P-N: Vo finále bol najsilnejší Nairo Quintana, Max Schachmann ustál vedenie v poradí

14.3.2020, 11:45 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
7. 14.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Valdeblore La Colmiane 166 km Quintana
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
etapa 7
profil etapy, 3952 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
 
 
Spoločnosti A.S.O sa podarilo zachrániť aj kráľovskú etapu pretekov, hoci od včerajška platí plošný zákaz organizovania podujatí v celej krajiny, ktorú vydal národný cyklistický zväz. Na štarte sa prezentovalo len 92 cyklistov, skončili aj Pedersen, Politt alebo Kluge. Aj bratia Saganovci pokračovali a boli pripravení pomôcť Maxovi Schachmannovi, aby udržal žltý dres.

Situácia v klasifikácii sa mala rozlúsknuť na stúpaní La Colmiane, ktoré neobsahovalo prudké úseky, ale cyklistov malo vyčerpať svojou dĺžkou. Max Schachmann musel ubrániť malý náskok pred ďalším klasikárom Tiesjom Benootom a obaja dnes bojovali o veľký výsledok na prestížnom podujatí, no útok na najvyššiu pozíciu plánoval odpáliť vo forme jazdiaci Sergio Higuita. Nesmeli sme zabúdať ani na Vincenza Nibaliho či Thibauta Pinota, prekvapiť mohol Richie Porte a útok na etapový triumf bol jasným zámerom Naira Quintanu.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v1
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 

Na prvom nehodnotenom stúpaní sa odohrala poriadna jazda, keď do útoku ihneď zavelili Alpahilippe, Higuita, Quintana, Nibali, Pinot, Bardet a dostali do úzkych lídra pretekov. Tvrdá naháňačka pokračovala až na vrchol stúpania Col de Vence. Max Schachmann za pomoci kolegov dokázal relatívne zažehnať túto nepríjemnú situáciu, keď na čele pretekov zostali iba Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Alberto Bettiol (EF Pro), Anthony Perez a Nicolas Edet (obaja Cofidis).

Žltému dresu robil problémy Alaphilippe, ktorý v poradí strácal na desiatej pozícii dve minúty. Prvý hodnotený kopec ovládol Edet a mieril za triumfom vo vrchárskej súťaži. Potom ťahal pelotón tím Bora - hansgrohe a Nicolas Edet dominoval aj na druhej horskej prémii a získal vrchársky dres. Rozdiel medzi skupinami činil tri minúty. Na kopci Côte de Saint-Antonin takisto zobral najviac bodov Edet a v balíku už pracoval EF Pro. Sergio Higuita si veril, že môže vyzliecť zo žltého Maxa Schachmanna na tak dlhom stúpaní. Preteky opustil aj Bryan Coquard (Vital Concept).
 
 
schachmann 20 nice zlty na zemi asofb
Elitný únik (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
V balíku sa pridal stíhať vedúcu skupinu aj Arkea - Samsic a všetci sme boli zvedaví, či na konci Nairo Quintana vytiahne skvelé vrchárske nohy, ako na predchádzajúcich francúzskych etapákoch. Vpredu mal stále sľubný náskok Julian Alaphilippe, ktorý mohol dúfať v etapový triumf a aj posun v GC. V pelotóne sa však nachádzalo množstvo motivovaných konkurentov, ktorí na La Colmiane chystali veľkú ofenzívu. Pred prvou šprintérskou prémiou vypadol z brejku Perez. Úvodná rýchlostná prémia sa nachádzala na kopci a Bettiol ukradol maximum bonusových sekúnd Alaphilippovi. Náskok utečencov klesol a v nasledujúcej pasáži sa rozhodovalo, s akým odstupom dorazia na cieľový kopec.
 
Pelotón zabral a vedúca štvorica mala k dobru len osemdesiat sekúnd, keď sa objavilo stúpanie La Colmiane. Hneď od začiatku zvýšili tempo De Gendt a Alaphilippe, ktorí zostali vpredu sami, a silnejší z nich bol belgický jazdec. V balíku zostali iba vrchári a čakali sme, kedy sa dostane pod tlak žltý dres. Najskôr to skúsili na etapový triumf Guillaume Martin alebo Anacona. V skupine favoritov sa vyčkávalo a De Gendt navýšil svoj náskok na deväťdesiat sekúnd. Za ním nasledovali AlaphilippeParet-Peintre a Martin a práve jazdec tímu Cofidis razantne vyrazil za De Gendtom. V skupine favoritov tlačil na pílu Trek - Segafredo. Americká zostava eliminovala Martina, ale De Gendt bol oveľa silnejším protivníkom.
 
 
schachmann 20 nice zlty na zemi asofb
Thomas De Gendt (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
Sedem kilometrov pred cieľom to vyskúšal Bardet, ale neúspešne, a keďže všetci ostatní len vyčkávali, Schachmann sa nemohol sťažovať. Napokon vyštartoval Nairo Quintana štyri kilometre pred vrcholom a za ním zostali v pohotovosti iba Nibali, Schachmann, Pinot, Benoot a Higuita. Netrvalo dlho a Quintana predbehol De Gendta a upaľoval za etapovým triumfom. Líder tímu Arkéa nasadil skutočne razantný útok, získaval na svoju obranu veľký náskok a etapu mal v rukách. V druhej skupine sa favoriti naťahovali menšími nástupmi, ale nikto už neodišiel. Schachmann sa držal Higuitu a išlo mu to výborne.
 
Nairo Quintana dotiahol perfektný útok do víťazného konca a získal tretí etapový triumf v ročníku. Tesne pred vrcholom vyrazil dopredu Tiesj Benoot a pokúšal sa zmazať 36-sekundovú stratu na Schachmanna. Belgický jazdec obsadil v cieli druhé miesto a čakal, s akou stratou bude finišovať Max Schachmann. Nemecký jazdec zaostal len dvanásť sekúnd a obhájil žltý dres. Tretiu priečku v etapu vybojoval Thibaut Pinot a spolu s ním prišli na vrchol aj Higuita a Nibali.
 
 
schachmann 20 nice zlty na zemi asofb
Nairo Quintana (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Bolo malým zázrakom, že preteky dorazili až na vrchol stúpania La Colmiane. Poslednú etapu osviežil celodenný únik Juliana Alaphilippa a statočný výkon Thomasa de Gendta na cieľom kopci, no hlavnú pozornosť si nenechali vziať najlepší vrchári na podujatí. Na akciu sme čakali dlhšie, ako sme predpokladali, ale Nairovi Quintanovi stačili štyri kilometre, aby predviedol svoju parádnu formu, ktorou sa presadzuje od začiatku ročníka. Na jeho útok nikto nedokázal zareagovať a nadviazal tak na predstavenia, ktoré ponúkol na Tour de Provence alebo Tour des Alpes du Var.
 
Žltý dres Maxa Schachmanna dostal zabrať len vo finále, ale nemecký borec bol výborne pripravený na cieľový kopec. Stúpanie s pravidelným sklonom zvládol bez zaváhania a dosiahol najväčší titul vo svojej kariére. Veľmi mu k tomu pomohol bezchybný výkon počas veterných etáp na začiatku podujatia, etapový triumf hneď počas prvého dňa a parádna časovka. V kráľovskej etape ho napokon vyzval na súboj Tiesj Benoot, ktorý sympaticky zaútočil, a bolo prekvapujúce, že o podobnú akciu sa nepokúsil Sergio Higuita. Kolumbijský pretekár však môže byť spokojný aj s tretím miestom v poradí vzhľadom k tomu, že v tohtoročnej edícii nerozhodovali len vrchárske nohy.
 
 
schachmann 20 nice zlty na zemi asofb
Max Schachmann v cieli (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
Medzi najlepšími sa ukázal Nibali, ktorý si vyskúšal spoluprácu s Portem, a dobrý súťažný blok majú za sebou Pinot s Molardom. V najlepšej desiatke sa udržal aj Grossschartner, dnes sa obetoval pre Schachmanna, a výborný výsledok dosiahol aj klasikár a víťaz časovky Kragh Andersen. Nairo Quintana skončil v poradí šiesty a je jasné, že bez pádu v druhej etape by bojoval o titul. Peter a Juraj Sagan záverečnú etapu nedokončili. Trojnásobný majster sveta sa dostal v priebehu pretekov dvakrát na stupne víťazov a jeho forma bola každým dňom lepšia.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Naira Quintanu (víťaz)
"Vždy sa snažím vyhrávať s eleganciou a pozitívnym prístupom. Boli sme veľmi motivovaní. Moji kolegovia chytili únik a ja som potom musel dokončiť prácu. Vedel som, že musím zaútočiť, aby som priniesol radosť do nášho tímu a odmenu za prácu, ktorú odviedli. Po páde v druhej etape som skončil v poradí, ale som rád, že som dnes vyhral."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maxa Schachmanna (víťaz GC)
"Bolo to veľmi, veľmi náročné. Všetci ste museli vidieť, že moji kolegovia odviedli v kopcoch skvelú prácu. Celú etapu sme kontrolovali len s tromi jazdcami. Úprimne povedané, posledné tri kilometre boli pre mňa peklom, ale všetka tá bolesť stála za úspech. Je pre mňa veľmi dôležité víťazstvo, lebo ľudia pochybujú, či môžem jazdiť na celkové poradie, čo je mojím snom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tiesja Benoota (2. miesto v GC)
"Na poslednom kilometri som nasadil totálne tempo, ale tesne pred cieľom mi došla para. Myslím si, že druhé miesto bolo najviac, čo som mohol dosiahnuť. Celkove som spokojný, čo sme dosiahli počas tohto týždňa."
 
 
Výsledky etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 4:27:01 60
2. BENOOT Tiesj Team Sunweb link ikonka 00:46 25
3. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:56 10
4. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 00:56  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:56  
6. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:58  
7. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 01:19  
8. KANGERT Tanel EF Pro Cycling 01:22  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:32  
10. MOLARD Rudy Groupama - FDJ link ikonka 01:32  
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
DNF SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 27:14:23 500
2. BENOOT Tiesj Team Sunweb link ikonka 00:18 400
3. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 00:59 325
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:16 275
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:24 225
6. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 01:30 175
7. MOLARD Rudy Groupama - FDJ link ikonka 02:03 150
8. KANGERT Tanel EF Pro Cycling 02:16 125
9. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 03:39 100
10. KRAGH ANDERSEN Soren Team Sunweb link ikonka 04:36 85
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
1 20 132 km - Col de Vence: dĺžka 9,7 km; sklon 6,6 %
2 20 87 km - Col de la Sigale: dĺžka 6,6 km; sklon 4,9 %
2 20 74,5 km - Côte de Saint-Antonin: dĺžka 6,2 km; sklon 5,3 %
1 20 Cieľ - Valdeblore La Colmiane: dĺžka 16,3 km; sklon 6,3 %
ciel Cieľ - Valdeblore La Colmiane: dĺžka 16,3 km; sklon 6,3 %
 
 
Krátke preview etapy:
Sobotu je na programe kráľovská etapa a predposledná možnosť ešte zmeniť držiteľa najcennejšieho dresu. Siedma etapa bude merať 166 kilometrov, počas ktorých cyklisti prejdú skoro štyritisíc výškových metrov. Štyri horské prémie budú veľkou záťažou pre každého účastníka podujatia, aj pre odolných vrchárov, pretože všetky kopce budú dlhé a dosť tvrdé. Tri hodnotené kopce sú však umiestnené v prvej polovici previerky, preto rozhodujúce súboje určite uvidíme až na cieľovom stúpaní Valdeblore La Colmiane. Meria cez šestnásť kilometrov, takže adepti na celkové víťazstvo dostanú dostatok priestoru na svoje vlastné hry. Hneď na jeho začiatku cyklisti budú zdolávať jeho najprudšie pasáže, prvé dva kilometre ponúkajú osempercentný sklon. Ďalšie kilometre už budú jednoduchšie, ale nie o veľa. Stúpať sa bude až na pásku. V sobotu budú môcť uspieť nielen adepti na celkové víťazstvo, ich úspech je očakávaný, ale tiež jazdci v úniku. Bude však záležať na tom, ako ďaleko ich pelotón pustí. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop