpania si vybudovali veľký náskok a pre nasledujúci vývoj pretekov je len dobré, že v cieli dokázali ich súperi znížiť svoju stratu, čo len podporí dramatickosť podujatia.
 
Jakob Fuglsang pokračuje v rovnakých výkonoch, aké predvádzal v minulom ročníku, a vytvoril si dobrú pozíciu, aby obhájil titul. Na konci mal jasne viac energie ako Mikel Landa, čo ho povzbudí. Španielsky pretekár potreboval takýto vstup do ročníka, v ktorom chce znovu predvádzať svoju najlepšiu formu. Môžeme sa teda len tešiť, ako bude útočiť v ďalších etapách. Tímovú kvalitu potvrdili celky Bahrajn - Merida a Astana, ktoré mali na popredných priečkach viacerých jazdcov, a statočne bojoval Jack Haig, ktorému takisto veľmi pomohli kolegovia. Sklamali borci z Movistaru a dobrý deň neprežil ani Tolhoek z Jumbo - Visma, ktorého zatienil jeho nový spolujazdec Chris Harper.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakoba Fuglsanga (víťaz)
"Som veľmi rád, že som odštartoval sezónu víťazstvom. Tím pracoval výborne a keď zaútočil Landa, vedeli sme, že nemôžeme čakať, tak som sa za ním vydal. Bude ťažké obhajovať líderský dres až do konca, lebo máme v tíme len šesť jazdcov, ale urobíme preto maximum."
 
 
Výsledky
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 4:41:08 20
2. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:06 10
3. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 00:25 5
4. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:27  
5. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 00:27  
6. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:30  
7. HARPER Chris Team Jumbo - Visma link ikonka 00:54  
8. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 01:03  
9. VANHOUCKE Harm Lotto Soudal link ikonka 01:03  
10. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 01:07  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáznam etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 modre 124 km - Puerto del las Abejas: dĺžka 12 km; sklon 4,2 %
3 20 modre 104 km - Puerto del Viento: dĺžka 13,4 km; sklon 3,7 %
3 20 modre 76 km - Puerto del Arriate: dĺžka 4,8 km; sklon 4 %
3 20 modre 40 km - Puerto del Gastor: dĺžka 7,6 km; sklon 2,8 %
1 20 modre 8 km - Puerto de las Palomas: dĺžka 12,7 km; sklon 6,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Podujatie Okolo Andalúzie začne poriadne zhurta. Organizátori pretekov hneď na začiatok pripravili poriadne ťažkú etapu, a v rovnakom trende pokračovali aj v ďalších dňoch. Hneď na úvod podujatia si cyklisti stiahnu až na dno svojich síl, veď v ponuke je viac ako tritisíc výškových metrov. Etapa tak môže výraznou mierou prehovoriť aj do finálneho do boja o najcennejší dres. Do finále privedú pelotón štyri hodnotené kopce, všetky budú dosť náročné, ale ešte sa v nich lámať chlieb nebude. Rozhodujúce postavenie v príbehu etapy bude mať až stúpanie Puerto de las Palomas, dlhé cez desať kilometrov a s maximálnym sklonom cez osem percent. Etapa na ňom končiť nebude, do cieľa úvodnej previerky cyklistov privedie zjazd a po ňom krátky cieľový brdok. Takže už hneď na začiatok dostanú šancu ukázať sa najlepší vrchári na podujatí, ktorí budú mať dostatok priestoru, aby rozohrali svoje mini hry.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop