Andalúzia: V šprinte najsilnejších vrchárov sa presadil Jack Haig, Fuglsang udržal žltý dres

22.2.2020, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
4. 22.2. rovinata etapa ciel rovina Villanueva Mesía > Granada 125 km cieľ: 16:20
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 1
profil etapy, 2386 nastúpaných metrov (© vueltaandalucia.es)
 
 
V dnešnej previerke mohol zožať úspech prakticky ktokoľvek. Nespokojní pretekári v GC mohli vyskúšať svojich súperov najmä na Alto del Purche, ktorý mal deväť kilometrov a viac ako sedempercentný sklon. Na druhej strane boli klasikári a odolní špurtéri, ktorí vo štvrtej etape videli svoju príležitosť.
 
Do úniku dňa sa prepracovali Lennard Hofstede (Jumbo - Visma), Nelson Oliveira (Movistar), Kobe Goosens (Lotto Soudal), Sonny Colbrelli (Bahrajn McLaren), Silvan Diller (AG2R), Maurits Lammertink (Circus - Wanty Gobert), Jerome CousinDamien Gaudin (2x Total Direct Energie), Orluis Aular (Caja Rural), Kevin Reza (B&B Vital Concept), Floris de Tier, Jimmy Janssens (2x Alpecin - Fenix), Benoit Jarrier (Arkéa Samsic), James Shaw (Riwal Readynez), Juan Felipe OsorioAngel Madrazo (2x Burgos BH), Ivan MorenoJon Aggire (2x Equipo Kern Pharma) a Jevgenij Shalunov (Gazprom - RusVelo). 
 
Táto početná partia mala 38 kilometrov pred páskou trištvrteminútový náskok na pelotón vedený tímom Bahrajn McLaren. V tom čase sa už v úniku pár pretekárov nenachádzalo, napríklad Gaudin sa začal vracať späť do pelotónu. Neskôr ho nasledoval aj Colbrelli, ktorého pravdepodobne povolali späť do balíka z mechanického auta. Do samostatného úniku vyrazil víťaz etapy na vlaňajšej Vuelte Angel Madrazo. Jeho kolega Juan Felipe Osorio sa zas vrátil späť do balíku.
 
Na Alto del Purche bol únik definitívne zlikvidovaný, napokon sa najdlhšie vetral Floris de Tier. Poriadnu ofenzívu rozprúdil Bahrajn Merida, no k útoku sa odhodlal Jakob Fuglsang. Dán si vybudoval pársekundový náskok, za ním zostávali Haig, McNulty, Soler, Izagirre a Landa. Dvadsaťtri kilometrov pred páskou sa líder pretekov zaradil ku tejto skupine. Vzadu sa trápil Bilbao a v problémoch bol aj Teuns.
 
Za vedúcou skupinou bolo zhruba desať ďalších pretekárov. Vpredu pre zmenu zaútočil Ion Izagirre, no Landa ho nikam nepustil. Potom to opäť skúsil Fuglsang a tento nástup odpáral Solera. O chvíľu nato nestačil tempu ani Izagirre, ktorý však išiel rozumne a ostával na dohľad najsilnejším pretekárom. V ďalšej skupine boli Teuns, Bilbao, Caruso, Fernandéz, Tolhoek, Vanhoucke a ďalší.
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom to vyskúšal Brandon McNulty, ale ani útok mladého Američana úspech neslávil. Jazdec UAE to skúsil opäť, čo nepotešilo Izagirreho, ktorý sa stále nevedel pripojiť k vedúcej skupine. Následne si nastúpil Jack Haig a Austrálčan dobyl poslednú horskú prémiu. V zjazde sa ku nemu pripojili Fuglsang a Landa, za vedúcou trojicou zjazdovalo duo McNulty - Izagirre, ktoré muselo zmazať manko tridsiatich sekúnd.
 
Tisícštyristo metrov pred páskou nastúpil Haig, lenže Fuglsang to očakával a následne Dán zaútočil sám. Ale ani jeho útok nebol úspešný a v záverečnom špurte sa napokon radoval Jack Haig! Druhý skončil Jakob Fuglsang, pre Mikela Landu sa napokon ušlo len tretie miesto. V súboji o štvrté miesto mal viac síl Ion Izagirre, ktorý preťal pásku s mankom dvadsiatichsiedmich sekúnd.
 
Ďalšia skupina stratila minútu a štrnásť sekúnd, šieste miesto uchmatol Dylan Teuns a spoločne s ním prišiel do cieľa aj Pello Bilbao či Marc Soler. Zmeny nastali aj v celkovom poradí. Prvé dve miesta zostali nezmenené, na pódium sa však prepracoval dnešný víťaz, ktorý odtiaľ vyhodil Bilbaa. Spokojný môže byť aj Izagirre, ten sa posunul na štvrtú pozíciu. Teuns klesol na šiestu priečku a skokanom etapy je Brandon McNulty, ktorý sa skvelým výkonom vyšvihol až do Top 10. Podujatie ukončí zajtrajšia časovka jednotlivcov. Medzi najlepšou trojicou to bude zaujímavý súboj. Šancu na celkový triumf istotne majú všetci traja.
 
 
Výsledky etapy
1. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 3:07:35 20
2. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:00 10
3. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:00 5
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 00:27  
5. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:27  
6. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 01:14  
7. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:14  
8. CUADROS Álvaro Caja Rural - Seguros RGA 01:14  
9. VANHOUCKE Harm Lotto Soudal link ikonka 01:14  
10. ZEITS Andrej Mitchelton - Scott link ikonka 01:14  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 17:30:01 5
2. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:14  
3. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:35  
4. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 01:01  
5. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 01:44  
6. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 01:45  
7. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 02:41  
8. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 02:50  
9. VANHOUCKE Harm Lotto Soudal link ikonka 02:50  
10. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 02:59  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Kopce na trase etapy:
3 20 modre 72 km - Puerto de Nivar: dĺžka 10,8 km; sklon 4,3 %
3 20 modre 67 km - Alto de Huetor Santillan: dĺžka 3 km; sklon 3,1 %
1 20 modre 17 km - Alto del Purche: dĺžka 9 km; sklon 7,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Predposledný deň bude krátky, ale poriadne ťažký. Štvrtá etapa meria iba 125 kilometrov, lenže počas nej sa budú musieť pretekári doslova vydriapať na Alto del Purche. Tento kopec bol v itinerári aj vlani, bol však umiestnení na začiatku štvrtej etapy, tentokrát zohrá úplne odlišnú úlohu. Ku nemu bude viesť viac-menej jednoduchšia trasa, v strede etapy sú umiestnené dve stúpania tretej kategórie. Po nich pelotón nebude čakať náročný profil, prakticky až po záverečný kopec na tomto podujatí. Alto del Purche nebude najdlhšie stúpanie v tomto ročníku Okolo Andalúzie, ale kombinácia jeho dĺžky a prudkosti z neho robí najnáročnejšie stúpanie v tomto ročníku. V najprudších pasážach budú cyklisti zdolávať aj dvojciferný sklon. Bude to zároveň predposledná šanca pre niektorých jazdcov zabojovať ešte o najcennejší dres, aj keď z jeho vrcholu do cieľa bude treba prejsť ešte dosť kilometrov. Na konci dňa tak môžeme vidieť víťaziť osamoteného jazdca, menšiu skupinu, ale v hre je aj možnosť, že do cieľa príde väčší pelotón a bude sa o prvé miesto šprintovať.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop