Algarve: López zničil súperov a zvíťazil, ale do žltého sa nedostal, zostal v ňom Evenepoel

22.2.2020, 15:50 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
4. 22.2. zvlnena etapa ciel rovina Albufeira > Malhao 170 km López
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 4
profil etapy, 2755 nastúpaných metrov (© voltaaoalgarve.com)
 
 
Tiež na Okolo Algarve v sobotu cyklistov čakala previerka plná horského dobrodružstva. Päť horských prémií a už pomaly charakteristické stúpanie Alto do Malhão, ktoré organizátori v posledných rokoch umiestňovali na koniec poslednej etapy, to boli prekážky, ktoré dnes museli cyklisti zdolať, aby sa dostali do cieľa. Dnešný deň favorizoval ako vrchárov, keďže na Malhãe zvíťazili aj také esá ako Richie Porte alebo Alberto Contador, no so zdolaním tohto kopca v minulosti nemali problémy ani klasikári typu Zdeněka Štybara. Dnes tak mohlo vyhrať veľké množstvo pretekárov.

Predposledný deň využilo ukázať seba a farby svojho tímu až deväť cyklistov. Menovite nimi boli Dries de Bondt z celku Alpecin-Fenix, David González z Caja Rural - Seguros, Tom Devriendt z Circus-Wanty Gobert, Daniel Hoelgaard z Uno-X Norwegian Development, Luís Mendonça a Tiago Antunes z tímu Efapel, Rafael Lourenço z Kelly-InOutBuild-UDO, Daniel Freitas z Miranda-Mortágua a João Rodrigues z W52-FC Porto. Deviatke sa podarilo odpútať až tesne pred prvou prémiou v itinerári dnešného dňa, ktorú vyhral práve posledný menovaný.

Rodrigues (W52-FC Porto) vyhral aj druhú rýchlostnú prémiu v meste Loulé, krátko na to utečenci začali stúpať na prvý hodnotený kopec. Bolo ním stúpanie Picota (1,7 km – 7,1 %), na vrchole sa tešil Antunes (Efapel). Ten istý jazdec mal veľké ambície tiež na druhom hodnotenom kopci, na Barranco do Velho (1,7 km – 5,9 %), lenže tentokrát mu plný počet bodov vyfúkol De Bondt (Alpecin). Utečenci takmer celý deň mali náskok dve až tri minúty, ich počínanie prvú polovicu dňa v pelotóne kontrolovali pretekári Atum General-Tavira, ktorí sa dnes chceli poriadne zviditeľniť.
 
Zmena síl v hlavnom poli nastala tesne pred treťou horskou prémiou, kedy sa do čela dostali už jazdci Deceuninck - Quick-Step, UAE Team Emirates, ale aj členovia W52-FC Porto. Ich jazdec v úniku, Rodrigues (W52-FC Porto) sa ešte pred vrcholom rozhodol odpútať sa od svojich kolegov, čo mu prinieslo aj zisk plného počtu bodov na treťom hodnotenom kopci. Skupina prenasledovateľov však nebola ďaleko od neho. To isté konštatovanie však platilo tiež o pelotóne, kde už pracovali aj jazdci Bora - hansgrohe. Podľa informácií strata balíka na čelo pretekov bola iba minútová. Lenže na vrchole sa pelotón zastavil, takže utečenci zas získali zopár sekúnd na svoju stranu.
 
Preto desať cyklistov na čele s Gilbertom (Lotto) skúsilo ujsť, ale neboli úspešní. Hlavné pole ich dobehlo ešte pred prvým nájazdom na Alto do Malhão (2,5 km - 9,7 %). Hneď na jeho začiatku zaútočili Stuyven a Nibali (obaja Trek), Jasper však iba vyviezol kolegu a potom odfučal za balík. Nibali predbiehal jedného utečenca za druhým, ale Rodriguesa (W52-FC Porto) do vrcholu dobehnúť nedokázal. Na kopci druhej kategórie tak triumfoval portugalský cyklista, ktorý dnes poctivo zbieral body do bitky o kráľa hôr.  Na vrchole však mal už iba minimálny náskok, menej ako minútu. Situáciu kontroloval UAE Team Emirates.
 
Odvážny útok vytúžené ovocie nepriniesol, Nibali (Trek) v klesaní z Malhão sa zaradil do pelotónu, kde sa zas preskupovali sily. Na malú chvíľu sa vpredu usadili pretekári Quick-Stepu, Evenepoel zatiaľ prechádzal etapou ako nôž maslom. Po pár minútach dopísal svoj príbeh slávy tiež Rodrigues (W52-FC Porto). Ďalšie kilometre boli celkom pokojné, pripomínalo to ticho pred búrkou. A to až do momentu, pokým sa nezdvihol Pöstlberger (Bora), na čo reagoval Schachmann (Bora). Odpovedať museli ďalší, Evenepol zatiaľ nemal problémy, Costa (UAE) tiež. Vidieť bolo aj ďalších jazdcov z Top 10. Celkovo sa však balík poriadne preriedil.
 
Pod Alto do Malhão bolo súčasťou balíka tak 30 cyklistov. Na jeho začiatku sa slova ujal Tejada (Astana) a začal exodus pretekárov. Vypadli aj Thomas a Kwiatkowski (obaja Ineos). Krátko na to sa diali začať veci na opačnej strane balíka, najmä Antunes (W52-FC Porto) bol hladný. Po dvoch jeho atakoch zabral López (Astana) a na jeho zadnom kolese vydržali šesť cyklistov. Zaútočil aj Martin (Israel Start-Up), ale potom vedúca skupina spomalila a dotiahli sa do nej ďalší jazdci.
 
Päťsto metrov pred cieľom sa opäť zdvihol Miguel Ángel López a tentokrát bol úspešnejší. Zlomil odpor všetkých súperov a zvíťazil. Jedine Dan Martin našiel v sebe sily na to, aby ho ešte potrápil, ale už sa za neho zavesiť nedokázal. Ír však skončil na druhom mieste. Tretí finišoval Remco Evenepol, tesne za ním skončil Maximilian Schachmann a Rui Costa, ten však už mal väčší odlep.
 
Na konci predposledného dňa explodovala radosť v tábore Astany, ktorá vo finále mala dobre zvolenú stratégiu. Miguel Ángel López cítil, že posledné metre dnešnej previerky by mu mohli vyhovovať, takže už od spodku finálneho konca jeho kolega, Harold Tejada, začal trápiť jeho najväčších súperov tvrdším tempom. Posledný kilometer však už musel ísť Kolumbijčan za svoje a nakoniec zvolil správny moment na rozhodujúci atak. Učinil tak dosť ďaleko pred páskou, ale až na ňu dokázal ísť na plný plyn. Urobil tak zopár medzier medzi ostatnými favoritmi.
 
Ani ostatní lídri dnes nemali zlý deň. Dan Martin nevystihol moment nástupu dnešného víťaza, ale potom sa snažil za ním hnať ako besný pes, lenže tých pár metrov, ktoré López získal hneď v úvode svojho ataku už zalepiť nedokázal. Bude preto sklamaný, pretože keby sa udržal na jeho zadnom kolese, alebo keby zaútočil ako prvý, možno by zvíťazil. Takto pre neho zostalo iba druhé miesto. Remco Evenepoel zas akoby počítal na Maximiliana Schachmanna a dosť neskoro pochopil, že by mal ísť za svoje. Nakoniec však udržal najcennejší dres, aj keď Martin a Schachmann majú rovnaký čas ako on. Spomedzi tejto trojice však vie jazdiť časovky, takže dnes na cieľovom kopci pravdepodobne rozhodol o svojom víťazstve na podujatí.
 
 
Výsledky etapy
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 4:16:25 20
2. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:02 10
3. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04 5
4. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
5. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:05  
6. GESCHKE Simon CCC Team link ikonka 00:14  
7. ANTUNES Amaro W52 / FC Porto 00:14  
8. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:14  
9. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 00:19  
10. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:21  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 18:59:35 5
2. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:00  
3. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:01  
5. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:03  
6. ANTUNES Amaro W52 / FC Porto 00:18  
7. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:18  
8. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:19  
9. GESCHKE Simon CCC Team link ikonka 00:24  
10. FIGUEIREDO Frederico Atum general / Tavira / Maria Nova Hotel 00:31  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 103 km - Picota: dĺžka 1,7 km; sklon 7,1 %
3 20 zelene 66 km - Barranco do Velho: dĺžka 1,7 km; sklon 5,9 %
3 20 zelene 37 km - Alte: dĺžka 2,3 km; sklon 7 %
2 20 zelene 23 km - Malhão: dĺžka 2,5 km; sklon 9,7 %
2 20 zelene Cieľ - Malhão: dĺžka 2,8 km; sklon 9,5 %
 
 
Krátke preview etapy:
Štvrtá etapa poodhalí, ktorý z pretekárov na podujatí v Portugalsku bude mať najväčšiu šancu stať sa celkovým víťazom. Počas sobotňajšieho programu sa cyklisti vyberú prezrieť si ďalší horský región tohto štátu. Zdolať budú musieť štyri hodnotené stúpania, postupne vylezú na kopce Picota, Barranco do Velho, Alte a Malhão, na ktoré sa dostanú dvakrát, pretože na jeho vrchole je umiestnený aj cieľ etapy. Práve záverečný kopec bude najväčšou prekážkou nielen v itinerári štvrtého dňa, ale aj celého podujatia. Cieľový kopec nie je dlhý, nemeria ani tri kilometre, ale z pohľadu charakteristík budí rešpekt najmä jeho sklon, ktorý je v priemere desať percent. No v najprudšej pasáži budú pretekári zdolávať aj väčšie percentá. Na konci štvrtej etapy by sa mohli blysnúť aj klasikári, ale úspech vrchárov je viac pravdepodobnejší. 
 
 
etapa 4 ciel
profil dojazdu etapy (© voltaaoalgarve.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop