KBK: Asgreen dotiahol atak do úspešného konca, šprintérske tímy koncovku nezvládli

1.3.2020, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 1.3. zvlnena etapa ciel rovina Kuurne > Kuurne 201 km Asgreen
 
kbk 2020
profil pretekov, 1700 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Podobne ako minulý rok, aj teraz sa prvú marcovú nedeľu zraky cyklistických fanúšikov upierali predovšetkým do Belgicka na podujatie Kuurne - Brusel – Kuurne. Organizátori pretekov sa každý ročník snažia ozvláštniť menšími zmenami, ale tentokrát urobili väčšie zásahy do trasy, pretože sa chceli zbaviť prívlastku šprintérska klasika. Najzásadnejšou zmenou oproti minulému roku je priblíženie monumentu tohto podujatia bližšie ku cieľu. Vlani z Oude Kwaremont cyklistov čakala ešte dlhá cesta, cez osemdesiat kilometrov, teraz ich bolo o celú štvrtinu menej. Šprintérske tímy tak nemali toľko času na chytanie klasikárov, ktorí práve na Kwaremonte zvykli získať výhodu.

Oproti minulému rok štartová listina zažila odliv elitných šprintérskych mien. Chýbali ako Pascal Ackermann, tak aj Dylan Groenewegen, ktorí vlani okúsili tieto preteky. Možnosť zúčastniť sa druhej belgickej jednorazovky v sezóne však neodmietlo veľa zvučných mien. Hromadnú koncovku na konci dnešného dňa si želali Fabio Jakobsen, Giacomo Nizzolo, Cees Bol, Phil Bauhaus, Kristoffer Halvorsen, ale tiež Alexander Kristoff, Matteo Trentin alebo John Degenkolb. Posledným trom by však mohol vyhovovať aj ťažší priebeh. Po ňom však mohli vyhrať aj Oliver Naesen, Yves Lampaert, Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke, Zdeněk Štybar alebo vlaňajší šampión Bob Jungels.

Únik sa oproti minulému roku neformoval dlho. Vpredu sa usadila na dlhší časť pätica cyklistov. Boli nimi Mikkel Bjerg z UAE Team Emirates, Hugo Houle z celku Astana, Roy Jans z Alpecin - Fénix, Jonas Abrahamsen z Uno-X Norwegian Development a Boris Vallée z Bingoal-Wallonie Bruxelles. Známejšími tvárami v úniku boli najmä prví dvaja menovaní, Bjerg je úradujúci svetový šampión v časovke vo vekovej kategórie do 23 rokov a Houle tiež má na konte jedno víťazstvo v súboji s chronometrom na domácom šampionáte v roku 2015. Obaja včera úvodnú belgickú klasiku v sezóne nedokončili.
 
Cyklistov dnes poriadne vytrápili aj poveternostné podmienky, bolo zamračené. Podľa dostupných informácií bolo dosť chladno, teplomer neukazoval ani desať stupňov, takže všetci účastníci pretekov museli byť poriadne naobliekaní, aby udržali svoje telá v teple. Práve aj počasie mohlo zohrať veľkú rolu v príbehu pretekov, hlavne v druhej polovici dnešného dňa.
 
Úvodné hodiny neboli nudné, na ceste sa diali rôzne veci. Lampaert (Quick-Step), ktorý včera obsadil druhé miesto na podujatí Omloop Het Nieuwsblad sa ocitol za balíkom kvôli technickým problémom. Z rovnakého dôvodu zastal aj Moscon (Ineos). Za pelotónom sa objavili aj viacerí jazdci kvôli zdravotným ťažkostiam. Využiť pomoc lekára sa rozhodli De Backer (Vital Concept), ale aj ďalší z hrdinov včerajšieho dňa, Kragh Andersen (Sunweb). Priemerná rýchlosť úniku v prvých dvoch hodinách bola 42,5 km/h a ich náskok sa po dvoch hodinách strávených na bicykli pohyboval na úrovni šesť a pol minúty.
 
Presne v polovici pretekov hlavné pole pridalo. Prsty v tom malo zoskupenie Bahrajn - McLaren, teda išlo o tím so silnou motiváciou priviesť balík do hromadného dojazdu. Po chvíli besnenia sa jazdci tohto tímu upokojili a v pelotóne opäť začala panovať mierumilovná atmosféra. Prvé riadky v ňom zafarbili okrem vyššie uvedeného celku aj muži z Deceuninck - Quick-Step. Medzitým si do auta nastúpil Liepinš (Trek-Segafredo), ktorí sa zapojil do jednej z kolízií na ceste. Asfalt z väčšej blízkosti študovali aj De Bondt (Alpecin) a Haussler (Bahrajn), obaja však pokračovali ďalej. 
 
Situácia na ceste sa vôbec nemenila, vpredu utečenci spolupracovali, iba v kopčekoch každý išiel za svoje, a udržovali si päť až šesť minút k dobru. V pelotóne sa vždy pred brdkom zrýchlilo a bojovalo o pozície, no potom sa zas nálada upokojila. Takto prebiehali preteky až pod Kanarieberg, na ktorý nadväzovali Kruisberg a Hotond, kde už niektorí cyklisti sa mohli snažiť rozpohybovať pretekárov v hlavnom poli. Záujem o to prejavili Ag2r La Mondiale a Groupama - FDJ. Chvíľu sa zdalo, že práve po poslednom z tejto trojice kopcov sa konečne začalo pretekať, ale bola to len krátkodobá záležitosť.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
cycling kalendar boxovy posledne2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Tesne za Cote du Trieu sa z čela porúčal Bjerg (UAE), pretože jeho zadné kolo zívalo prázdnotou. Zvyšná štvorica v úniku mohla na chvíľu spomaliť, pretože tiež pelotón sa na malú chvíľu zastavil, a to kvôli pádu v jeho strede. Nezastavila sa a dánsky cyklista sa už do úniku nevrátil. V hlavnom poli sa padalo ešte pred v poradí už deviatym stúpaním. Zaostala tak väčšia polovica cyklistov a čakalo sa na nich. Práve na vrchole Cote du Trieu sa sa rozbehla hra o víťazstvo aj v balíku.
 
Moscon (Ineos) bol diskvalifikovaný, pretože po páde hodil bicykel do priekopy, jeden z favoritov bol mimo hru. Organizátori neskôr upresnili, že ho rozhodcovia vyradili za agresívne správanie. Tí ostatní začali zvádzať svoje súboje tesne pred a na Oude Kwaremont. Najskôr zrýchlili Keukeleire a Vanmarcke (obaja EF), za nimi sa držali Trentin (CCC), Štybar (Quick-Step), Degenkolb (Lotto), Stuyven (Trek-Segafredo), Benoot (Sunweb), Van Avermaet (CCC) a Naesen (Ag2r). Po nich útočili aj ďalší jazdci, veď v skupine hlavných favoritov operovalo presne 20 mien.
 
Lenže spolupráca v nej sa hľadala veľmi ťažko, takže ešte pred posledným stúpaním dňa ich zozadu dobehla väčšia skupina, v ktorej bol napríklad aj Colbrelli (Bahrajn) alebo Jakobsen (Quick-Step). Dlho však početná skupina pokope nezostala, pretože na poslednom kopci, teda na Kluisbergu, sa balík opäť rozdelil na dve časti. Dopredu sa tentokrát dostalo 24 cyklistov, medzi nimi opäť Degenkolb (Lotto), ale už aj Kristoff (UAE), Merlier (Alpecin), Van Avermaet (CCC), Colbrelli, Stuyven (Trek-Segafredo), Vanmarcke (EF), Venturini (Ag2r), Benoot a Bol (obaja Sunweb), Rowe (Ineos), Štybar (Quick-Step), zaostával však Jungels (Quick-Step).
 
Za nimi požiar hasili Israel Start-Up Nation a Deceuninck - Quick-Step, belgický celok čakal na Jakobsena, ktorí v poslednom stúpaní nemal nohy na to, aby udržal krok s favoritmi. Teraz bola pred nimi medzera veľká dvadsať sekúnd, takže ešte stále mohli veriť, že ju dokážu zalepiť. Jungels a Asgreen sa striedali na špici. Z ich práce mohol vyťažiť aj Trentin (CCC), ktorí druhú selekciu už neprežil, takže aj on operoval v skupine s Jakobsenom. Presne na méte 35 kilometrov pred páskou jazdci Quick-Stepu dohnali skupinu favoritov, úlohu pre svojho lídra do hromadného dojazdu splnili na jednotku.
 
Na méte 30 kilometrov od pásky sa Houle (Astana) a Abrahamsen (Uno-X) prestali objavovať v čele pretekov, Jans (Alpecin) a Vallée (Wallonie) si pobyt v čele ešte o pár minút predĺžili. Ďalšie okamihy patrili jazdcom Quick-Stepu, ktorí zas mohli hrať na viacej kariet. Jungels ešte dlho v čele neoperoval, po ňom sa vzdialil Asgreen, a ten už bol úspešnejší. Panika medzi favoritmi sa zvýšila, pretože Asgreen, Jans a Vallée sa od  pelotónu vzdialili na celú pol minútu. Až potom sa zobudil Ineos a Sunweb. Na pásku bolo treba prejsť ešte 22 kilometrov.
 
O päť kilometrov neskôr Asgreen (Quick-Step) odpáral Jansa (Alpecin), ale Vallée (Wallonie) sa za ním udržal a dokonca mu aj prestriedal. Potom už dvaja utečenci prešli cez cieľovú pásku a vošli do okruhu. O 35 sekúnd neskôr do neho vošli aj pretekári v pelotóne, kde stále tvrdili hudbu Ineos, Sunweb a Lotto Soudal. Ostatné šprintérske tímy sa zatiaľ na celé dianie iba pozerali a ešte neprispeli k sťahovaniu uniknutej dvojice. Skoro v polovici okruhu Asgreen zlomil odpor aj druhého spoločníka, osamostatnil sa vpredu. Do cieľa chýbalo prejsť osem kilometrov.  
 
Bitka Kaspera Asgreena proti veterným mlynom pokračovala až na hranicu posledného kilometru. Dánskemu cyklistovi pomohol fakt, že tri kilometre pred páskou na kruhovom objazde dvaja domestici zablúdili, jedným z nich bol Stefan Küng, ktorý ťahal vláčik Groupamy - FDJ. Asgreen tak získal pár sekúnd, ktoré nakoniec udržal až do úplneho konca. Dve sekundy za ním finišoval balík, špurt v ňom vyhral Giacomo Nizzolo, tretí bol Alexander Kristoff.
 
 
asgreen 20 kbk triumf dqtf
Triumf Asgreena (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Po vzore svojho kolegu z minulého roku. Asi tak by sa dalo opísať víťazstvo Kaspera Asgreena v 72. ročníku Kuurne-Brusel-Kuurne. Presne pred rokom na méte 30 kilometrov pred koncom sa zdvihol Bob Jungels, ušiel zo skupiny a nakoniec si prišiel po víťazstvo. Teraz niečo podobné dokázal mladý Dán, ktorého počin je o to zaujímavejší, že za ním sa nehnala skupina pretekárov, ale stále početný pelotón. Asgreen na konci už nemal z čoho brať, ale šprintérske tímy koncovku totálne prekalkulovali, iba Sunweb môže mať čisté svedomie. Quick-Step tak opäť vymyslel dobrú stratégiu. Sezóna klasík pre Asgreena začína viac ako dobre.
 
Dnešný deň má veľa porazených. Zvučné klasikárske mená dostali na frak, pretože ich vyškolil jazdec Quick-Stepu úplne rovnakou stratégiou ako víťaz minuloročnej edície. Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Sep Vanmarcke a ďalší špecialisti na jednodňové záležitosti sa dnes snažili, podujatie poriadne šprintérom skomplikovali, ale iba strieľali  do prázdna a nakoniec im chýbali sily na to, aby zareagovali na útok neskoršieho víťaza. Ani šprintéri nebudú po dnešnom dni spokojní. Alexander Kristoff nevyhral ani boj o druhé miesto, Fabio Jakobsen alebo Sonny Colbrelli tiež nedosiahli ani na čiastočný úspech v podobe víťazstva hromadného dojazdu v balíku. Cees Bol, pre ktorého Sunweb išiel podlahu, sa do šprintu ani nedostal. Veľa jazdcov tak bude veľmi sklamaných. Tak či tak máme za sebou pekné divadlo, bohaté na dramatické udalosti.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Kaspera Asgreena (víťaz)
"Bob mi povedal, urob to tak, ako som to urobil ja minulý rok. Keď sa tie skupiny spojili, prišli sme na úzke cesty a zacítil som tam možnosť, že môžem ujsť z pelotónu. Mal som to v pláne, že ďaleko pred cieľom skúsim odísť, ak by mi to nevyšlo, išli by sme na Fabia. Posledné kilometre ma boleli."
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Giacoma Nizzola (2. miesto)
"Nikdy vás nepoteší, keď vyhráte šprint a obsadíte druhé miesto. Bohužiaľ, narazili sme na silného jazdca. Ale inak som sa dnes cítil dobre, takže môžem byť spokojný so svojím výkonom. Už teraz sa nemôžem dočkať, kedy budem opäť pretekať."
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa (3. miesto)
"Vedel som, že nohy sú dobré, keď som vyliezol na Kwaremont a prežil prvú selekciu. Šprintovať som začal netradične skoro, ale stále si myslím, že som dosiahol dobrý výsledok. Včera som nešiel podľa predstáv, takže byť dnes na pódiu je pekné."
 
 
Výsledky
1. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:47:18 200
2. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:03 150
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:03 125
4. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:03 100
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:03 85
6. HOFSTETTER Hugo Israel Start-Up Nation 00:03 70
7. COLBRELLI Sonny Bahrain - McLaren 00:03 60
8. SWIFT Ben Team Ineos link ikonka 00:03 50
9. VAN GESTEL Dries Team Total Direct Energie 00:03 40
10. ROELANDTS Jürgen Movistar Team link ikonka 00:03 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
fotogaleria ikonkaKopce na trase tohto ročníka (© kuurne-brussel-kuurne.be)
 
kbk 2020 kopce
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop