Okolo Andalúzie: Na záverečnom krátkom kopci zaskočil favoritov Serrano z Caja Rural

20.2.2020, 14:10 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
2. 20.2. zvlnena etapa ciel rovina Sevilla > Iznájar 198 km Serrano
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 1
profil etapy, 2414 nastúpaných metrov (© vueltaandalucia.es)
 
 
Aj v druhej etape sa nachádzala cieľová páska na krátkom, ale prudkom kopci s priemerom do osem percent. Príjazd do mesta Iznajar bol však jednoduchší ako v predchádzajúcej previerke a o víťazstvo mala bojovať širšia skupina jazdcov. Vytiahnuť sa mohli klasikári Colbrelli, Naesen, Vakoč a dobrú formu zo včerajška využiť Teuns.
 
Na čelo pretekov sa dostali piati jazdci a Taco Van Der Hoorn (Jumbo-Visma), Matthew Holmes (Lotto-Soudal), Alexis Gougeard (Ag2r), Jerome Cousin (Direct Energie), Juan Osorio (Burgos-BH) získali k dobru vyše šesť minút na pelotón. Tam pracoval celok Astana pri obrane najcennejšieho dresu a kazašská partia sa musela spoľahnúť na to, že postupne sa k nej pridajú tie zoskupenia, ktoré budú mieriť za etapovým triumfom.
 
Vo vedúcej skupine sa stretli veľmi dobré tempárske schopnosti Gougearda, ktorý bol v úniku aj včera, s nováčikom vo WT Holmesom, ktorému sa podarilo na TDU prekvapujúco vyhrať etapu na Willunga Hill. Van der Hoorn patrí skôr medzi rýchlych jazdcov, Cousin má bohaté skúsenosti s pobytom v úniku, preto pelotón nemohol na zvlnenom teréne podceniť utečencov.
 
V druhej časti etapy ukázali svoje ambície celky Bahrajn - McLaren, Teuns alebo Colbrelli chceli vyhrať etapu, a na čele balíka pracovali aj Orbea a Vital Concept. To znamenalo, že Lobato alebo Coquard si trúfali na dnešnú koncovku. Na záverečnej horskej prémii ešte zaútočili Gougeard a Van der Hoorn, no pelotón strácal už len jednu minútu.
 
Štrnásť kilometrov pred páskou boli chytení všetci utečenci zásluhou celku Bahrajn - McLaren, ktorý chcel na tomto miernom kopci čo najviac unaviť konkurentov. Cez stúpanie prešiel balík pokope, ale v klesaní sa pokúšali niektorí borci atakovať. Odvážny útok predviedli McNulty (UAE Emirates) a Oldani (Lotto-Soudal). Obaja mladí jazdci sa snažili zaskočiť favoritov, ale ešte pred záverečným krátkym výstupom bola ich snaha zlikvidovaná.
 
Kilometer pred páskou sa zviditeľnil Gonzalo Serrano (Caja Rural) a domácemu pretekárovi sa napokon podarilo dokonale zaskočiť všetkých v balíku. Vybojoval svoje prvé víťazstvo v kariére. V tesnom závese finišovala hlavná skupina a najlepšiu fazónu v nej ukázali Juan José Lobato a Dylan Teuns.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy
 
 
Počas celého dňa všetko smerovalo k záverečnému súboju na krátkom cieľovom kopci, preto bolo prekvapujúce, že tímy, ktoré dnes ukazovali víťazné ambície, tam zaspali. Rovno na flamme rouge vyrazil dopredu Gonzalo Serrano a žiadny z celkov v tom čase adekvátne nezareagoval na jeho nástup. Okamžite si vybudoval pekný náskok, a keď sa favoriti prebrali, bolo už neskoro. 25-ročný španielsky pretekár vybojoval svoje prvé víťazstvo v kariére a parádne sa mu podarilo nachytať oveľa skúsenejších konkurentov.
 
V cieli musel byť sklamaný najmä Juan José Lobato, ktorý mal skutočne dobré nohy, aby mohol bojovať o etapový triumf, a koncovka takisto sadla Dylanovi Teunsovi. Obom veľmi chýbala pomoc od spolujazdcov v rozhodujúcom momente, hoci farby Orbea a Bahrajn - McLaren celý deň pracovali v balíku pri kontrole utečencov.  V celkovom poradí sa nič nezmenilo, ale už zajtra môžeme sledovať dramatickejší finiš.
 
 
Výsledky etapy
1. SERRANO Gonzalo Caja Rural - Seguros RGA 5:07:49 20
2. LOBATO Juan José Fundación - Orbea 00:02 10
3. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 00:02 5
4. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:04  
5. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:04  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:04  
7. PLANCKAERT Edward Sport Vlaanderen - Baloise 00:04  
8. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:04  
9. PASQUALON Andrea Circus - Wanty Gobert 00:04  
10. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:04  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 9:49:01 5
2. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:06  
3. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 00:23  
4. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:27  
5. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:30  
6. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 00:30  
7. HARPER Chris Team Jumbo - Visma link ikonka 00:57  
8. VANHOUCKE Harm Lotto Soudal link ikonka 01:06  
9. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 01:10  
10. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 01:14  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 modre 110 km - Puerto de Calera: dĺžka 3,3 km; sklon 3,3 %
3 20 modre 94 km - Alto Valle Sierra: dĺžka 4 km; sklon 3,6 %
3 20 modre 10 km - Puerto de la Parrilla: dĺžka 6,4 km; sklon 2,4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Ani druhá etapa na podujatí Okolo Andalúzie nebude milosrdná pre najrýchlejších mužov v pelotóne. Síce takmer celý deň pôjde pelotón prakticky po rovine, ktorú naruší sem-tam nejaký kopec, lenže dve horské prémie, teda Puerto de Calera a Alto Valle Sierra Sur, sú situované presne v polovici etapy, takže v nich ešte zvýšenú aktivitu určite neuvidíme. Šprintéri však budú mať veľké problémy vyliezť na Puerto de la Parilla, posledný hodnotený kopec, ktorý nie je príliš prudký, ale je dosť dlhý a niektoré tímy si určite nenechajú ujsť príležitosť striasť sa konkurencie. Ak sa im to nepodarí, šancu na to budú mať ešte raz, pretože v klesaní z vyššie spomenutého stúpania sa nachádza krátky brdok. Ďalší kopček sa pred pretekármi postaví aj pred cieľom, takže koncovka druhej etapy bude pravdepodobne veľmi podobná ako koncovka v prvom dni.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop