V Murcii zaskočil favoritov Meurisse, Almeriu ovládol Ackermann a klasiku vyhral aj Ciccone

17.2.2020, 07:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Počas uplynulého víkendu sa odohrali na španielskom podujatí dve zaujímavé podujatia. V Murcii sa prekvapujúco presadil Xandro Meurrisse, keď počas jedného dňa nechal pelotón až príliš veľkú voľnosť utečencom. V Almerii sa odohralo všetko podľa predpokladov a v šprintérskom súboji bol najrýchlejší Pascal Ackermann. Na jednorazovke Trofeo Laigueglia zase dominoval Giulio Ciccone, keď mu nikto nestíhal na menších kopcoch.
 
 
ackermann 20 triumf almeria bohfb
Pascal Ackermann (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Jeden únik poprel všetkých silných favoritov
 
Kedysi tradičná jednorazovka určená pre útočiacich vrchárov Vuelta Murcia sa od minulého roka odohráva počas dvoch dní a to znamená ešte viac aktívnej cyklistiky. Hneď počas prvého dňa sme sa dočkali veľkého prekvapenia, keď víťazstvo vybojoval pôvodný 10-členný únik. Hlavní favoriti Alejandro Valverde a LL Sánchez sa museli len prizerať, ako na záverečnom krátkom stúpaní (3,4 km; 3 %), ale s prudkými úsekmi pred páskou, dvíha ruky nad hlavu Xandro Meurisse (Circus - Wanty Gobert) a do cieľa prichádza s náskokom takmer sedemnásť minút na balík. Bol to rozhodujúci moment z hľadiska klasifikácie a na druhý deň mohli bojovať o titul aj Josef Černý (CCC) a Lennard Kämna (Bora). Ostatní utečenci už nezopakovali taký silný výkon.
 
V sobotu mierila hlavná pozornosť na Alto Collado Bermejo (7,2 km; 7 %), ktorý sa síce nachádzal šesťdesiat kilometrov pred páskou, ale Alejandro Valverde aj tak útočil. Jeho pokus vytvoril 10-člennú skupinu, ktorá bojovala nielen o etapový triumf, keďže vpredu zostali aj Meurisse, Černý a Kämna. Nemecký jazdec sa potom pridal k ďalšiemu Valverdeho útoku, ale táto dvojička bola chytená pred cieľom, kde šikovne ušiel Luis León Sánchez a získal etapu. S menšou stratou finišoval za ním jeho kolega Fraile, vyčerpaný Valverde stratil dvadsať sekúnd a na vedúcej pozícii sa udržal Xandro Meurisse. Na pódium sa dostali aj Josef Černý a Lennard Kämna, keďže zvládli na výbornú obidva súťažné dni.
 
Prekvapujúci víťaz Xandro Meurisse vybojoval svoj doterajší najcennejší triumf, ktorý ukoristil v dobrej konkurencii. "Bol som pripravený, že druhý deň bude Valverde útočiť, ale zaskočilo ma, že sa ho udržal Kämna. Na kľúčovom kopci ma to dostalo do problémov, ale situácia sa napokon vyriešila v môj prospech. Mal som na sebe žltý dres, tak som sa nemohol vzdať. Veľmi sa teším a verím, že tento úspech pomôže celému tímu," povedal po skončení pretekov. V drese CCC sa pekne uviedol český pretekár Josef Černý, ktorý dosiahol prvý významný výsledok v tejto zostave, a sympatickým výkonom sa prezentoval aj 23-ročný nemecký cyklista Lennard Kämna. Na konci druhého dňa sa snažil využiť Valverdeho súťaživosť, aby sa dostal do žltého dresu, a aj keď mu to nevyšlo, po prestupe do Bora - hansgrohe ukázal značný potenciál.
 
 
Konečné poradie pretekov
1. MEURISSE Xandro Circus - Wanty Gobert 8:45:55 125
2. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 00:11 85
3. KÄMNA Lennard BORA - hansgrohe link ikonka 00:17 70
4. GUERNALEC Thibault Team Arkéa Samsic 05:49 60
5. STALNOV Nikita Astana Pro Team link ikonka 05:58 50
6. CEPEDA Jefferson Alveiro Caja Rural - Seguros RGA 06:01 40
 
Zobraziť kompletné poradie pretekov
 
 
Obhajca prvenstva bez konkurencie

Na španielskych cestách sa odohrala počas víkendu ešte jedna jednorazovka. Clasíca de Almeria profilom vyhovovala šprintérom a tí mali počas celého dňa všetko pod kontrolou, aby na konci mohli bojovať o víťazstvo. V úniku sa prezentovali piati jazdci z menších celkov a nepodarilo sa im dostať do problémov hlavnú skupinu ani na vyzývavejšom teréne, ktorý sa nachádzal v prvej časti pretekov. Dobrá spolupráca viacerých šprintérskych celkov chytila únik už päťdesiat kilometrov pred páskou a od toho momentu už nikoho nepustila dopredu.  Nebola to však jednoduchá cesta do cieľa, lebo niektoré zostavy sa snažili rozdeliť balík, ale vietor nebol dostatočne silný.
 
V samotnom finále sa snažili ovládnuť posledné úseky Bora - hansgrohe a Mitchelton - Scott, ale bol to Fabio Sabatini z Cofidisu, ktorý vytvoril najlepší lead-out pre Eliu Vivianiho. Taliansky šprintér sa však nenachádzal bezprostredne za svojim kolegom a Sabatiniho prácu perfektne využil Pascal Ackermann. Nemecký šprintér mohol vyraziť dopredu z vedúcej priečky a do cieľa sa mu už nikto nevyrovnal. Snažil sa o to Alexander Kristoff, ale tomu chýbala potrebná rýchlosť, a tretí v poradí Elia Viviani si musel vyčítať slabšiu pozičnú jazdcu v kľúčovom momente.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazný šprint Pascala Ackermanna
 
 
Pascal Ackermann tak obhájil minuloročný triumf a dosiahol prvé víťazstvo v ročníku, po svojich piatich súťažných dňoch. Tešiť ho môže to, že porazil silných súperov a že mu na konci veľmi dobre pomáhali kolegovia. "Som veľmi šťastný, lebo aj pred rokom som tu dosiahol prvé víťazstvo v sezóne a teším sa, že sa mi to opäť podarilo. Moji kolegovia boli perfektní a odviedli 100-percentnú prácu. Vo finále sme síce urobili menšiu chybičku, ale dokázal som sa zaradiť za iný lead-out a vyšlo mi to. Počas dňa som bol nervózny, lebo som sa obával vetra. Aj my sme chceli niekoľkokrát rozbiť balík, ale bočný vietor nebol dostatočne silný," hovorí o pretekoch Ackermann, ktorý potvrdil, že to nebola úplne jednoduchá záležitosť.       
 
 
Výsledky
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 4:24:04 200
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 150
3. VIVIANI Elia link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 125
4. VAN POPPEL Danny Circus - Wanty Gobert 00:00 100
5. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 85
6. CAPIOT Amaury Sport Vlaanderen - Baloise 00:00 70
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Domáci jazdci útočili, najsilnejším z nich bol Ciccone
 
Kopcovitá talianska klasika Trofeo Laigueglia bola ideálnou príležitosťou pre vrchárov, ktorí radi útočia. Koncovku obstaral okruh, na ktorom bol hlavným momentom kopec Colla Micheri (2 km; 8,2 %), cez ktorý sa prebehlo štyri razy. Pôvodný únik bol zlikvidovaný po príchode na záverečný okruh a ihneď zaútočili Diego Rosa, Giulio Ciccone a Biniyam Ghirmay. Táto trojica ukázala najlepšie nohy, a aj keď sa mnohí jazdci k nim chceli pripojiť, už sa to nikomu nepodarilo. Pri poslednom prejazde cez Colla micheri nasadil kľúčový nástup Giulio Ciccone a prišiel do cieľa osamote a jeho spolubojovníci stratili v cieli vyše pol minúty. Ďalší pretekári dostali ešte väčšie straty.
 
Hneď vo svojich prvých pretekoch v ročníku sa presadil Giulio Ciccone, ktorý tentoraz jazdil vo farbách talianskej reprezentácie. Taliansky cyklista si v poslednom čase užíva povesť útočiaceho vrchára a dnes to len podčiarkol. Dostal sa do hlavného útoku a potom vo finále vytiahol najlepšie fazónu spomedzi všetkých. "Keď sme sa dostali na posledný kopec, vedel som, že to je dobré miesto na rozhodujúci útok. Najskô chcel Rosa deliť našu skupinku, ale ja som si počkal, keď sa trochu vyčerpá a následne som ihneď zaútočil. Mám za sebou dobrý tréning vo vysokej nadmorskej výške a posledné dni som ladil výkonnosť na tieto preteky. Som rád, že mi to vyšlo," povedal 25-ročný jazdec, ktorý bude v tomto roku cibriť formu na Giro.
 
Prekvapením pretekov bol ešte 19-ročný eritrejský jazdec Biniyam Ghirmay, ktorý iba v tomto roku prestúpil do celku Nippo Delko a už stihol ukázať talent. Len s tretím miestom sa musel uspokojiť Diego Rosa. Domáci cyklista sa snažil presadiť útokmi, ale napokon musel priznať, že Ciccone bol silnejší. Jeden z hlavných favoritov Giovanni Visconti skončil až na jedenástej priečke. Na podujatí štartoval aj Matúš Štoček, ale do cieľa nedošiel.
      
 
Výsledky
1. CICCONE Giulio Taliansko 5:10:27 200
2. GHIRMAY Biniyam NIPPO DELKO One Provence 00:32 150
3. ROSA Diego Team Arkéa Samsic 00:32 125
4. VENDRAME Andrea Ag2r La Mondiale link ikonka 01:17 100
5. ROTA Lorenzo Vini Zabù - KTM 01:17 85
6. ŠALUNOV Jevgenij Gazprom - RusVelo 01:17 70
DNF ŠTOČEK Matúš Beltrami TSA Marchiol odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop