Okolo Andalúzie: V ITT Dylan Teuns tesne porazil Fuglsanga, ten má jasný celkový titul

23.2.2020, 13:35 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
5. 23.2. rovinata etapa ciel rovina Mijas > Mijas 13 km Teuns
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 5
profil etapy, 253 nastúpaných metrov (© vueltaandalucia.es)
 
 
Aj záverečná časovka sa niesla v duchu náročnosti, ktorú sme sledovali v predchádzajúcich etapách. Krátke, ale prudké kopce, úsek na štrkovom podklade a technické momenty poriadne preverili cyklistov aj na konci podujatia. Bez výrazných časovkárskych špecialistov to mal byť terén určený pre jazdcov na celkové poradie. Miesta na vedúcich troch priečkach sa už nemuseli meniť, ale aj tak sme mali pred sebou zaujímavú jazdu proti chronometru.
 
Na trati sa najlepšie cítil Alex Edmondson (Mitchelton), ktorý ju absolvoval za rovných osemnásť minút. Austrálsky univerzálny jazdec nemal konkurenciu a dlhú dobu sa vyhrieval v horúcom kresle. Nelson Oliveira z Movistaru na neho stratil 29 sekúnd a aj to potvrdilo výborný výkon Edmondsona, ktorý si takýmto spôsobil poradil s dobrým portugalským tempárom. Prekvapivo dobre si viedol Sonny Colbrelli (Bahrajn-McLaren), keď v cieli stratil tridsať sekúnd, a podobný výkon podal aj jeho kolega Matej Mohorič. Ten stratil 33 sekúnd, no vzhľadom na na jeho kvality mohol na tejto trati očakávať lepší výsledok. 
 
Medzi najlepších sa posunul Valerio Conti (UAE Emirates), ale aj on stratil 42 sekúnd. Na takejto trase mohol prekvapiť Oliver Naesen (Ag2r), ale belgický jazdec neriskoval a nešiel naplno, preto stratil 1:18. V dobrej forme jazdil na podujatí Damiano Caruso (Bahrajn-McLaren) a v cieli zaostal 36 sekúnd, čím patril medzi najsilnejších cyklistov. Jedným z časovkárskych špecialistov na trati bol Dillier (Ag2r), no jeho strata sa rovnala jednej minúte. Na priebežnú druhú priečku sa dostal Harper (Jumbo-Visma), keď zastavil časomieru s mankom 28 sekúnd. Mas z Movistaru zaostal päťdesiat za lídrom časovky a potom kamery starostlivo sledovali výkon Brandona McNultyho (UAE Emirates), ktorý konkuroval tomu, čo predviedol Edmondson. Americký cyklista za ním zaostal len štyri sekundy.
 
Lídra neporazil ani Soler (Movistar), chýbalo mu 39 sekúnd, ale hneď potom to dokázal Dylan Teuns (Bahrajn - McLaren). Dosiahol výsledok 17:57 a mohol ho prekonať už len Jakob Fuglsang, ktorý aj dnes jazdil v pohode. Vysoko skončil aj Bilbao (Bahrain Merida) a španielsky borec sa zaradil tesne za Edmondsona. Dobrý časovkár Ion Izagirre z Astany zaostal za Teunsom sedemnásť sekúnd. Mikel Landa stratil v cieli minútu na svojho kolegu a spomedzi favoritov podal slabší výkon. Naopak, Jakob Fuglsang bol mimoriadne silný aj dnes a chýbali mu len desatiny sekundy, aby vyhral aj časovku. Takto skončil druhý za Dylanom Teunsom.
 
Belgický jazdec bol na podujatí niekoľkokrát blízko k etapovému triumfu a dnes mu to konečne vyšlo, hoci veľmi tesne. Jakob Fuglsang bol veľmi zdatný súper a len potvrdil, že na pretekoch jasne kraľoval. Výbornými výkonmi sa prezentovali aj Edmondson, Bilbao, McNulty a  na trati sa zase zapotil Mikel Landa. Na časovkárskom stroji nebol taký silný ako konkurencia a stupne víťazov udržal len o šesť sekúnd pred Ionon Izagirrem. Túto previerku zvládol veľmi dobre Jack Haig a nikto ho neohrozil na konečnom pódiu.
 
Víťazom pretekov sa stal Jakob Fuglsang, ktorému sa podarilo obhájiť titul po suverénnom predstavení. Získal dve etapy, 2-krát sa dostal na pódium a ani raz nefinišoval horšie ako šiesty. Dánsky jazdec ukazuje, že aj v tomto roku môžeme od neho čakať veľké výsledky. V celku Mitchelton - Scott rastie hodnota Jacka Haiga. Po druhom mieste na Okolo Valencie aj tentoraz patril medzi najlepších jazdcov na podujatí. Bol výborný v kopcoch a v austrálskej zostave sa stáva kľúčovým pomocníkom pre bratov Yatesovcov. Premiéra v drese Bahrajn - McLaren vyšla Mikelovi Landovi. Španielsky jazdec si užíval kopce a hneď na začiatku sezóny vytiahol svoju najväčšiu zbraň, čo je vždy dobrý signál pred hlavnými pretekmi.   
 
 
Výsledky
1. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 17:57 20
2. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:00 10
3. EDMONDSON Alex Mitchelton - Scott link ikonka 00:02 5
4. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 00:03  
5. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 00:09  
6. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 00:17  
7. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:24  
8. HARPER Chris Team Jumbo - Visma link ikonka 00:31  
9. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 00:32  
10. COLBRELLI Sonny Bahrain - McLaren 00:33  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 17:47:58 200
2. HAIG Jack Mitchelton - Scott link ikonka 00:59 150
3. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 01:12 125
4. IZAGIRRE Ion Astana Pro Team link ikonka 01:18 100
5. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 01:45 85
6. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 01:47 70
7. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 03:08 60
8. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 03:21 50
9. FERNÁNDEZ Rubén Fundación - Orbea 03:33 40
10. VANHOUCKE Harm Lotto Soudal link ikonka 04:12 35
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Bodku za andalúzskym dobrodružstvom dá individuálny súboj s chronometrom. Vlani organizátori umiestnili časovku do tretieho dňa, tentokrát bude na konci, takže na jej konci definitívne spoznáme celkového víťaza podujatia. Trasa časovky bude kratšia ako vlani, meria trinásť kilometrov a bude technicky náročnejšia, aspoň v jej prvej polovici. Pretekári sa budú musieť popasovať s viacerými nástrahami, okrem nebezpečných zákrut aj s pasážou, kde nepôjdu po úplnej rovine. Práve na vrchole stúpajúcej časti cyklisti dostanú informáciu o tom, ako sa im zatiaľ darí a budú vedieť, o koľko musia pridať. Záverečná časť už nebude taká náročná, v nej by mali svoju silu ukázať tempári. Posledný kilometer však ponúka dostatočný počet zákrut, v ktorých sa bude dať stratiť drahocenný čas. Tak či onak, na konci podujatia sa zviditeľnia typickí časovkári.  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop