UAE Tour: V prvom šprinte úradoval Pascal Ackermann, za ním Ewan a Barbier

23.2.2020, 11:15 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
1. 23.2. rovinata etapa ciel rovina The Pointe > Dubai Silicon 148 km Ackermann
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 1
profil etapy, 530 nastúpaných metrov (© theuaetour.com)
 
 
Podujatie odohrávajúce sa v Spojených arabských emirátoch pritiahlo mimoriadne silnú skupinu šprintérov, ktorých prilákali štyri rovinaté profily a možnosť bojovať o etapový triumf vo výbornej konkurencii. Na pretekoch sme sa mohli tešiť na súboje medzi Bennett, Groenewegen, Gaviria, Ewan, Ackermann, Démare a Cavendish.
 
Začiatok podujatia sa odohral na príjemnom a jednoduchom profile, na ktorom nemali žiadne problémy šprintérske zoskupenia. Vo finále však striehlo niekoľko zákrut, kde museli udržať svojho lídra na potrebnej pozícii. V brejku sa objavili len dva celky. Cristian Scaroni, Nikolaj Čerkasov (obaja Gazprom-Rusvelo), Veljko Stojnič a Leonardo Tortomasi (Vini Zabú) ihneď spoznali motiváciu šprintérskych celkov, lebo ich náskok nepresiahol tri minúty.
 
 
uae 20 ilustrak etapa 1 rcsff
Ilustračný záber počas pretekov (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na prvej rýchlostnej prémii bol úspešný 21-ročný srbský pretekár Stojnič, ktorý jazdí prvým rokom na pro-konti úrovni. Jeho kolega Tortomasi takisto nemá skúsenosti, len v tejto sezóne sa venuje cestnej cyklistike naplno. Ruský celok Gazprom-Rusvelo zastupovali mladí borci. Scaroni sa profiluje ako šprintér a Čerkasov skončil v minulej sezóne tretí na Giro della Toscana. Hneď za Viscontim a Bernalom.
 
V pelotóne panovala pokojná atmosféra. Deceuninck - Quick-Step, Lotto - Soudal, UAE Emirates, Jumbo - Visma vhodne spolupracovali a svedomito si plnili svoje povinnosti. Druhú rýchlostnú prémiu uchmatol Tortomasi. Potom balík zrýchlil a znížil manko pod jednu minútu. Z úniku už vypadol Scaroni a čoskoro ho napodobnil aj Tortomasi. Zvyšní dvaja utečenci držali menší náskok a vo finále sa začali posúvať dopredu viaceré zostavy, ktoré chceli svojich lídrov obrániť pre kolíziami. Trinásť kilometrov pred páskou boli chytení aj Stojnič a Čerkasov a v balíku prebiehala tá správna pozičná bitka. Tempo sa zdvihlo.
 
Pred cieľom sa snažili šprintérske celky vytvoriť čo najlepšiu pozíciu svojmu lídrovi a v nabitej konkurencii ukázal najlepšie nohy a pevné nervy Pascal Ackermann. Potom finišovali Caleb Ewan, Rudy Barbier a Dylan Groenewegen.
 
 
Triumf Pascala Ackermanna (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V úvodnej etape sme mohli sledovať, v akej forme dorazili na podujatie jednotliví šprintéri. Koncovku sa snažil ovládať Quick-Step, ale pretlak silných konkurentov vytvoril na konci tlačenicu, na ktorú doplatil Fernando Gaviria, ktorý bol v kľúčovom momente zablokovaný a do šprintu sa ani nezapojil. Dlho to vyzeralo tak, že práve Sam Bennett dostane ideálnu podporu, ale tesne pred páskou sa všetok zmenilo. Do výbornej pozície sa natlačil Pascal Ackermann a predviedol aj najlepší šprint. Získal druhé víťazstvo v sezóne a v takejto konkurencii mu to zdvihne sebavedomie.
 
Za nemeckým pretekárom vyrazil dopredu najmä Caleb Ewan, ale rozhodla pozičná jazda, ktorú mal lepšiu Ackermann. Ewan však predviedol veľmi dobrú formu. Medzi najlepších sa dostal Barbier, ktorému v tomto roku chutí cyklistika, a dobrý finiš predviedol aj Groenewegen. Vyrazil však príliš zozadu a nemohol bojovať o výhru. Aj on však ukázal kvalitnú výkonnosť a v nasledujúcich etapách bude určite patriť medzi kandidátov na etapový triumf. Do najlepšej desiatky sa nezmestili Bennett, Gaviria alebo Démare, ktorí sa nevysporiadali s hektickým dojazdom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pascala Ackermanna (víťaz)
"Nevedel som, ako som na tom po výkonnostnej stránke, ale po výhre už môžem povedať, že moja forma je dobrá. Po dnešnom triumfe to môžeme brať v nasledujúcich dňoch pokojnejšie. Bolo to veľmi hektické. Musel som si hľadať pozíciu, využil som ostatné celky a skákal som z kolesa na koleso.Keď sa mi otvorila cesta, začal som šprintovať. Myslím si, že súperov som zaskočil, že som vyrazil dopredu takých dvesto metrov pred páskou. Oni ešte vyčkávali."
 
 
Výsledky etapy
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 3:29:19 40
2. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 15
3. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00 6
4. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
5. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
6. DAINESE Alberto Team Sunweb link ikonka 00:00  
7. MARECZKO Jakub CCC Team link ikonka 00:00  
8. WALSCHEID Max NTT Pro Cycling 00:00  
9. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:00  
10. VENDRAME Andrea Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 3:29:09 6
2. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:04  
3. STOJNIć Veljko Vini Zabù - KTM 00:05  
4. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:06  
5. TORTOMASI Leonardo Vini Zabù - KTM 00:06  
6. CHERKASOV Nikolay Gazprom - RusVelo 00:07  
7. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
8. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:10  
9. DAINESE Alberto Team Sunweb link ikonka 00:10  
10. MARECZKO Jakub CCC Team link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Na začiatok podujatia čaká cyklistov skromná etapa, ktorá ich povedie po plochom profile. Prvý deň je na programe „iba“ 148 kilometrov, na ktorých sa nenachádza ani jedna pasáž, kde by cyklisti museli stúpať. Pretekári celý deň pôjdu iba po rovine, prejdú dve rýchlostné prémie a budú v cieli. Jedinými prekážkami pre všetkých účastníkov bude iba sucho a vietor, pretože časť etapy povedie cez púšť, takže dôležitý bude pitný režim a dobrá pozičná jazda v balíku. Úvodná previerka bude končiť v oáze Dubai Silicon, ktorá vôbec po prvýkrát bude hostiť koncovku niektorej z etáp na tomto podujatí. Podľa papierových predpokladov by sa na konci dňa mali o najcennejší dres, ale tiež o etapový vavrín, pobiť najrýchlejší muži v pelotóne. Je preto viac ako isté, že celý deň budú režírovať šprintérske tímy.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop