Algarve: Na kopci Fóia nasadil víťazný útok Evenepoel, Schachmannovi nechýbalo veľa

20.2.2020, 16:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
2. 20.2. rovinata etapa ciel rovina Sagres > Alto da Fóia 184 km Evenepoel
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 2
profil etapy, 3357 nastúpaných metrov (© voltaaoalgarve.com)
 
 
Tradičný dojazd na vrchole stúpania Alto de Fóia neposkytoval tvrdé úseky, ale aj tak bol veľmi dobrou možnosťou pre vrchárov, aby vyskúšali v kopci svoju akceleráciu. Zvedaví sme boli na Lópeza s Danielom Martinom, ktorí potrebovali zbierať čas kvôli časovke, na spoluprácu Thomasa, Dennisa a Kwiatkowskeho a najmä ako sa bude dariť Evenepoelovi pri prvej dôležitej skúške na podujatí.
   
V úniku sa ukázali len traja jazdci. Michael Schär (CCC), Casper Pedersen (Sunweb) a Dries de Bondt (Alpecin-Fenix) však veľmi rýchlo zistili, že ani dnes pelotón nezvolí pokojné tempo. Ich náskok neprekročil tri minúty. V hlavnej skupine sa vytvorila dobrá spolupráca a nemusel sa snažiť iba Deceuninck - Quick-Step ako včerajší víťaz etapy.
 
Vo vedúcej skupine sa objavil skúsený švajčiarsky cyklista Schär, ku ktorému sa pridali univerzálni borci Pedersen a De Bondt. Pomerne dobrá tempárska skupinka však musela byť sklamaná, že sa jej nedarilo získať na svoju stranu väčšiu časovú výhodu. Prvú rýchlostnú a horskú prémiu získal De Bondt. Najťažšie momenty odštartovali tridsať kilometrov pred páskou a v tom čase už diktoval tempo v pelotóne UAE Emirates pre Costu, Dombrowskeho alebo Polanca. Dovtedy sa ukazoval na čele pelotónu aj W52/FC Porto.
 
Ako prvý doplatil na náročnosť terénu Dries de Bondt, ktorý sa vrátil do hlavnej skupiny. Zvyšná dvojica ešte prekonala kopec Alferce na čele pretekov, najviac bodov uchmatol Schär, a potom bola chytená. Potom pokračovala séria krátkych stúpaní a stále jazdil aktívne UAE Emirates, ale dopredu sa už dostali aj Ineos či López s Wellensom. Na predposlednej prémii nasadil vysoké tempo Dombrowski a podarilo sa mu okresať balík na približne tridsať cyklistov.
 
Cieľový kopec ponúkol najťažšie sklony hneď na začiatku, no akcia sa mala odohrať len pred vrcholom. Naďalej viedol pelotón UAE Emirates, Costa dostával výbornú výpomoc a potom prebral na chvíľu iniciatívu Ineos. Tritisíc metrov pred páskou sa zdvihol zo sedla López, ale súperom neušiel. Vpredu zostali už len favoriti a snažil sa to využiť Geschke. Ani tento pokus nevyšiel a víťazný útok sa odohral iba pred vrcholom.
 
Predviedol ho Remco Evenepoel, ktorý vyštartoval päťsto metrov páskou a tesne porazil Maxa Schachmanna. Tretiu priečku vybojoval Dan Martin. Potom sa objavili v cieli Costa, Wellens a mierne zaostal López, ktorý mal v tom kľúčovom momente technické problémy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 
Náročné finále etapy sa podpísalo pod zloženie skupiny, ktorá bojovala o etapový triumf, no pravidelný kopec Fóia videl útoky len tesne pred vrcholom, keď favoriti čakali na ten najsprávnejší moment. V samotnom finále kontroloval situáciu Quick-Step, aby mohol Remco Evenepol nasadiť, kedy to bude vyžadovať. Mladý belgický jazdec zrýchlil päťsto metrov pred páskou a na tento dlhý útok nikto nenašiel odpoveď, hoci Max Schachmann bol k tomu blízko. Evenepoel získal druhé víťazstvo v ročníku a ukázal, že má naozaj výbornú formu, aby mohol bojovať o celkový titul. Quick-Step zase ovládol aj druhý deň na podujatí.   
 
V dobrom svetle sa ukázal Max Schachmann. Chvíľu čakal, čo sa bude diať po Evenepoelovom útoku, a potom mal najviac energie spomedzi všetkých ostatných jazdcov a chýbal mu len kúsoček, aby sa stal víťazom etapy práve on. Dan Martin nestačil na mladších a výbušnejších konkurentov, podobne bol na tom Rui Costa, ktorý tak neodmenil výhrou svojich kolegov, a v popredí finišoval aj Tim Wellens, ktorý bude chcieť bojovať o stupne víťazov. Miguelovi Lópezovi úplne nevyšiel koniec etapy a zlý deň prežili v celku Ineos. Ani jeden zástupca britskej zostavy nedokázal bojovať s najlepšími.
 
 
evenepoel 20 triumf algarve bohfb
Triumf Evenepoela (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (víťaz)
"Je to úžasné. Na kopci sme len čakali a čakali, až mi Almeida rozbehol tempo a ja som cíti, že v sebe ešte niečo mám, aby som zaútočil pred vrcholom. V sobotu nás čaká náročný deň a budem musieť obraňovať vedúcu pozíciu v GC. Pre mňa špeciálne bude dôležitá aj nedeľa, kde chcem v časovke podať čo najlepší výkon a v prípade potreby si zobrať líderský dres späť."
 
 
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:46:38 20
2. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 10
3. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:02 5
4. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:02  
5. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:02  
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:05  
7. FIGUEIREDO Frederico Atum general / Tavira / Maria Nova Hotel 00:08  
8. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:08  
9. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:08  
10. ANTUNES Amaro W52 / FC Porto 00:08  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 9:42:15 5
2. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
3. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:02  
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:02  
5. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:02  
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:05  
7. ANTUNES Amaro W52 / FC Porto 00:08  
8. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:08  
9. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:08  
10. FIGUEIREDO Frederico Atum general / Tavira / Maria Nova Hotel 00:08  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 135 km - Aljezur: dĺžka 3,8 km; sklon 6,7 %
3 20 zelene 22 km - Alferce: dĺžka 2,1 km; sklon 6,6 %
2 20 zelene 13 km - Pomba: dĺžka 3,8 km; sklon 7,6 %
1 20 zelene Cieľ - Alto de Fóia: dĺžka 7,4 km; sklon 6 %
 
 
Krátke preview etapy:
Vrchári si prídu na svoje už počas druhého dňa. Etapa štartujúca v meste Sagres a končiaca na vrchole stúpania Alto da Fóia ponúkne prehliadku rôznorodých kopcov a hlavne veľkého množstva výškových metrov. Prvá polovica etapy nebude profilovo príliš náročná, nachádza sa v nej iba jeden hodnotený kopec, aj ten organizátori označili iba ako kopec tretej kategórie. Ďalšie masívy sa nachádzajú až v samom závere, na posledných 30 kilometrov si pretekári prejdú doslova portugalským peklom. Päť kratších, ale dosť tvrdých, stúpaní preverí pripravenosť každého zúčastneného. Súboje o víťazstvo v etape a tiež o zisk najcennejšieho dresu sa rozohrajú pravdepodobne až na Alto de Fóia, takže bude dôležité prísť pod neho dobre oddýchnutý a občerstvený. Cyklisti so slabším dňom budú platiť veľkú daň. Svoje zohrá aj počasie a vietor, ten hlavne v prvej časti etapy, kedy pelotón pôjde po pobreží.  
 
 
etapa 2 ciel
profil dojazdu etapy (© voltaaoalgarve.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop