UAE Tour: Dylan Groenewegen ukázal kvalitu, na páske prevalcoval silných súperov

26.2.2020, 11:15 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
4. 26.2. rovinata etapa ciel rovina Zabeel Park > Dubaj Walk 173 km Groenewegen
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 4
profil etapy, 540 nastúpaných metrov (© theuaetour.com)
 
 
Medzi dve etapy zakončené na cieľovom stúpaní bola vtesnaná úplne rovinatá previerka, v ktorej sme sa mohli tešiť na ďalší súboj elitných šprintérov. Na podujatí doteraz neboli úspešní Groenewegen, Bennett, Gaviria, Démare, ktorí na sebe cítili väčší tlak. Všetci kandidáti na etapový triumf si museli vo finále ustriehnuť zákrutu nachádzajúcu sa päťsto metrov pred cieľom a štvrtý deň mohol poznačiť aj vietor.

Na pretekoch už nefiguroval po včerajšom páde Emanuel Buchmman z Bory. Nemecký jazdec dal prednosť zotaveniu, hoci jeho zranenia neboli vážne. V brejku sa ukázali len dvaja jazdci. Najskôr sa dostal pred balík Veljko Stojnič (Vini Zabú) a potom sa k nemu pridal Will Clarke (Trek - Segafredo). Dvojica nebola problémom pre šprintérske zoskupenia, rozdiel medzi skupinami osciloval v okolí dvoch minút. Na čele balíka sa striedali Deceuninck - Quick-Step, Jumbo - Visma, Lotto -  Soudal a Bora - hansgrohe.
 
Už v treťom úniku na podujatí sa prezentoval Stojnič, vyhral aj prvú rýchlostnú prémiu a virtuálne sa dostal na líderskú pozíciu v bodovacej súťaži pred Ewana. Jeho spolubojovník Clarke je skúseným borcom, osvedčeným pomocníkom pre svojich lídrov a jeho najväčšou zbraňou sú tempárske vlohy. Pretekárov skutočne znervózňoval vietor a všetci museli jazdiť pozorne. Väčšinu dňa sa však pretekalo v zastavanom území, takže hrozba delenia pelotónu nebola príliš vysoká. Nervozitu v balíku dokumentoval aj menší pád, do ktorého sa dostali aj Gaviria, Ewan alebo Selig. Austrálsky šprintér mal odreniny na lakti a musel meniť zadné koleso.
 
 
uae 20 etapa 4 ilustrak rcsff
Ilustračný záber (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na druhej rýchlostnej prémii bol úspešnejší Clarke, v balíku získal zvyšnú bonusovú sekundu Kanter (Sunweb), a potom sa Stojnič vrátil do pelotónu. Ten zrýchlil, lebo sa dostal na otvorené priestranstvo, ale vietor nebol silný. Will Clarke tak mohol zostať ešte nejakú dobu na čele pretekov. Šprintérske celky dopriali jedinému utečencovi aj dve minúty, ale dvadsať kilometrov pred páskou sa už rozbehla tradičná stíhacia jazda. Penzum práce odvádzal najmä Quick-Step a Clarke bol chytený sedem kilometrov pred páskou. Šprintérske celky tak dostali dobrý priestor na to, aby sa pred hromadným dojazdom sformovali a pripravili na kľúčovú zákrutu.
 
V samotnom finále pôsobili motivovane farby Jumbo - Visma, ale v silnej konkurencii sa pretláčali viaceré šprintérske vláčiky. Súboj o zákrutu vyhral Mitchelton - Scott, na výbornej pozícii sa ocitol aj Sam Bennett, ale na pásku zostávalo ešte dostatok priestoru, aby sa vrátili do hry aj ostatní šprintéri. A perfektný finiš predviedol Dylan Groenewegen, keď porazil Fernanda Gaviriu a Pascala Ackermanna.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 
Druhý klasický hromadný dojazd na pretekoch nie neohrozilo a všetkým odľahlo, že dnešný vietor nedisponoval intenzitou, aby mohol deliť balík. Dvojica utečencov bola ľahkým sústom pre hlavnú skupinu a vo finále sme mohli znovu sledovať atraktívnu koncovku, do ktorej sa zapojilo množstvo šprintérov. Tí sa sústredili najmä na prechod cez poslednú zákrutu, ale napokon sa to neukázalo ako rozhodujúci moment. Sam Bennett a Kaden Groves mali po nej najlepšiu pozíciu, ale nestačilo im to.
 
Vynikajúcu koncovku vytiahol Dylan Groenewegen, ktorý sa za pomerne krátky čas dostal na čelo pretekov a potom dlhú dobu udržal veľmi vysokú rýchlosť. Aj keď sa zdalo, že Gaviria sa môže k nemu priblížiť, holandský jazdec zostal silný až na pásku a akoby sa vôbec nevyčerpal po dlhom šprinte. Uchmatol už tretie víťazstvo v ročníku. Fernando Gaviria nedokázal pridať svoj štvrtý triumf v sezóne. Ako jediný sa priblížil k dnešnému víťazovi, snažil sa využiť jeho rýchlosť, ale dostať sa pred neho sa javilo ako nemožná misia.
 
 
groenewegen 20 uae triumf rcsff
Dylan Groenewegen s triumfom (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Tretí Pascal Ackermann sa v cieli na seba hneval, lebo si nenašiel ideálnu líniu, hoci sa nachádzal v blízkosti Groenwegena a Gaviriu. K etapovému triumfu sa však nepriblížil. Aj Sam Bennett musel mať zmiešané pocity, lebo svoju dobrú pozíciu po zákrute premenil na lead-out pre konkurentov. V šprinte zostal vzadu aj Caleb Ewan. V celkovom poradí sa nič nezmenilo a zajtra sa bude znovu finišovať na Jebel Hafeet. V klasifikácii je hneď niekoľko nespokojných pretekárov, čo dodá zajtrajšej koncovke zaujímavý náboj.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena (víťaz)
"Sú to veľmi ťažké šprinty v takejto silnej konkurencii. Prvú etapu som nezvládol po pozičnej stránke, ale dnes to bolo iné. Podarilo sa mi vyhrať, čo je vždy dobré pre celý tím. Kolegovia išli výborne počas posledných troch kilometrov a dostali ma na dobrú pozíciu pred záverečnou zákrutou. Potom som sa zaradil za Bennetta, čo bolo správne rozhodnutie."
 
 
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jumbo - Visma link ikonka 4:16:13 40
2. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 15
3. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 6
4. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
6. GROVES Kaden Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
7. MARECZKO Jakub CCC Team link ikonka 00:00  
8. VIVIANI Attilio Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
9. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00  
10. WALSCHEID Max NTT Pro Cycling 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 16:46:15 6
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:07  
3. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 01:35  
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 01:40  
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 01:40  
6. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 02:05  
7. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:06  
8. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:06  
9. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 02:06  
10. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 02:06  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Po ťažkej koncovke všetci účastníci pretekov opäť budú mať šancu vydýchnuť si. Vo štvrtý deň je na programe etapa, ktorú opäť charakterizuje minimum výškových metrov a úplne rovinatý profil. Zas tak v príbehu o etapovom vavríne budú favorizovaní najrýchlejší muži v pelotóne. Celé rovinaté dobrodružstvo odštartuje v Zabeel Parku a bude merať 173 kilometrov. Po nich sa cyklistom opäť otvorí panoráma Dubaja, tentokrát však zamieria k časti Dubaj Walk, kde by sa mal odohrať druhý súboj šprintérov. Samotné finále nebude technicky náročné, síce pár metrov pred páskou pretekári prejdú cez prudkú ľavotočivú zákrutu. Ten, kto bude chcieť vyhrať, bude musieť byť v nej na dobrej pozícii. Do cieľa to už nebude ďaleko a je možné, že práve dobrý nájazd v tejto zákrute môže vystreliť do výhody niektorého z pretekárov. Úspech úniku by bol veľkým prekvapením, šprintérske tímy si koncovku pravdepodobne postrážia. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop