Otvárací víkend láka na klasikárske hviezdy a daždivé, veterné počasie

27.2.2020, 06:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Kampaň na dlažobných kockách rozbehnú preteky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne. Aj keď sa nachádzame na začiatku sezóny, na štarte sa objaví silná skupina elitných klasikárov, ktorí budú chcieť ukázať dobrú formu, a na oboch podujatiach sa predstaví aj Erik Baška. Dôležitým faktorom bude počasie, keď silný vietor a dážď môžu rozpútať mimoriadne selektívnu cyklistiku.
 
 
omloop 19 ilustrak favoriti bohfb
Vlaňajší Omloop (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Silná konkurencia a zlé počasie zárukou zábavy
 
Trinásť bergov na Omloope je vždy kvalitnou upútavkou na to, čo nás čaká o pár týždňov počas hlavnej klasikárskej sezóny. Dostatočne náročná trasa preverí klasikárov, a keď sa k tomu pridá predpovedaný dážď a silný vietor počas soboty, môžeme sa dočkať atraktívneho predstavenia. Preteky sa skladajú z niekoľkých častí a v ich polovici dostanú favoritov do pohotovosti Kattenberg, Leberg, Rekelberg a Valkenberg. Nie sú to ťažké bergy, ale v náročných podmienkach sa môže odohrať kľúčová akcia kdekoľvek.
 
Oveľa dôležitejší bude nasledujúci, približne 30-kilometrový úsek, kde sa objavia Wolvenberg, kockový Molenberg, Leberg, Berendries, Elverenberg a štyri prejazdy po kockových pasážach. To už bude motivovať favoritov k útokom, aby rozhodli preteky ďaleko pred cieľom. Zaujímavým bodom pretekov však bude kombinácia Kapelmuur a Bosberg - najťažší moment celého podujatia. Tieto prudké kopce sú zárukou, že najneskôr na tomto mieste sa zdvihnú zo sedla najsilnejší klasikári, no vhodne zvolený útočný profil si priam pýta nasadiť útočnú jazdu oveľa skôr.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minuloročnej edície
 
 
Ako vždy sa bude očakávať prevaha tímu Deceuninck - Quick-Step. Dvojica najskúsenejších Štybar s Lampaertom môže staviť na osvedčenú taktiku. Jeden zaútočí a druhý bude kontrolovať pohyby súperov. Netreba však zabúdať ani na Jungelsa, Asgreena a Sénéchala, ktorým takisto vyhovujú kocky, preto belgický celok môže atakovať kdekoľvek a s kýmkoľvek. Nijakú ponuku na útok nezvykne odmietnuť Matthieu van der Poel a sme presvedčení o tom, že skutočne bude chcieť vyskúšať svoju formu a akcieschopnosť súperov. Jeho útok na bergu alebo kockách môže byť rozhodujúci. Po cyklokrosárskej sezóne ešte nebol úplne fit v Algarve, ale sám hovorí, že po dobrom tréningu bude počas otváracieho víkendu silnejší. Na holandského pretekára čaká dôležitý test aj z toho dôvodu, ako dokáže Alpecin - Fénix, s Vakočom, Sbaraglim, Thwaitesom, reagovať na vývoj počas hektických momentov. Matthieu van der Poel sa napokon odhlásil z pretekov. 
 
Jeden z najskúsenejších tímov bude mať k dispozícii CCC a poľský celok si prvýkrát vyskúša novú spoluprácu medzi Gregom van Avermaetom a Matteom Trentinom. Obaja sú lídri a na klasikách potrebujú výhradnú podporu, takže bude zaujímavé sledovať, ako im to bude klapať. Ktokoľvek z nich vybojuje lepší výsledok, pred hlavnými klasikami sa dostane na koňa. Selektívnejší profil viac sedí belgickému jazdcov, no Trentin v poslednom čase významne zvýšil klasikársku odolnosť. V drese Trek - Segafredo sa predstaví zohratá trojica Stuyven, Theuns a Pedersen, ktorá dokáže spolupracovať. Môžeme od nich čakať útoky z väčšej diaľky, odolnosť na bergoch až do samého konca a v prípade Thuensa so Stuyvenom aj dobrý šprint v malej skupine.
 
Z domácich jazdcov sa bude očakávať akcia od Vanmarckeho, ktorý máva vždy dobrú formu na začiatku klasikárskej kampane, a na kocky sa potrebujú správne naladiť aj Naesen s Benootom. Všetci títo však nutne potrebujú výsledky na hlavných klasikách, preto ich aktuálna výkonnosť nemusí byť stopercentná. Zdravotné problémy trápia Gilberta a v celku Lotto - Soudal by mohol byť údernejší Wellens. Silný tím Ineos budú zastupovať motivovaní Moscon, Van Baarle, Rowe, kvalitnú štartovku dopĺňajú Terpstra, Politt, Valgren, Colbrelli alebo Teunissen, ktorí môžu patriť medzi dôležité postavy, a prekvapiť bude chcieť Kristoff. Nórsky pretekár sa s pribúdajúcim vekom maximálne sústredí na klasiky, kde potrebuje byť úspešný. V celku Bora - hansgrohe si môžu vyskúšať jazdu na vlastné tričko Drucker či Pöstlberger.
 
 
omloop 19 ilustrak favoriti bohfb
Vlaňajší Omloop (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Množstvo šprintérov, ale bez elitných mien
 
V nedeľu sa očakáva lepšie počasie a práve poveternostné podmienky budú kľúčové z toho pohľadu, akým spôsobom sa môžu preteky vyvíjať. Na trati sa síce objaví jedenásť bergov, ale tie nie sú také náročné ako na OHN a ten posledný z nich bude striehnuť vyše päťdesiat kilometrov pred páskou. Presne v polovici sa dostane pelotón na najťažší úsek a sedem krátkych stúpaní rozhodne o tom, v akom stave pôjdu do finále šprintéri a ich kolegovia. Na tomto úseku sa dá nahlodať motivácia šprintérskych zoskupení a hlavné útoky klasikárov tradične čakáme na Oude Kwaremont. Aj keď vrcholí šesťdesiat kilometrov pred cieľom, môže dať definitívnu bodku nádejám na záverečný šprint. Práve momenty po jednom z najťažších stúpaní tohto regiónu robia K-B-K tak zaujímavým. Či to dotiahne útok do cieľa, alebo všetko dostanú pod kontrolu šprintéri.
 
Viaceré zostavy privezú na podujatie šprintérov a platí to aj pre Quick-Step. Fabio Jakobsen má určite predpoklady, aby mohol bojovať o výhru na K-B-K, no ťažko predpokladať, že belgický celok pôjde výhradne na neho. Štybara s Lampaertom bude lákať Kwaremont a až potom sa uvidí, ktorá z taktických línii Quick-Stepu dostane prednosť. Atakovať budú chcieť aj Trek alebo CCC.
 
 
jakobsen 19 ilustrak po dojazde tur
Fabio Jakobsen (© Tour of Turkey)
 
 
Bude zaujímavé sledovať, ktoré z celkov zo šprintérskymi ambíciami budú mať skutočne kvalitu na to, aby dokázali pochytať útoky v kľúčovej fáze pretekov. Tím UAE Emirates sa plne spolieha na Kristoffa a na konci budú musieť poriadne zabrať, aby udržali hlavnú skupinu pokope. To isté platí pre EF Education a ich mladého šprintéra Kristoffera Halvorsena. Nórsky borec disponuje klasikárskou odolnosťou a jeho sebavedomiu len prospeje, ak by sa dostane do boja o víťazstvo. Výborné výkony na Saudi Tour povzbudili Phila Bauhausa a aj on si bude trúfať na šprintérsku koncovku. Samozrejme, bez pomoci svojich kolegov to nepôjde. Ces Bol zase vyhral etapu v Algarve a hneď potom zameral pozornosť práve na K-B-K. Aj Sunweb tak bude potrebovať kvalitný tímový výkon, aby svojho šprintéra vo forme podporil potrebným spôsobom.
 
Slušnú šprintérsku konkurenciu dopĺňajú Coquard, Nizzolo, Hagen, Modolo, Van Poppel, McCabe, Hofstetter, Sareau alebo Swift, čiže na trati sa môže skutočne poskladať silný val, ktorý dokáže pochytať všetky nástupy. V Bora - hansgrohe sa môže pokúsiť útočiť Drucker alebo Pöstlberger, no dobré šance na dobrý výsledok dostanú aj Erik Baška a Martin Laas, keď teda všetko skončí v záverečnom šprinte. Obaja si vyskúšali spoločnú jazdu na samom začiatku sezóny na austrálskych pretekoch a teraz budeme zvedaví, ako sa popasujú s osvedčenou klasikou. Erik Baška sa bude maximálne koncentrovať na K-B-K a veriť, že na konci sa dokáže ukázať v dobrom svetle ako na TDU.
     
          

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop